2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第174页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
Ⅷ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
When winter comes, it’s a good choice to go to the northeast of China to visit Changbai Mountain Wanda International Resort (度假村)! Here are some facts about it.
Changbai Mountain Scenic Spot (风景区)
Entrance ticket:¥68 (Local people)
¥98 (Tourists)
Wanda International Resort
Full fare:¥2,940 (entrance ticket included)
●Skiing, hot springs, water park and paragliding (滑翔伞运动)
●2 adults and a kid (under 12)
●A night hotel accommodation (住宿) and breakfast included
Note:If you book online, you can save ¥200.
Opening hours:8:00 am to 5:00 pm
Address:No. 455 Baiyun Road, Songjianghe Town, Fusong County, Baishan City, Jilin Province
What people are saying:
Molly, the US
This resort is wonderful. People here are nice. The northeast specials and the dishes from Changbai Mountain are tasty and cheap!
Mike, England
Very good slopes (滑雪坡) for beginners. Ski centre is good, but very few English speakers. My wife and I skied in Italy and Japan, and we still recommend this place.
56.How much should the Greens (from UK) and their 8 - year - old daughter pay for the full fare ticket online?
A. ¥200. B. ¥455. C. ¥2,740. D. ¥2,940.
57.What may make Mike recommend Wanda International Resort?
A. Very good slopes.
B. Few English speakers.
C. Friendly local people.
D. The northeast specials and the dishes.
58.In which part of a magazine can we read the text?
A. Fashion. B. Travel. C. Culture. D. Health.
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
When winter comes, it’s a good choice to go to the northeast of China to visit Changbai Mountain Wanda International Resort (度假村)! Here are some facts about it.
Changbai Mountain Scenic Spot (风景区)
Entrance ticket:¥68 (Local people)
¥98 (Tourists)
Wanda International Resort
Full fare:¥2,940 (entrance ticket included)
●Skiing, hot springs, water park and paragliding (滑翔伞运动)
●2 adults and a kid (under 12)
●A night hotel accommodation (住宿) and breakfast included
Note:If you book online, you can save ¥200.
Opening hours:8:00 am to 5:00 pm
Address:No. 455 Baiyun Road, Songjianghe Town, Fusong County, Baishan City, Jilin Province
What people are saying:
Molly, the US
This resort is wonderful. People here are nice. The northeast specials and the dishes from Changbai Mountain are tasty and cheap!
Mike, England
Very good slopes (滑雪坡) for beginners. Ski centre is good, but very few English speakers. My wife and I skied in Italy and Japan, and we still recommend this place.
56.How much should the Greens (from UK) and their 8 - year - old daughter pay for the full fare ticket online?
A. ¥200. B. ¥455. C. ¥2,740. D. ¥2,940.
57.What may make Mike recommend Wanda International Resort?
A. Very good slopes.
B. Few English speakers.
C. Friendly local people.
D. The northeast specials and the dishes.
58.In which part of a magazine can we read the text?
A. Fashion. B. Travel. C. Culture. D. Health.
答案:
答案:56—58 CAB
【阅读A篇短文大意】文章主要介绍了长白山万达国际度假区的一些相关信息。
56 C 细节理解题。根据“Full fare:¥2940 (entrance ticket included)”和“Note:If you book online, you can save ¥200”可知,全票2940元,在网上订购可以节省200元。故格林一家在网上支付全票只需要2740元。故选C。
57 A 推理判断题。根据迈克评论中的“Very good slopes (滑雪坡) for beginners”可知,迈克认为这里有非常适合初学者的滑雪坡,故可推知,他会因为很棒的滑雪坡推荐长白山万达国际度假区。故选A。
58 B 文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了长白山万达国际度假区的一些相关信息,与旅游相关,故我们能在杂志的“旅行”版块读到这篇文章。故选B。
【阅读B篇短文大意】本文主要讲述了竹编传承人谢宏星用竹子编出微型天宫空间站的经历以及他的其他竹编成就。谢宏星希望越来越多的人能将古老的技艺与时代的发展联系起来,发现传统文化之美。
【阅读A篇短文大意】文章主要介绍了长白山万达国际度假区的一些相关信息。
56 C 细节理解题。根据“Full fare:¥2940 (entrance ticket included)”和“Note:If you book online, you can save ¥200”可知,全票2940元,在网上订购可以节省200元。故格林一家在网上支付全票只需要2740元。故选C。
57 A 推理判断题。根据迈克评论中的“Very good slopes (滑雪坡) for beginners”可知,迈克认为这里有非常适合初学者的滑雪坡,故可推知,他会因为很棒的滑雪坡推荐长白山万达国际度假区。故选A。
58 B 文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了长白山万达国际度假区的一些相关信息,与旅游相关,故我们能在杂志的“旅行”版块读到这篇文章。故选B。
【阅读B篇短文大意】本文主要讲述了竹编传承人谢宏星用竹子编出微型天宫空间站的经历以及他的其他竹编成就。谢宏星希望越来越多的人能将古老的技艺与时代的发展联系起来,发现传统文化之美。
B
新素材 竹编传承人谢宏星

Look at the picture on the right. It is made by a man called Xie Hongxing who is a great person in spreading traditional culture. He has become famous online by building a miniature (微型的) Tiangong space station made of bamboo. He said it took him 46 days to finish his miniature space station.
