2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第47页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
Ⅱ. 传统文化
(2025·江苏丹阳高级中学三模)语法填空
主题语境: 人与社会
语篇类型: 记叙文
建议用时: 6 min
Song Jing, who is a 34 - year - old “book doctor”, 1. ____
At the moment, Song and her colleagues are working on restoring a copy of *Yongle Dadian*, an encyclopedia 2. ____
In the past, restorers had to rely on their experience to determine the materials appropriate 5. ____
“9. ____
(2025·江苏丹阳高级中学三模)语法填空
主题语境: 人与社会
语篇类型: 记叙文
建议用时: 6 min
Song Jing, who is a 34 - year - old “book doctor”, 1. ____
made
her way to the ancient books division after graduating from Beijing University in 2015. She has been working in the restoration division for ancient books at the National Library of China in Beijing for eight years.At the moment, Song and her colleagues are working on restoring a copy of *Yongle Dadian*, an encyclopedia 2. ____
created
(create) in the Ming Dynasty (1368—1644). After receiving the challenge, it took Song and her colleagues six months to research and decide on 3. ____how
to restore the books. To restore them to their 4. ____original
(origin) form, they need to gather information from various sources, such as images and texts, before they can figure out their binding (装订) style and repair them accordingly.In the past, restorers had to rely on their experience to determine the materials appropriate 5. ____
to use
(use). As technology develops, they are able to use a new method to finish the task through microscopes. 6. ____However
, ancient - book restoration still requires essential manual skills, including cutting and brushing paper and binding. Apart from this, 7. ____the
restoration process also requires strong control. Unless the pressure of touching books 8. ____is controlled
(control) in a proper way during the brushing process, the paper will tear; if the touch is too light, the paper won't stick.“9. ____
Hopefully
(hopeful), I can be of some help in inspiring more young people to find their lifelong passion 10. ____in
cultural heritage preservation,” said Song.
答案:
1.made 考查动词的时态和语态。句意:34 岁的宋晶是一名“书医”,2015 年从北京大学毕业后,她进入了古籍部门。make(达到,到达)是句中谓语动词,与主语 Song Jing 之间是主动关系,根据时间状语“after graduating from Beijing University in 2015”可知,句子讲述过去的事情,应用一般过去时态。故填 made。
2.created 考查非谓语动词。句意:目前,宋和她的同事们正在修复《永乐大典》,这是一部创作于明代(1368—1644)的百科全书。“(create)in the Ming Dynasty (1368—1644)”作后置定语,create 是非谓语动词,与其逻辑主语 encyclopedia 之间是被动关系,应用过去分词,表示被动。故填 created。
3.how 考查疑问词。句意:接受挑战后,宋和她的同事花了六个月的时间研究并决定如何修复这些书。“特殊疑问词+不定式”是一种常见复合结构;根据句意“决定如何修复这些书”可知,应用特殊疑问词 how 与不定式构成复合结构作宾语。故填 how。
4.original 考查形容词。句意:为了恢复它们原先的形式,他们需要从各种来源收集信息,例如图像和文本,然后才能找出它们的装订样式并进行相应的修复。此处修饰名词 form,作定语,应用形容词 original,表示“起初的,原先的”。故填 original。
5.to use 考查非谓语动词。句意:在过去,修复者必须依靠他们的经验来决定使用合适的材料。(be)appropriate to do...意为“适合做……”,是固定搭配。故填 to use。
6.However 考查副词。句意:然而,古籍修复仍然需要基本的手工技能,包括剪纸、涂布和装订。上文讲“他们能够使用一种新方法通过显微镜来完成这项任务”,下文讲“古籍修复仍然需要基本的手工技能”,上下文有转折关系,应用转折副词 however,句首单词首字母需要大写。故填 However。
7.the 考查冠词。句意:除此之外,修复过程也需要强有力的控制。此处特指上文讲到的“修复过程”,应用定冠词 the。故填 the。
