第56页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
B(2024·宿迁中考)
In the bright moonlight, Jack is walking home. Suddenly, he finds a hawk(鹰) lying beside a box. Very curious, he begins to check it.
The hawk seems to be in pain. One of its wings looks broken, touching the ground. Its eyes look scared. So Jack takes off his T-shirt and wraps(包裹) it carefully round the hawk. Then he carries it home.
“I can't take him into the house,” he thinks. “My mum doesn't like animals in the house!”
Thinking for a while, Jack decides to hide the hawk in the garden shed(棚子). He secretly puts the hawk down on the floor with his T-shirt. Looking at the hawk, he says, “It's your home now. Call you Falco, OK?”
After that, he goes back to his room. Unluckily, his parents are waiting for him. Finding his T-shirt missing, they get quite angry and don't allow him to go out within a week. Jack goes to his room without any words, but he can't fall asleep because he is worrying about Falco.
In the early morning, Jack takes some bread to feed Falco and goes back to his room secretly. After breakfast, Jack goes to the garden shed, holding a small bowl of water.
In the shed, he finds Falco sitting quietly in a corner, the bread still on the floor. Falco's eyes are open, but not bright now. Jack puts the water in front of Falco. At first, Falco ignores(忽视) it, then he begins to drink. Jack sits quietly, looking at him, imagining Falco flying in the endless blue sky. But now he is trapped on the earth. “How can I help you return to the sky, Falco?”
When Jack leaves the shed, his brother Jim is waiting for him outside.
“What's so interesting in the shed?”
“Nothing.”
“Tell me the truth, Jack. I think you haven't forgotten my broken rocket!”
Finally, Jack has no choice but to tell his brother the truth. Jim becomes very excited.
“Jim, please don't say anything to Mum and Dad. I can repair your rocket.”
“My rocket isn't important, Jack. But Falco is!”
Then the brothers discuss how to feed Falco. They decide to get help from their friend Holly because she knows a lot about animals, birds and nature. Later, the brothers go to Holly. Holly advises them to feed some meat to Falco.
Over the next few days, Falco gets much better. He always eats the meat Jack and Jim bring him from the kitchen. Jack even digs up worms in the park for Falco. Falco loves them! His feathers look bright and shiny, too. But he still can't fly.
One morning, Holly comes to see Falco. After watching him for a while, Holly says, “Falco is well enough to fly again!” Hearing this, they happily open the door, and watch Falco step into the sunlight slowly. Falco beats his wings and tries to fly in small circles, then in large ones. Suddenly, he makes a loud cry and flies away. Jack feels a bit sad, but he knows they are right.
One evening, Jack and Jim are sitting in their room. It is a cool and quiet evening. Suddenly, he hears a cry from far away. A familiar(熟悉的) cry. A bird is flying in circles across the sky. It's Falco! Jack watches it fly, happy and wild.
—Adapted from Jack's Endless Summer
1. What's wrong with the hawk?
A. He is too hungry to fly.
B. He is trapped in a box.
C. One of his wings is hurt.
D. One of his legs is broken.
2. What is the correct order of what happens in the story?
①digging up worms for the hawk
②telling Jim the secret of the hawk
③asking Holly for useful advice
④letting the hawk fly into the air
A. ①②③④
B. ②③①④
C. ①②④③
D. ②④①③
3. What can we know from the story?
A. Holly knows little about animals.
B. Jim prefers his rocket to the hawk.
C. Jack's mother likes the hawk a lot.
D. Jack shows much love for the hawk.
4. What's the story mainly about?
A. Making a plan of raising birds.
B. Working together to save a hawk.
C. Exploring the secret of animals.
D. Finding ways to protect animals.
In the bright moonlight, Jack is walking home. Suddenly, he finds a hawk(鹰) lying beside a box. Very curious, he begins to check it.
The hawk seems to be in pain. One of its wings looks broken, touching the ground. Its eyes look scared. So Jack takes off his T-shirt and wraps(包裹) it carefully round the hawk. Then he carries it home.
“I can't take him into the house,” he thinks. “My mum doesn't like animals in the house!”
