2025年小题狂做高中英语选择性必修第四册译林版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年小题狂做高中英语选择性必修第四册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第22页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
二、完形填空
[山东威海乳山银滩高级中学月考]Sarah sat in her office, carefully reviewing the financial records of her small company. She suddenly discovered a hidden 1 in the invoice(费用清单) from one of her suppliers. The supplier had mistakenly 2 her for a substantial order of goods, which would result in a significant financial gain for Sarah if left unnoticed.
Sarah found herself faced with a difficult 3 . The extra funds could provide a much-needed boost to her 4 business. However, deep down, she knew she would think 5 of herself if keeping it a secret or pretending not to know it. She couldn't live with a(n) 6 self and she had to make the right decision even if it 7 the loss of a chance for her depressing company to grow.
Thinking of this, Sarah picked up the phone and called the supplier, politely 8 him of the mistake and offering to pay the 9 amount. The supplier, 10 by her frankness, agreed to renew the invoice.
Word of Sarah's 11 spread rapidly and she earned 12 of the business community. Soon her business began to take off.
The incident served as a constant 13 to Sarah of the importance of moral conduct in face of setbacks. It facilitated her belief in the power of honesty to build 14 relationships in a competitive business environment. Honesty is not only a virtue but a(n) 15 of a just and trustworthy society.
(
B. error
C. treasure
D. diary
(
B. underestimated
C. overpaid
D. overtook
(
B. process
C. task
D. choice
(
B. influential
C. struggling
D. outstanding
(
B. favourably
C. seriously
D. poorly
(
B. ungrateful
C. impolite
D. unbeatable
(
B. meant
C. delayed
D. prevented
(
B. warning
C. convincing
D. suspecting
(
B. donated
C. owed
D. assessed
(
B. concerned
C. annoyed
D. surprised
(
B. integrity
C. justice
D. ambition
(
B. promotion
C. forgiveness
D. fortune
(
B. complaint
C. reminder
D. challenge
(
B. indirect
C. lasting
D. temporary
(
B. cornerstone
C. turning point
D. consequence
[山东威海乳山银滩高级中学月考]Sarah sat in her office, carefully reviewing the financial records of her small company. She suddenly discovered a hidden 1 in the invoice(费用清单) from one of her suppliers. The supplier had mistakenly 2 her for a substantial order of goods, which would result in a significant financial gain for Sarah if left unnoticed.
Sarah found herself faced with a difficult 3 . The extra funds could provide a much-needed boost to her 4 business. However, deep down, she knew she would think 5 of herself if keeping it a secret or pretending not to know it. She couldn't live with a(n) 6 self and she had to make the right decision even if it 7 the loss of a chance for her depressing company to grow.
Thinking of this, Sarah picked up the phone and called the supplier, politely 8 him of the mistake and offering to pay the 9 amount. The supplier, 10 by her frankness, agreed to renew the invoice.
Word of Sarah's 11 spread rapidly and she earned 12 of the business community. Soon her business began to take off.
The incident served as a constant 13 to Sarah of the importance of moral conduct in face of setbacks. It facilitated her belief in the power of honesty to build 14 relationships in a competitive business environment. Honesty is not only a virtue but a(n) 15 of a just and trustworthy society.
