第133页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
二、阅读理解
| 题目 | 体裁 | 字数 | 难度 | 建议用时 | 实际用时 | 正确率 |
| 天气 | 说明文 | 328 | ★★★★ | 7分钟 | ____分钟 | ____/4 |
In modern times,we get our weather report scientifically. The meteorologists(气象学家) use information from satellites(卫星) to tell us what the weather will be like. They make predictions about the weather for today,tomorrow and even for the whole season. Will it rain? Will it snow? Will it be hot or will it be a long and cold winter?
But what did people do to predict the weather in the past? Well,not so long ago,people lived much closer to nature. Using the power of observation(观察),humans made predictions about the weather according to what was happening in the insect world. Sometimes their predictions were correct,and sometimes they weren't.
My grandfather spent his whole life as a farmer in Canada. He is long gone now. But I still remember his stories about how to predict the weather. For example,in summer,he would often stop to observe the anthills—those little sandy mounds(沙堆) at the entrance to the ants' nest.
"Look closely at the anthills in July," Grandpa used to say. "If the anthills are high in July,we can expect a snowy winter." Of course,as a kid,I believed my grandfather. But you know what? The predictions are often correct. Not always,but often enough to make me a believer.
In September,Grandpa would often point out a woolly caterpillar (毛毛虫)in a sunny location,"Observe the orange circle around its belly. If it's wide and full,we're sure to have a warm and easy winter. If it's thin,be careful! The winter will be severe."
I am older now. I get the weather condition mostly from the television or radio. Scientists hardly get it wrong. After all,they have the latest scientific instruments to help them.
But I still stop to observe the anthills in July,and of course,the woolly caterpillars in September. The older generation can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist,but he knew a lot about insects and the weather.
( )1.
A. Satellites B. Anthills C. Woolly caterpillars D. Televisions or radios
( )2. According to Grandpa's experience,if the anthills are high in July,maybe there will be
A. a rainy winter B. a snowy winter C. a long and cold winter D. a warm and easy winter
( )3. In the last paragraph,the writer thinks
A. we should only listen to the meteorologists B. his grandpa knew more than the meteorologists C. we needn't observe the insects to predict the weather D. his grandpa's ways to predict the weather are still helpful
( )4. Which is the best title for this passage?
A. The Power of Observation B. Weather According to Insects C. The Weather Report in Modern Times D. Different Ways to Predict Weather
| 题目 | 体裁 | 字数 | 难度 | 建议用时 | 实际用时 | 正确率 |
| 天气 | 说明文 | 328 | ★★★★ | 7分钟 | ____分钟 | ____/4 |
In modern times,we get our weather report scientifically. The meteorologists(气象学家) use information from satellites(卫星) to tell us what the weather will be like. They make predictions about the weather for today,tomorrow and even for the whole season. Will it rain? Will it snow? Will it be hot or will it be a long and cold winter?
But what did people do to predict the weather in the past? Well,not so long ago,people lived much closer to nature. Using the power of observation(观察),humans made predictions about the weather according to what was happening in the insect world. Sometimes their predictions were correct,and sometimes they weren't.
My grandfather spent his whole life as a farmer in Canada. He is long gone now. But I still remember his stories about how to predict the weather. For example,in summer,he would often stop to observe the anthills—those little sandy mounds(沙堆) at the entrance to the ants' nest.
"Look closely at the anthills in July," Grandpa used to say. "If the anthills are high in July,we can expect a snowy winter." Of course,as a kid,I believed my grandfather. But you know what? The predictions are often correct. Not always,but often enough to make me a believer.
In September,Grandpa would often point out a woolly caterpillar (毛毛虫)in a sunny location,"Observe the orange circle around its belly. If it's wide and full,we're sure to have a warm and easy winter. If it's thin,be careful! The winter will be severe."
I am older now. I get the weather condition mostly from the television or radio. Scientists hardly get it wrong. After all,they have the latest scientific instruments to help them.
But I still stop to observe the anthills in July,and of course,the woolly caterpillars in September. The older generation can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist,but he knew a lot about insects and the weather.
( )1.
A
can help us predict the weather more correctly.A. Satellites B. Anthills C. Woolly caterpillars D. Televisions or radios
( )2. According to Grandpa's experience,if the anthills are high in July,maybe there will be
B
.A. a rainy winter B. a snowy winter C. a long and cold winter D. a warm and easy winter
( )3. In the last paragraph,the writer thinks
D
.A. we should only listen to the meteorologists B. his grandpa knew more than the meteorologists C. we needn't observe the insects to predict the weather D. his grandpa's ways to predict the weather are still helpful
( )4. Which is the best title for this passage?
B
A. The Power of Observation B. Weather According to Insects C. The Weather Report in Modern Times D. Different Ways to Predict Weather
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和推理能力。文章主要讲述了过去人们如何通过观察昆虫来预测天气,以及现代气象学家如何利用卫星等技术进行天气预报。题目类型包括细节理解题和推理判断题。
1. 第一题是细节理解题,需要找到文中提到的能帮助更准确预测天气的工具或方法。
2. 第二题也是细节理解题,需要根据文中提到的祖父的经验来判断七月蚁丘高时可能预示的冬天天气。
3. 第三题是推理判断题,需要根据文章最后一段的内容来判断作者的观点。
4. 第四题是主旨题,需要选择最能概括文章主题的标题。
【答案】:
1. A
根据文章第一段“The meteorologists(气象学家) use information from satellites(卫星) to tell us what the weather will be like.”可知,卫星能帮助气象学家更准确地预测天气,因此选项A是正确的。
2. B
根据文章第四段“If the anthills are high in July, we can expect a snowy winter.”可知,如果七月蚁丘高,可能预示着冬季会有大雪,因此选项B是正确的。
3. D
根据文章最后一段“But I still stop to observe the anthills in July, and of course, the woolly caterpillars in September. The older generation can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist, but he knew a lot about insects and the weather.”可知,作者认为祖父预测天气的方法仍然有用,因此选项D是正确的。
4. B
文章主要讲述了通过观察昆虫来预测天气的方法,因此选项B“Weather According to Insects”最能概括文章主题,是最佳标题。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和推理能力。文章主要讲述了过去人们如何通过观察昆虫来预测天气,以及现代气象学家如何利用卫星等技术进行天气预报。题目类型包括细节理解题和推理判断题。
1. 第一题是细节理解题,需要找到文中提到的能帮助更准确预测天气的工具或方法。
2. 第二题也是细节理解题,需要根据文中提到的祖父的经验来判断七月蚁丘高时可能预示的冬天天气。
3. 第三题是推理判断题,需要根据文章最后一段的内容来判断作者的观点。
4. 第四题是主旨题,需要选择最能概括文章主题的标题。
【答案】:
1. A
根据文章第一段“The meteorologists(气象学家) use information from satellites(卫星) to tell us what the weather will be like.”可知,卫星能帮助气象学家更准确地预测天气,因此选项A是正确的。
2. B
根据文章第四段“If the anthills are high in July, we can expect a snowy winter.”可知,如果七月蚁丘高,可能预示着冬季会有大雪,因此选项B是正确的。
3. D
根据文章最后一段“But I still stop to observe the anthills in July, and of course, the woolly caterpillars in September. The older generation can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist, but he knew a lot about insects and the weather.”可知,作者认为祖父预测天气的方法仍然有用,因此选项D是正确的。
4. B
文章主要讲述了通过观察昆虫来预测天气的方法,因此选项B“Weather According to Insects”最能概括文章主题,是最佳标题。
查看更多完整答案,请扫码查看