第49页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
一、完形填空
(2023·广州中考)Almost everyone has a dream job, and for Susan, it is being a whale(鲸) trainer at her city's aquarium(水族馆). Last year, Susan finally had a(n) 1, but it was more than just signing up. People who wanted this job had to take part in a competition. They need to show how 2 they could go down into the seven - metre - deep pool that housed the whales and how long they could stay there. The one who could reach the deepest and stay the longest underwater would get the job.
Susan signed up to try out, and everything went 3 at first. But then, as she went down to about five metres under the icy water, her legs stopped 4. The cold water caused a huge pain in her legs. She was unable to swim back to the surface. She was in great fear and couldn't think. This only caused her to 5 farther into the pool. Just as Susan 6 hope, she suddenly felt herself being pushed to the surface.
It was Mila, a whale in the pool. She noticed Susan's 7, held her leg in her mouth and pushed Susan up to the surface. Susan was 8, thanks to Mila's quick action. The aquarium spokesperson said Susan was really 9, because Mila had realized Susan needed help before any of the working group did, which saved valuable time.
"Whales are 10 animals—they live and play together. In the wild, they show great interest in humans and often swim close to boats and divers."
1. A. chance
B. job
C. dream
D. idea
2. A. soon
B. far
C. often
D. hard
3. A. close
B. deep
C. late
D. well
4. A. trying
B. hurting
C. working
D. resting
5. A. drop
B. swim
C. jump
D. search
6. A. gave away
B. gave in
C. gave out
D. gave up
7. A. look
B. trouble
C. move
D. place
8. A. changed
B. lost
C. chosen
D. saved
9. A. lucky
B. brave
C. afraid
D. sad
10. A. funny
B. lonely
C. social
D. strong
(2023·广州中考)Almost everyone has a dream job, and for Susan, it is being a whale(鲸) trainer at her city's aquarium(水族馆). Last year, Susan finally had a(n) 1, but it was more than just signing up. People who wanted this job had to take part in a competition. They need to show how 2 they could go down into the seven - metre - deep pool that housed the whales and how long they could stay there. The one who could reach the deepest and stay the longest underwater would get the job.
Susan signed up to try out, and everything went 3 at first. But then, as she went down to about five metres under the icy water, her legs stopped 4. The cold water caused a huge pain in her legs. She was unable to swim back to the surface. She was in great fear and couldn't think. This only caused her to 5 farther into the pool. Just as Susan 6 hope, she suddenly felt herself being pushed to the surface.
It was Mila, a whale in the pool. She noticed Susan's 7, held her leg in her mouth and pushed Susan up to the surface. Susan was 8, thanks to Mila's quick action. The aquarium spokesperson said Susan was really 9, because Mila had realized Susan needed help before any of the working group did, which saved valuable time.
"Whales are 10 animals—they live and play together. In the wild, they show great interest in humans and often swim close to boats and divers."
1. A. chance
B. job
C. dream
D. idea
2. A. soon
B. far
C. often
D. hard
3. A. close
B. deep
C. late
D. well
4. A. trying
B. hurting
C. working
D. resting
5. A. drop
B. swim
C. jump
D. search
6. A. gave away
B. gave in
C. gave out
D. gave up
7. A. look
B. trouble
C. move
D. place
8. A. changed