On a popular short - video app, Xie surprised many Internet users by using a knife to quickly cut bamboo into pieces of the same width (宽度). Xie began to learn bamboo weaving (编织) when he was a teenager. “I found that bamboo weaving is so magical, and you can make anything with your imagination. So, I decided to study this skill,” he said.
He set up a museum of bamboo weaving where visitors can watch and take photos of his works. At his workplace in the Wuyi Mountain scenic area, people can learn how to make earrings, rings, or bags out of bamboo, as well as buy some creative things.
Xie has more than 27,000 fans online and most of them were born after 1990 or 2000. He hopes that more young people will fall in love with the art and discover the beauty of traditional culture by connecting the ancient skills with the development of the times.
59.How long did it take Xie Hongxing to finish his miniature space station?
A. About half a month. B. Just a month.
C. Less than 40 days. D. More than 40 days.
60.How did Xie Hongxing surprise many Internet users?
A. By making a short video within 46 minutes.
B. By knitting a beautiful sweater in one hour.
C. By building a large Tiangong space station.
D. By cutting the bamboo into pieces of the same width.
61.What is Xie’s wish?
A. He wishes young people to be bamboo planters.
B. He hopes more people will love drawing bamboo.
C. He wishes young people to produce works with paper.
D. He hopes more people will discover the beauty of traditional culture.
新素材 竹编传承人谢宏星
Look at the picture on the right. It is made by a man called Xie Hongxing who is a great person in spreading traditional culture. He has become famous online by building a miniature (微型的) Tiangong space station made of bamboo. He said it took him 46 days to finish his miniature space station.
On a popular short - video app, Xie surprised many Internet users by using a knife to quickly cut bamboo into pieces of the same width (宽度). Xie began to learn bamboo weaving (编织) when he was a teenager. “I found that bamboo weaving is so magical, and you can make anything with your imagination. So, I decided to study this skill,” he said.
He set up a museum of bamboo weaving where visitors can watch and take photos of his works. At his workplace in the Wuyi Mountain scenic area, people can learn how to make earrings, rings, or bags out of bamboo, as well as buy some creative things.
Xie has more than 27,000 fans online and most of them were born after 1990 or 2000. He hopes that more young people will fall in love with the art and discover the beauty of traditional culture by connecting the ancient skills with the development of the times.
59.How long did it take Xie Hongxing to finish his miniature space station?
A. About half a month. B. Just a month.
C. Less than 40 days. D. More than 40 days.
60.How did Xie Hongxing surprise many Internet users?
A. By making a short video within 46 minutes.
B. By knitting a beautiful sweater in one hour.
C. By building a large Tiangong space station.
D. By cutting the bamboo into pieces of the same width.
61.What is Xie’s wish?