8.is controlled 考查动词的时态、语态和主谓一致。句意:除非在涂刷过程中,触摸书本的压力控制得当,否则纸张会撕裂;如果触摸太轻,纸就粘不住。control(控制)是从句中谓语动词,与主语 the pressure(压力)之间是被动关系,句子描述客观事实,应用一般现在时态,又因主语是不可数名词,所以谓语动词也应使用单数形式。故填 is controlled。
9.Hopefully 考查副词。句意:希望我能对激励更多的年轻人在文化遗产保护中找到他们毕生的激情有所帮助。此处修饰后面整句话,应用副词 hopefully,意为“有希望地,有前途地”,作状语,句首单词首字母需要大写。故填 Hopefully。
10.in 考查介词。句意同上。此处表示“在……中”,应用介词 in。故填 in。
2.created 考查非谓语动词。句意:目前,宋和她的同事们正在修复《永乐大典》,这是一部创作于明代(1368—1644)的百科全书。“(create)in the Ming Dynasty (1368—1644)”作后置定语,create 是非谓语动词,与其逻辑主语 encyclopedia 之间是被动关系,应用过去分词,表示被动。故填 created。
3.how 考查疑问词。句意:接受挑战后,宋和她的同事花了六个月的时间研究并决定如何修复这些书。“特殊疑问词+不定式”是一种常见复合结构;根据句意“决定如何修复这些书”可知,应用特殊疑问词 how 与不定式构成复合结构作宾语。故填 how。
4.original 考查形容词。句意:为了恢复它们原先的形式,他们需要从各种来源收集信息,例如图像和文本,然后才能找出它们的装订样式并进行相应的修复。此处修饰名词 form,作定语,应用形容词 original,表示“起初的,原先的”。故填 original。
5.to use 考查非谓语动词。句意:在过去,修复者必须依靠他们的经验来决定使用合适的材料。(be)appropriate to do...意为“适合做……”,是固定搭配。故填 to use。
6.However 考查副词。句意:然而,古籍修复仍然需要基本的手工技能,包括剪纸、涂布和装订。上文讲“他们能够使用一种新方法通过显微镜来完成这项任务”,下文讲“古籍修复仍然需要基本的手工技能”,上下文有转折关系,应用转折副词 however,句首单词首字母需要大写。故填 However。
7.the 考查冠词。句意:除此之外,修复过程也需要强有力的控制。此处特指上文讲到的“修复过程”,应用定冠词 the。故填 the。
8.is controlled 考查动词的时态、语态和主谓一致。句意:除非在涂刷过程中,触摸书本的压力控制得当,否则纸张会撕裂;如果触摸太轻,纸就粘不住。control(控制)是从句中谓语动词,与主语 the pressure(压力)之间是被动关系,句子描述客观事实,应用一般现在时态,又因主语是不可数名词,所以谓语动词也应使用单数形式。故填 is controlled。
9.Hopefully 考查副词。句意:希望我能对激励更多的年轻人在文化遗产保护中找到他们毕生的激情有所帮助。此处修饰后面整句话,应用副词 hopefully,意为“有希望地,有前途地”,作状语,句首单词首字母需要大写。故填 Hopefully。
10.in 考查介词。句意同上。此处表示“在……中”,应用介词 in。故填 in。
Ⅰ. (2022·新课标Ⅱ卷)阅读理解
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 8 min
We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people don’t even realise it’s new. For them, it’s just normal.
This hit home for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a children’s book to read. It had simple words and colourful pictures—a perfect match for his age.
Picture this: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pictures. As I read, he reaches out and pokes(戳) the page with his finger.
What’s up with that? He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped the book. I was confused: Is there something wrong with this kid?
Then I realised what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colourful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that.
Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. It’s an outdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but I’m not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. I’ve even built websites.
There’s one notable gap in my new-media experience, however: I’ve spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio. But that didn’t stop China Daily from asking me last week to share a personal story for a video project about the integration of Beijing, Tianjin and Hebei province.
Anyway, Grandpa is now an Internet star—two minutes of fame! I promise not to let it go to my head. But I will make sure my 2-year-old grandson sees it on his tablet.
1. 新考法 What do the underlined words “hit home for me” mean in Paragraph 2?
