2025年小题狂做高中英语选择性必修第四册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语选择性必修第四册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



一、阅读理解
[重庆实验外国语学校期末模拟]Do you remember being asked what you wanted to be when you grew up? No doubt the more imaginative your answer, the more approval you would get. But once we reach adolescence(青春期), there’s far less tolerance for answers like, “I’m going to be a marine biologist, circus clown and journalist!” Now the question translates as “You are allowed one identity in this life, so which is it?”
At university you need to choose a subject to major in, which leads to one specific degree, intended for one type of job. The message that you need to specialize is reinforced(强化) in many contexts. Career guidance books and counsellors give you tests to help you identify your dream job.
But what happens if you’re curious about several subjects, and there are many things you’d like to study? If you’re unable or unwilling to settle on a single career path, you might worry that you don’t have one true calling like everybody else and that, therefore, your life lacks purpose. As the saying goes, you’re a “jack of all trades, master of none”.
In reality, the ambitious young people of today are more interested in moving around and doing different things. In the modern workplace, people are working flexibly and the individual is in control of their professional life and in a position to make decisions about how, when and where they work. Rather than finding something and doing it forever, the new challenge is to find a way of working that works for you.
This new flexible workplace is one where generalists feel at ease. People who have a range of interests are suited to the modern workplace in two essential ways. Firstly, they are used to combining two or more fields and it is at the intersection(十字路口) between seemingly unrelated ideas that innovation often happens. Secondly, people who change roles frequently are less afraid of trying new things and stepping out of their comfort zones. They’re fast learners.
(
B
) 1. What does the author say about university students?
A. They tend to lose their imagination.
B. They feel pressured to choose a speciality.
C. They could benefit from career counselling.
D. They find it impossible to make decisions independently.
(
D
) 2. What does the author suggest in the third paragraph?
A. People refuse to choose a career on purpose.
B. Everybody should find a passion and stick to it.
C. You’ll never succeed unless you find your dream job.
D. Some people may be unsure what career they really like.
(
D
) 3. What are people like in the modern workplace?
A. They rarely decide what they want to do.
B. They prefer to stay in the same profession.
C. They are constantly challenged to change jobs.
D. They are taking control of how they work.
(
B
) 4. What is the last paragraph mainly about?
A. The importance of continuous learning.
B. Advantages of generalists in the future workplace.
C. Ways the modern workplace makes use of flexible workers.
D. The relationship between personal interests and career choices.
答案: 【语篇导读】本文是一篇议论文。文章主要讨论了现代职场的灵活性,以及兴趣广泛的人在现代职场中的优势。
1.B 推理判断题
【关键句1】At university you need to choose a subject to major in, which leads to one specific degree, intended for one type of job. The message that you need to specialize is reinforced in many contexts.
释义:在大学里,你需要选择一门学科来主修,这就导致你会获得一个特定的学位,该学位针对某一种类型的工作。你需要确定一个专业的观念在很多情况下都得到了强化。
【关键句2】If you're unable or unwilling to settle on a single career path, you might worry that you don’t have one true calling like everybody else and that, therefore, your life lacks purpose.
释义:如果你无法或不愿意选定单一的职业道路,你可能会担心自己没有像其他人一样的真正使命,因此,你的生活会缺乏目标。
【解析】由关键句可知,大学生被要求主修一门学科,进而从事一种类型的工作,否则他们可能会缺乏使命感,导致生活没有目标。由此可推知,大学生们会迫于压力选择一个专业。故选B项。
【干扰项辨析】第二段最后一句提到了职业指导书籍和顾问会给大学生做测试从而帮助他们确定理想的工作,这实际上也是在督促学生选择一个专业,对于那些对许多学科、职业感兴趣的学生来说,这种做法也是在增加他们的压力,他们并没有从职业咨询中受益。故排除C项。
2.D 推理判断题
【关键句1】But what happens if you're curious about several subjects, and there are many things you'd like to study?
释义:但如果你对好几门学科都很好奇,而且你想学的东西很多,那该怎么办呢?
【关键句2】见第1小题关键句2
【解析】由关键句可知,有的人对许多学科、职业感兴趣,无法或不愿意选定单一的职业道路,也就是说他们可能不确定自己真正喜欢的职业是什么。故选D项。
3.D 细节理解题
【关键句】In the modern workplace, people are working flexibly and the individual is in control of their professional life and in a position to make decisions about how, when and where they work.
释义:在现代职场中,人们工作灵活,个人能够掌控自己的职业生涯,并有能力决定如何、何时和在何地工作。
【解析】由关键句可知,在现代职场中,人们能掌控自己的工作方式。故选D项。
4.B 段落大意题
【关键句】This new flexible workplace is one where generalists feel at ease. People who have a range of interests are suited to the modern workplace in two essential ways. Firstly, they are used to combining two or more fields and it is at the intersection between seemingly unrelated ideas that innovation often happens. Secondly, people who change roles frequently are less afraid of trying new things and stepping out of their comfort zones. They're fast learners.
释义:这种新的灵活职场是多面手感到自在的地方。有广泛兴趣的人在两个重要方面适合现代职场。首先,他们习惯于将两个或更多领域结合在一起,而创新往往正是发生在看似无关的想法之间的交汇处。其次,频繁变换角色的人不太害怕尝试新事物和走出舒适区。他们是快速学习者。
【解析】由关键句可知,本段主要介绍了多面手有强大的整合能力与学习能力,在未来职场中具有优势。故选B项。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