2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第117页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
跨学科(2025·江苏淮安淮阴中学一模)阅读理解
主题语境:人与自然 语篇类型:说明文 建议用时:8min
Warming seas across the globe are endangering coral reefs(珊瑚礁), a key ecosystem that supports sea life to live and thrive(繁荣).
As a possible way to save them from extinction, scientists have recently frozen and revived(复苏) groups of adult corals for the first time, according to a recent study. Freezing biological materials, or "cryopreserving" them, refers to keeping them in a deep freeze for long periods without affecting the cell's viability(活性) according to the *Science Times* website. This method usually cools them to very low temperatures, commonly to $-196^{\circ}C$. Since cells would normally die at such a low temperature due to the formation of ice inside, scientists need to monitor the freezing rate and choose the freezing medium carefully.
Researchers in the US experimented with freezing pea-sized pieces of a common coral in Hawaii. After removing the microbes on the corals, they sealed(密封) the corals in metal containers filled with a chemical solution that partially dehydrated them and helped control ice growth.
When the corals reached a temperature of around $-200^{\circ}C$, the remaining water in the coral solidified into a glassy form. The corals were still alive, with their life-driving functions becoming extremely slow. After being cryopreserved for a few minutes, the researchers pulled the corals out and placed them in warm water. In two minutes, they started consuming oxygen—a sign of them staying alive.
Previously, researchers had already successfully cryopreserved coral larvae(幼虫) according to a study in 2018. However, the larvae can only be collected when corals spawn(产卵), which happens just a few nights each year. "That's putting a lot of eggs in one basket," US marine scientist Liza Roger told *Science News*.
"This breakthrough offers more hope to the world's corals," said Roger. However, there's more work to be done. A few days after melting, the corals became "stressed out" from the process and were killed by the bacteria they normally live in harmony with. The researchers are working on using antibiotics(抗生素) to help them survive for a longer period of time.
1. What is the purpose of the recent study?
A. To control coral growth.
B. To help preserve coral reefs.
C. To freeze and revive coral larvae.
D. To bring dead corals back to life.
2. What happened to the corals when they were cryopreserved?
A. They became lifeless.
B. They consumed more oxygen.
C. Their life functions slowed down.
D. They remained alive and unchanged.
3. What does Roger think about cryopreserving coral larvae?
A. It seems an unreliable solution.
B. It needs a large number of eggs.
C. It fuels more studies on the eggs.
D. It excites hope for restoring corals.
4. What may be the best title for the text?
A. To Live, or to Thrive
B. "Cool" Idea to Save Coral Reefs
C. Freezing "Life" from Distinction
D. Scientists Make an Unusual Discovery
主题语境:人与自然 语篇类型:说明文 建议用时:8min
Warming seas across the globe are endangering coral reefs(珊瑚礁), a key ecosystem that supports sea life to live and thrive(繁荣).
As a possible way to save them from extinction, scientists have recently frozen and revived(复苏) groups of adult corals for the first time, according to a recent study. Freezing biological materials, or "cryopreserving" them, refers to keeping them in a deep freeze for long periods without affecting the cell's viability(活性) according to the *Science Times* website. This method usually cools them to very low temperatures, commonly to $-196^{\circ}C$. Since cells would normally die at such a low temperature due to the formation of ice inside, scientists need to monitor the freezing rate and choose the freezing medium carefully.
Researchers in the US experimented with freezing pea-sized pieces of a common coral in Hawaii. After removing the microbes on the corals, they sealed(密封) the corals in metal containers filled with a chemical solution that partially dehydrated them and helped control ice growth.
When the corals reached a temperature of around $-200^{\circ}C$, the remaining water in the coral solidified into a glassy form. The corals were still alive, with their life-driving functions becoming extremely slow. After being cryopreserved for a few minutes, the researchers pulled the corals out and placed them in warm water. In two minutes, they started consuming oxygen—a sign of them staying alive.
Previously, researchers had already successfully cryopreserved coral larvae(幼虫) according to a study in 2018. However, the larvae can only be collected when corals spawn(产卵), which happens just a few nights each year. "That's putting a lot of eggs in one basket," US marine scientist Liza Roger told *Science News*.
