第80页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
B(2024·衢州一模)
Are there any lakes in your hometown? What colour are they? Around one-third of the world's lakes are blue according to a study in September 2022. But global warming(全球变暖) may lead them to turn green or even brown.
Yang from Southern Methodist University in the US and his team studied the colour of over 85,000 lakes based on satellite photos taken from 2013 to 2020. They found that lakes in places with cooler average summer air temperatures—below 19°C—were more likely to be blue than lakes in places with warmer summers.
According to the research, the colour of a lake is in part decided by what's in the water. Water takes in the long wavelengths of sunlight, such as red, orange, and yellow, leaving behind the shorter ones like green and mostly blue. In other words, the cleaner the water is, the bluer it looks. In warmer lakes, phytoplankton(浮游植物) develops easily. It has colours from green to brown and red, giving the lake a different colour. If global warming continues, one in ten blue lakes might change colour, according to the study.
Lakes serve as an important part of our environment, with their colour being one of the oldest ways to decide the health of an ecosystem. Humans get their drinking water from lakes, streams and groundwater. As lakes become greener, people may lose lots of clean water. Because of this, treating the water of such lakes becomes more expensive.
At the same time, blue lakes are also a place for people to relax. Some people, according to Catherine O' Reilly, a scientist from the study, considered blue lakes as a place to set their minds free. As these blue lakes disappear, they may feel sad.
If the temperature keeps rising, the fast growing of phytoplankton in greener lakes will provide lake animals more food. However, an increase in these things may also cause some lake animals to die because there is not enough oxygen for them.
1. What does the study of Yang's team show?
A. The number of lakes is getting smaller.
B. Lakes in cooler areas are usually bluer.
C. Most of the lakes are not blue any more.
D. People stop getting drinking water from lakes.
2. What does the underlined word "this" in Paragraph 4 refer to?
A. The colour of the lakes turns greener.
B. It's difficult to change the colour of lakes.
C. Groundwater can't take the place of lake water.
D. Lakes play an important part in our environment.
3. What may happen if lakes turn greener?
①Some animals in the lakes may die.
②The weather in these places may change.
③The plants around the lake may grow well.
④People may not get enough drinking water.
A. ①②
B. ②③
C. ③④
D. ①④
4. What is the writer's purpose in writing this article?
A. To describe the photos of over 85,000 lakes.
B. To ask us to take action to protect natural lakes.
C. To explain the effects of global warming on lakes.
D. To discuss the importance of lakes to humans and animals.
Are there any lakes in your hometown? What colour are they? Around one-third of the world's lakes are blue according to a study in September 2022. But global warming(全球变暖) may lead them to turn green or even brown.
Yang from Southern Methodist University in the US and his team studied the colour of over 85,000 lakes based on satellite photos taken from 2013 to 2020. They found that lakes in places with cooler average summer air temperatures—below 19°C—were more likely to be blue than lakes in places with warmer summers.
According to the research, the colour of a lake is in part decided by what's in the water. Water takes in the long wavelengths of sunlight, such as red, orange, and yellow, leaving behind the shorter ones like green and mostly blue. In other words, the cleaner the water is, the bluer it looks. In warmer lakes, phytoplankton(浮游植物) develops easily. It has colours from green to brown and red, giving the lake a different colour. If global warming continues, one in ten blue lakes might change colour, according to the study.
Lakes serve as an important part of our environment, with their colour being one of the oldest ways to decide the health of an ecosystem. Humans get their drinking water from lakes, streams and groundwater. As lakes become greener, people may lose lots of clean water. Because of this, treating the water of such lakes becomes more expensive.
At the same time, blue lakes are also a place for people to relax. Some people, according to Catherine O' Reilly, a scientist from the study, considered blue lakes as a place to set their minds free. As these blue lakes disappear, they may feel sad.
If the temperature keeps rising, the fast growing of phytoplankton in greener lakes will provide lake animals more food. However, an increase in these things may also cause some lake animals to die because there is not enough oxygen for them.