A. He wishes young people to be bamboo planters.
B. He hopes more people will love drawing bamboo.
C. He wishes young people to produce works with paper.
D. He hopes more people will discover the beauty of traditional culture.
答案:
59—61 DDD
59 D 细节理解题。根据文章第一段中的“He said it took him 46 days to finish his miniature space station”可知,谢宏星花了46天时间才完成他的微型空间站。故选D。
60 D 细节理解题。根据文章第二段中的“Xie surprised many Internet users by using a knife to quickly cut bamboo into pieces of the same width (宽度)”可知,谢宏星用刀快速将竹子切成同等宽度的竹片,这令许多网友惊讶不已。故选D。
61 D 细节理解题。根据文章最后一句可知,谢宏星希望越来越多的年轻人爱上竹编这门艺术,通过将古老的技艺与时代的发展联系起来发现传统文化之美。故选D。
【阅读C篇短文大意】本文主要介绍了一位年轻的攀岩运动员。
59 D 细节理解题。根据文章第一段中的“He said it took him 46 days to finish his miniature space station”可知,谢宏星花了46天时间才完成他的微型空间站。故选D。
60 D 细节理解题。根据文章第二段中的“Xie surprised many Internet users by using a knife to quickly cut bamboo into pieces of the same width (宽度)”可知,谢宏星用刀快速将竹子切成同等宽度的竹片,这令许多网友惊讶不已。故选D。
61 D 细节理解题。根据文章最后一句可知,谢宏星希望越来越多的年轻人爱上竹编这门艺术,通过将古老的技艺与时代的发展联系起来发现传统文化之美。故选D。
【阅读C篇短文大意】本文主要介绍了一位年轻的攀岩运动员。
C
Mashan County was once poor because of its mountainous environment. But it has given the local climbers an advantage. Many students climb mountains and trees from an early age, building strong physical health. Among them is a girl called Huang Xinyi, who used to love climbing trees. In December 2019, when she was in the 5th grade of primary school, she successfully passed the climbing selection (选拔) and became one of the team members.
Hard training brought her progress. She trained for 150 minutes a day, six days a week. In 2021, 13 - year - old Huang Xinyi took part in the 28th National Climbing Championship for the first time. She entered the final in 8.56 seconds. In August 2022, Huang Xinyi won the women’s speed championship at the 6th National Junior Climbing Championship, which was her first win in the national junior climbing competition. In August 2023, she won the silver medal of women’s group speed competition in Korea. In October, she won the gold medal of women’s speed competition at the 2023 Asian Youth Climbing Championships.
When the reporter asked her how to maintain a stable (稳定的) performance, she only said “more training”. For her, climbing is a window to a wider world. “Because of climbing, I stepped out of the mountains for the first time. Competing with climbers across the country helps me become a better athlete. I hope I can achieve even greater results in more countries,” she told Teens.
62.When was Huang Xinyi born?
A. In 2005. B. In 2006. C. In 2007. D. In 2008.
63.What can we learn from the first paragraph?
A. Mashan County was rich in the past.
B. Many students climb mountains when they grow up.
C. Huang passed the climbing selection when she was 10.
D. The mountainous environment is good for rock climbing.
64.What’s the meaning of the underlined word “maintain”?
A. Keep. B. Guard. C. Afford. D. Raise.
65.What can we infer (推断) from Huang Xinyi’s words?
A. Competing cannot help her be a good athlete.
B. She trains hard in order to make more money.
C. She will challenge herself in many other countries.
D. Being a good climber needs less practice, more talent.
Mashan County was once poor because of its mountainous environment. But it has given the local climbers an advantage. Many students climb mountains and trees from an early age, building strong physical health. Among them is a girl called Huang Xinyi, who used to love climbing trees. In December 2019, when she was in the 5th grade of primary school, she successfully passed the climbing selection (选拔) and became one of the team members.
Hard training brought her progress. She trained for 150 minutes a day, six days a week. In 2021, 13 - year - old Huang Xinyi took part in the 28th National Climbing Championship for the first time. She entered the final in 8.56 seconds. In August 2022, Huang Xinyi won the women’s speed championship at the 6th National Junior Climbing Championship, which was her first win in the national junior climbing competition. In August 2023, she won the silver medal of women’s group speed competition in Korea. In October, she won the gold medal of women’s speed competition at the 2023 Asian Youth Climbing Championships.
When the reporter asked her how to maintain a stable (稳定的) performance, she only said “more training”. For her, climbing is a window to a wider world. “Because of climbing, I stepped out of the mountains for the first time. Competing with climbers across the country helps me become a better athlete. I hope I can achieve even greater results in more countries,” she told Teens.
62.When was Huang Xinyi born?
A. In 2005. B. In 2006. C. In 2007. D. In 2008.
63.What can we learn from the first paragraph?
A. Mashan County was rich in the past.
B. Many students climb mountains when they grow up.
C. Huang passed the climbing selection when she was 10.
D. The mountainous environment is good for rock climbing.
64.What’s the meaning of the underlined word “maintain”?
A. Keep. B. Guard. C. Afford. D. Raise.
65.What can we infer (推断) from Huang Xinyi’s words?