"This breakthrough offers more hope to the world's corals," said Roger. However, there's more work to be done. A few days after melting, the corals became "stressed out" from the process and were killed by the bacteria they normally live in harmony with. The researchers are working on using antibiotics(抗生素) to help them survive for a longer period of time.
1. What is the purpose of the recent study?
A. To control coral growth.
B. To help preserve coral reefs.
C. To freeze and revive coral larvae.
D. To bring dead corals back to life.
2. What happened to the corals when they were cryopreserved?
A. They became lifeless.
B. They consumed more oxygen.
C. Their life functions slowed down.
D. They remained alive and unchanged.
3. What does Roger think about cryopreserving coral larvae?
A. It seems an unreliable solution.
B. It needs a large number of eggs.
C. It fuels more studies on the eggs.
D. It excites hope for restoring corals.
4. What may be the best title for the text?
A. To Live, or to Thrive
B. "Cool" Idea to Save Coral Reefs
C. Freezing "Life" from Distinction
D. Scientists Make an Unusual Discovery
答案:
1.B 细节理解题。根据第一段内容以及第二段中的“As a possible way to save them from extinction, scientists have recently frozen and revived(复苏) groups of adult corals for the first time, according to a recent study.”可知,科学家们通过冷冻技术尝试拯救珊瑚礁,使其免于灭绝。故选B。
2.C 细节理解题。根据第四段中的“When the corals reached a temperature of around -200℃, the remaining water in the coral solidified into a glassy form. The corals were still alive, with their life-driving functions becoming extremely slow.”可知,冷冻保存时,珊瑚的生命机能变得极其缓慢。故选C。
3.A 推理判断题。根据倒数第二段中的“However, the larvae can only be collected when corals spawn(产卵), which happens just a few nights each year. ‘That's putting a lot of eggs in one basket,’ US marine scientist Liza Roger told Science News.”可推知,Liza Roger认为冷冻珊瑚幼虫的方法虽然有希望,但存在局限性(比如只能在珊瑚产卵的几天内收集幼虫)。因此她认为这种方法并不是一个完全可靠的解决方案。故选A。
4.B 主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中的“As a possible way to save them from extinction, scientists have recently frozen and revived(复苏) groups of adult corals for the first time, according to a recent study. Freezing biological materials, or ‘cryopreserving’ them, refers to keeping them in a deep freeze for long periods without affecting the cell's viability(活性) according to the Science Times website.”可知,整篇文章都在介绍一种新颖的方法——通过冷冻保存来拯救珊瑚礁,这个方法既“酷”又实际。所以“拯救珊瑚礁的‘酷’想法”适合做本文的标题。故选B。 →珊瑚礁是全文重点
2.C 细节理解题。根据第四段中的“When the corals reached a temperature of around -200℃, the remaining water in the coral solidified into a glassy form. The corals were still alive, with their life-driving functions becoming extremely slow.”可知,冷冻保存时,珊瑚的生命机能变得极其缓慢。故选C。
3.A 推理判断题。根据倒数第二段中的“However, the larvae can only be collected when corals spawn(产卵), which happens just a few nights each year. ‘That's putting a lot of eggs in one basket,’ US marine scientist Liza Roger told Science News.”可推知,Liza Roger认为冷冻珊瑚幼虫的方法虽然有希望,但存在局限性(比如只能在珊瑚产卵的几天内收集幼虫)。因此她认为这种方法并不是一个完全可靠的解决方案。故选A。
4.B 主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中的“As a possible way to save them from extinction, scientists have recently frozen and revived(复苏) groups of adult corals for the first time, according to a recent study. Freezing biological materials, or ‘cryopreserving’ them, refers to keeping them in a deep freeze for long periods without affecting the cell's viability(活性) according to the Science Times website.”可知,整篇文章都在介绍一种新颖的方法——通过冷冻保存来拯救珊瑚礁,这个方法既“酷”又实际。所以“拯救珊瑚礁的‘酷’想法”适合做本文的标题。故选B。 →珊瑚礁是全文重点
查看更多完整答案,请扫码查看