2025年金考卷名师名题单元双测卷高中英语必修第三册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金考卷名师名题单元双测卷高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年金考卷名师名题单元双测卷高中英语必修第三册译林版》

阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
[2025常德一中高一期中] A woman in a cap wanders calmly along. Except for the lava(熔岩)erupting behind her, she could be walking in the park. The woman turns to watch the molten rock flow(流)for a moment then walks calmly toward the camera. The scene is from Into the Inferno, a documentary directed by Werner Herzog. The film records the raw power of volcanoes and presents man's relationship with one of nature's most violent wonders. The woman pictured is perhaps one of the most important volcanologists of all time — Katia Krafft.
Born in France, in 1942, Katia developed an interest in volcanoes at an early age. Later, she met Maurice Krafft. The pair bonded over their shared love of volcanoes before marrying in 1970. The Kraffts wrote about 20 books on volcanoes across the globe.
Katia and her husband made great progress in educating the general public in volcanology. Their video had more than scientific value. For instance, when Mount Pinatubo in the Philippines began to show signs of an eruption in 1991, the Kraffts were able to present Philippine President Corazon C. Aquino with a video of the effects of the 1985 eruption of Nevado del Ruiz in Colombia, asking her to call for evacuating people in the danger zone. In 1969, Katia was awarded the prize of the Vocation Foundation for her work on active volcanic sites.
The Kraffts lost their lives, along with more than 40 others during the eruption of Mount Unzen in Japan on June 3, 1991, when they were caught in a flow of rock, gas and ash moving at speeds of over 100 miles per hour, with temperatures of more than 800 degrees Fahrenheit. Katia was 49;Maurice, 45.
Katia's impact on volcanology has reached far beyond her death and has encouraged many young women to study our restless planet. “Katia Krafft is definitely the reason why I'm doing this job,” says Carla Tiraboschi, a postdoctoral researcher at the University of Münster, Germany. Carla first saw Katia in a documentary when she was just six or seven years old and has been crazy about volcanoes ever since.
57. What is Into the Inferno aimed at?
A. Teaching volcano shooting skills.
B. Solving volcanic eruption problems.
C. Recording famous volcanologists' life.
D. Exploring humans' connection with volcanoes.
58. What do we know about the couple?
A. They prevented a natural disaster.
B. They served as a warning in Japan.
C. They helped spread volcano science.
D. They covered Mount Pinatubo's eruption.
59. Which can replace the underlined word “evacuating” in paragraph 3?
A. Lecturing.
B. Pulling out.
C. Comforting.
D. Counting on.
60. Which of the following best describes Katia Krafft?
A. Inspiring and brave.
B. Caring and creative.
C. Positive and calm.
D. Talented and promising.
答案: 57. D
58. C
59. B
60. A
语篇类型:记叙文 主题语境:人与自然
【解题导语】 本文主要介绍了法国火山学家Katia Krafft及她的影响。
57. D 细节理解题。根据第一段中的“The scene is from Into the Inferno, a documentary directed by Werner Herzog. The film records the raw power of volcanoes and presents man's relationship with one of nature's most violent wonders”可知,该纪录片记录了火山的强大力量,呈现了人类与大自然最猛烈的奇观之一的关系。故Into the Inferno旨在探索人类与火山的关系。
58. C 细节理解题。根据第三段中的“Katia and her husband made great progress in educating the general public in volcanology”可知,这对夫妇帮助向公众传播火山的科学知识。
59. B 词义猜测题。根据画线词前的“when Mount Pinatubo in the Philippines began to show signs of an eruption in 1991... eruption of Nevado del Ruiz in Colombia”可知,当菲律宾的皮纳图博火山在1991年开始出现喷发迹象时,这对夫妇向菲律宾总统提供了1985年哥伦比亚内瓦多德鲁伊斯火山喷发的影响的视频。再结合“people in the danger zone”和常识可知,当火山有喷发迹象时,应让处于危险区域的人们撤离。pull out表示“撤离”,与evacuate意思相近。
60. A 推理判断题。根据全文叙述尤其是第一段中的“A woman in a cap wanders... she could be walking in the park”和第四段中的“The Kraffts lost their lives... Japan on June 3, 1991”可推知,Katia Krafft敢于直面火山,追逐火山,她是勇敢的;根据文章最后一段内容可知,Katia Krafft是Carla Tiraboschi从事这项工作的原因并促使她在六七岁的时候就对火山着迷,因此Katia Krafft也是鼓舞人心的。
文本精读|透彻学语篇
【单元词汇复现】Para. 1:erupt v. (火山)爆发 volcano n. 火山
Para. 4:ash n. 灰

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