Thinking for a while, Jack decides to hide the hawk in the garden shed(棚子). He secretly puts the hawk down on the floor with his T-shirt. Looking at the hawk, he says, “It's your home now. Call you Falco, OK?”
After that, he goes back to his room. Unluckily, his parents are waiting for him. Finding his T-shirt missing, they get quite angry and don't allow him to go out within a week. Jack goes to his room without any words, but he can't fall asleep because he is worrying about Falco.
In the early morning, Jack takes some bread to feed Falco and goes back to his room secretly. After breakfast, Jack goes to the garden shed, holding a small bowl of water.
In the shed, he finds Falco sitting quietly in a corner, the bread still on the floor. Falco's eyes are open, but not bright now. Jack puts the water in front of Falco. At first, Falco ignores(忽视) it, then he begins to drink. Jack sits quietly, looking at him, imagining Falco flying in the endless blue sky. But now he is trapped on the earth. “How can I help you return to the sky, Falco?”
When Jack leaves the shed, his brother Jim is waiting for him outside.
“What's so interesting in the shed?”
“Nothing.”
“Tell me the truth, Jack. I think you haven't forgotten my broken rocket!”
Finally, Jack has no choice but to tell his brother the truth. Jim becomes very excited.
“Jim, please don't say anything to Mum and Dad. I can repair your rocket.”
“My rocket isn't important, Jack. But Falco is!”
Then the brothers discuss how to feed Falco. They decide to get help from their friend Holly because she knows a lot about animals, birds and nature. Later, the brothers go to Holly. Holly advises them to feed some meat to Falco.
Over the next few days, Falco gets much better. He always eats the meat Jack and Jim bring him from the kitchen. Jack even digs up worms in the park for Falco. Falco loves them! His feathers look bright and shiny, too. But he still can't fly.
One morning, Holly comes to see Falco. After watching him for a while, Holly says, “Falco is well enough to fly again!” Hearing this, they happily open the door, and watch Falco step into the sunlight slowly. Falco beats his wings and tries to fly in small circles, then in large ones. Suddenly, he makes a loud cry and flies away. Jack feels a bit sad, but he knows they are right.
One evening, Jack and Jim are sitting in their room. It is a cool and quiet evening. Suddenly, he hears a cry from far away. A familiar(熟悉的) cry. A bird is flying in circles across the sky. It's Falco! Jack watches it fly, happy and wild.
—Adapted from Jack's Endless Summer
1. What's wrong with the hawk?
A. He is too hungry to fly.
B. He is trapped in a box.
C. One of his wings is hurt.
D. One of his legs is broken.
2. What is the correct order of what happens in the story?
①digging up worms for the hawk
②telling Jim the secret of the hawk
③asking Holly for useful advice
④letting the hawk fly into the air
A. ①②③④
B. ②③①④
C. ①②④③
D. ②④①③
3. What can we know from the story?
A. Holly knows little about animals.
B. Jim prefers his rocket to the hawk.
C. Jack's mother likes the hawk a lot.
D. Jack shows much love for the hawk.
4. What's the story mainly about?
A. Making a plan of raising birds.
B. Working together to save a hawk.
C. Exploring the secret of animals.
D. Finding ways to protect animals.
答案:
1.C 提示:细节理解题。根据第二段中“One of its wings looks broken, touching the ground.”可知,鹰的一只翅膀受伤了。2.B 提示:细节排序题。第十二段中“Finally, Jack has no choice but to tell his brother the truth.”对应②;第十五段中“They decide to get help from their friend Holly because she knows a lot about animals, birds and nature.”对应③;第十六段中“Jack even digs up worms in the park for Falco.”对应①;第十七段中“Hearing this, they happily open the door, and watch Falco step into the sunlight slowly.”对应④。所以,正确顺序是②③①④。3.D 提示:推理判断题。通读全文并结合选项可推断,选项 D“杰克表现了对鹰满满的爱”正确。4.B 提示:主旨大意题。通读全文可知,杰克发现了一只受伤的鹰,后来在兄弟和朋友的帮助下,一起照顾鹰让他恢复健康回归自然。结合选项可知,选项 B“齐心协力救鹰”是这篇文章的主要内容。
查看更多完整答案,请扫码查看