2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第22页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
二、完形填空
[山东德州第二中学月考]Leila Taheri used to go to the Welsh Harp wetland as a schoolgirl. At that time, the 160-hectare nature 1 was home to various birds, also Taheri’s perfect playground. She 2 played baseball there, forgetting to go home.
In August, 37-year-old Taheri 3 the wetland and the kind of dump-like( 垃圾场般的) surroundings 4 Taheri. Because of pollution, bird populations had been 5 . To make things worse, the nearby residents paid little attention to the wetland.
A strong 6 to do something controlled her. Taheri decided to begin with a litter pick. She 7 her neighbours to join in. In one month, they 8 70 bags of rubbish. Then, Taheri expanded the work into more general environmental activism. 9 monthly litter picks, they also worked with some bird protection organizations. Currently, they are trying to 10 a planned bridge across the wetland, for it will destroy birds’ habitat despite the advantage of 11 the locals a few minutes’ walk.
Taheri’s efforts 12 . More and more locals are now more environmentally 13 , more involved, and have come to see the value of her work. She makes a real 14 not only to the Welsh Harp but for the wider community. Just as Taheri says, “Don’t stand 15 . Do something about it. ”
(
B. port
C. wonderland
D. reserve
(
B. eventually
C. frequently
D. absolutely
(
B. reflected
C. rebuilt
D. registered
(
B. embarrassed
C. excited
D. shocked
(
B. dropping
C. disappearing
D. recovering
(
B. doubt
C. desire
D. fear
(
B. promised
C. ordered
D. taught
(
B. replaced
C. spotted
D. collected
(
B. Apart from
C. As for
D. Instead of
(
B. tailor
C. design
D. preserve
(
B. saving
C. sparing
D. taking
(
B. ran out
C. paid off
D. took off
(
B. demanding
C. anxious
D. generous
(
B. difference
C. decision
D. response
(
B. alone
C. fast
D. still
[山东德州第二中学月考]Leila Taheri used to go to the Welsh Harp wetland as a schoolgirl. At that time, the 160-hectare nature 1 was home to various birds, also Taheri’s perfect playground. She 2 played baseball there, forgetting to go home.
In August, 37-year-old Taheri 3 the wetland and the kind of dump-like( 垃圾场般的) surroundings 4 Taheri. Because of pollution, bird populations had been 5 . To make things worse, the nearby residents paid little attention to the wetland.
A strong 6 to do something controlled her. Taheri decided to begin with a litter pick. She 7 her neighbours to join in. In one month, they 8 70 bags of rubbish. Then, Taheri expanded the work into more general environmental activism. 9 monthly litter picks, they also worked with some bird protection organizations. Currently, they are trying to 10 a planned bridge across the wetland, for it will destroy birds’ habitat despite the advantage of 11 the locals a few minutes’ walk.
Taheri’s efforts 12 . More and more locals are now more environmentally 13 , more involved, and have come to see the value of her work. She makes a real 14 not only to the Welsh Harp but for the wider community. Just as Taheri says, “Don’t stand 15 . Do something about it. ”
(
D
) 1. A. campB. port
C. wonderland
D. reserve
(
C
) 2. A. definitelyB. eventually
C. frequently
D. absolutely
(
A
) 3. A. rediscoveredB. reflected
C. rebuilt
D. registered
(
D
) 4. A. attractedB. embarrassed
C. excited
D. shocked
(
B
) 5. A. doublingB. dropping
C. disappearing
D. recovering
(
C
) 6. A. shameB. doubt
