第55页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
A(2024·东营中考)

We've all seen pictures of camels carrying heavy loads(负载物) across the sandy desert. They walk without stopping for food or water for several days.
Have you ever wondered how they do it? For your answer, take a look at the bag round hump which is on a camel's back.
Camels are the only animals with humps. And it's the hump that gives camels the amazing ability to go for long periods of time without food or water. The hump is like a spare cupboard(备用食物柜) where the camel stores(储存) food and water for days when there is nothing to eat or drink.
When life is good, and there is plenty to eat and drink, a camel's hump can grow to as big as 40 kilograms. The food is changed into fat(脂肪) and stored in the camel's bump.
When there is nothing to eat or drink, camels begin to use the stored fat in their humps. That's why they can continue to live for weeks without food and up to 10 days without water.
Camels are like sponges. They can take in more than 130 litres of water in one short drink. In only a few minutes, all of this water goes directly to the camel's blood cells(细胞).
Camels save water too. They never know when they'll find the next watering hole. As they breathe
out, their noses close quickly. The water in the breath stays in their bodies.
After a long trek across the desert carrying 100 kilograms or more, a camel can lose up to 150 kilograms of weight. The camel's hump will become very small. As soon as this camel gets to an oasis(绿洲), it will take in hundreds of litres of water. In a day, it will get back most of its weight.
Nature really has given camels the perfect system for living the hard desert life.
1. What is Paragraph 3 mainly about?
A. The shape of the hump.
B. The habit of the camel.
C. The function(功能) of the hump.
D. The ability of the camel.
2. Which is TRUE about the hump?
A. The hump stores different kinds of food.
B. The hump always stays the same size.
C. The hump can store more than 130 litres water.
D. The weight of the hump depends on eating conditions.
3. What does the underlined word “sponges” mean?
A. 海绵
B. 弹簧
C. 水桶
D. 吸管
4. Why does the writer use some numbers in this passage?
A. To explain the facts more clearly.
B. To express the ideas more politely.
C. To make the article more educational.
D. To make the language more beautiful.
5. What does the writer mainly want to tell us?
A. Camels have some amazing abilities.
B. Camels are good helpers for desert people.
C. Camels have a great quality of never wasting water.
D. Camels have a perfect system for living in the desert.
We've all seen pictures of camels carrying heavy loads(负载物) across the sandy desert. They walk without stopping for food or water for several days.
Have you ever wondered how they do it? For your answer, take a look at the bag round hump which is on a camel's back.
Camels are the only animals with humps. And it's the hump that gives camels the amazing ability to go for long periods of time without food or water. The hump is like a spare cupboard(备用食物柜) where the camel stores(储存) food and water for days when there is nothing to eat or drink.
When life is good, and there is plenty to eat and drink, a camel's hump can grow to as big as 40 kilograms. The food is changed into fat(脂肪) and stored in the camel's bump.
When there is nothing to eat or drink, camels begin to use the stored fat in their humps. That's why they can continue to live for weeks without food and up to 10 days without water.
Camels are like sponges. They can take in more than 130 litres of water in one short drink. In only a few minutes, all of this water goes directly to the camel's blood cells(细胞).
Camels save water too. They never know when they'll find the next watering hole. As they breathe
out, their noses close quickly. The water in the breath stays in their bodies.
After a long trek across the desert carrying 100 kilograms or more, a camel can lose up to 150 kilograms of weight. The camel's hump will become very small. As soon as this camel gets to an oasis(绿洲), it will take in hundreds of litres of water. In a day, it will get back most of its weight.
Nature really has given camels the perfect system for living the hard desert life.
1. What is Paragraph 3 mainly about?
A. The shape of the hump.
B. The habit of the camel.
C. The function(功能) of the hump.
D. The ability of the camel.
2. Which is TRUE about the hump?
A. The hump stores different kinds of food.
B. The hump always stays the same size.
C. The hump can store more than 130 litres water.
D. The weight of the hump depends on eating conditions.
3. What does the underlined word “sponges” mean?
A. 海绵
B. 弹簧
C. 水桶
D. 吸管
4. Why does the writer use some numbers in this passage?
A. To explain the facts more clearly.
B. To express the ideas more politely.
C. To make the article more educational.
D. To make the language more beautiful.
5. What does the writer mainly want to tell us?
A. Camels have some amazing abilities.
B. Camels are good helpers for desert people.
C. Camels have a great quality of never wasting water.
D. Camels have a perfect system for living in the desert.
答案:
1.C 提示:段落大意题。第三段主要介绍:骆驼是唯一有驼峰的动物。正是驼峰赋予了骆驼长时间不吃不喝的惊人能力。驼峰就像一个备用的食物柜,骆驼可以在那里储存食物和水应对没有吃喝的日子。结合选项可知,本段主要介绍了驼峰的功能。2.D 提示:推理判断题。根据第四段第一句“When life is good, and there is plenty to eat and drink, a camel's hump can grow to as big as 40 kilograms.”可知,当生活很好,有充足的食物和水时,骆驼的驼峰可以长到 40 公斤重,可见驼峰的重量取决于饮食条件。3.A 提示:词义猜测题。根据画线词后“They can take in more than 130 litres of water in one short drink.”结合选项可知,骆驼像海绵一样吸水,可以在短时间内一次喝下超过 130 升水,故此处画线单词意为“海绵”。4.A 提示:推理判断题。通读全文可知,作者在文中列举数字是为了更好地描述骆驼的情况,即为了更准确地解释事实。5.D 提示:主旨大意题。本文主要介绍了骆驼的驼峰的作用以及为什么骆驼可以在沙漠中生活,结合选项可知,选项 B“骆驼有完美的适应沙漠的生存系统”是文章想告诉我们的。
查看更多完整答案,请扫码查看