2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第6页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
(2024·江苏徐州期初模拟测试)阅读理解
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 7 min
The incident took place, believe it or not, on the playground. I was something of a football player, but I had never been a good player, far less a great one. I played for the mere physical joy that I got out of the game, but I played with a will, and put my whole heart into the game. The result was that, though I had plenty of energy and enthusiasm, I was never picked for my college team.
Let me confess frankly that this was only because there was another player in the same position who happened to be much better than me. I considered myself the better sportsman, but he was certainly the greater player. So I never grumbled or complained. I was content to wait and bide my time.
And at last my patience was rewarded. It was for me a very special day. Our team had shot up into the final and was meeting its rival(竞争对手). Our star - player sent word at the last moment that he was ill and he could not take the field. Imagine the astonishment in the college camp! The thought was that the game was as good as lost, and so also, I confess, did I for this player was our trump card(王牌): That is what everybody always said. However, something had to be done, and that something had to be myself! The captain called me up almost apologetically for having failed to recognise my greatness before, and—there I was, on the playground, greeted by the cheers of my friends, and a few jeers from those who had little faith in my prowess.
I can tell you that I played like a demon(魔鬼). I was here, there and everywhere—now leading the attack, now falling back to help the defence. It was indeed a thrilling moment in my life. For a time, I was the centre of all attention, the object of universal applause, and “the observed of all observers”. And, believe it or not, it was I who put in the winning goal. It marked the top of a glorious day. Even now I look back on the episode with unmixed pleasure and satisfaction.
1. What can you learn about the author from the first two paragraphs?
A. He was chosen into the college team.
B. He intended to be a professional player.
C. He performed better than any other player.
D. He showed great interest in playing football.
2. How was the author’s patience rewarded?
A. He received the captain’s sincere apology.
B. He helped his school team to enter the final.
C. He was finally considered as the trump card.
D. He became a replacement for the sick player.
3. Why did the author say it was a thrilling moment in his life?
A. He showed off his patience to the fullest.
B. The audience applauded his performance.
C. The audience observed players attacking.
D. He played attentively in the final match.
4. 新考法 What can we learn from the author’s experience?
A. Patience is the best treatment.
B. Care and diligence bring luck.
C. Great hopes make a great man.
D. Opportunity is for the prepared.
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 7 min
The incident took place, believe it or not, on the playground. I was something of a football player, but I had never been a good player, far less a great one. I played for the mere physical joy that I got out of the game, but I played with a will, and put my whole heart into the game. The result was that, though I had plenty of energy and enthusiasm, I was never picked for my college team.
Let me confess frankly that this was only because there was another player in the same position who happened to be much better than me. I considered myself the better sportsman, but he was certainly the greater player. So I never grumbled or complained. I was content to wait and bide my time.
And at last my patience was rewarded. It was for me a very special day. Our team had shot up into the final and was meeting its rival(竞争对手). Our star - player sent word at the last moment that he was ill and he could not take the field. Imagine the astonishment in the college camp! The thought was that the game was as good as lost, and so also, I confess, did I for this player was our trump card(王牌): That is what everybody always said. However, something had to be done, and that something had to be myself! The captain called me up almost apologetically for having failed to recognise my greatness before, and—there I was, on the playground, greeted by the cheers of my friends, and a few jeers from those who had little faith in my prowess.
I can tell you that I played like a demon(魔鬼). I was here, there and everywhere—now leading the attack, now falling back to help the defence. It was indeed a thrilling moment in my life. For a time, I was the centre of all attention, the object of universal applause, and “the observed of all observers”. And, believe it or not, it was I who put in the winning goal. It marked the top of a glorious day. Even now I look back on the episode with unmixed pleasure and satisfaction.
1. What can you learn about the author from the first two paragraphs?
A. He was chosen into the college team.
B. He intended to be a professional player.
C. He performed better than any other player.
D. He showed great interest in playing football.
2. How was the author’s patience rewarded?
A. He received the captain’s sincere apology.
B. He helped his school team to enter the final.
C. He was finally considered as the trump card.
D. He became a replacement for the sick player.
3. Why did the author say it was a thrilling moment in his life?
A. He showed off his patience to the fullest.
B. The audience applauded his performance.
C. The audience observed players attacking.
D. He played attentively in the final match.
4. 新考法 What can we learn from the author’s experience?
