2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年实验班全程提优训练高中英语选择性必修第二册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第68页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
Ⅰ. 课文语法填空
Nowadays “emojis” 1.
Nowadays “emojis” 1.
are used
(use) everywhere. The word “emojis” comes from Japanese, 2. literally
(literal) meaning “picture character”. When first 3. introduced
(introduce) in Japan in 1999, emojis were limited to 176 simple designs. Now there are more than 3,000 emojis 4. that/which
expand upon the way in which we communicate. In today’s world emojis have become more and more popular. The use of emojis has even spread to classical literature, which makes the classics more 5. accessible
(access) to young readers. 6. However
, some people think these new 7. versions
(version) have taken away the heart and soul of Shakespeare’s plays. All in all, emojis have a 8. tendency
(tend) to pop up all over the place, 9. making
(make) educators worry that we are losing the ability 10. to communicate
(communicate) properly using the written word, or even the spoken word.
答案:
1. are used 2. literally 3. introduced 4. that/which 5. accessible 6. However 7. versions 8. tendency 9. making 10. to communicate
(2025·福建浦田第一中学期中)阅读理解
主题语境: 人与自然 语篇类型: 说明文 建议用时: 8 min
Many cities around the world get more rain than their surroundings. “Just like the way you have an urban heat island, you have an urban rainfall effect,” says Dev Niyogi at the University of Texas at Austin.
Niyogi and his colleagues looked at satellite data on rainfall between 2001 and 2020 in 1,056 cities and nearby rural areas across different climate regions. They found that more than 60 percent of cities were “wet islands”, while some other cities were “dry islands”. For example, Ho Chi Minh City and Sydney were among the wettest anomalies(反常), each with over 100 millimetres more rainfall than their surroundings per year. Seattle and Rio de Janeiro were among the 10 driest.
Cities can boost or reduce rainfall in several ways. Heat absorbed by asphalt(沥青黄沙混合物) and buildings can cause updrafts that help rain clouds to form. The “roughness” of buildings can slow weather systems so they rain over urban areas for longer. Air pollution can seed clouds, although it can also reduce rainfall by cooling the air. Paved surfaces with little vegetation can reduce evaporation, leading to less damp in the air.
The influence of these factors varies based on the size and location of cities. The team found larger, more populous cities were more likely to be wet islands. Cities in temperate, tropical and coastal regions tended to have the largest anomalies, while those in mountainous areas generally saw smaller differences.
They also found the average difference between wet islands and their surroundings almost doubled over the study period, from 37 to 62 millimetres more rainfall per year. Dry anomalies didn’t change. Niyogi says this is because of rapid urbanisation combined with warming temperatures due to climate change, which increases the amount of water vapour in the air.
Current weather and climate models don’t fully account for the influence of cities on rain. But Niyogi says it may eventually be possible for city planners to consider how their decisions affect rainfall.
1. What is “wet island” in the study?
A. Rural areas that flood frequently with rains.
B. Climate regions along the tropical and coastal areas.
C. Cities flooded because of rains in their surroundings.
D. Urban areas that saw more rains than their surroundings.
(
2. What can be inferred from the research findings?
A. Dry anomalies are not easy to change.
B. Urban rainfall effects are increasingly serious.
C. Mountainous areas do not have rainfall problems.
D. Climate change is the main concern in urban rainfall control.
(
3. What is a suitable title for the text?
A. Cities Are Becoming Victims of Global Warming
B. Development Turns Most Cities into “Wet Islands”
C. Country Life Downplays the Harm of Urban Rainfall
D. More Rain or Less Rain: It Depends on How Green Our Life Is
(
主题语境: 人与自然 语篇类型: 说明文 建议用时: 8 min
Many cities around the world get more rain than their surroundings. “Just like the way you have an urban heat island, you have an urban rainfall effect,” says Dev Niyogi at the University of Texas at Austin.
Niyogi and his colleagues looked at satellite data on rainfall between 2001 and 2020 in 1,056 cities and nearby rural areas across different climate regions. They found that more than 60 percent of cities were “wet islands”, while some other cities were “dry islands”. For example, Ho Chi Minh City and Sydney were among the wettest anomalies(反常), each with over 100 millimetres more rainfall than their surroundings per year. Seattle and Rio de Janeiro were among the 10 driest.