A. Competing cannot help her be a good athlete.
B. She trains hard in order to make more money.
C. She will challenge herself in many other countries.
D. Being a good climber needs less practice, more talent.
答案:
62—65 DDAC
62 D 推理判断题。根据第二段中的“In 2021, 13 - year - old Huang Xinyi took part in the 28th National Climbing Championship for the first time”可知,2021年黄欣怡13岁,她应该出生于2008年。故选D。
63 D 细节理解题。根据第一段中的“Mashan County was once poor because of its mountainous environment. But it has given the local climbers an advantage”可知,马山县山区的环境给当地的攀登者提供了便利,也就是说,山区环境很适合攀岩。故选D。
64 A 词义猜测题。根据画线词后的“a stable (稳定的) performance”,再代入四个选项可判定,此处说的是,当记者问她如何保持稳定的状态时,她只回答“多训练”。maintain和keep意思一致,故选A。
65 C 推理判断题。根据文章最后一段中的“I hope I can achieve even greater results in more countries”可推知,黄欣怡将在许多其他国家挑战自己。故选C。
【阅读D篇短文大意】本文讲述了大学生金婉婷回到自己的村子,助力村子发展的故事。
62 D 推理判断题。根据第二段中的“In 2021, 13 - year - old Huang Xinyi took part in the 28th National Climbing Championship for the first time”可知,2021年黄欣怡13岁,她应该出生于2008年。故选D。
63 D 细节理解题。根据第一段中的“Mashan County was once poor because of its mountainous environment. But it has given the local climbers an advantage”可知,马山县山区的环境给当地的攀登者提供了便利,也就是说,山区环境很适合攀岩。故选D。
64 A 词义猜测题。根据画线词后的“a stable (稳定的) performance”,再代入四个选项可判定,此处说的是,当记者问她如何保持稳定的状态时,她只回答“多训练”。maintain和keep意思一致,故选A。
65 C 推理判断题。根据文章最后一段中的“I hope I can achieve even greater results in more countries”可推知,黄欣怡将在许多其他国家挑战自己。故选C。
【阅读D篇短文大意】本文讲述了大学生金婉婷回到自己的村子,助力村子发展的故事。
D
新素材 大学生返乡助发展
The word “Yongfeng” in Chinese means forever wealth. It is also the name of a village in Jilin Province. Growing up in Yongfeng Village, 23 - year - old Jin Wanting valued fun days playing games in the fields and missed sweet potatoes in winter. These joyful childhood moments became her happiest memories. She thinks it is a valuable ground that connects her past with future.
While in college, Jin learned computer science and planned to be a programmer. However, an invitation from the village officer changed her mind. “The village is developing, and it needs skilled young people. I considered returning to the village as a great chance to both challenge myself and contribute (做贡献) to my hometown,” she said.
Jin returned to Yongfeng Village and became the manager of a Western - style restaurant there. Before Jin joined the restaurant, most of its customers were young tourists because older people usually prefer traditional Chinese food. To change this situation, Jin and the cooks carefully developed several fast food by connecting Western elements with Chinese materials. These dishes quickly got popular among older customers.
Yongfeng Village was known as a poor area, but thanks to the government, the village has developed a lot. “I personally saw the village’s changes. These changes have brought many business chances for young people,” Jin said.
Jin’s childhood friend, Lv Shengnan, decided to return even before Jin did. Lv said, “I wish more young people to return to their hometowns and contribute to their development.”
66.What does Jin think of Yongfeng Village?
A. It is a poor village.
B. It connects her past with future.
C. It reminds her of the saddest time.
D. It is a terrible ground in Jilin Province.
67.Why did Jin and Lv decide to return to their hometown according to the text?
A. To make more friends.
B. To be a village officer.
C. To enjoy traditional Chinese food.
D. To make contributions to their hometown.
68.What’s the main idea of Paragraph 4?
A. Yongfeng Village is known as a poor area.
B. The college students in the village saw the village’s changes.
C. Changes have brought many learning chances for young people.
D. Yongfeng Village has developed a lot with the help of the government.
69.What’s the best title of the passage?
A. Jobs for College Students
B. Youths Return to Hometown
C. Restaurants in Yongfeng Village
D. Business Chances for Young People
新素材 大学生返乡助发展
The word “Yongfeng” in Chinese means forever wealth. It is also the name of a village in Jilin Province. Growing up in Yongfeng Village, 23 - year - old Jin Wanting valued fun days playing games in the fields and missed sweet potatoes in winter. These joyful childhood moments became her happiest memories. She thinks it is a valuable ground that connects her past with future.