A. Patience is the best treatment.
B. Care and diligence bring luck.
C. Great hopes make a great man.
D. Opportunity is for the prepared.
答案:
1.D 细节理解题。根据第一段最后两句以及第二段最后两句可知,作者对踢足球表现出极大的兴趣。故选D。
2.D 细节理解题。根据第三段内容可知,作者的耐心得到的回报是成了生病球员的替补。故选D。
解题指导 干扰项分析
学生可能会误选A项,因为文中提到队长几乎是道歉地叫他上场,这可能使一些学生认为这是对他耐心的奖赏。然而,这种解读忽略了原文中队长召唤他上场的真正意图和情境。B项也容易让学生误选,因为文中提到他参与了决赛,但需注意在作者上场之前,队伍就已经进入了决赛,这并不是作者的功劳。C项与“奖赏”这一主题不符。正确答案是D项,因为这直接回答了如何奖赏他的耐心——他因为耐心等待而得到了上场的机会,这是对他个人贡献和耐心的直接奖赏。
实验班提优训练 高中英语 选择性必修 第二册 WYS
3.B 细节理解题。根据最后一段中的“It was indeed...’the observed of all observers.’”可知,作者说这是他一生中激动人心的时刻是因为观众为他的表现鼓掌。故选B。
4.D 推理判断题。根据第二段最后一句以及最后一段最后三句可推知,从作者的经历中,我们明白了机会是留给有准备的人的这个道理。故选D。
长难句分析 Let me confess frankly that this was only because there was another player in the same position who happened to be much better than me.
分析:“that this was... better than me”是一个that引导的宾语从句,作confess的宾语,“because there was... better than me”是表语从句,“who happened to be much better than me”是定语从句,修饰another player。
译文:让我坦白地承认,这仅仅是因为在同一位置上有另一位球员,而他碰巧比我要强得多。
2.D 细节理解题。根据第三段内容可知,作者的耐心得到的回报是成了生病球员的替补。故选D。
解题指导 干扰项分析
学生可能会误选A项,因为文中提到队长几乎是道歉地叫他上场,这可能使一些学生认为这是对他耐心的奖赏。然而,这种解读忽略了原文中队长召唤他上场的真正意图和情境。B项也容易让学生误选,因为文中提到他参与了决赛,但需注意在作者上场之前,队伍就已经进入了决赛,这并不是作者的功劳。C项与“奖赏”这一主题不符。正确答案是D项,因为这直接回答了如何奖赏他的耐心——他因为耐心等待而得到了上场的机会,这是对他个人贡献和耐心的直接奖赏。
实验班提优训练 高中英语 选择性必修 第二册 WYS
3.B 细节理解题。根据最后一段中的“It was indeed...’the observed of all observers.’”可知,作者说这是他一生中激动人心的时刻是因为观众为他的表现鼓掌。故选B。
4.D 推理判断题。根据第二段最后一句以及最后一段最后三句可推知,从作者的经历中,我们明白了机会是留给有准备的人的这个道理。故选D。
长难句分析 Let me confess frankly that this was only because there was another player in the same position who happened to be much better than me.
分析:“that this was... better than me”是一个that引导的宾语从句,作confess的宾语,“because there was... better than me”是表语从句,“who happened to be much better than me”是定语从句,修饰another player。
译文:让我坦白地承认,这仅仅是因为在同一位置上有另一位球员,而他碰巧比我要强得多。
(2025·江苏常州高级中学期中)完形填空
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 12 min
I could feel the excitement rising in me as I held the beautifully wrapped present in my hands. Unable to ____ 1 ____ my curiosity any longer, I ____ 2 ____ it open. It was a brand - new laptop. I had scored straight As for my examinations and this was my ____ 3 ____.
Soon I became ____ 4 ____ to my new - found electronic friend. I began to spend increasing time on it and was ____ 5 ____ to the glowing screen before me. During weekends, I could ____ 6 ____ spend a few hours on my laptop. It came to a point where I chose to ____ 7 ____ myself in my room, refusing to come out and engage in family ____ 8 ____. I preferred to stay connected to the people I befriended in cyberspace (网络空间) although I had never met them. Gradually, my sleep was ____ 9 ____ to only scattered naps, and my grades at school also began ____ 10 ____.
It was about this time that my parents started ____ 11 ____ their disapproval. I was asked to reduce my usage of the Internet. Yet, however hard I tried, I was unable to pull myself away and concentrate on my lessons. I was ____ 12 ____ for just another click and another look at my message board. Then one day, my father ____ 13 ____ my laptop. I complained but in vain.
