第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
一、完形填空
(2024·南京玄武期末)Picture this: The weather is becoming so cool. People are 1
As Dr. Michael Howell, a sleep expert, says, "The sunlight in the morning helps us 4
Besides, people prefer to eat more comfort food in cold weather. But according to scientific research, comfort food can 5
For some people, one of the best parts in autumn is that they can finally 6
Changes in sleep can also influence 8
(2024·南京玄武期末)Picture this: The weather is becoming so cool. People are 1
C
their sweaters or coats instead of summer clothes. But for some people, the changing of the seasons is less enjoyable because it can lead to a(n) 2D
drop in energy. Furthermore, many people may wonder why they get more tired in 3C
.As Dr. Michael Howell, a sleep expert, says, "The sunlight in the morning helps us 4
A
, and it also helps keep us awake all day long. " As autumn comes, the days are getting shorter, and we'll probably feel sleepy, weak and so on.Besides, people prefer to eat more comfort food in cold weather. But according to scientific research, comfort food can 5
B
people feel sleepy and less energetic. For more energy, we should try to eat fruit and vegetables whenever possible.For some people, one of the best parts in autumn is that they can finally 6
B
outdoor activities. They can say things like "It looks like it's about to rain. I guess I'll have to stay at home and drink hot tea!" But this drop in activity could make them feel much 7C
. "Physical activity is helpful for quick thinking," says Dr. Howell.Changes in sleep can also influence 8
A
people feel during the day. For some, they might sleep longer, but for others, they might sleep shorter. 9C
, the effects on their energy levels are almost the same. Like the 10B
of the year, experts advise sleeping for about eight hours a night, and waking up at the same time every day. They think it is a good way to avoid interfering with(干扰) people's body clocks.
答案:
1. C 提示:句意:人们穿上毛衣或外套代替夏装。dress 通常后接“人”作为宾语,wear 通常后接“衣”作为宾语,侧重穿衣服的状态。
2. D 提示:句意:但是,对一些人来说,季节交替不那么舒适,是因为它会导致身体能量突然下降。
3. C 提示:上文讲述了夏秋交替时有些人感觉身体不舒服,所以接下来讲的是人们感到奇怪为何到了秋天他们更疲劳。
4. A 提示:wake up 意为“醒来”;put up 意为“建造,张贴”; turn up 意为“出现;调高(音量)”;tidy up 意为“整理,收拾”。句意:早晨的太阳光帮助我们醒来。
5. B 提示:句意:但是根据科学研究可知,安慰食物能使得人们感到困倦、精力不足。
6. B 提示:根据下文“They can say things like ‘It looks like it's about to rain. I guess I'll have to stay at home and drink hot tea!’”可知秋天最好的部分就是他们终于能停止户外活动了。
7. C 提示:根据下文“Physical activity is helpful for quick thinking”可知,活动的减少使他们感到虚弱得多。
8. A 提示:句意:睡眠的变化也能影响人们一天中的感受。用疑问词 how。
9. C 提示:instead 意为“相反”;moreover 意为“此外,而且”;however 意为“然而”;otherwise 意为“否则,不然”。上一句“一些人睡得多,一些人睡得少”与本句“对他们的能量水平的效果基本一样”是转折关系,填 however。
10. B 提示:句意:专家建议人们在一年剩余的时间内都能保证每晚大约8小时睡眠并每天在相同的时间醒来。rest 意为“剩余,剩余部分”。
2. D 提示:句意:但是,对一些人来说,季节交替不那么舒适,是因为它会导致身体能量突然下降。
3. C 提示:上文讲述了夏秋交替时有些人感觉身体不舒服,所以接下来讲的是人们感到奇怪为何到了秋天他们更疲劳。
4. A 提示:wake up 意为“醒来”;put up 意为“建造,张贴”; turn up 意为“出现;调高(音量)”;tidy up 意为“整理,收拾”。句意:早晨的太阳光帮助我们醒来。
5. B 提示:句意:但是根据科学研究可知,安慰食物能使得人们感到困倦、精力不足。
6. B 提示:根据下文“They can say things like ‘It looks like it's about to rain. I guess I'll have to stay at home and drink hot tea!’”可知秋天最好的部分就是他们终于能停止户外活动了。
7. C 提示:根据下文“Physical activity is helpful for quick thinking”可知,活动的减少使他们感到虚弱得多。
8. A 提示:句意:睡眠的变化也能影响人们一天中的感受。用疑问词 how。
9. C 提示:instead 意为“相反”;moreover 意为“此外,而且”;however 意为“然而”;otherwise 意为“否则,不然”。上一句“一些人睡得多,一些人睡得少”与本句“对他们的能量水平的效果基本一样”是转折关系,填 however。
10. B 提示:句意:专家建议人们在一年剩余的时间内都能保证每晚大约8小时睡眠并每天在相同的时间醒来。rest 意为“剩余,剩余部分”。
A(2024·南京联合体三模)
Li Xia, or the Start of Summer, falls on May 5 this year. It is the seventh solar term in the traditional Chinese calendar.
