第88页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
A(2025·南通海安期末)

Look at the picture! Do you know who the young man with glasses is? He is Nima Rinji Sherpa from Nepal. He is only 18 years old, but he made a new world record. On Oct 9, 2024 he climbed to the top of Mount Shishapangma in Xizang for the first time.Before this, he climbed 13 other mountains. All these 14 mountains are the tallest on Earth. And each of them stands over 8,000 metres above sea level.
Nima is a very modest(谦逊的) and shy young boy. He always wears a smile on his face and never talks much about his own abilities. When he was a little boy, he often went hiking with his family. He liked taking beautiful photos along the way. His father and uncles are very good climbers with a lot of experience. They taught Nima many climbing skills. He started climbing the tallest mountains at the age of 16. It took him only 740 days to climb all of them. Now he is the youngest person in the world to do this.
After that, Nima Rinji Sherpa told the media that he enjoyed climbing the mountains. In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate(有激情的) people can be! He says, “When I stand on the top of the mountains, the other mountains appear so small.” His success tells us that nothing is impossible as long as we decide.
1. Which of the following is TRUE according to Paragraphs 1&2?
A. Nima has climbed only 13 mountains till now.
B. Nima began to climb mountains at the age of 16.
C. Nima spent 740 days climbing Shishapangma.
D. Nima is a very strong climber full of experience.
2. Which words best describe Nima’s feelings after reaching the top of the mountains?
A. Excited and proud. B. Happy but unlucky.
C. Sad and worried. D. Surprised but afraid.
3. What is the best Chinese for the underlined sentence in the last paragraph?
A. 拾级登高处,临风望远山。 B. 千山鸟飞绝,万径人踪灭。
C. 会当凌绝顶,一览众山小。 D. 云光侵履迹,山翠拂人衣。
4. What might be the correct order of what happened in the passage?

A. ②①④⑤③
B. ②⑤①④③
C. ⑤②①③④
D. ⑤①③②④
Look at the picture! Do you know who the young man with glasses is? He is Nima Rinji Sherpa from Nepal. He is only 18 years old, but he made a new world record. On Oct 9, 2024 he climbed to the top of Mount Shishapangma in Xizang for the first time.Before this, he climbed 13 other mountains. All these 14 mountains are the tallest on Earth. And each of them stands over 8,000 metres above sea level.
Nima is a very modest(谦逊的) and shy young boy. He always wears a smile on his face and never talks much about his own abilities. When he was a little boy, he often went hiking with his family. He liked taking beautiful photos along the way. His father and uncles are very good climbers with a lot of experience. They taught Nima many climbing skills. He started climbing the tallest mountains at the age of 16. It took him only 740 days to climb all of them. Now he is the youngest person in the world to do this.
After that, Nima Rinji Sherpa told the media that he enjoyed climbing the mountains. In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate(有激情的) people can be! He says, “When I stand on the top of the mountains, the other mountains appear so small.” His success tells us that nothing is impossible as long as we decide.
1. Which of the following is TRUE according to Paragraphs 1&2?
A. Nima has climbed only 13 mountains till now.
B. Nima began to climb mountains at the age of 16.
C. Nima spent 740 days climbing Shishapangma.
D. Nima is a very strong climber full of experience.
2. Which words best describe Nima’s feelings after reaching the top of the mountains?
A. Excited and proud. B. Happy but unlucky.
C. Sad and worried. D. Surprised but afraid.
3. What is the best Chinese for the underlined sentence in the last paragraph?
A. 拾级登高处,临风望远山。 B. 千山鸟飞绝,万径人踪灭。
C. 会当凌绝顶,一览众山小。 D. 云光侵履迹,山翠拂人衣。
4. What might be the correct order of what happened in the passage?
A. ②①④⑤③
B. ②⑤①④③
C. ⑤②①③④
D. ⑤①③②④
答案:
1. D 提示:细节理解题。根据第一、二段可知,尼玛在 740 天时间里攀登了全球 14 座 8000 米以上的山峰,他在 16 岁时开始攀登最高的山峰,由此可知 A、B、C 三项错误。尼玛能够攀登高山,根据常识推断,他身体强壮,登山经验丰富。
2. A 提示:推理判断题。根据最后一段中“In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be!”结合选项可推断,尼玛登上山顶后是兴奋和自豪的。
3. C 提示:词句猜测题。根据“When I stand on the top of the mountains, the other mountains appear so small.”结合选项可知,这里表达的意思是“会当凌绝顶,一览众山小”。
4. B 提示:细节理解题。通读全文可知,尼玛的父亲和叔叔教了他很多登山技巧,所以②排第一;尼玛 16 岁开始攀登最高的山峰,所以⑤排第二;他花了 740 天攀登了全球 14 座 8000 米以上的山峰,希夏邦马峰是他登上的最后一座,所以①排第三,④排第四;这一登山成绩让他创造了新的世界纪录,他接受了媒体的采访并谈了他的感受,③排第五。
2. A 提示:推理判断题。根据最后一段中“In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be!”结合选项可推断,尼玛登上山顶后是兴奋和自豪的。
3. C 提示:词句猜测题。根据“When I stand on the top of the mountains, the other mountains appear so small.”结合选项可知,这里表达的意思是“会当凌绝顶,一览众山小”。
4. B 提示:细节理解题。通读全文可知,尼玛的父亲和叔叔教了他很多登山技巧,所以②排第一;尼玛 16 岁开始攀登最高的山峰,所以⑤排第二;他花了 740 天攀登了全球 14 座 8000 米以上的山峰,希夏邦马峰是他登上的最后一座,所以①排第三,④排第四;这一登山成绩让他创造了新的世界纪录,他接受了媒体的采访并谈了他的感受,③排第五。
查看更多完整答案,请扫码查看