Over time, I realised that Dad and Mum had always wanted the best for me. That was when I decided to take the big step—to ____ 14 ____ my internet addiction. Quitting was harder than I expected. But with dogged determination, I knew that I would ____ 15 ____ a new leaf.
1. A. arouse
B. stimulate
C. contain
D. cultivate
2. A. tore
B. cut
C. broke
D. sliced
3. A. order
B. reward
C. inspiration
D. strategy
4. A. glued
B. motivated
C. indifferent
D. impatient
5. A. resistant
B. alert
C. sensitive
D. addicted
6. A. easily
B. hardly
C. clumsily
D. regretfully
7. A. trap
B. adapt
C. lock
D. shelter
8. A. conflicts
B. discussions
C. investments
D. assessments
9. A. restricted
B. adjusted
C. instructed
D. reduced
10. A. rising
B. declining
C. stabilising
D. shifting
11. A. voicing
B. sharing
C. challenging
D. opposing
12. A. responsible
B. grateful
C. desperate
D. ready
13. A. gave away
B. took away
C. threw away
D. swept away
14. A. ignore
B. admit
C. monitor
D. conquer
15. A. turn over
B. pick up
C. rely on
D. attend to
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 12 min
I could feel the excitement rising in me as I held the beautifully wrapped present in my hands. Unable to ____ 1 ____ my curiosity any longer, I ____ 2 ____ it open. It was a brand - new laptop. I had scored straight As for my examinations and this was my ____ 3 ____.
Soon I became ____ 4 ____ to my new - found electronic friend. I began to spend increasing time on it and was ____ 5 ____ to the glowing screen before me. During weekends, I could ____ 6 ____ spend a few hours on my laptop. It came to a point where I chose to ____ 7 ____ myself in my room, refusing to come out and engage in family ____ 8 ____. I preferred to stay connected to the people I befriended in cyberspace (网络空间) although I had never met them. Gradually, my sleep was ____ 9 ____ to only scattered naps, and my grades at school also began ____ 10 ____.
It was about this time that my parents started ____ 11 ____ their disapproval. I was asked to reduce my usage of the Internet. Yet, however hard I tried, I was unable to pull myself away and concentrate on my lessons. I was ____ 12 ____ for just another click and another look at my message board. Then one day, my father ____ 13 ____ my laptop. I complained but in vain.
Over time, I realised that Dad and Mum had always wanted the best for me. That was when I decided to take the big step—to ____ 14 ____ my internet addiction. Quitting was harder than I expected. But with dogged determination, I knew that I would ____ 15 ____ a new leaf.
1. A. arouse
B. stimulate
C. contain
D. cultivate
2. A. tore
B. cut
C. broke
D. sliced
3. A. order
B. reward
C. inspiration
D. strategy
4. A. glued
