2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



二、七选五
[安徽蚌埠第二中学期中]Some multi-storey( 多层的) buildings are designed with a “soft” level that offers significantly less support than the levels above or below it. These buildings are called soft-storey buildings. These floors cannot deal with the destructive forces caused by an earthquake. 1 This will cause what is known as the “soft-storey collapse( 倒塌)”.
Soft-storey buildings are characterized by having a storey that has a lot of open space. 2 Hotels and office buildings can also have soft storeys. Large retail space( 零售空间) or floors with a lot of windows are common in such buildings.
If a building has a floor that is 70% less firm than the floor above it, it is considered a soft-storey building. This soft storey creates a major weak point in an earthquake. Soft storeys are classically associated with retail space and parking garages. 3 When they collapse, they can make the whole building fall with them, sometimes making the structure unusable.
4 When builders apply for a permit to build a new structure, engineers may analyse the plans to ensure that no soft storeys are built in. If the building department decides that the building will be structurally unsound in a quake, recommendations for improving the design may be included in the rejection( 拒绝) letter.
Older buildings are of great concern to building departments and emergency services in areas where earthquakes are common. 5 Such projects may be relatively inexpensive, especially when compared with the cost of replacing a soft-storey building after it collapses.

A.As a result, the soft storey may fall.
B.A building with a soft storey is similar.
C.A collapsing building is very dangerous.
D.So they are often on the lower storeys of a building.
E.Parking garages, for example, are often soft storeys.
F.These buildings are often in need of improvement to make them safer.
G. Many areas in an earthquake zone have exact building rules about soft-storey buildings.
1.
A
2.
E
3.
D
4.
G
5.
F

