第75页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
Ⅲ. Read and understand.
Look at the pictures and tick the statements you think are correct. Then read the passage and check.
1. James Naismith, an American, invented basketball in 1891. ()
2. The inventor invented basketball for his students. (
3. The first basketball court was outdoors. ()
4. There are six players on each basketball team. ()

Basketball is one of the most popular sports in the United States and other parts of the world. It has a history of over a century. The inventor of basketball, James Naismith, came from Canada. He invented basketball for his students in 1891. At first, it was an indoor game so that students could play in bad weather.
Basketball soon became very popular. In 1946 the National Basketball Association(NBA) came into being. There were many great basketball stars in the NBA. For many years they were all Americans. But now many good players come from other countries.
Basketball is both an indoor and outdoor game. It is a team sport with two teams of five players each. The goal is to throw the ball through the other side's basket, and to stop the other team from doing so. You can throw it from any part of the court with one hand or both hands. You can also pass the ball to your teammates. But you must follow the rules. For example, you can't hold the ball and run with it. To win basketball games, you should have good skills. But it is more important for you and the other players to play as a team. You are sure to enjoy playing this popular sport.
Translate the passage into Chinese.
Look at the pictures and tick the statements you think are correct. Then read the passage and check.
1. James Naismith, an American, invented basketball in 1891. ()
2. The inventor invented basketball for his students. (
√
)3. The first basketball court was outdoors. ()
4. There are six players on each basketball team. ()
Basketball is one of the most popular sports in the United States and other parts of the world. It has a history of over a century. The inventor of basketball, James Naismith, came from Canada. He invented basketball for his students in 1891. At first, it was an indoor game so that students could play in bad weather.
Basketball soon became very popular. In 1946 the National Basketball Association(NBA) came into being. There were many great basketball stars in the NBA. For many years they were all Americans. But now many good players come from other countries.
Basketball is both an indoor and outdoor game. It is a team sport with two teams of five players each. The goal is to throw the ball through the other side's basket, and to stop the other team from doing so. You can throw it from any part of the court with one hand or both hands. You can also pass the ball to your teammates. But you must follow the rules. For example, you can't hold the ball and run with it. To win basketball games, you should have good skills. But it is more important for you and the other players to play as a team. You are sure to enjoy playing this popular sport.
Translate the passage into Chinese.
篮球是美国和世界其他地区最受欢迎的运动之一。它有一个多世纪的历史。篮球的发明者詹姆斯·奈史密斯来自加拿大。他在1891年为他的学生发明了篮球。起初,它是一项室内运动,以便学生们在天气不好的时候也能玩。
篮球很快变得非常流行。1946年,美国国家篮球协会(NBA)成立了。NBA有许多伟大的篮球明星。多年来,他们都是美国人。但现在许多优秀的球员来自其他国家。
篮球既是一项室内运动,也是一项室外运动。它是一项团队运动,有两支队伍,每队各五名球员。目标是把球投进对方的篮筐,并阻止对方球队这样做。你可以用一只手或两只手从球场的任何地方投篮。你也可以把球传给你的队友。但是你必须遵守规则。例如,你不能抱着球跑。要赢得篮球比赛,你应该有良好的技巧。但是对你和其他球员来说,作为一个团队一起比赛更重要。你一定会喜欢这项受欢迎的运动的。
篮球很快变得非常流行。1946年,美国国家篮球协会(NBA)成立了。NBA有许多伟大的篮球明星。多年来,他们都是美国人。但现在许多优秀的球员来自其他国家。
篮球既是一项室内运动,也是一项室外运动。它是一项团队运动,有两支队伍,每队各五名球员。目标是把球投进对方的篮筐,并阻止对方球队这样做。你可以用一只手或两只手从球场的任何地方投篮。你也可以把球传给你的队友。但是你必须遵守规则。例如,你不能抱着球跑。要赢得篮球比赛,你应该有良好的技巧。但是对你和其他球员来说,作为一个团队一起比赛更重要。你一定会喜欢这项受欢迎的运动的。
答案:
【解析】:题目为英语六年级沪教版上册Exercise 6的阅读理解题,包含判断正误和翻译短文两部分。判断正误需结合图片初步判断后,再依据短文内容核对,考查细节理解能力;翻译短文则考查对整篇文章的理解及汉译英能力。
1. 短文明确提到“The inventor of basketball, James Naismith, came from Canada.”,所以“James Naismith, an American”错误,该题不勾选。
2. 文中“He invented basketball for his students in 1891.”表明此句正确,勾选。
3. “At first, it was an indoor game”说明最初篮球场是室内的,“outdoors”错误,不勾选。
4. “It is a team sport with two teams of five players each.”可知每队5人,“six players”错误,不勾选。
翻译时需准确理解原文意思,用通顺的中文表达,注意专业术语和句子结构。
【答案】:1. ( )
2. (√)
3. ( )
4. ( )
篮球是美国和世界其他地区最受欢迎的运动之一。它有一个多世纪的历史。篮球的发明者詹姆斯·奈史密斯来自加拿大。他在1891年为他的学生发明了篮球。起初,它是一项室内运动,以便学生们在天气不好的时候也能玩。
篮球很快变得非常流行。1946年,美国国家篮球协会(NBA)成立了。NBA有许多伟大的篮球明星。多年来,他们都是美国人。但现在许多优秀的球员来自其他国家。
篮球既是一项室内运动,也是一项室外运动。它是一项团队运动,有两支队伍,每队各五名球员。目标是把球投进对方的篮筐,并阻止对方球队这样做。你可以用一只手或两只手从球场的任何地方投篮。你也可以把球传给你的队友。但是你必须遵守规则。例如,你不能抱着球跑。要赢得篮球比赛,你应该有良好的技巧。但是对你和其他球员来说,作为一个团队一起比赛更重要。你一定会喜欢这项受欢迎的运动的。
1. 短文明确提到“The inventor of basketball, James Naismith, came from Canada.”,所以“James Naismith, an American”错误,该题不勾选。
2. 文中“He invented basketball for his students in 1891.”表明此句正确,勾选。
3. “At first, it was an indoor game”说明最初篮球场是室内的,“outdoors”错误,不勾选。
4. “It is a team sport with two teams of five players each.”可知每队5人,“six players”错误,不勾选。
翻译时需准确理解原文意思,用通顺的中文表达,注意专业术语和句子结构。
【答案】:1. ( )
2. (√)
3. ( )
4. ( )
篮球是美国和世界其他地区最受欢迎的运动之一。它有一个多世纪的历史。篮球的发明者詹姆斯·奈史密斯来自加拿大。他在1891年为他的学生发明了篮球。起初,它是一项室内运动,以便学生们在天气不好的时候也能玩。
篮球很快变得非常流行。1946年,美国国家篮球协会(NBA)成立了。NBA有许多伟大的篮球明星。多年来,他们都是美国人。但现在许多优秀的球员来自其他国家。
篮球既是一项室内运动,也是一项室外运动。它是一项团队运动,有两支队伍,每队各五名球员。目标是把球投进对方的篮筐,并阻止对方球队这样做。你可以用一只手或两只手从球场的任何地方投篮。你也可以把球传给你的队友。但是你必须遵守规则。例如,你不能抱着球跑。要赢得篮球比赛,你应该有良好的技巧。但是对你和其他球员来说,作为一个团队一起比赛更重要。你一定会喜欢这项受欢迎的运动的。
查看更多完整答案,请扫码查看