A. Provided shelter for me.
B. Became very clear to me.
C. Took the pressure off me.
D. Worked quite well on me.
2. Why did the kid poke the storybook?
A. He took it for a tablet computer.
B. He disliked the colourful pictures.
C. He was angry with his grandpa.
D. He wanted to read it by himself.
3. What does the author think of himself?
A. Socially ambitious.
B. Physically attractive.
C. Financially independent.
D. Digitally competent.
4. What can we learn about the author as a journalist?
A. He lacks experience in his job.
B. He seldom appears on television.
C. He manages a video department.
D. He often interviews Internet stars.
主题语境: 人与自我 语篇类型: 记叙文 建议用时: 8 min
We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people don’t even realise it’s new. For them, it’s just normal.
This hit home for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a children’s book to read. It had simple words and colourful pictures—a perfect match for his age.
Picture this: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pictures. As I read, he reaches out and pokes(戳) the page with his finger.
What’s up with that? He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped the book. I was confused: Is there something wrong with this kid?
Then I realised what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colourful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that.
Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. It’s an outdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but I’m not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. I’ve even built websites.
There’s one notable gap in my new-media experience, however: I’ve spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio. But that didn’t stop China Daily from asking me last week to share a personal story for a video project about the integration of Beijing, Tianjin and Hebei province.
Anyway, Grandpa is now an Internet star—two minutes of fame! I promise not to let it go to my head. But I will make sure my 2-year-old grandson sees it on his tablet.
1. 新考法 What do the underlined words “hit home for me” mean in Paragraph 2?
A. Provided shelter for me.
B. Became very clear to me.
C. Took the pressure off me.
D. Worked quite well on me.
2. Why did the kid poke the storybook?
A. He took it for a tablet computer.
B. He disliked the colourful pictures.
C. He was angry with his grandpa.
D. He wanted to read it by himself.
3. What does the author think of himself?
A. Socially ambitious.
B. Physically attractive.
C. Financially independent.
D. Digitally competent.
4. What can we learn about the author as a journalist?
A. He lacks experience in his job.
B. He seldom appears on television.
C. He manages a video department.
D. He often interviews Internet stars.
答案:
1.B 词义猜测题。根据第一段内容以及画线词后文"as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday"可知,作者是记者,生活在一个讲故事的新时代,有许多新的多媒体工具。许多年轻人甚至没有意识到它是新的。对他们来说,这很正常。而在春节假期,作者和两岁的孙子坐在沙发上,他尤其清楚认识到了这一点。故画线词意思是"我很清楚"。故选B。
解题指导 干扰项分析
学生可能会误选D项,因为这个选项的表述看起来像是一个积极的结果,可能会被误解为作者在描述一个效果良好的情景。然而,根据上下文可知,"hit home for me"这个短语实际上表达的是一个深刻的认识或突然的理解。在这个故事中,这个短语用来描述作者意识到自己的孙子和自己在技术使用上的巨大差异,这种理解是出于一种震惊和突然的认识,而不是说情况对他"起了很好的作用"。因此,正确答案B项更准确地反映了短语在文中的含义。
2.A 细节理解题。根据第五段内容可知,孙子戳故事书是因为他把它当成了平板电脑。故选A。
3.D 细节理解题。根据倒数第三段中的"Well, I may be old ... even built websites."可知,作者认为自己懂数码技术。故选D。
4.B 细节理解题。根据倒数第二段第一句可知,作者作为记者很少上电视。故选B。
解题指导 干扰项分析
学生可能会误选D项,因为这个选项的表述看起来像是一个积极的结果,可能会被误解为作者在描述一个效果良好的情景。然而,根据上下文可知,"hit home for me"这个短语实际上表达的是一个深刻的认识或突然的理解。在这个故事中,这个短语用来描述作者意识到自己的孙子和自己在技术使用上的巨大差异,这种理解是出于一种震惊和突然的认识,而不是说情况对他"起了很好的作用"。因此,正确答案B项更准确地反映了短语在文中的含义。
2.A 细节理解题。根据第五段内容可知,孙子戳故事书是因为他把它当成了平板电脑。故选A。
3.D 细节理解题。根据倒数第三段中的"Well, I may be old ... even built websites."可知,作者认为自己懂数码技术。故选D。
4.B 细节理解题。根据倒数第二段第一句可知,作者作为记者很少上电视。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看