2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



五、句式表达
1. 当经理正在发表演讲时,他走进了会议室。(be doing sth when)
The manager was making a speech when he entered the meeting room.

2. 消防员提醒那个人不要动,以免伤到脖子。(in case)
The firefighter reminded the man not to move in case he might injure his neck.

3. 面对危险,她表现出了巨大的勇气。(in the face of)
She showed great courage in the face of danger.

4. 四年后我们再次见面的那一刻,我就认出了Lisa。(the moment)
I recognized Lisa the moment we met again four years later.

5. 这个男孩被闹钟的声音吵醒了,这标志着一天的开始。(signal)
The boy was woken by the sound of the alarm, which signalled the start of the day.

6. 在自然灾害期间,食物和水供应短缺。(in short supply)
Food and water are in short supply during the period of the natural disaster.

7. 听说Mary安然无恙,我们都松了一口气。(relief)
We all breathed a sigh of relief when we heard that Mary was safe and sound.

8. 街道上的积雪已被清除干净。(clear ... of)
The streets have been cleared of snow.
答案: 1.The manager was making a speech when he entered the meeting room.
2.The firefighter reminded the man not to move in case he might injure his neck.
3.She showed great courage in the face of danger.
4.I recognized Lisa the moment we met again four years later.
5.The boy was woken by the sound of the alarm, which signalled the start of the day.
6.Food and water are in short supply during the period of the natural disaster.
7.We all breathed a sigh of relief when we heard that Mary was safe and sound.
8.The streets have been cleared of snow.
一、阅读理解
[江苏宿迁泗阳期中]Are flash floods becoming more serious? According to the Environment Agency (EA), around 5. 2 million properties in England alone are at risk of flooding. Climate change is bringing more unpredictable weather patterns, wetter weather and rising sea levels. Therefore, protecting your home from flooding has never been more important. Here are some things you can do.
First, stay informed. Download the Met Office weather app and allow notices. This app will provide you with real-time weather warnings allowing you to take appropriate measures. Depending on the severity of the warning, this could range from ensuring you have a good supply of drinking water to leaving. Extreme weather events are an unstoppable force—sometimes leaving the area will be your only safe option.
Second, know the level of risk by looking at flood maps. You may be required to have flood insurance if you live in a high-risk area.
Third, create an emergency plan. If you need to leave in a hurry, do you have a place to stay? Also, could you weather the storm? Make sure you always keep emergency supplies to last several days, including a first-aid case. Having a way of recharging your mobile phone is worth considering too.
But be particularly careful when travelling by car. Don’t drive through flooded street—it’s difficult to judge the water depth, and roadways hidden below the water can collapse. If floodwaters cause your vehicle to lose control, give it up and seek the higher ground. Rapidly rising water can sweep the vehicle away.
Know your surroundings and head to the higher ground, and listen to the radio updates when in a flood.
Plan for the worst; hope for the best. In March of this year, the Met Office predicted that extreme rainfall events could be four times as frequent by 2080 compared to the 1980s. In the face of increasing climate-related challenges, adopting a proactive approach to flood protection seems increasingly advisable.
(
B
) 1. Why does the author ask the question in Paragraph 1?
A. To confirm an idea.
B. To introduce a topic.
C. To conclude the text.
D. To express some doubts.
(
A
) 2. What are the drivers especially advised to do if travelling?
A. Avoid the flooded streets in particular.
B. Get rid of necessary supplies if necessary.
C. Purchase flood insurance in full measure.
D. Keep the weather app updated over time.
(
D
) 3. What kind of writing skills does the author use in the last paragraph?
A. By analysing causes.
B. By listing relevant data.
C. By describing processes.
D. By making comparisons.
(
D
) 4. What is the best title for the text?
A. What Is a Flash Flood?
B. Do Flash Floods Need Controlling?
C. Are Flash Floods Becoming More Serious?
D. How to Protect Ourselves from Flash Floods?
答案: 一、阅读理解
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要针对暴洪问题介绍了一些保护自己的方法。
1.B 推理判断题
【关键句】Are flash floods becoming more serious? According to the Environment Agency(EA), around 5.2 million properties in England alone are at risk of flooding. Climate change is bringing more unpredictable weather patterns, wetter weather and rising sea levels. Therefore, protecting your home from flooding has never been more important. Here are some things you can do.
释义:暴洪是否正变得更加严重?根据环境署的数据,仅在英格兰就有大约520万处房产面临着被洪水淹没的风险。气候变化带来了更多不可预测的天气模式、更潮湿的天气和上升的海平面。因此,保护你的家园免受洪水侵袭从未像现在这样重要。以下是一些你可以做的事。
【解析】根据关键句可知,作者首先提出问题:暴洪是否正变得更加严重?然后以英格兰面临被洪水淹没的风险的房屋数量为例,结合气候变化带来的影响回答了这个问题——洪水确实变得更加严重。这样本文的主题就呈现在读者面前:洪水问题以及个人的应对办法。由此可推知,作者在第一段提出问题是为了引入主题。故选B项。
2.A 细节理解题
【关键句】But be particularly careful when travelling by car. Don’t drive through flooded street—it’s difficult to judge the water depth, and roadways hidden below the water can collapse.
释义:但是开车出行时要特别小心。不要开车穿过被洪水淹没的街道——很难判断水深,而且隐藏在水下的道路可能会坍塌。
【解析】根据关键句可知,司机在旅行时尤其要避免走被洪水淹没的街道。故选A项。
3.D 推理判断题
【关键句】In March of this year, the Met Office predicted that extreme rainfall events could be four times as frequent by 2080 compared to the 1980s.
释义:今年3月,英国气象局预测,到2080年,极端降雨事件的发生频率可能会是20世纪80年代的四倍。
【解析】根据关键句可知,通过将对未来的预测与过去的情况进行对比,作者强调了气候变化带来的挑战和采取积极防洪措施的重要性。由此可见,最后一段运用了作比较的写作技巧。故选D项。
【干扰项辨析】作者在最后一段列出的数字中(4 times、2080和1980s),第一个是倍数,另外两个是年份,实际上没有列出具体的数据来说明问题,所以排除B项。
4.D 标题概括题
【关键句】Therefore, protecting your home from flooding has never been more important. Here are some things you can do.
释义:因此,保护你的家园免受洪水侵袭从未像现在这样重要。以下是一些你可以做的事。
【解析】第一段是本文的主题段,由第一段最后两句(关键句)可知,本文主要介绍的是保护自己免受暴洪侵袭的方法。D项能概括全文大意,最适合作为本文的标题。
【重点词积累】
(熟词生义)weather v. 经受住
recharge v. 给(电池)充电
sweep v. 冲走
surroundings n. 环境
update n. 最新消息
predict v. 预言,预告

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