第10页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
A(2025·深圳南山期末)
Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move house. They don't know how to start the conversation again if they don't talk with their friends for a long time. Many people want to get in touch with old friends, but they are afraid to do so.
Psychologists(心理学家) from colleges did a study about how people feel about getting in touch with old friends.
The study shows over 90% of the people don't call their old friends. 70% of them don't want to call their friends first, because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them. Some people even think getting in touch with their old friends is as hard as talking to strange people.
Lara Aknin, one of the psychologists, said, "Most people are worried that they have different lifestyles and interests now. But these differences can be helpful for people to get close to each other. After sharing something new and interesting, they won't feel embarrassed(尴尬的) at all. Instead, they know each other better."
In fact, if you get in touch with an old friend, you will be surprised to find that he or she is also looking forward to hearing from you. So, why not give your old friend a call?
1. How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By giving a fact.
C. By asking a question.
D. By listing numbers.
2. Why don't most people want to call their old friends first?
A. Because they almost forget their old friends.
B. Because they don't want to trouble their old friends.
C. Because they have nothing to say to their old friends.
D. Because they don't care about their old friends at all.
3. What can we learn from Lara Aknin's words?
A. It's hard to get in touch with old friends.
B. We can't share our things with old friends.
C. Differences may help people get close to old friends.
D. Most people might have different lifestyles and interests.
4. What does the writer want to tell us?
A. It's important to have some good friends.
B. Be brave to get in touch with your old friends.
C. We should make as many new friends as possible.
D. Make friends with people having the same interest.
5. Where is this passage probably from?
A. A travel guide.
B. A storybook.
C. A sports newspaper.
D. A science magazine.
Getting in touch with friends is difficult after people change schools or move house. They don't know how to start the conversation again if they don't talk with their friends for a long time. Many people want to get in touch with old friends, but they are afraid to do so.
Psychologists(心理学家) from colleges did a study about how people feel about getting in touch with old friends.
The study shows over 90% of the people don't call their old friends. 70% of them don't want to call their friends first, because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them. Some people even think getting in touch with their old friends is as hard as talking to strange people.
Lara Aknin, one of the psychologists, said, "Most people are worried that they have different lifestyles and interests now. But these differences can be helpful for people to get close to each other. After sharing something new and interesting, they won't feel embarrassed(尴尬的) at all. Instead, they know each other better."
In fact, if you get in touch with an old friend, you will be surprised to find that he or she is also looking forward to hearing from you. So, why not give your old friend a call?
1. How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By giving a fact.
C. By asking a question.
D. By listing numbers.
2. Why don't most people want to call their old friends first?
A. Because they almost forget their old friends.
B. Because they don't want to trouble their old friends.
C. Because they have nothing to say to their old friends.
D. Because they don't care about their old friends at all.
3. What can we learn from Lara Aknin's words?
A. It's hard to get in touch with old friends.
B. We can't share our things with old friends.
C. Differences may help people get close to old friends.
D. Most people might have different lifestyles and interests.
4. What does the writer want to tell us?
A. It's important to have some good friends.
B. Be brave to get in touch with your old friends.
C. We should make as many new friends as possible.
D. Make friends with people having the same interest.
5. Where is this passage probably from?
A. A travel guide.
B. A storybook.
C. A sports newspaper.
D. A science magazine.
答案:
1. B 提示:细节理解题。第一段说的是:人们在转学或搬家后与老朋友联系时感到困难。如果长时间不和老朋友联系,他们就不知如何重新开启对话。许多人想联系老朋友,但他们害怕这样做。由此可知,作者以列事实的方式开篇。
2. B 提示:细节理解题。根据第三段中“70% of them don't want to call their friends first, because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them.”可知,大多数人不主动给老朋友打电话,因为他们担心老朋友不想听他们的消息或老朋友太忙没空谈话,由此可知,他们不想麻烦老朋友。
3. C 提示:细节理解题。第四段拉拉·阿克宁说:“大多数人担心自己现在有着不同的生活方式和兴趣爱好。但这些差异对人们彼此亲近是有帮助的。分享一些新鲜有趣的东西之后,他们一点也不会感到尴尬。相反,他们能更好地了解彼此。”结合选项可知,选项C“差异可以帮助人们亲近老朋友”正确。
4. B 提示:主旨大意题。根据最后一段可知,选项B“要勇敢地和老朋友联系”是作者想要告诉我们的。
5. D 提示:推理判断题。结合文章大意和选项可推断,本文最可能源自一本科普杂志。
2. B 提示:细节理解题。根据第三段中“70% of them don't want to call their friends first, because they worry that their old friends won't want to hear from them or are too busy to talk with them.”可知,大多数人不主动给老朋友打电话,因为他们担心老朋友不想听他们的消息或老朋友太忙没空谈话,由此可知,他们不想麻烦老朋友。
3. C 提示:细节理解题。第四段拉拉·阿克宁说:“大多数人担心自己现在有着不同的生活方式和兴趣爱好。但这些差异对人们彼此亲近是有帮助的。分享一些新鲜有趣的东西之后,他们一点也不会感到尴尬。相反,他们能更好地了解彼此。”结合选项可知,选项C“差异可以帮助人们亲近老朋友”正确。
4. B 提示:主旨大意题。根据最后一段可知,选项B“要勇敢地和老朋友联系”是作者想要告诉我们的。
5. D 提示:推理判断题。结合文章大意和选项可推断,本文最可能源自一本科普杂志。
查看更多完整答案,请扫码查看