C. desire
D. fear
(
A
) 7. A. invitedB. promised
C. ordered
D. taught
(
D
) 8. A. providedB. replaced
C. spotted
D. collected
(
B
) 9. A. Due toB. Apart from
C. As for
D. Instead of
(
A
)10. A. blockB. tailor
C. design
D. preserve
(
B
)11. A. permittingB. saving
C. sparing
D. taking
(
C
)12. A. went outB. ran out
C. paid off
D. took off
(
A
)13. A. awareB. demanding
C. anxious
D. generous
(
B
)14. A. advanceB. difference
C. decision
D. response
(
D
)15. A. straightB. alone
C. fast
D. still
答案:
1 D 根据语境可知,Welsh Harp湿地应是自然保护区(reserve)。port意为“港口”。
2 C 根据语境可知,Welsh Harp湿地的环境很好,Taheri经常(frequently)在那里打棒球。definitely意为“肯定地;eventually意为“最终”;absolutely意为“绝对地;当然”。
3 A 句意:8月,37岁的Taheri重新找到了湿地,那种垃圾场般的环境使Taheri感到震惊。rediscover意为“重新发现,重新找到”,符合题意。reflect意为“反射;反映”;rebuild意为“重建”;register意为“注册”。
4 D 根据第一段的内容可知,Welsh Harp湿地的环境曾经很好,如今的环境却像垃圾场一样,所以Taheri感到震惊。shock意为“使震惊”,符合题意。
5 B 根据常识可知,环境恶劣,污染严重,鸟类的数量会减少。drop意为“降低,减少”,符合题意。disappear意为“消失”;recover意为“恢复”。
6 C 句意:想要做些什么的强烈欲望(desire)控制着她。
7 A 根据语境可知,Taheri应是邀请(invited)邻居加入捡垃圾活动。
8 D 根据上文中的litter pick可知,他们是在捡拾垃圾,所以此处指他们收集了(collected)70包垃圾。
9 B 句意:除了每月的捡拾垃圾活动,他们还和一些鸟类保护组织合作。apart from意为“除……之外”,符合题意。due to意为“由于”;as for意为“关于,至于”;instead of意为“相反;而非”。
10 A 根据下文可知,计划建造的桥梁会破坏鸟类的栖息地,所以他们要阻止(block)桥梁的建造。tailor意为“定做;专门制作”;preserve意为“保护;维持”。
11 B 根据语境可知,建造桥梁是为了节省当地人的步行时间。save意为“节省,减少”,符合题意。permit意为“允许”;spare意为“留出,拨出”。
12 C 根据下文中的more environmentally和more involved可推知,此处指Taheri的努力有了回报。go out意为“出去;熄灭”;run out意为“用完,耗尽”;pay off意为“取得成功”;take off意为“起飞;突然成功”。pay off指一种行为在一段时间后取得成功,符合题意,而take off指某事突然取得成功,不符合语境。
13 A 此处指越来越多的当地人现在有了更强的环保意识。aware意为“有……意识的”,符合题意。demanding意为“苛刻的,难以满足的”。
14 B 句意:她不仅对Welsh Harp湿地产生了影响,而且对更广泛的社区产生了影响。make a difference to是固定短语,意为“对……产生影响”,符合题意。
15 D 根据下文中的do something可知,Taheri是让人们行动起来,不要毫无作为。still意为“静止的”,符合题意。
2 C 根据语境可知,Welsh Harp湿地的环境很好,Taheri经常(frequently)在那里打棒球。definitely意为“肯定地;eventually意为“最终”;absolutely意为“绝对地;当然”。
3 A 句意:8月,37岁的Taheri重新找到了湿地,那种垃圾场般的环境使Taheri感到震惊。rediscover意为“重新发现,重新找到”,符合题意。reflect意为“反射;反映”;rebuild意为“重建”;register意为“注册”。
4 D 根据第一段的内容可知,Welsh Harp湿地的环境曾经很好,如今的环境却像垃圾场一样,所以Taheri感到震惊。shock意为“使震惊”,符合题意。
5 B 根据常识可知,环境恶劣,污染严重,鸟类的数量会减少。drop意为“降低,减少”,符合题意。disappear意为“消失”;recover意为“恢复”。
6 C 句意:想要做些什么的强烈欲望(desire)控制着她。
7 A 根据语境可知,Taheri应是邀请(invited)邻居加入捡垃圾活动。
8 D 根据上文中的litter pick可知,他们是在捡拾垃圾,所以此处指他们收集了(collected)70包垃圾。
9 B 句意:除了每月的捡拾垃圾活动,他们还和一些鸟类保护组织合作。apart from意为“除……之外”,符合题意。due to意为“由于”;as for意为“关于,至于”;instead of意为“相反;而非”。
10 A 根据下文可知,计划建造的桥梁会破坏鸟类的栖息地,所以他们要阻止(block)桥梁的建造。tailor意为“定做;专门制作”;preserve意为“保护;维持”。
11 B 根据语境可知,建造桥梁是为了节省当地人的步行时间。save意为“节省,减少”,符合题意。permit意为“允许”;spare意为“留出,拨出”。
12 C 根据下文中的more environmentally和more involved可推知,此处指Taheri的努力有了回报。go out意为“出去;熄灭”;run out意为“用完,耗尽”;pay off意为“取得成功”;take off意为“起飞;突然成功”。pay off指一种行为在一段时间后取得成功,符合题意,而take off指某事突然取得成功,不符合语境。
13 A 此处指越来越多的当地人现在有了更强的环保意识。aware意为“有……意识的”,符合题意。demanding意为“苛刻的,难以满足的”。
14 B 句意:她不仅对Welsh Harp湿地产生了影响,而且对更广泛的社区产生了影响。make a difference to是固定短语,意为“对……产生影响”,符合题意。
15 D 根据下文中的do something可知,Taheri是让人们行动起来,不要毫无作为。still意为“静止的”,符合题意。
三、读后续写
[2025江苏南京第二十九中学月考]Maria and Peter lived in a coastal city. The greatest pleasure in summer for them was to swim at their local beach after school. But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters. More often than not, they would find plastic bags thrown on the beach. Worse still, as they swam in the water, some plastic bags would float around them and even stick to their legs when they walked to the shore.