While in college, Jin learned computer science and planned to be a programmer. However, an invitation from the village officer changed her mind. “The village is developing, and it needs skilled young people. I considered returning to the village as a great chance to both challenge myself and contribute (做贡献) to my hometown,” she said.
Jin returned to Yongfeng Village and became the manager of a Western - style restaurant there. Before Jin joined the restaurant, most of its customers were young tourists because older people usually prefer traditional Chinese food. To change this situation, Jin and the cooks carefully developed several fast food by connecting Western elements with Chinese materials. These dishes quickly got popular among older customers.
Yongfeng Village was known as a poor area, but thanks to the government, the village has developed a lot. “I personally saw the village’s changes. These changes have brought many business chances for young people,” Jin said.
Jin’s childhood friend, Lv Shengnan, decided to return even before Jin did. Lv said, “I wish more young people to return to their hometowns and contribute to their development.”
66.What does Jin think of Yongfeng Village?
A. It is a poor village.
B. It connects her past with future.
C. It reminds her of the saddest time.
D. It is a terrible ground in Jilin Province.
67.Why did Jin and Lv decide to return to their hometown according to the text?
A. To make more friends.
B. To be a village officer.
C. To enjoy traditional Chinese food.
D. To make contributions to their hometown.
68.What’s the main idea of Paragraph 4?
A. Yongfeng Village is known as a poor area.
B. The college students in the village saw the village’s changes.
C. Changes have brought many learning chances for young people.
D. Yongfeng Village has developed a lot with the help of the government.
69.What’s the best title of the passage?
A. Jobs for College Students
B. Youths Return to Hometown
C. Restaurants in Yongfeng Village
D. Business Chances for Young People
答案:
66—69 BDDDB
66 B 细节理解题。根据文章第一段中的“She thinks it is a valuable ground that connects her past with future”可知,金婉婷认为永丰村连接着她的过去和未来。故选B。
67 D 细节理解题。根据第二段中的“I considered returning to the village as a great chance to both challenge myself and contribute (做贡献) to my hometown”以及最后一段中的“Lv Shengnan, decided to return even before Jin did. Lv said, ‘I wish more young people to return to their hometowns and contribute to their development’”可知,金婉婷和吕胜楠决定回乡发展是因为她们想为家乡做贡献。故选D。
68 D 段落大意题。通读第四段可知,本段主要讲述了永丰村在政府的帮助下大力发展,变化很大。故选D。
名师放大招
高能技法
了解段落组织形式,高效归纳段落大意
段落的组织形式一般有以下四种:
1. 细节表述在前,归纳概括在后,主题句常在段尾,即“分总式”;
2. 先提观点,后举例子,主题句常出现在段首,即“总分式”,这种组织形式常出现在说明文和议论文中;
3. 有时段落会先叙述,然后提出观点,再写支撑性细节,这时主题句常在段中;
4. 段落中没有明显的主题句,同学们需要根据关键词和段落内容概括出段落大意。
69 B 标题归纳题。根据全文内容可知,文章主要讲述了金婉婷回到自己的家乡,助力家乡发展的故事,文章最后一段也提到了同样回归家乡的金婉婷的朋友,故B选项最适合作本文的标题。故选B。
名师放大招
高能技法
正反思维定标题
选标题的两大技巧:
①正面肯定法:在理解文章主旨的基础上,揣摩哪个选项能准确概括主旨;
②反面否定法:撇开原文,拿各个选项去设想用它们写出来的“文章”将是什么内容,然后和原文对照,一一排除不恰当的选项。
【阅读E篇短文大意】本文介绍了锻炼是生活中一件很重要的事情,并介绍了最佳的锻炼时间。
66 B 细节理解题。根据文章第一段中的“She thinks it is a valuable ground that connects her past with future”可知,金婉婷认为永丰村连接着她的过去和未来。故选B。
67 D 细节理解题。根据第二段中的“I considered returning to the village as a great chance to both challenge myself and contribute (做贡献) to my hometown”以及最后一段中的“Lv Shengnan, decided to return even before Jin did. Lv said, ‘I wish more young people to return to their hometowns and contribute to their development’”可知,金婉婷和吕胜楠决定回乡发展是因为她们想为家乡做贡献。故选D。
68 D 段落大意题。通读第四段可知,本段主要讲述了永丰村在政府的帮助下大力发展,变化很大。故选D。
名师放大招
高能技法
了解段落组织形式,高效归纳段落大意
段落的组织形式一般有以下四种:
1. 细节表述在前,归纳概括在后,主题句常在段尾,即“分总式”;
2. 先提观点,后举例子,主题句常出现在段首,即“总分式”,这种组织形式常出现在说明文和议论文中;
3. 有时段落会先叙述,然后提出观点,再写支撑性细节,这时主题句常在段中;
4. 段落中没有明显的主题句,同学们需要根据关键词和段落内容概括出段落大意。
69 B 标题归纳题。根据全文内容可知,文章主要讲述了金婉婷回到自己的家乡,助力家乡发展的故事,文章最后一段也提到了同样回归家乡的金婉婷的朋友,故B选项最适合作本文的标题。故选B。
名师放大招
高能技法
正反思维定标题
选标题的两大技巧:
①正面肯定法:在理解文章主旨的基础上,揣摩哪个选项能准确概括主旨;
②反面否定法:撇开原文,拿各个选项去设想用它们写出来的“文章”将是什么内容,然后和原文对照,一一排除不恰当的选项。
