第79页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
一、阅读理解
| 题目 | 体裁 | 字数 | 难度 | 建议用时 | 实际用时 | 正确率 |
| 荣昌折扇 | 说明文 | 315 | ★★★★ | 9分钟 | ____分钟 | ____/4 |
①For centuries,Chinese people have used folding fans to cool themselves and have regarded them as a symbol of culture and wisdom. Among them,the Rongchang folding fan,which is from Chongqing's Rongchang District,is one of the most famous. In 2008,it was listed as a National Intangible Cultural Heritage.
②The history of Rongchang folding fans dates back to the Ming Dynasty. At that time,Rongchang became a centre for handmade fan production because of its high-quality bamboo and skilled workers. Over time,the fans have become well-known for being strong and beautiful.
③Creating a Rongchang folding fan is a highly skilled process.
④Making each fan requires over 70 steps,including cutting and painting. Workers usually spend years learning these skills to make sure the fans meet high standards(标准).
⑤During the process,one of the most important parts is to choose the material. Workers need to use thin but strong bamboo,making fans easy to carry. At the same time,the material makes Rongchang folding fans special.
⑥As dynasties rose and fell,the Rongchang folding fan continually reinvented its cultural role. From being a tool to a cultural symbol,it shows that true craftsmanship not only serves practical needs,but also carries cultural meaning.
⑦In ancient China,many of Rongchang folding fans were hand-painted with traditional Chinese calligraphy(书法) or paintings,turning each one into a piece of art. Poets wrote poems on them,and performers used them in traditional dances and operas.
⑧Though fewer people need hand-held fans nowadays,Rongchang folding fans are popular among collectors and are often given as cultural gifts. Old workers are not only training the next generation but also exploring creative designs to attract more young people. Rongchang folding fans have become a living art form that continues to spread to more people.
(
A. Their large size and heavy weight.
B. Their thin but strong bamboo.
C. Their modern and creative designs.
D. Their famous and beautiful paintings.
(
A. Hopeful.
B. Difficult.
C. Doubtful.
D. Uncertain.
(
A. To encourage more people to buy Rongchang folding fans.
B. To compare Rongchang folding fans with other types of fans.
C. To teach young people how to make a Rongchang folding fan.
D. To introduce the history and importance of Rongchang folding fans.
(
| 题目 | 体裁 | 字数 | 难度 | 建议用时 | 实际用时 | 正确率 |
| 荣昌折扇 | 说明文 | 315 | ★★★★ | 9分钟 | ____分钟 | ____/4 |
①For centuries,Chinese people have used folding fans to cool themselves and have regarded them as a symbol of culture and wisdom. Among them,the Rongchang folding fan,which is from Chongqing's Rongchang District,is one of the most famous. In 2008,it was listed as a National Intangible Cultural Heritage.
②The history of Rongchang folding fans dates back to the Ming Dynasty. At that time,Rongchang became a centre for handmade fan production because of its high-quality bamboo and skilled workers. Over time,the fans have become well-known for being strong and beautiful.
③Creating a Rongchang folding fan is a highly skilled process.
④Making each fan requires over 70 steps,including cutting and painting. Workers usually spend years learning these skills to make sure the fans meet high standards(标准).
⑤During the process,one of the most important parts is to choose the material. Workers need to use thin but strong bamboo,making fans easy to carry. At the same time,the material makes Rongchang folding fans special.
⑥As dynasties rose and fell,the Rongchang folding fan continually reinvented its cultural role. From being a tool to a cultural symbol,it shows that true craftsmanship not only serves practical needs,but also carries cultural meaning.
⑦In ancient China,many of Rongchang folding fans were hand-painted with traditional Chinese calligraphy(书法) or paintings,turning each one into a piece of art. Poets wrote poems on them,and performers used them in traditional dances and operas.