(
B
) 1. A. fileB. error
C. treasure
D. diary
(
A
) 2. A. underchargedB. underestimated
C. overpaid
D. overtook
(
D
) 3. A. contestB. process
C. task
D. choice
(
C
) 4. A. illegalB. influential
C. struggling
D. outstanding
(
D
) 5. A. merelyB. favourably
C. seriously
D. poorly
(
A
) 6. A. shamelessB. ungrateful
C. impolite
D. unbeatable
(
B
) 7. A. guaranteedB. meant
C. delayed
D. prevented
(
A
) 8. A. informingB. warning
C. convincing
D. suspecting
(
C
) 9. A. guessedB. donated
C. owed
D. assessed
(
D
) 10. A. amusedB. concerned
C. annoyed
D. surprised
(
B
) 11. A. wisdomB. integrity
C. justice
D. ambition
(
A
) 12. A. admirationB. promotion
C. forgiveness
D. fortune
(
C
) 13. A. sourceB. complaint
C. reminder
D. challenge
(
C
) 14. A. complexB. indirect
C. lasting
D. temporary
(
B
) 15. A. alternativeB. cornerstone
C. turning point
D. consequence
答案:
二、完形填空
【语篇导读】本文是一篇记叙文。Sarah的供应商错误地少收了她的货款,她坦诚地对供应商说明情况,支付自己欠下的金额,赢得了商业界的赞赏,公司的业务也因此得到发展。
1. B 由下一句中的mistakenly可知,供应商出了错,可见费用清单有错误(error)。file意为“文件夹;文件”;treasure意为“珍宝”;diary意为“日记”。
2. A 由下文中的定语从句which would result in a significant financial gain for Sarah if left unnoticed可知,如果这个错误被忽视,Sarah会得到一笔可观的经济收益,可见供应商少收了她一大笔货物的款项。undercharge意为“(因疏忽)少收(……的)款项”,符合题意。underestimate意为“低估”;overpay意为“付款过多,多付报酬”;overtake意为“超过”。
【干扰项辨析】由本句中的supplier可知,对方是材料供应方,是收款方,收款方将价格报低了才可能导致付款方获得巨大的财务收益,所以用undercharged,不可能是收款方“多付(overpaid)”了付款方钱,所以排除C项。
3. D 由下文可知,Sarah面临一个困难的选择(choice)——隐瞒该错误还是坦诚地对供应商说明情况。contest意为“竞赛”;process意为“过程”;task意为“任务”。
4. C 由上文的a much-needed boost和下文的her depressing company可推知,Sarah的公司经营状况不好。struggling意为“苦苦挣扎的”,符合语境。illegal意为“非法的”;influential意为“有很大影响的”;outstanding意为“杰出的”。
5. D 根据语境可知,如果隐瞒这个错误或者假装不知情,Sarah内心会瞧不起自己。think poorly of意为“看不起,轻视”,符合题意。merely意为“仅仅”;favourably意为“有利地”;seriously意为“严肃地”。
【干扰项辨析】如果填merely,表达“只想到自己”之意,也是自私的一种表现,不符合此处Sarah内心对于道德抉择的思考和自我评判,所以排除A项。
6. A 由上文可知,如果保守秘密或假装不知情,她会看不起自己。由此可见,Sarah不能忍受无耻的(shameless)自己。ungrateful意为“忘恩负义的”;impolite意为“不礼貌的”;unbeatable意为“难以击败的”。
7. B 句意:她不能忍受无耻的自己,她必须做出正确的决定,即使这意味着(meant)她萧条的公司失去了发展的机会。guarantee意为“保证”;delay意为“延迟”;prevent意为“阻止”。
8. A 根据语境可知,Sarah打电话给供应商,目的是告知(informing)对方费用清单上的错误。warn意为“警告”;convince意为“使相信”;suspect意为“怀疑”。
9. C 由第一段最后一句可知,供应商错误地少收了Sarah的货款,所以她提出支付欠下的(owed)金额。
10. D Sarah打电话给供应商,礼貌地告知对方费用清单上的错误,并提出支付欠下的金额。对于Sarah这样的高尚品质,根据常识可推知,供应商会感到惊讶(surprised)。amused意为“逗乐的”;concerned意为“担心的,忧虑的”;annoyed意为“恼怒的”。
11. B Sarah发现费用清单上的错误后,主动告知供应商,支付自己欠下的金额,体现了她的正直(integrity),所以此处是说关于Sarah正直的消息迅速传开。wisdom意为“智慧”;justice意为“正义”;ambition意为“雄心”。
12. A 由下一句可知,她的业务很快开始腾飞,可见她的正直赢得了商业界的赞赏(admiration)。promotion意为“提升”;forgiveness意为“宽恕”;fortune意为“财富”。
13. C 句意:这件事不断提醒Sarah在面对挫折时道德行为的重要性。reminder意为“提醒人的事物”,符合题意。source意为“来源”;complaint意为“抱怨”;challenge意为“挑战”。
