2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



Passage 2
[2025江苏扬州期末] You’re travelling down the Amazon when suddenly you see a flash of pink. It’s a male Amazon river dolphin(河豚). It’s thought that the pinker it is, the more attractive it is to a female one.
This unique dolphin species is native to the Amazon, and its future is in danger. By 2022, humans had cleared 17% of the rainforest. Scientists warn that we may be approaching a tipping point—when enough of the forest is lost, the entire ecosystem will break down. It’s like removing bricks from a house. Remove one or two and the house keeps standing. But remove too many and it falls down.
The Amazon rainforest is sometimes called the Earth’s air conditioner. Each day, the sun beats down on its 390 billion trees. Plants take in sunlight to produce food, giving off water through their leaves. This transpiration(蒸腾) process cools both the plants and the surrounding air and helps form clouds. Through this, the Amazon cycles around 20 trillion litres of water daily. If the rainforest disappeared, transpiration would disappear, too. The heat from the sun would rise back into the atmosphere, forming hot, dry air. Local temperatures would rise by several degrees, and rainfall would drop sharply. The region—home to 10% of the Earth’s species and 30 million people—would face dangers like crop failures, wildlife extinction, polluted water from dead fish, and smoky air from wildfires.
The effects would extend far beyond the Amazon. Since air moves worldwide, temperature changes here could affect weather patterns thousands of kilometres away. Some studies indicate that losing 40% of the Amazon rainforest might cut rainfall in Argentina’s farmlands over 3,000 kilometres away. Some scientists estimate this loss could raise global temperatures by an additional 0.25℃. While this number seems small, even a slight increase can worsen extreme weather and habitat loss.
So how close are we to the tipping point? We may not realize it until it’s too late. The survival of the Amazon depends on trees storing and recycling water to maintain the cycle. Removing living trees in one location leaves the surrounding area dry and more likely to suffer from droughts and wildfires.
(
D
) 1. What does the underlined phrase “a tipping point” in Paragraph 2 refer to?
A. The process of cloud formation in the Amazon.
B. The number of trees that humans can cut down.
C. The complete extinction of Amazon river dolphins.
D. The moment when the Amazon ecosystem falls apart.
(
C
) 2. What do we know about the Amazon’s transpiration process?
A. It increases the temperatures sharply.
B. It reduces rainfall in the Amazon.
C. It helps cool the air and form clouds.
D. It results in wildlife extinction.
(
A
) 3. Why does the author mention Argentina’s farmlands in Paragraph 4?
A. To show the loss of Amazon trees affects faraway areas.
B. To prove Argentina’s farmlands are in a dangerous state.
C. To suggest the Amazon rainforest has been destroyed.
D. To indicate Argentina relies on the Amazon for farming.
(
A
) 4. What is most likely to be discussed in the next paragraph?
A. Measures to protect the Amazon.
B. Behaviour of pink river dolphins.
C. Changes in Argentina’s farmlands.
D. Discovery of the new wildlife.
读后拓展
一、语篇结构梳理

Problem
By 2022, 17% of the Amazon rainforest had been cleared and we are on the way to a (1)
tipping point
.
The Amazon’s Role
It cools plants and surrounding air, helps form clouds and cycles water through (2)
transpiration
.
The Amazon’s Tipping Point
Consequences of Disappearance of the Rainforest
• Locally: Temperatures would rise and rainfall would drop. This would lead to crop failures, wildlife (3)
extinction
, polluted water and smoky air.
• Globally: The effects would (4)
extend
far beyond the Amazon. Weather patterns far away could be disrupted and (5)
global
temperatures could rise.
Conclusion
• The tipping point may come unnoticed.
• The survival of the Amazon (6)
depends on
trees.
二、语言知识深挖
1. 词义匹配
(1) cycle a. suddenly and by a large amount
(2) rainfall b. go through a series of events or processes that are repeated again and again, always in the same order
(3) sharply c. the total amount of rain that falls in a particular area in a particular amount of time
(4) failure d. a situation in which crops do not grow correctly and do not produce food
2. 选词填空(使用正确形式)
be native to beat down on take in a flash of
(1) A green plant
takes in
carbon dioxide and turns it into fresh oxygen efficiently.