They were upset and decided something needed to be done to stop the beautiful sea becoming consumed by waste. One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to clean it up. Sweat streamed down from their foreheads while they bent down and picked up the plastic bags. To their disappointment, after a day’s hard work, there were still many plastic bags lying on the beach or floating in the water. Going home with aching legs and arms, Maria and Peter were almost defeated by a strong sense of failure.
That night over dinner with their parents, the pair ate silently. Noticing their low spirits, Mother asked gently, “You two look so down. What happened?” Exchanging glances with Peter, Maria replied in a low voice, “It’s those annoying plastic bags. We tried to clean up but it was just impossible. ”
Understanding the pair’s disappointment, their father patted them on the back and comforted them, “Well, it’s really hard for just two of you to fix such a big problem. ” “Just two of us, ”complained Maria and Peter, looking at each other. Suddenly, an idea flashed through their minds, their eyes shining with excitement. “Yes, that’s the point! We should make more people aware of the problem and encourage them to take action!” the pair said in chorus.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Quickly finishing their dinner, the pair went upstairs and started planning.
Paragraph 2:
Excited and nervous, they posted the video and article on WeChat.
[2025江苏南京第二十九中学月考]Maria and Peter lived in a coastal city. The greatest pleasure in summer for them was to swim at their local beach after school. But one day they started to lose their enthusiasm for swimming in the waters. More often than not, they would find plastic bags thrown on the beach. Worse still, as they swam in the water, some plastic bags would float around them and even stick to their legs when they walked to the shore.
They were upset and decided something needed to be done to stop the beautiful sea becoming consumed by waste. One weekend, Maria and Peter brought a big bag to the beach and determined to clean it up. Sweat streamed down from their foreheads while they bent down and picked up the plastic bags. To their disappointment, after a day’s hard work, there were still many plastic bags lying on the beach or floating in the water. Going home with aching legs and arms, Maria and Peter were almost defeated by a strong sense of failure.
That night over dinner with their parents, the pair ate silently. Noticing their low spirits, Mother asked gently, “You two look so down. What happened?” Exchanging glances with Peter, Maria replied in a low voice, “It’s those annoying plastic bags. We tried to clean up but it was just impossible. ”
Understanding the pair’s disappointment, their father patted them on the back and comforted them, “Well, it’s really hard for just two of you to fix such a big problem. ” “Just two of us, ”complained Maria and Peter, looking at each other. Suddenly, an idea flashed through their minds, their eyes shining with excitement. “Yes, that’s the point! We should make more people aware of the problem and encourage them to take action!” the pair said in chorus.
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Quickly finishing their dinner, the pair went upstairs and started planning.
Paragraph 2:
Excited and nervous, they posted the video and article on WeChat.
答案:
【写作指导】
梳理原文线索
情节线 Maria和Peter发现海滩被塑料袋污染→尝试清理但效果甚微→在父母的启发下,想到要让更多人意识到问题并参与→(续写第一段首句)快速吃完晚餐后,他们俩上楼开始计划→(续写第二段首句)他们既兴奋又紧张地在微信上发布了视频和文章
情感线 对游泳失去热情→因清理无果而沮丧→受到启发后兴奋、充满希望
把握写作意图 通过描写Maria和Peter从独自清理海滩污染受挫,到想办法号召更多人参与,最终让海滩重获美丽的过程,突出了团结协作的力量以及保护环境需要每个人参与的主题
续表
第一段 构思续写方向 根据原文、续写第一段首句中的“他们俩上楼开始计划”和续写第二段首句中的“他们在微信上发布了视频和文章”,可构思续写方向为描写Maria和Peter具体的计划内容,以及他们拍摄的视频和撰写的文章内容等
第二段 构思续写方向 根据续写第二段首句中的“他们在微信上发布了视频和文章”以及对全文写作意图的把握,可构思续写方向为描写视频和文章发布后产生的反响,如帖子的传播情况、人们的反应、参与清理的人数变化,以及最终海滩的变化和他们的感受等
第一段 补充细节描写 ①他们讨论计划时的语言、神态描写;
②为计划付诸行动时的具体行为描写
第二段 补充细节描写 ①发布内容后他们的心理描写;
②人们参与清理时的场景描写;
③海滩环境改善后的景象描写
【参考范文】
Quickly finishing their dinner, the pair went upstairs and started planning. Maria and Peter decided to take advantage of the Internet. “Maybe we can write an article to arouse people’s awareness,”Maria proposed. “Good idea! We can also make a video!”Peter added.(对话描写,生动展现了他们积极想办法解决问题的过程,体现了他们从“几乎被挫败感击垮”到主动行动的转变;为续写第二段首句提到的发布视频和文章做铺垫)The next few hours witnessed their heated discussion and growing confidence in a clean and beautiful coast. The next day, they went to the beach and filmed a short video showing plastic bags lying on the beach and floating in the sea.(细节描写,直观地呈现了污染现状)Peter, who was good at writing, wrote an article talking about the present situation of the beach and asking people to take part in the clean-up.