B. motivated
C. indifferent
D. impatient
5. A. resistant
B. alert
C. sensitive
D. addicted
6. A. easily
B. hardly
C. clumsily
D. regretfully
7. A. trap
B. adapt
C. lock
D. shelter
8. A. conflicts
B. discussions
C. investments
D. assessments
9. A. restricted
B. adjusted
C. instructed
D. reduced
10. A. rising
B. declining
C. stabilising
D. shifting
11. A. voicing
B. sharing
C. challenging
D. opposing
12. A. responsible
B. grateful
C. desperate
D. ready
13. A. gave away
B. took away
C. threw away
D. swept away
14. A. ignore
B. admit
C. monitor
D. conquer
15. A. turn over
B. pick up
C. rely on
D. attend to
答案:
1.C 考查动词词义辨析。句意:我再也抑制不住好奇心,就把它拆开了。A. arouse 引起;B. stimulate 刺激 C. contain 抑制;D. cultivate 培养。根据下文“It was a brand-new laptop.”可知,作者拆开了礼物,可见作者没有抑制住自己的好奇心。故选C。
2.A 考查动词词义辨析。句意同上。A. tore 撕破;B. cut 切;C. broke 打破;D. sliced切,割,划。根据下文“It was a brand-new laptop.”可知,作者拆开了礼物。故选A。→tear...open 意为“拆开”
3.B 考查名词词义辨析。句意:我的考试成绩都是A,这就是对我的奖励。A. order 命令;B. reward 奖励 C. inspiration 灵感;D. strategy 策略。根据上文“I had scored straight As for my examinations”可知,作者成绩很好,这是作者得到的奖励。故选B。
4.A 考查形容词词义辨析。句意:很快我就迷上了这个新发现的电子朋友。A. glued 紧贴的;B. motivated 积极的;C. indifferent 不关心的;D. impatient 不耐烦的。根据下文“I began to spend increasing time on it”可知,作者迷上了笔记本电脑,become glued to意为“迷上”。故选A。
5.D 考查形容词词义辨析。句意:我开始花越来越多的时间在它上面,并沉迷于我面前的发光屏幕。A. resistant 抵抗的;B. alert 警觉的;C. sensitive 敏感的;D. addicted 沉迷的,上瘾的。根据上文“I began to spend increasing time on it”可知,作者对笔记本电脑上瘾了,沉迷了。故选D。
6.A 考查副词词义辨析。句意:在周末,我可以轻易地花几个小时在笔记本电脑上。A. easily 轻易地;B. hardly 几乎不;C. clumsily 笨拙地;D. regretfully 后悔地。根据上文“I began to spend increasing time on it”可知,作者很轻易地花几个小时在笔记本电脑上。故选A。
7.C 考查动词词义辨析。句意:最后,我选择把自己锁在房间里,拒绝出来参与家庭讨论。A. trap 使陷入圈套;B. adapt 适应;C. lock 锁;D. shelter 躲避。根据下文“in my room,refusing to come out”可知,作者把自己锁在房间里,拒绝出来。故选C。
8.B 考查名词词义辨析。句意同上。A. conflicts 矛盾;B. discussions 讨论;C. investments 投资;D. assessments 评估。根据上文“refusing to come out”和“engage in family”可知,作者不出来,拒绝参与家庭讨论。故选B。
9.D 考查动词词义辨析。句意:渐渐地,我的睡眠减少到只有零星的小睡,我在学校的成绩也开始下降。A. restricted 限制;B. adjusted 调整;C. instructed 指示;D. reduced 减少。根据下文“only scattered naps”可知,作者的睡眠减少到只有零星的小睡。故选D。
10.B 考查动词词义辨析。句意同上。A. rising 上升;B. declining 下降;C. stabilising 使稳定;D. shifting 转换。根据上文对电脑上瘾和常识可知,作者应是成绩下降了。故选B。
11.A 考查动词词义辨析。句意:就在这个时候,我的父母开始表达他们的不满。A. voicing 表达;B. sharing 分享;C. challenging 挑战;D. opposing 反对。根据下文“their disapproval. I was asked to reduce my usage of the Internet”可知,作者父母要求作者减少使用网络,也就是作者父母表达了不满。故选A。
12.C 考查形容词词义辨析。句意:我渴望再点击一下,再看看我的留言板。A. responsible 负责的;B. grateful 感激的;C. desperate 渴望的;D. ready 准备好的。根据上文“I was unable to pull myself away”可知,作者摆脱不了笔记本电脑,渴望再点击一下电脑。故选C。
13.B 考查动词短语辨析。句意:然后有一天,我父亲拿走了我的笔记本电脑。A. gave away 赠送;B. took away 拿走;C. threw away 扔掉;D. swept away 扫走。根据下文“I complained”可知,作者抱怨,肯定是作者的父亲拿走了作者的笔记本电脑。故选B。