(2) Pandas, which
are native to
China, mainly live in Sichuan and Shaanxi provinces.
(3) The hot summer sun began to
beat down on
us as we walked through the desert.
(4) On the horizon, she saw
a flash of
silver—the sea!
3. 长难句分析
Scientists warn that we may be approaching a tipping pointwhen enough of the forest is lost, the entire ecosystem will break down.
主句主语 主句谓语 宾语从句 时间状语从句
独立的句子,作同位语
科学家们警告,我们可能正接近一个临界点——当森林损失达到一定程度时,整个生态系统将会崩溃。
分析:Scientists warn that …是本句的主干。that引导宾语从句。破折号后的句子是同位语,对a tipping point的含义进行解释说明,其中包含一个由when引导的时间状语从句。
及时巩固
选择:Educators emphasize that we may be approaching a critical moment—
A
sufficient attention is not paid to children’s mental health, their overall development will be held up.
A. if
B. though
C. while
D. because
翻译:父母提到,我们可能正接近一个关键转折点。(that引导宾语从句)
答案: Passage 2
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了亚马孙雨林面临的危机及其对亚马孙地区和全球的影响。
1.D 词义猜测题
【关键句】Scientists warn that we may be approaching a tipping point—when enough of the forest is lost, the entire ecosystem will break down.
释义:科学家们警告,我们可能正接近一个临界点——当森林损失达到一定程度时,整个生态系统将会崩溃。
【解析】根据关键句可知,破折号后的内容是对a tipping point的具体说明。由此可推知,第二段中的a tipping point指的是亚马孙生态系统崩溃的那一刻。故选D项。
2.C 细节理解题
【关键句】This transpiration process cools both the plants and the surrounding air and helps form clouds.
释义:这种蒸腾过程既能为植物和周围的空气降温,还有助于云层的形成。
【解析】根据关键句可知,亚马孙雨林的蒸腾过程有助于冷却周围的空气并形成云层。故选C项。
3.A 推理判断题
【关键句】The effects would extend far beyond the Amazon. Since air moves worldwide, temperature changes here could affect weather patterns thousands of kilometres away. Some studies indicate that losing 40% of the Amazon rainforest might cut rainfall in Argentina’s farmlands over 3,000 kilometres away.
释义:其影响将远远超出亚马孙地区。由于空气会在全球范围内流动,这里的温度变化可能会影响到数千千米外的天气模式。一些研究表明,亚马孙雨林损失40%就可能会导致3000多千米外的阿根廷农田的降雨量减少。
【解析】根据关键句可知,作者在第四段开头点明,亚马孙雨林消失带来的影响会远超其自身范围,随后,作者提到失去40%的亚马孙雨林可能会影响3000多千米外的阿根廷农田的降雨量。由此可推知,作者以阿根廷农田为例是为了具体说明上文的观点,即亚马孙雨林的减少会影响到遥远的地区。故选A项。
4.A 推理判断题
【关键句】The survival of the Amazon depends on trees storing and recycling water to maintain the cycle. Removing living trees in one location leaves the surrounding area dry and more likely to suffer from droughts and wildfires.
释义:亚马孙地区的存续依赖树木储存和循环利用水分以维持整个水循环过程。在某一个地方砍伐活树会使周边地区变得干燥且更易遭受干旱和野火的侵袭。
【解析】最后一段最后两句(关键句)提到砍伐树木会给周边地区带来干旱、野火等问题。按照逻辑可推知,在指出问题之后,文章接下来很可能会讨论解决问题的方法,即保护亚马孙雨林的措施。故选A项。
读后拓展
一、语篇结构梳理
(1)tipping point
(2)transpiration
(3)extinction
(4)extend
(5)global
(6)depends on
二、语言知识深挖
1.词义匹配
(1)b
(2)c
(3)a
(4)d
2.选词填空
(1)takes in
(2)are native to
(3)beat down on
(4)a flash of
3.长难句分析
及时巩固
A; Parents mention that we may be approaching a vital turning point.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