答案: 二、七选五
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了带软弱层的建筑及其在地震中的脆弱性。
1. A 空处前一句提到带软弱层的建筑无法应对地震造成的破坏力,故可推知,空处所填句应说明因此造成的影响。A项意为“因此,软弱层可能会倒塌”,与空处前一句构成因果关系,且能引出空处后一句提到的“软弱层倒塌”,适合置于此处。
2. E 空处前一句提到带软弱层的建筑的特点是有一层有很多开放空间的楼层;空处后一句提到酒店和办公楼也会有软弱层。由此可推知,空处所填句应与其后一句一样,对软弱层进行举例说明。E项意为“例如,停车场通常是软弱层”,提供了一个具体的例子来介绍建筑中的软弱层,符合此处语境。
3. D 空处前一句提到软弱层通常与零售空间和停车场相关联。D项意为“所以它们通常位于建筑的较低楼层”,与空处前一句构成因果关系,说明了软弱层在建筑中的常见位置。
4. G 空处后一句提到当建筑商申请建造新建筑物的许可时,工程师可能会分析计划以确保内部没有建造软弱层。由此可见,本段介绍了关于软弱层的建造规则。G项意为“地震带的许多地区都有关于带软弱层建筑的严格建造规定”,契合本段的主题,适合置于此处。
5. F 空处前一句提到在地震多发地区,较老的建筑对于建筑部门和应急服务机构来说是一个大问题。由此可推知,空处所填句应涉及如何处理较老的建筑。F项意为“这些建筑通常需要改进以提高安全性”,与上文衔接顺畅,适合置于此处。
三、完形填空
[江苏南京江宁高级中学月考]It was 1:20 a.m. I had just gone to bed, a bit 1 after celebrating my 31st birthday. Before dinner, I’d placed 2 outside my garden door and prepared the cell phone just 3 . After all, it had been 4 that week, resulting in flood warnings.
I was awakened by the 5 of rushing water. When I swung my legs off the bed, I was shocked to feel cold water already up to my knees and 6 fast.
Shaking in darkness, I 7 my phone and turned on its flashlight. Then by the light I could 8 water was from the garden door. It must have breached( 在……上打开缺口) the sandbags. The river, usually such a quiet, slow moving river in my region, had 9 burst its banks. And I had to 10 !
I took 11 action. Any effects of the alcohol before sleep were gone; 12 sobered( 使清醒) me up. After I went outside, I learnt the river had flooded the neighbourhood. Therefore, if I had woken up just a few minutes later, I would have drowned.
In the end, I think the experience made me 13 and determined to live each day to its fullest. I came very close to drowning that day. But rather than dwell on( 沉湎于) what happened, I prefer to 14 what my mother told me afterwards, “Don’t remember the day when you lost everything. Remember the day you 15 . That day marked the beginning of a new chapter in your life.”
(
C
) 1. A. relieved
B. excited
C. drunk
D. content
(
B
) 2. A. stones
B. sandbags
C. wood
D. boxes
(
A
) 3. A. in case
B. in advance
C. in turn
D. in doubt
(
C
) 4. A. thundering
B. snowing
C. pouring
D. blowing
(
A
) 5. A. roar
B. taste
C. rhythm
D. smell
(
D
) 6. A. appearing
B. spreading
C. freezing
D. rising
(
B
) 7. A. charged
B. grabbed
C. dropped
D. studied
(
A
) 8. A. see
B. guess
C. realize
D. check
(
C
) 9. A. extremely
B. narrowly
C. violently
D. certainly
(
D
) 10. A. give out
B. check out
C. slow down
D. get out
(
B
) 11. A. brave
B. immediate
C. determined
D. calculated
(
A
) 12. A. fear
B. shock
C. stress
D. responsibility
(
B
) 13. A. active
B. grateful
C. proud
D. amazed
(
C
) 14. A. ask
B. assess
C. follow
D. hear
(
D
) 15. A. loved
B. gained
C. graduated
D. survived
答案: 三、完形填空
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者遭遇洪水的经历和感悟。
1. C 由第四段中的effects of the alcohol可知,作者酒后有点醉。drunk意为“醉了的”,符合题意。relieved意为“放心的”;content意为“满意的”。
【干扰项辨析】上文提到作者刚上床睡觉,结合下文提到的酒精效果消失,可以推断作者的状态更可能是由于饮酒而感到有些醉意,而不是单纯的兴奋。故排除B项。
2. B 由第三段第三句中的the sandbags以及本段最后一句中的flood warnings可知,作者睡前在花园门外放的是沙袋(sandbags),为了防洪。
3. A 由常识可知,睡前在花园门外放沙袋并准备好手机,这些都是以防万一的行为。in case意为“以防万一”,符合题意。in advance意为“提前”;in turn意为“依次,轮流”;in doubt意为“不确定”。
4. C 由下文中的resulting in flood warnings可推知,那周一直在下大雨(pouring)。
5. A 根据下文中的I was shocked to feel cold water already up to my knees可知,洪水已经涌进了作者家中,因此作者被湍急的水流声吵醒了。roar意为“呼啸声”,符合题意。rhythm意为“节奏”。
6. D 空前提到水已经到了作者的膝盖,由此可推知,水在快速上升(rising)。
7. B 根据语境和常识可知,洪水涌入家中,作者在黑暗中颤抖着,抓起(grabbed)手机并打开手电筒。charge意为“给……充电”。
8. A 根据上文可知,作者已经打开了手电筒,所以能够借着手机的灯光看到(see)水是从花园门进来的。
9. C 由句中的burst its banks可推知,河水猛烈地(violently)冲破了河岸。extremely意为“极其”;narrowly意为“勉强地”;certainly意为“当然”。
【干扰项辨析】文中描述的是河流决堤,这种情形通常带有突发性和暴力性,所以使用“violently(猛烈地)”更能强调河流决堤的剧烈和异常。而“certainly”表达的是一种确定性,不适合用于此处描述自然现象的激烈程度,所以排除D项。
10. D 由上文可知,洪水已经涌入作者家中,上涨到了作者的膝盖处,所以作者现在必须出去(get out)。give out意为“分发”;check out意为“结账离开”;slow down意为“减速”。
11. B 根据常识可知,作者应该是立即采取行动逃生。immediate意为“立即的”,符合题意。determined意为“坚决的”;calculated意为“精心策划的”。
12. A 根据语境可知,洪水已经上涨到了作者的膝盖处,危及作者的生命,所以此处指恐惧(fear)使作者清醒。
13. B 作者在洪水中逃生,大难不死,再结合下文提到的作者决心充实地过好每一天可推知,这次的经历让作者心怀感恩(grateful)。active意为“积极的”。
14. C 由上下文语境可知,作者的母亲所说的话有教育意义,所以作者更愿意听从(follow)母亲的话。assess意为“评估”。
15. D 本段主要是作者在洪水中幸存后的感想,母亲的话与之有关,所以此处指要记住你幸存下来的那一天。survive意为“幸存”,符合题意。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