Cities can boost or reduce rainfall in several ways. Heat absorbed by asphalt(沥青黄沙混合物) and buildings can cause updrafts that help rain clouds to form. The “roughness” of buildings can slow weather systems so they rain over urban areas for longer. Air pollution can seed clouds, although it can also reduce rainfall by cooling the air. Paved surfaces with little vegetation can reduce evaporation, leading to less damp in the air.
The influence of these factors varies based on the size and location of cities. The team found larger, more populous cities were more likely to be wet islands. Cities in temperate, tropical and coastal regions tended to have the largest anomalies, while those in mountainous areas generally saw smaller differences.
They also found the average difference between wet islands and their surroundings almost doubled over the study period, from 37 to 62 millimetres more rainfall per year. Dry anomalies didn’t change. Niyogi says this is because of rapid urbanisation combined with warming temperatures due to climate change, which increases the amount of water vapour in the air.
Current weather and climate models don’t fully account for the influence of cities on rain. But Niyogi says it may eventually be possible for city planners to consider how their decisions affect rainfall.
1. What is “wet island” in the study?
A. Rural areas that flood frequently with rains.
B. Climate regions along the tropical and coastal areas.
C. Cities flooded because of rains in their surroundings.
D. Urban areas that saw more rains than their surroundings.
(
D
)2. What can be inferred from the research findings?
A. Dry anomalies are not easy to change.
B. Urban rainfall effects are increasingly serious.
C. Mountainous areas do not have rainfall problems.
D. Climate change is the main concern in urban rainfall control.
(
B
)3. What is a suitable title for the text?
A. Cities Are Becoming Victims of Global Warming
B. Development Turns Most Cities into “Wet Islands”
C. Country Life Downplays the Harm of Urban Rainfall
D. More Rain or Less Rain: It Depends on How Green Our Life Is
(
B
)
答案:
1. D 细节理解题。根据第二段中的“Niyogi and his colleagues looked at satellite data on rainfall between 2001 and 2020 in 1,056 cities and nearby rural areas across different climate regions. They found that more than 60 percent of cities were ‘wet islands’, while some other cities were ‘dry islands’. For example, Ho Chi Minh City and Sydney were among the wettest anomalies(反常), each with over 100 millimetres more rainfall than their surroundings per year.”可知,wet island 指的是降雨量比周边地区多的城市地区。故选 D。
2. B 推理判断题。根据第五段中的“They also found the average difference between wet islands and their surroundings almost doubled over the study period, from 37 to 62 millimetres more rainfall per year. Dry anomalies didn't change. Niyogi says this is because of rapid urbanisation combined with warming temperatures due to climate change, which increases the amount of water vapour in the air.”可推知,城市降雨效应正在变得越来越严重。故选 B。
3. B 主旨大意题。通读全文,尤其是根据第一段内容和第三段中的“Cities can boost or reduce rainfall in several ways. Heat absorbed by asphalt(沥青黄沙混合物)and buildings can cause updrafts that help rain clouds to form. The ‘roughness’ of buildings can slow weather systems so they rain over urban areas for longer. Air pollution can seed clouds, although it can also reduce rainfall by cooling the air. Paved surfaces with little vegetation can reduce evaporation, leading to less damp in the air.”可知,文章主要介绍了城市发展如何导致大多数城市显著增加降雨的现象,即“湿岛”现象。因此,B 项“发展使大多数城市变成‘湿岛’”最符合文章主旨。故选 B。
2. B 推理判断题。根据第五段中的“They also found the average difference between wet islands and their surroundings almost doubled over the study period, from 37 to 62 millimetres more rainfall per year. Dry anomalies didn't change. Niyogi says this is because of rapid urbanisation combined with warming temperatures due to climate change, which increases the amount of water vapour in the air.”可推知,城市降雨效应正在变得越来越严重。故选 B。
3. B 主旨大意题。通读全文,尤其是根据第一段内容和第三段中的“Cities can boost or reduce rainfall in several ways. Heat absorbed by asphalt(沥青黄沙混合物)and buildings can cause updrafts that help rain clouds to form. The ‘roughness’ of buildings can slow weather systems so they rain over urban areas for longer. Air pollution can seed clouds, although it can also reduce rainfall by cooling the air. Paved surfaces with little vegetation can reduce evaporation, leading to less damp in the air.”可知,文章主要介绍了城市发展如何导致大多数城市显著增加降雨的现象,即“湿岛”现象。因此,B 项“发展使大多数城市变成‘湿岛’”最符合文章主旨。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看