【阅读E篇短文大意】本文介绍了锻炼是生活中一件很重要的事情,并介绍了最佳的锻炼时间。
E
With our busy lives, finding time to exercise can be an important thing. So when is the best time to exercise? Could exercising at certain times help achieve our health goals? The answer is “yes”.
There are clear benefits to exercising in the morning. Many of us have more free time then and it may be easier for us to stick to morning exercise. A study found that someone who exercised in the morning, increased their physical activities all the day. Exercising on an empty stomach before breakfast could also burn more fat and increase metabolism (新陈代谢). So, good news for early birds, but what if you’re not a morning person? Doing exercise in the afternoon or evening also has benefits. In the afternoon and evening, your reaction (反应) time is the quickest, and your heart rate (心率) and blood pressure are the lowest, which reduce your chance of getting hurt.
Is the best time to exercise different whether you are a man or a woman? A 2022 study from Skidmore College, New York, showed that there are some differences. Want to reduce your blood pressure and you’re a woman? Exercise in the morning. Want to improve your heart health and you’re a man? Evening is better for you. But, lastly, the study found that there are clear benefits for men and women to exercise at either time of day. So what time is the best? It seems the answer is:whatever time is the best for you!
70.Which one is right according to Paragraph 1?
A. It’s not easy for us to exercise.
B. Finding time to exercise is important.
C. Exercising can help increase metabolism.
D. We have no time to exercise because we are busy.
71.What is the benefit of doing exercise in the afternoon or evening?
A. The reaction time is the lowest.
B. The heart rate is the quickest.
C. The blood pressure is the lowest.
D. The speed is the quickest.
72.Which one is the writer’s opinion towards exercising according to the text?
A. It’s good for us to exercise whenever we can.
B. A man who has a heart problem should exercise in the morning.
C. It’s better for us to exercise in the morning than in the evening.
D. A woman who has high blood pressure should exercise in the evening.
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
With our busy lives, finding time to exercise can be an important thing. So when is the best time to exercise? Could exercising at certain times help achieve our health goals? The answer is “yes”.
There are clear benefits to exercising in the morning. Many of us have more free time then and it may be easier for us to stick to morning exercise. A study found that someone who exercised in the morning, increased their physical activities all the day. Exercising on an empty stomach before breakfast could also burn more fat and increase metabolism (新陈代谢). So, good news for early birds, but what if you’re not a morning person? Doing exercise in the afternoon or evening also has benefits. In the afternoon and evening, your reaction (反应) time is the quickest, and your heart rate (心率) and blood pressure are the lowest, which reduce your chance of getting hurt.
Is the best time to exercise different whether you are a man or a woman? A 2022 study from Skidmore College, New York, showed that there are some differences. Want to reduce your blood pressure and you’re a woman? Exercise in the morning. Want to improve your heart health and you’re a man? Evening is better for you. But, lastly, the study found that there are clear benefits for men and women to exercise at either time of day. So what time is the best? It seems the answer is:whatever time is the best for you!
70.Which one is right according to Paragraph 1?
A. It’s not easy for us to exercise.
B. Finding time to exercise is important.
C. Exercising can help increase metabolism.
D. We have no time to exercise because we are busy.
71.What is the benefit of doing exercise in the afternoon or evening?
