2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版》

第82页
B(2025·广东潮州松昌中学期中)
传统文化 We know many musical instruments well, such as pianos, violins, drums and so on. What about the erhu? The erhu is a traditional Chinese instrument. It is the most popular of the huqin family, and it has a long history.
The modern erhu developed from the xiqin, which was played by many ethnic minorities (少数民族) during the Tang Dynasty. In the Song Dynasty, musicians began to use the erhu to perform different kinds of music, and it became quite a popular instrument. With the rise of some forms of folk art, the art of the erhu developed quickly during the Ming and Qing Dynasties. It became an important accompanying instrument in different folk music. At present, it is used in both traditional and modern music, such as in pop, rock and jazz. It has even become a solo (独奏) instrument. One of the most famous musical pieces played on the erhu is Erquan Yingyue.
As the erhu was mainly played by common people and the playing skills were passed down orally, there are few written records about the erhu that can be found. To study the history and the development of the erhu, historians usually turn to ancient paintings. The earliest pictures of this instrument were found in Yulin Caves and Eastern Thousand Buddha Caves in Gansu Province, where five erhu pictures were discovered on murals (壁画).
24. When did the erhu become a popular instrument?
A. In the Tang Dynasty.
B. In the Song Dynasty.
C. In the Ming Dynasty.
D. In recent years.
25. Which is TRUE according to the passage?
A. The huqin belongs to the erhu family.
B. Folk art stops the development of the erhu.
C. People can find plenty of written records about the erhu.
D. The erhu is used in both traditional and modern music now.
26. 新考法 In which section of a newspaper can you find this article?
A. Culture.
B. Business.
C. Health.
D. Nature.
27. What’s the passage mainly about?
A. The forms of folk music.
B. The history of the erhu.
C. The rise of different dynasties.
D. The development of Chinese instruments.
答案: 24.B 细节理解题。根据第二段中的“In the Song Dynasty, musicians began to use the erhu to perform different kinds of music,and it became quite a popular instrument.”可知,二胡在宋朝成为流行乐器。故选B。
25.D 细节理解题。根据第二段中的“At present,it is used in both traditional and modern music,such as in pop,rock and jazz.”可知,现在二胡在传统音乐和现代音乐中都被使用。故选D。
26.A 推理判断题。根据文章大意以及第一段中的“What about the erhu? The erhu is a traditional Chinese instrument. It is the most popular of the huqin family,and it has a long history.”可知,本文主要介绍了二胡的起源和发展历史。由此可推知,我们可以在报纸的文化板块找到这篇文章。故选A。
27.B 主旨大意题。根据文章大意以及第一段中的“What about the erhu? The erhu is a traditional Chinese instrument. It is the most popular of the huqin family,and it has a long history.”可知,文章主要介绍了中国传统乐器二胡的起源和发展历史。故选B。
C(2025·湖南师范大学附属中学期中)
跨学科 Today’s journalists face modern challenges. Online media platforms are springing up. And the lowly newspaper and its reporters are fighting money, tech, and distrust issues. Journalism students and teachers must emphasise new skills to keep their profession alive.
A trustworthy press helps inform people and monitor all levels of government. That is essential to a nation. Yet this useful establishment is growing increasingly unpopular. According to the University of North Carolina (UNC), newsroom jobs across the country are fewer than half what they were 10 years ago. And on many college campuses, the news about the news is bleak, too.
Take the Syracuse, New York, student-run newspaper The Daily Orange: It isn’t daily anymore. The paper prints just three times each week. Next year, The Diamondback of the University of Maryland will be online only. Half the newspapers that still exist on paper say they don’t print as many copies. And UNC’s The Daily Tar Heel has cut staff pay and rented cheaper offices to make its budget.
Considering the problems in journalism, it’s surprising that the enrollment (注册人数) in college journalism programmes is up. The Daily Orange managing editor Catherine Leffert calls the layoffs and cutbacks disheartening. “But what keeps me wanting to be a journalist is seeing the effect that The Daily Orange has,” she says.
But journalism educators wonder, “Are we preparing young people for a dying industry?” Years ago, journalism graduates took low-level reporter jobs at newspapers or television stations. That still happens. But today’s jobs more often involve digital editing, social media production, and video streaming. Some universities are taking action. The University of Florida offers a sports media programme. Several schools highlight statistics-driven data journalism.
The news isn’t all bad. Journalism professor Kathleen Culver says, “When I look at 18- and 20-year-olds in journalism and see what they want to do, I’m optimistic.” Maddy Arrowood is the student editor of The Daily Tar Heel. She says her experience makes her more interested in a journalism career, not less. Her optimism “comes from knowing that people still need news. They still need information.”
28. What mainly contributes to the challenges for today’s journalists?
A. More printed newspapers are in great need.
B. The newsroom jobs are decreasing worldwide.
C. Online newspapers take the place of printed ones.
D. Online media platforms are developing quickly.
29. 新考法 What does the underlined word “bleak” in Paragraph 2 mean?
A. Depressing.
B. Interesting.
C. Useless.
D. Encouraging.
30. How do some universities respond to today’s journalism?
A. They reduce student enrollment.
B. They offer students specialised programmes.
C. They prepare students for low-level reporter jobs.
D. They encourage students to run their own newspaper.
31. Why is Maddy Arrowood mentioned in the last paragraph?
A. To show people’s positive attitudes to journalists.
B. To prove the potential of a career in journalism.
C. To show the popularity of The Daily Tar Heel.
D. To prove people’s thirst for the latest news.
答案: 28.D 细节理解题。根据第一段中的“Today's journalists face modern challenges. Online media platforms are springing up. And the lowly newspaper and its reporters are fighting money,tech,and distrust issues.”可知,今天的记者面临的挑战主要是网络媒体平台发展迅速。故选D。
29.A 词义猜测题。根据第二段中的“According to the University of North Carolina (UNC),newsroom jobs across the country are fewer than half what they were 10 years ago.”可知,全国的新闻编辑部的工作岗位不到十年前的一半。再联系下文提到的三家学生报纸的现状可知,在许多大学校园里,关于新闻的消息同样也是令人沮丧的,bleak的意思与depressing(令人沮丧的)相似。故选A。
30.B 细节理解题。根据第五段中的“Some universities are taking action. The University of Florida offers a sports media programme. Several schools highlight statistics-driven data journalism.”可知,一些大学正在采取行动,会给学生提供专门的方案。故选B。
31.B 推理判断题。根据最后一段中的“Maddy Arrowood is the student editor of The Daily Tar Heel. She says her experience makes her more interested in a journalism career,not less.”可知,马迪的经历让她对新闻事业更感兴趣,所以最后一段提到她是为了说明“新闻业的发展具有潜力”。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