B. lost
C. chosen
D. saved
9. A. lucky
B. brave
C. afraid
D. sad
10. A. funny
B. lonely
C. social
D. strong
答案:
1. A 提示:chance 意为"机会";job 意为"工作";dream 意为"梦想";idea 意为"主意"。句意:去年苏珊终于有一个机会,但它不仅仅只是报名。
2. B 提示:soon 意为"很快";far 意为"远";often 意为"经常";hard 意为"困难"。句意:他们需要展示他们能够在鲸鱼住的7米深的水池里潜得多深,以及他们可以在那里停留多长时间。
3. D 提示:句意:苏珊报名了,去参加选拔。一开始一切都进展得很顺利。everything goes well 表示"一切进展顺利"。
4. C 提示:try 意为"尝试";hurt 意为"受伤";work 意为"工作";rest 意为"休息"。句意:但接下来,当她在冰冷的水下潜到大约5米深时,她的腿不听使唤了。
5. A 提示:drop 意为"掉落";swim 意为"游泳";jump 意为"跳跃";search 意为"搜寻"。句意:这导致她掉到泳池更深的地方去了。
6. D 提示:give away 意为"赠送";give in 意为"投降";give out 意为"分发";give up 意为"放弃"。句意:正当苏珊放弃希望时,她突然感到自己被推向水面。
7. B 提示:look 意为"外观";trouble 意为"麻烦";move 意为"移动";place 意为"地方"。句意:她注意到了苏珊的麻烦,她把苏珊的腿含在嘴里,并且把苏珊推向了水面。
8. D 提示:change 意为"改变";lose 意为"丢失";choose 意为"选择";save 意为"拯救"。句意:苏珊被拯救了,多亏了米拉的快速行动。
9. A 提示:lucky 意为"幸运的";brave 意为"勇敢的";afraid 意为"害怕的";sad 意为"伤心的"。句意:水族馆的发言人说苏珊真的很幸运,因为米拉在工作组其他人之前意识到苏珊需要帮助,这节约了宝贵的时间。
10. C 提示:funny 意为"有趣的";lonely 意为"孤单的";social 意为"社交的";strong 意为"强壮的"。句意:鲸是社会性动物,它们在一起居住和玩耍。
2. B 提示:soon 意为"很快";far 意为"远";often 意为"经常";hard 意为"困难"。句意:他们需要展示他们能够在鲸鱼住的7米深的水池里潜得多深,以及他们可以在那里停留多长时间。
3. D 提示:句意:苏珊报名了,去参加选拔。一开始一切都进展得很顺利。everything goes well 表示"一切进展顺利"。
4. C 提示:try 意为"尝试";hurt 意为"受伤";work 意为"工作";rest 意为"休息"。句意:但接下来,当她在冰冷的水下潜到大约5米深时,她的腿不听使唤了。
5. A 提示:drop 意为"掉落";swim 意为"游泳";jump 意为"跳跃";search 意为"搜寻"。句意:这导致她掉到泳池更深的地方去了。
6. D 提示:give away 意为"赠送";give in 意为"投降";give out 意为"分发";give up 意为"放弃"。句意:正当苏珊放弃希望时,她突然感到自己被推向水面。
7. B 提示:look 意为"外观";trouble 意为"麻烦";move 意为"移动";place 意为"地方"。句意:她注意到了苏珊的麻烦,她把苏珊的腿含在嘴里,并且把苏珊推向了水面。
8. D 提示:change 意为"改变";lose 意为"丢失";choose 意为"选择";save 意为"拯救"。句意:苏珊被拯救了,多亏了米拉的快速行动。
9. A 提示:lucky 意为"幸运的";brave 意为"勇敢的";afraid 意为"害怕的";sad 意为"伤心的"。句意:水族馆的发言人说苏珊真的很幸运,因为米拉在工作组其他人之前意识到苏珊需要帮助,这节约了宝贵的时间。
10. C 提示:funny 意为"有趣的";lonely 意为"孤单的";social 意为"社交的";strong 意为"强壮的"。句意:鲸是社会性动物,它们在一起居住和玩耍。
1. Why do wood frogs freeze themselves when it's very cold?
2. How do chickadees know where they hide their food?
3. What can neon tetra fish do according to the passage?
4. What does the narwhals' long tooth help them do?
5. Where can you probably find this passage?
A
2. How do chickadees know where they hide their food?
D
3. What can neon tetra fish do according to the passage?
B
4. What does the narwhals' long tooth help them do?
D
5. Where can you probably find this passage?
C
答案:
1. A 提示:细节理解题。根据第一段中"They freeze themselves to survive the cold winter condition."可知,树蛙冻住自己是为了在寒冷的地方存活。
2. D 提示:细节理解题。根据第二段中"A study has found when a chickadee hides food, its brain lights up. It's just like having a lot of barcodes in the head so that they can remember a lot of things."可知,当山雀收藏食物时,它的大脑亮起来,就像条形码一样,所以它们能记得藏食物的地方。
3. B 提示:细节理解题。根据第三段中"They line up in order when they need to move through small spaces."可知,霓虹鱼可以通过排队穿过狭小的空间。
4. D 提示:细节理解题。根据最后一段中"It helps them find food and talk to each other under the water."可知,独角鲸的长牙帮助它们寻找食物并在水下交谈。
5. C 提示:推理判断题。通读全文可知,本文介绍了四种神奇的动物,由此推断,这篇文章可能来自一个关于神奇动物的网站。
2. D 提示:细节理解题。根据第二段中"A study has found when a chickadee hides food, its brain lights up. It's just like having a lot of barcodes in the head so that they can remember a lot of things."可知,当山雀收藏食物时,它的大脑亮起来,就像条形码一样,所以它们能记得藏食物的地方。
3. B 提示:细节理解题。根据第三段中"They line up in order when they need to move through small spaces."可知,霓虹鱼可以通过排队穿过狭小的空间。
4. D 提示:细节理解题。根据最后一段中"It helps them find food and talk to each other under the water."可知,独角鲸的长牙帮助它们寻找食物并在水下交谈。
5. C 提示:推理判断题。通读全文可知,本文介绍了四种神奇的动物,由此推断,这篇文章可能来自一个关于神奇动物的网站。
查看更多完整答案,请扫码查看