As its name suggests, in this solar term, spring is ending and summer is on its way. It's a time when the temperature increases quickly with heavier rainfall. It's also a time when crops grow quickly, so the solar term is important for farming.
The ancient Chinese people believed Li Xia also had something to do with health because of the rising humidity(湿度) and temperatures. For example, in Deqing County in Zhejiang Province, people still follow the custom of weighing children on Li Xia when families go on an outing. A large scale(称) more than 1 meter long is hung on a small chair, allowing the child in the chair to be weighed safely. This custom is to remind people to keep fit and avoid weight loss in summer. Local people believe that after this weighing ceremony, children can survive and thrive(茁壮成长) in the summer heat.
A more interesting food custom on Li Xia is the way children eat and play with eggs. Parents put boiled eggs into small mesh(网状) bags, and hang them on their children's chests. Egg fighting starts when a child goes to meet their friends, each holding an egg. They collide(碰撞) each other's eggs in pairs. The winners continue the fighting. The last one whose egg is not broken is the final winner.
1. What will not happen after Li Xia?
A. The eggs will be in great need.
B. The crops will grow quickly.
C. The temperature will increase quickly.
D. The rainfall will become much heavier.
2. How many customs about Li Xia are mentioned in this article?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
3. Which is not TRUE according to the article?
A. Children play with eggs with their parents on Li Xia.
B. Li Xia is very important for farming in ancient times.
C. People in some areas still weigh children on Li Xia nowadays.
D. Ancient Chinese thought Li Xia had something to do with health.
Li Xia, or the Start of Summer, falls on May 5 this year. It is the seventh solar term in the traditional Chinese calendar.
As its name suggests, in this solar term, spring is ending and summer is on its way. It's a time when the temperature increases quickly with heavier rainfall. It's also a time when crops grow quickly, so the solar term is important for farming.
The ancient Chinese people believed Li Xia also had something to do with health because of the rising humidity(湿度) and temperatures. For example, in Deqing County in Zhejiang Province, people still follow the custom of weighing children on Li Xia when families go on an outing. A large scale(称) more than 1 meter long is hung on a small chair, allowing the child in the chair to be weighed safely. This custom is to remind people to keep fit and avoid weight loss in summer. Local people believe that after this weighing ceremony, children can survive and thrive(茁壮成长) in the summer heat.
A more interesting food custom on Li Xia is the way children eat and play with eggs. Parents put boiled eggs into small mesh(网状) bags, and hang them on their children's chests. Egg fighting starts when a child goes to meet their friends, each holding an egg. They collide(碰撞) each other's eggs in pairs. The winners continue the fighting. The last one whose egg is not broken is the final winner.
1. What will not happen after Li Xia?
A. The eggs will be in great need.
B. The crops will grow quickly.
C. The temperature will increase quickly.
D. The rainfall will become much heavier.
2. How many customs about Li Xia are mentioned in this article?
A. One.
B. Two.
C. Three.
D. Four.
3. Which is not TRUE according to the article?
A. Children play with eggs with their parents on Li Xia.
B. Li Xia is very important for farming in ancient times.
C. People in some areas still weigh children on Li Xia nowadays.
D. Ancient Chinese thought Li Xia had something to do with health.
答案:
1. A 提示:细节理解题。根据第二段中“It's a time when the temperature increases quickly with heavier rainfall. It's also a time when crops grow quickly, so the solar term is important for farming.”可知,立夏之后气温会迅速上升、降雨量会增加、作物将快速生长。没有提到A项的内容。
2. B 提示:细节理解题。根据第三段中“in Deqing county in Zhejiang province, people still follow the custom of weighing children on lixia when families go on an outing.”和第四段第一句“A more interesting food custom on lixia is the way children eat and play with eggs.”可知,文中提到了立夏时节的两个习俗。
3. A 提示:细节理解题。根据最后一段中“A more interesting food custom on lixia is the way children eat and play with eggs. ... Egg fighting starts when a child goes to meet their friends, each holding an egg. They collide each other's eggs in pairs.”可知,立夏时孩子们和朋友一起斗蛋,而不是和父母,A项表述错误。
2. B 提示:细节理解题。根据第三段中“in Deqing county in Zhejiang province, people still follow the custom of weighing children on lixia when families go on an outing.”和第四段第一句“A more interesting food custom on lixia is the way children eat and play with eggs.”可知,文中提到了立夏时节的两个习俗。
3. A 提示:细节理解题。根据最后一段中“A more interesting food custom on lixia is the way children eat and play with eggs. ... Egg fighting starts when a child goes to meet their friends, each holding an egg. They collide each other's eggs in pairs.”可知,立夏时孩子们和朋友一起斗蛋,而不是和父母,A项表述错误。
查看更多完整答案,请扫码查看