Excited and nervous, they posted the video and article on WeChat. To their amazement, their post went viral online immediately. Countless comments flooded in saying how heartbroken they were when looking at the polluted beach and ocean. What amazed Maria and Peter more was that numerous people in their community, encouraged by their efforts, offered to join in their clean-up. More and more people came to the beach to collect plastic bags and they also appealed to others to avoid throwing or using plastic bags. A year later, with their joint and continuous efforts, the coast regained its beauty and Maria and Peter regained their long-awaited pleasure.(通过描写海滩以及Maria和Peter的变化,前后呼应,既体现了行动的成果,又突出了主题,让读者感受到团结协作带来的美好结局)
梳理原文线索
情节线 Maria和Peter发现海滩被塑料袋污染→尝试清理但效果甚微→在父母的启发下,想到要让更多人意识到问题并参与→(续写第一段首句)快速吃完晚餐后,他们俩上楼开始计划→(续写第二段首句)他们既兴奋又紧张地在微信上发布了视频和文章
情感线 对游泳失去热情→因清理无果而沮丧→受到启发后兴奋、充满希望
把握写作意图 通过描写Maria和Peter从独自清理海滩污染受挫,到想办法号召更多人参与,最终让海滩重获美丽的过程,突出了团结协作的力量以及保护环境需要每个人参与的主题
续表
第一段 构思续写方向 根据原文、续写第一段首句中的“他们俩上楼开始计划”和续写第二段首句中的“他们在微信上发布了视频和文章”,可构思续写方向为描写Maria和Peter具体的计划内容,以及他们拍摄的视频和撰写的文章内容等
第二段 构思续写方向 根据续写第二段首句中的“他们在微信上发布了视频和文章”以及对全文写作意图的把握,可构思续写方向为描写视频和文章发布后产生的反响,如帖子的传播情况、人们的反应、参与清理的人数变化,以及最终海滩的变化和他们的感受等
第一段 补充细节描写 ①他们讨论计划时的语言、神态描写;
②为计划付诸行动时的具体行为描写
第二段 补充细节描写 ①发布内容后他们的心理描写;
②人们参与清理时的场景描写;
③海滩环境改善后的景象描写
【参考范文】
Quickly finishing their dinner, the pair went upstairs and started planning. Maria and Peter decided to take advantage of the Internet. “Maybe we can write an article to arouse people’s awareness,”Maria proposed. “Good idea! We can also make a video!”Peter added.(对话描写,生动展现了他们积极想办法解决问题的过程,体现了他们从“几乎被挫败感击垮”到主动行动的转变;为续写第二段首句提到的发布视频和文章做铺垫)The next few hours witnessed their heated discussion and growing confidence in a clean and beautiful coast. The next day, they went to the beach and filmed a short video showing plastic bags lying on the beach and floating in the sea.(细节描写,直观地呈现了污染现状)Peter, who was good at writing, wrote an article talking about the present situation of the beach and asking people to take part in the clean-up.
Excited and nervous, they posted the video and article on WeChat. To their amazement, their post went viral online immediately. Countless comments flooded in saying how heartbroken they were when looking at the polluted beach and ocean. What amazed Maria and Peter more was that numerous people in their community, encouraged by their efforts, offered to join in their clean-up. More and more people came to the beach to collect plastic bags and they also appealed to others to avoid throwing or using plastic bags. A year later, with their joint and continuous efforts, the coast regained its beauty and Maria and Peter regained their long-awaited pleasure.(通过描写海滩以及Maria和Peter的变化,前后呼应,既体现了行动的成果,又突出了主题,让读者感受到团结协作带来的美好结局)
查看更多完整答案,请扫码查看