⑧Though fewer people need hand-held fans nowadays,Rongchang folding fans are popular among collectors and are often given as cultural gifts. Old workers are not only training the next generation but also exploring creative designs to attract more young people. Rongchang folding fans have become a living art form that continues to spread to more people.
(
B
)1. What makes Rongchang folding fans special?A. Their large size and heavy weight.
B. Their thin but strong bamboo.
C. Their modern and creative designs.
D. Their famous and beautiful paintings.
(
A
)2. What does the writer think of the future of Rongchang folding fans?A. Hopeful.
B. Difficult.
C. Doubtful.
D. Uncertain.
(
D
)3. What is the main purpose of the passage?A. To encourage more people to buy Rongchang folding fans.
B. To compare Rongchang folding fans with other types of fans.
C. To teach young people how to make a Rongchang folding fan.
D. To introduce the history and importance of Rongchang folding fans.
(
C
)4. Which of the following shows the structure of the passage?
答案:
【解析】:
这是一篇英语阅读理解题目,科目为英语,年级推测为初中(八年级),题型为选择题。题干要求阅读关于荣昌折扇的说明文,并回答相关问题。文章主要介绍了荣昌折扇的历史、制作过程、文化意义以及现状等。
1. 第一题询问荣昌折扇的特别之处,需要从文章中找到描述荣昌折扇特点的句子。
2. 第二题询问作者对荣昌折扇未来的看法,需要理解文章最后一段的内容。
3. 第三题询问文章的主要目的,需要理解文章的整体内容和主旨。
4. 第四题询问文章的结构,需要分析文章的段落划分和逻辑关系。
【答案】:
1. B
根据文章第五段“Workers need to use thin but strong bamboo, making fans easy to carry. At the same time, the material makes Rongchang folding fans special.”可知,荣昌折扇的特别之处在于使用了薄而坚固的竹子。
2. A
根据文章最后一段“Old workers are not only training the next generation but also exploring creative designs to attract more young people. Rongchang folding fans have become a living art form that continues to spread to more people.”可知,作者对荣昌折扇的未来持希望态度。
3. D
文章主要介绍了荣昌折扇的历史、制作过程、文化意义以及现状等,因此主要目的是介绍荣昌折扇的历史和重要性。
4. C
文章第一段介绍了荣昌折扇的背景和地位,第二段介绍了其历史,第三至七段介绍了其制作过程和文化意义,第八段介绍了其现状和未来。因此,文章的结构应为总-分-总,选项C符合。
这是一篇英语阅读理解题目,科目为英语,年级推测为初中(八年级),题型为选择题。题干要求阅读关于荣昌折扇的说明文,并回答相关问题。文章主要介绍了荣昌折扇的历史、制作过程、文化意义以及现状等。
1. 第一题询问荣昌折扇的特别之处,需要从文章中找到描述荣昌折扇特点的句子。
2. 第二题询问作者对荣昌折扇未来的看法,需要理解文章最后一段的内容。
3. 第三题询问文章的主要目的,需要理解文章的整体内容和主旨。
4. 第四题询问文章的结构,需要分析文章的段落划分和逻辑关系。
【答案】:
1. B
根据文章第五段“Workers need to use thin but strong bamboo, making fans easy to carry. At the same time, the material makes Rongchang folding fans special.”可知,荣昌折扇的特别之处在于使用了薄而坚固的竹子。
2. A
根据文章最后一段“Old workers are not only training the next generation but also exploring creative designs to attract more young people. Rongchang folding fans have become a living art form that continues to spread to more people.”可知,作者对荣昌折扇的未来持希望态度。
3. D
文章主要介绍了荣昌折扇的历史、制作过程、文化意义以及现状等,因此主要目的是介绍荣昌折扇的历史和重要性。
4. C
文章第一段介绍了荣昌折扇的背景和地位,第二段介绍了其历史,第三至七段介绍了其制作过程和文化意义,第八段介绍了其现状和未来。因此,文章的结构应为总-分-总,选项C符合。
查看更多完整答案,请扫码查看