2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语必修第三册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



Passage 1
[2025江苏锡东高级中学月考]“Join our exciting wildlife watching tours and experience the holiday of a lifetime!” Eco-wildlife tours like this are becoming more and more popular with tourists. The opportunity to see whales and dolphins swimming in their natural habitat is so much better than seeing these great mammals in zoos and aquariums. As your boat edges out into the blue water, a group of dolphins come to greet you and swim around the boat, jumping playfully around you. In some places, tour companies even encourage tourists to go swimming with the dolphins. These smart mammals seem to enjoy our company and interact(互动) with us. But is it possible that this kind of human activity is putting their survival at risk?
A recent study has shown that the behaviour of whales and dolphins changes greatly when they are close to boats. Interpreting(把……理解为) the boats as a possible danger, they start to breathe more quickly. The boats drive them away from the places where they feed and interrupt(打扰) their routine of resting and taking care of their young. All of these factors could have a very negative effect on their general health. Another factor that should be taken into account is the effect of human attention on the animals. As they become more used to interacting with humans, they become less afraid of them. There have been several cases of tour boats running into dolphins or whales and causing their deaths. As dolphins live within close communities, events like these cause a lot of stress.
Perhaps the best way to protect these animals is to reduce our interaction with them. We could do by keeping a minimum distance between the animals and the boats, and by limiting the number of boats out on the water at one time. Most importantly, instead of interrupting these animals’ routines(日常生活), we should try to adapt to them. In this way, we could learn to stay in harmony with these wild animals and ensure our continued coexistence on the planet that we shall share.
(
B
) 1. Why are eco-wildlife tours increasingly popular?
A. Wild animals really enjoy our company.
B. Tourists can watch wild animals closely.
C. Visitors can play with wild animals easily.
D. Tour companies advertised them too much.
(
C
) 2. What’s the author’s attitude towards eco-wildlife tours?
A. Indifferent.
B. Supportive.
C. Critical.
D. Confused.
(
D
) 3. What can we learn from the recent study?
A. The visiting boats cause great terror for whales and dolphins.
B. Boats separate young whales and dolphins from their parents.
C. Human attention is of great benefit to whales and dolphins.
D. Getting too close to wild animals may bring trouble to them.
(
B
) 4. How to stay in harmony with wild animals according to the text?
A. By avoiding using our boats.
B. By interacting less with them.
C. By changing our daily routines.
D. By visiting their habitats regularly.
读后拓展
一、语篇结构梳理

Current situation
Eco-wildlife tours are becoming (1)
more and more/increasingly
popular because tourists can watch wild animals closely.
Impact (Para. 2)
Behaviour of whales and dolphins changes when they are (2)
close to/near
boats.
• They start to breathe more quickly.
• They are forced to leave their (3)
feeding
areas.
• Their routine of resting and (4)
caring for/taking care of/looking after
their young is interrupted.
• Tour boats sometimes hit and kill them.
Suggestions (Para. 3)
Reduce interaction.
• Keep (5)
a minimum distance
between animals and boats.
• Limit (6)
the number of
boats.
Humans adapt to ocean animals’ (7)
routines
.
二、语言知识深挖
1. 词义匹配
(1) lifetime a. the length of time that sb lives or that sth lasts
(2) coexistence b. in a fun, lively way
(3) aquarium c. a building where people can go to see fish and other water creatures
(4) playfully d. the state of being together in the same place at the same time
2. 选词填空(使用正确形式)
edge out take … into account adapt to interact with run into
(1) He was working in the field when he saw a rabbit accidentally
run into
the tree, break its neck and die.
(2) Kids learn social skills by
interacting with
peers in school.
(3) When we plan trips, weather and safety must
be taken into account
first.
(4) The world will be different, and we will have to be prepared to
adapt to
the change.
(5) On a sunny winter morning, our boat
edged out
slowly, leaving the quiet harbour to meet the open sea.
3.
The opportunity to see whales and dolphins swimming in their natural habitat is so much better than seeing these great mammals in zoos and aquariums.
主语 后置定语(含宾语补足语) 系表结构 比较状语
有机会看到鲸鱼和海豚在它们的自然栖息地畅游,远比在动物园和水族馆里观赏这些大型哺乳动物要好得多。
分析:The opportunity … is so much better …是本句主干,是主系表结构。to see … in their natural habitat是动词不定式短语作后置定语,修饰The opportunity,其中swimming in their natural habitat是现在分词短语作宾语补足语。
及时巩固
填词:The way
to learn
(learn) a language through daily conversations with native speakers is significantly more effective than studying that foreign tongue via textbooks and online courses.