14. C Sarah的正直赢得了商业界的赞赏,她的业务也很快腾飞,可见诚实有助于在竞争激烈的商业环境中建立持久的(lasting)关系。complex意为“复杂的”;indirect意为“间接的”;temporary意为“暂时的”。
15. B Sarah的正直赢得了赞赏,业务也很快腾飞,可见该故事的寓意在于,诚实不仅是美德,而且是一个公正和可信赖的社会的“基石(cornerstone)”。alternative意为“可供选择的事物”;turning point意为“转折点”;consequence意为“后果”。
【语篇导读】本文是一篇记叙文。Sarah的供应商错误地少收了她的货款,她坦诚地对供应商说明情况,支付自己欠下的金额,赢得了商业界的赞赏,公司的业务也因此得到发展。
1. B 由下一句中的mistakenly可知,供应商出了错,可见费用清单有错误(error)。file意为“文件夹;文件”;treasure意为“珍宝”;diary意为“日记”。
2. A 由下文中的定语从句which would result in a significant financial gain for Sarah if left unnoticed可知,如果这个错误被忽视,Sarah会得到一笔可观的经济收益,可见供应商少收了她一大笔货物的款项。undercharge意为“(因疏忽)少收(……的)款项”,符合题意。underestimate意为“低估”;overpay意为“付款过多,多付报酬”;overtake意为“超过”。
【干扰项辨析】由本句中的supplier可知,对方是材料供应方,是收款方,收款方将价格报低了才可能导致付款方获得巨大的财务收益,所以用undercharged,不可能是收款方“多付(overpaid)”了付款方钱,所以排除C项。
3. D 由下文可知,Sarah面临一个困难的选择(choice)——隐瞒该错误还是坦诚地对供应商说明情况。contest意为“竞赛”;process意为“过程”;task意为“任务”。
4. C 由上文的a much-needed boost和下文的her depressing company可推知,Sarah的公司经营状况不好。struggling意为“苦苦挣扎的”,符合语境。illegal意为“非法的”;influential意为“有很大影响的”;outstanding意为“杰出的”。
5. D 根据语境可知,如果隐瞒这个错误或者假装不知情,Sarah内心会瞧不起自己。think poorly of意为“看不起,轻视”,符合题意。merely意为“仅仅”;favourably意为“有利地”;seriously意为“严肃地”。
【干扰项辨析】如果填merely,表达“只想到自己”之意,也是自私的一种表现,不符合此处Sarah内心对于道德抉择的思考和自我评判,所以排除A项。
6. A 由上文可知,如果保守秘密或假装不知情,她会看不起自己。由此可见,Sarah不能忍受无耻的(shameless)自己。ungrateful意为“忘恩负义的”;impolite意为“不礼貌的”;unbeatable意为“难以击败的”。
7. B 句意:她不能忍受无耻的自己,她必须做出正确的决定,即使这意味着(meant)她萧条的公司失去了发展的机会。guarantee意为“保证”;delay意为“延迟”;prevent意为“阻止”。
8. A 根据语境可知,Sarah打电话给供应商,目的是告知(informing)对方费用清单上的错误。warn意为“警告”;convince意为“使相信”;suspect意为“怀疑”。
9. C 由第一段最后一句可知,供应商错误地少收了Sarah的货款,所以她提出支付欠下的(owed)金额。
10. D Sarah打电话给供应商,礼貌地告知对方费用清单上的错误,并提出支付欠下的金额。对于Sarah这样的高尚品质,根据常识可推知,供应商会感到惊讶(surprised)。amused意为“逗乐的”;concerned意为“担心的,忧虑的”;annoyed意为“恼怒的”。
11. B Sarah发现费用清单上的错误后,主动告知供应商,支付自己欠下的金额,体现了她的正直(integrity),所以此处是说关于Sarah正直的消息迅速传开。wisdom意为“智慧”;justice意为“正义”;ambition意为“雄心”。
12. A 由下一句可知,她的业务很快开始腾飞,可见她的正直赢得了商业界的赞赏(admiration)。promotion意为“提升”;forgiveness意为“宽恕”;fortune意为“财富”。
13. C 句意:这件事不断提醒Sarah在面对挫折时道德行为的重要性。reminder意为“提醒人的事物”,符合题意。source意为“来源”;complaint意为“抱怨”;challenge意为“挑战”。
14. C Sarah的正直赢得了商业界的赞赏,她的业务也很快腾飞,可见诚实有助于在竞争激烈的商业环境中建立持久的(lasting)关系。complex意为“复杂的”;indirect意为“间接的”;temporary意为“暂时的”。
15. B Sarah的正直赢得了赞赏,业务也很快腾飞,可见该故事的寓意在于,诚实不仅是美德,而且是一个公正和可信赖的社会的“基石(cornerstone)”。alternative意为“可供选择的事物”;turning point意为“转折点”;consequence意为“后果”。
三、读后续写
[广东广州综合测试]Steve adjusted the strap of his baseball glove as he dashed through the kitchen. “Mum, I'm going to Paul's!” he announced, nearly knocking into the refrigerator. The screen door slammed behind him, creating an echo in the hot summer air.