1. What does the study of Yang's team show?
A. The number of lakes is getting smaller.
B. Lakes in cooler areas are usually bluer.
C. Most of the lakes are not blue any more.
D. People stop getting drinking water from lakes.
2. What does the underlined word "this" in Paragraph 4 refer to?
A. The colour of the lakes turns greener.
B. It's difficult to change the colour of lakes.
C. Groundwater can't take the place of lake water.
D. Lakes play an important part in our environment.
3. What may happen if lakes turn greener?
①Some animals in the lakes may die.
②The weather in these places may change.
③The plants around the lake may grow well.
④People may not get enough drinking water.
A. ①②
B. ②③
C. ③④
D. ①④
4. What is the writer's purpose in writing this article?
A. To describe the photos of over 85,000 lakes.
B. To ask us to take action to protect natural lakes.
C. To explain the effects of global warming on lakes.
D. To discuss the importance of lakes to humans and animals.
答案:
1. B 提示:细节理解题。根据第二段中“They found that lakes in places with cooler average summer air temperatures—below 19℃—were more likely to be blue than lakes in places with warmer summers.”可知,夏季平均气温较低地区的湖泊——低于19℃——比夏季较温暖地区的湖泊更有可能呈现出蓝色。
2. A 提示:代词指代题。根据画线词上下文“As lakes become greener, people may lose lots of clean water. Because of this, treating the water of such lakes becomes more expensive.”可知,随着湖泊变得更绿,人们可能会失去大量的清洁干净的水。正因为如此,处理这些湖泊的水变得更加昂贵。结合选项可知,画线词“this”指代选项 A“湖泊的颜色变得更绿了”。
3. D 提示:细节理解题。根据第四段中“Humans get their drinking water from lakes, streams and groundwater. As lakes become greener, people may lose lots of clean water.”可知,人类从湖泊、溪流和地下水中获取饮用水。随着湖泊变得更绿,人们可能会失去很多干净的水。根据最后一段“If the temperature keeps rising, the fast growing of phytoplankton in greener lakes will provide lake animals more food. However, an increase in these things may also cause some lake animals to die because there is not enough oxygen for them.”可知,如果气温持续上升,更绿的湖中快速生长的浮游植物会给湖中动物提供更多的食物,然而,这会导致湖中的一些动物因为缺氧死亡。
4. C 提示:主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了全球变暖对湖泊颜色的影响,以及湖泊颜色变化对生态环境和人类活动的意义。结合选项可知,选项 C“解释全球变暖对湖泊的影响”是作者的写作目的。
2. A 提示:代词指代题。根据画线词上下文“As lakes become greener, people may lose lots of clean water. Because of this, treating the water of such lakes becomes more expensive.”可知,随着湖泊变得更绿,人们可能会失去大量的清洁干净的水。正因为如此,处理这些湖泊的水变得更加昂贵。结合选项可知,画线词“this”指代选项 A“湖泊的颜色变得更绿了”。
3. D 提示:细节理解题。根据第四段中“Humans get their drinking water from lakes, streams and groundwater. As lakes become greener, people may lose lots of clean water.”可知,人类从湖泊、溪流和地下水中获取饮用水。随着湖泊变得更绿,人们可能会失去很多干净的水。根据最后一段“If the temperature keeps rising, the fast growing of phytoplankton in greener lakes will provide lake animals more food. However, an increase in these things may also cause some lake animals to die because there is not enough oxygen for them.”可知,如果气温持续上升,更绿的湖中快速生长的浮游植物会给湖中动物提供更多的食物,然而,这会导致湖中的一些动物因为缺氧死亡。
4. C 提示:主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了全球变暖对湖泊颜色的影响,以及湖泊颜色变化对生态环境和人类活动的意义。结合选项可知,选项 C“解释全球变暖对湖泊的影响”是作者的写作目的。
查看更多完整答案,请扫码查看