2025年通城学典组合训练八年级英语全一册人教版辽宁专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年通城学典组合训练八年级英语全一册人教版辽宁专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年通城学典组合训练八年级英语全一册人教版辽宁专版》

一、阅读理解
A 热考内容 传统文化
KEY→P12
范畴:人与社会 主题:文化俗语 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7 分钟 评价:____/4
In China, when you refuse someone, he or she may say he or she eats a bowl of door - closing thick soup. In Chinese, it is called “吃闭门羹”. What is the story behind this saying?
It is said that during the Tang Dynasty, there lived a beautiful woman named Shi Feng. Many young men wanted to marry her. But Shi was hard to impress. She asked her admirers(追求者) to write poems and show them to her. She did this to see how talented they were.
If Shi liked someone's poems, she would agree to meet him. If she didn't, she wouldn't meet him. But then, to be polite, she would at least give him a bowl of “geng” to eat.
“Geng” is a type of thick soup. It is usually made with grain, fruit or vegetables.
As time passed, “eating a bowl of thick soup” came to mean “being refused”. The dish was also nicknamed “door - closing thick soup”, since Shi would not open her door for the people who received the dish.
But this story took a twist(转折). “Door - closing thick soup” was said to be so tasty that more people started coming to Shi's door—not to marry her, but to have a taste of the soup!
(
D
)1. Shi would agree to meet men who were ____.
A. honest
B. good - looking
C. rich
D. talented
(
B
)2. Shi's admirers would get a bowl of “geng” to eat if ____.
A. Shi liked their poems
B. Shi refused them
C. they were polite enough
D. they wanted to marry Shi
(
C
)3. “Having door - closing thick soup” is used to describe a situation in which someone ____.
A. cannot open a door
B. wants to get married
C. is refused by others
D. wants to drink soup
(
D
)4. The story is mainly about ____.
A. an ancient beauty named Shi Feng
B. how to make “door - closing thick soup”
C. how ancient people refused others
D. the story behind the Chinese saying “吃闭门羹”
答案: 1.D 推理判断题。由第二段中“She did this to see how talented they were.”和第三段中“If Shi liked someone’s poems, she would agree to meet him.”可知,她会同意与有才华的人见面。
2.B 细节理解题。由第三段可知,如果追求者们被她拒绝,她就会给他们一碗羹。
3.C 推理判断题。由短文的开头处可判断,Having door-closing thick soup用来形容被别人拒绝。
4.D 主旨大意题。本文主要讲述了“吃闭门羹”这一说法的由来。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