A. The reaction time is the lowest.
B. The heart rate is the quickest.
C. The blood pressure is the lowest.
D. The speed is the quickest.
72.Which one is the writer’s opinion towards exercising according to the text?
A. It’s good for us to exercise whenever we can.
B. A man who has a heart problem should exercise in the morning.
C. It’s better for us to exercise in the morning than in the evening.
D. A woman who has high blood pressure should exercise in the evening.
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
答案:
70—72 BCA
70 B 细节理解题。根据第一段中的“With our busy lives, finding time to exercise can be an important thing”可知,找时间锻炼是一件很重要的事情。故选B。
71 C 细节理解题。根据文章第二段中的“In the afternoon and evening, your reaction (反应) time is the quickest, and your heart rate (心率) and blood pressure are the lowest, which reduce your chance of getting hurt”可知选C。
72 A 观点态度题。根据文章最后一段中的“It seems the answer is:whatever time is the best for you!”可知,作者对锻炼的看法是:无论什么时间都是最适合你的!故选A。
【阅读F篇短文大意】本文主要介绍了善待他人是得到你想要的最好且最简单的方法。
70 B 细节理解题。根据第一段中的“With our busy lives, finding time to exercise can be an important thing”可知,找时间锻炼是一件很重要的事情。故选B。
71 C 细节理解题。根据文章第二段中的“In the afternoon and evening, your reaction (反应) time is the quickest, and your heart rate (心率) and blood pressure are the lowest, which reduce your chance of getting hurt”可知选C。
72 A 观点态度题。根据文章最后一段中的“It seems the answer is:whatever time is the best for you!”可知,作者对锻炼的看法是:无论什么时间都是最适合你的!故选A。
【阅读F篇短文大意】本文主要介绍了善待他人是得到你想要的最好且最简单的方法。
F
There are many ways to get people to do what you want. You can order them around. “Do this!” “Do that!” You can also threaten (威胁) them. “You had better do what I say or else...” But these methods might not get the best results and you probably will lose a few friends.
“Half my teammates just told me they would give up!” Mike said to me angrily. “Well, maybe they wouldn’t leave you if you didn’t shout at them every time something went wrong,” I told him with a smile. “After all, you get more flies with honey than with vinegar (醋).”
As we all know, honey is sweet, vinegar is sour and hard to drink. The expression “you get more flies with honey than with vinegar” means it is a good idea to be nice to others.
Being mean or unpleasant is like being full of vinegar. You will push more people away, and nobody will like to be around you.
On the contrary (相反), being nice to other people is the best and easiest way to get what you want. You can win over friends and chances more easily by being polite and kind.
Therefore, for those who like ordering people around, I would say:____________, you’ll get what you want more easily.
73.What will probably happen if we order people around? (不超过15个词)
______________________________
74.When did Mike shout at his teammates? (不超过10个词)
______________________________
75.What would the writer say at the end of the text? (不超过10个词)
______________________________
There are many ways to get people to do what you want. You can order them around. “Do this!” “Do that!” You can also threaten (威胁) them. “You had better do what I say or else...” But these methods might not get the best results and you probably will lose a few friends.
“Half my teammates just told me they would give up!” Mike said to me angrily. “Well, maybe they wouldn’t leave you if you didn’t shout at them every time something went wrong,” I told him with a smile. “After all, you get more flies with honey than with vinegar (醋).”
As we all know, honey is sweet, vinegar is sour and hard to drink. The expression “you get more flies with honey than with vinegar” means it is a good idea to be nice to others.
Being mean or unpleasant is like being full of vinegar. You will push more people away, and nobody will like to be around you.
On the contrary (相反), being nice to other people is the best and easiest way to get what you want. You can win over friends and chances more easily by being polite and kind.
Therefore, for those who like ordering people around, I would say:____________, you’ll get what you want more easily.
73.What will probably happen if we order people around? (不超过15个词)
______________________________
74.When did Mike shout at his teammates? (不超过10个词)
______________________________
75.What would the writer say at the end of the text? (不超过10个词)
______________________________
答案:
73 We'll probably lose a few friends (if we order people around).
74 When something went wrong./He shouted at his teammates when (every time) something went wrong.
75 Be nice/kind/friendly... to others
74 When something went wrong./He shouted at his teammates when (every time) something went wrong.
75 Be nice/kind/friendly... to others
查看更多完整答案,请扫码查看