14.D 考查动词词义辨析。句意:就在那时,我决定迈出一大步——克服网瘾。A. ignore 忽略;B. admit 承认;C. monitor 监控;D. conquer 克服。根据下文“Quitting”可知,作者决定戒掉网瘾,空格处用“克服”。故选D。
15.A 考查动词短语辨析。句意:但凭着顽强的决心,我知道我会翻开新的一页。A. turn over 翻开;B. pick up 捡起;C. rely on 依靠;D. attend to 护理。根据下文“a new leaf”可知,此处是指翻开新的一页。故选A。
词汇拓展 approve v. 批准,同意→approval n. 批准,同意→disapprove v. 不赞成,反对→disapproval n. 不赞成,反对→approving adj. 赞成的,认可的
2.A 考查动词词义辨析。句意同上。A. tore 撕破;B. cut 切;C. broke 打破;D. sliced切,割,划。根据下文“It was a brand-new laptop.”可知,作者拆开了礼物。故选A。→tear...open 意为“拆开”
3.B 考查名词词义辨析。句意:我的考试成绩都是A,这就是对我的奖励。A. order 命令;B. reward 奖励 C. inspiration 灵感;D. strategy 策略。根据上文“I had scored straight As for my examinations”可知,作者成绩很好,这是作者得到的奖励。故选B。
4.A 考查形容词词义辨析。句意:很快我就迷上了这个新发现的电子朋友。A. glued 紧贴的;B. motivated 积极的;C. indifferent 不关心的;D. impatient 不耐烦的。根据下文“I began to spend increasing time on it”可知,作者迷上了笔记本电脑,become glued to意为“迷上”。故选A。
5.D 考查形容词词义辨析。句意:我开始花越来越多的时间在它上面,并沉迷于我面前的发光屏幕。A. resistant 抵抗的;B. alert 警觉的;C. sensitive 敏感的;D. addicted 沉迷的,上瘾的。根据上文“I began to spend increasing time on it”可知,作者对笔记本电脑上瘾了,沉迷了。故选D。
6.A 考查副词词义辨析。句意:在周末,我可以轻易地花几个小时在笔记本电脑上。A. easily 轻易地;B. hardly 几乎不;C. clumsily 笨拙地;D. regretfully 后悔地。根据上文“I began to spend increasing time on it”可知,作者很轻易地花几个小时在笔记本电脑上。故选A。
7.C 考查动词词义辨析。句意:最后,我选择把自己锁在房间里,拒绝出来参与家庭讨论。A. trap 使陷入圈套;B. adapt 适应;C. lock 锁;D. shelter 躲避。根据下文“in my room,refusing to come out”可知,作者把自己锁在房间里,拒绝出来。故选C。
8.B 考查名词词义辨析。句意同上。A. conflicts 矛盾;B. discussions 讨论;C. investments 投资;D. assessments 评估。根据上文“refusing to come out”和“engage in family”可知,作者不出来,拒绝参与家庭讨论。故选B。
9.D 考查动词词义辨析。句意:渐渐地,我的睡眠减少到只有零星的小睡,我在学校的成绩也开始下降。A. restricted 限制;B. adjusted 调整;C. instructed 指示;D. reduced 减少。根据下文“only scattered naps”可知,作者的睡眠减少到只有零星的小睡。故选D。
10.B 考查动词词义辨析。句意同上。A. rising 上升;B. declining 下降;C. stabilising 使稳定;D. shifting 转换。根据上文对电脑上瘾和常识可知,作者应是成绩下降了。故选B。
11.A 考查动词词义辨析。句意:就在这个时候,我的父母开始表达他们的不满。A. voicing 表达;B. sharing 分享;C. challenging 挑战;D. opposing 反对。根据下文“their disapproval. I was asked to reduce my usage of the Internet”可知,作者父母要求作者减少使用网络,也就是作者父母表达了不满。故选A。
12.C 考查形容词词义辨析。句意:我渴望再点击一下,再看看我的留言板。A. responsible 负责的;B. grateful 感激的;C. desperate 渴望的;D. ready 准备好的。根据上文“I was unable to pull myself away”可知,作者摆脱不了笔记本电脑,渴望再点击一下电脑。故选C。
13.B 考查动词短语辨析。句意:然后有一天,我父亲拿走了我的笔记本电脑。A. gave away 赠送;B. took away 拿走;C. threw away 扔掉;D. swept away 扫走。根据下文“I complained”可知,作者抱怨,肯定是作者的父亲拿走了作者的笔记本电脑。故选B。
14.D 考查动词词义辨析。句意:就在那时,我决定迈出一大步——克服网瘾。A. ignore 忽略;B. admit 承认;C. monitor 监控;D. conquer 克服。根据下文“Quitting”可知,作者决定戒掉网瘾,空格处用“克服”。故选D。
15.A 考查动词短语辨析。句意:但凭着顽强的决心,我知道我会翻开新的一页。A. turn over 翻开;B. pick up 捡起;C. rely on 依靠;D. attend to 护理。根据下文“a new leaf”可知,此处是指翻开新的一页。故选A。
词汇拓展 approve v. 批准,同意→approval n. 批准,同意→disapprove v. 不赞成,反对→disapproval n. 不赞成,反对→approving adj. 赞成的,认可的
查看更多完整答案,请扫码查看