翻译:科学家们正在开展一个研发环保材料的项目。(动词不定式短语作定语)
答案: Passage 1
【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了生态野生动物之旅给鲸鱼和海豚等海洋动物带来的负面影响,并提出了一些保护这些动物的建议。
1.B 细节理解题
【关键句】The opportunity to see whales and dolphins swimming in their natural habitat is so much better than seeing these great mammals in zoos and aquariums. As your boat edges out into the blue water, a group of dolphins come to greet you and swim around the boat, jumping playfully around you. In some places, tour companies even encourage tourists to go swimming with the dolphins.
释义:有机会看到鲸鱼和海豚在它们的自然栖息地畅游,远比在动物园和水族馆里观赏这些大型哺乳动物要好得多。当你的船缓缓驶入湛蓝的海水时,一群海豚会游过来迎接你,围着船打转,还在你身边欢快地跳跃。在有些地方,旅游公司甚至会鼓励游客和海豚一起游泳。
【解析】根据关键句可知,游客可以在鲸鱼和海豚的栖息地近距离观赏它们,甚至可以和海豚一起游泳,这种近距离观赏体验比在动物园或水族馆的体验要好得多。因此,生态野生动物之旅越来越受欢迎。故选B项。
2.C 推理判断题
【关键句】But is it possible that this kind of human activity is putting their survival at risk?
释义:但这种人类活动是否正在危及它们的生存呢?
【解析】作者在第一段末尾提出“这种人类活动是否会威胁野生动物生存”的疑问,随后在第二段详细说明了这种旅游活动对鲸鱼和海豚的行为、健康等方面造成的负面影响,最后一段还提出了保护这些动物的建议。由此可推知,作者不赞同这种观光旅游活动,对其持“批评”态度。故选C项。
3.D 细节理解题
【关键句1】A recent study has shown that the behaviour of whales and dolphins changes greatly when they are close to boats. Interpreting the boats as a possible danger, they start to breathe more quickly. The boats drive them away from the places where they feed and interrupt their routine of resting and taking care of their young.
释义:最近的一项研究表明,当鲸鱼和海豚靠近船只时,它们的行为会发生极大改变。它们会把船只视为潜在的危险,呼吸开始变得急促。船只会将它们从觅食地驱离,还会干扰它们休息和抚育幼崽的日常活动。
【关键句2】As they become more used to interacting with humans, they become less afraid of them. There have been several cases of tour boats running into dolphins or whales and causing their deaths. As dolphins live within close communities, events like these cause a lot of stress.
释义:随着它们越来越习惯与人类互动,它们对人类的恐惧感也随之减弱。已有多起旅游船撞击海豚或鲸鱼并导致它们死亡的案例。由于海豚生活在联系紧密的群体中,此类事件会给它们带来极大的压力。
【解析】根据关键句可知,人类过于接近野生动物可能会给它们带来麻烦。故选D项。
【干扰项辨析】第二段第二句提到它们会把船只视为潜在的危险,而A项说旅游船给鲸鱼和海豚造成了巨大恐惧,属于夸大原文,故排除A项。第二段第三句提到船只会干扰它们抚育幼崽的日常活动,而“干扰它们的日常活动”不等于“将它们分离”,B项是对原文信息的过度推断,故排除。
4.B 细节理解题
【关键句】Perhaps the best way to protect these animals is to reduce our interaction with them.
释义:或许保护这些动物的最佳方式是减少我们与它们的互动。
【解析】根据关键句可知,与野生动物和谐共处的最佳方式是减少与它们的互动。故选B项。
读后拓展
一、语篇结构梳理
(1)more and more/increasingly
(2)close to/near
(3)feeding
(4)caring for/taking care of/looking after
(5)a minimum distance
(6)the number of
(7)routines
二、语言知识深挖
1.词义匹配
(1)a
(2)d
(3)c
(4)b
2.选词填空
(1)run into
(2)interacting with
(3)be taken into account
(4)adapt to
(5)edged out
3.长难句分析
及时巩固
to learn; Scientists are working on a project to develop environmentally friendly materials.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