This summer meant more than lazy days—their middle school coach had warned that making the freshman team required intense practice. That was why they would meet other boys on the field this afternoon.
Paul was waiting outside for Steve. “What are you doing? Where's your stuff?” Steve lifted his bat onto his shoulder.
Paul pointed at Thompson's house across the street. “I have to clean Mr Thompson's garage before I can go. With his broken arm, he can't do it himself. My mum always volunteers me to help him. He's kind of old.”
“Okay,” said Steve. “I'll help you. We'll get done quicker working together.”
The garage smelled of motor oil and aged wood. Sunlight filtered through dusty windows as they sorted gardening tools and moved paint cans. As Paul put a big box on a shelf, it fell off and with it fell an envelope, its contents spilling across the concrete floor like autumn leaves. Paul bent down, breath catching as he recognized Benjamin Franklin's strict face repeated on dozens of hundred-dollar bills.
“You've got to see this.” He pulled out a handful of bills and showed Steve.
“Whoa,” said Steve. “Where did you get this?”
Paul pointed to the shelf. “It just fell down when the box fell. There's got to be a couple of thousand dollars here.” Paul looked past Steve to the garage door. Mr Thompson was struggling to water his roses one-handed. “The coast is clear. If we take some, I bet no one will ever know.”
Steve furrowed his brow and shook his head. “Are you crazy? That's stealing.”
“Well, I do a lot of chores for him and don't get paid. It's not really stealing; it's kind of payment for my hard work.”
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Steve grabbed the money from Paul's hand.
Paragraph 2:
Before they left,Mr Thompson handed Paul a brand new bat.
[广东广州综合测试]Steve adjusted the strap of his baseball glove as he dashed through the kitchen. “Mum, I'm going to Paul's!” he announced, nearly knocking into the refrigerator. The screen door slammed behind him, creating an echo in the hot summer air.
This summer meant more than lazy days—their middle school coach had warned that making the freshman team required intense practice. That was why they would meet other boys on the field this afternoon.
Paul was waiting outside for Steve. “What are you doing? Where's your stuff?” Steve lifted his bat onto his shoulder.
Paul pointed at Thompson's house across the street. “I have to clean Mr Thompson's garage before I can go. With his broken arm, he can't do it himself. My mum always volunteers me to help him. He's kind of old.”
“Okay,” said Steve. “I'll help you. We'll get done quicker working together.”
The garage smelled of motor oil and aged wood. Sunlight filtered through dusty windows as they sorted gardening tools and moved paint cans. As Paul put a big box on a shelf, it fell off and with it fell an envelope, its contents spilling across the concrete floor like autumn leaves. Paul bent down, breath catching as he recognized Benjamin Franklin's strict face repeated on dozens of hundred-dollar bills.
“You've got to see this.” He pulled out a handful of bills and showed Steve.
“Whoa,” said Steve. “Where did you get this?”
Paul pointed to the shelf. “It just fell down when the box fell. There's got to be a couple of thousand dollars here.” Paul looked past Steve to the garage door. Mr Thompson was struggling to water his roses one-handed. “The coast is clear. If we take some, I bet no one will ever know.”
Steve furrowed his brow and shook his head. “Are you crazy? That's stealing.”
“Well, I do a lot of chores for him and don't get paid. It's not really stealing; it's kind of payment for my hard work.”
注意:续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Steve grabbed the money from Paul's hand.
Paragraph 2:
Before they left,Mr Thompson handed Paul a brand new bat.
答案:
三、读后续写
【写作指导】
梳理原文线索
情节线 Paul被母亲安排帮助受伤的Thompson先生打扫车库,Steve主动提出帮忙→两人在清理时一个装有一叠百元美钞的盒子掉了下来→Paul提议偷偷拿走一些钱,而Steve坚决反对→Paul试图辩解→(续写第一段首句)Steve从Paul的手中抢过钱→(续写第二段首句)在他们离开之前,Thompson先生递给Paul一根崭新的球棒
情感线 Paul:发现现金后想占为己有 Steve:反对Paul的提议,坚持原则
把握写作意图 作者旨在通过讲述Steve和Paul在帮助Thompson先生清理车库时发现大量现金后的应对方式和Paul的转变,传达了诚实正直的价值观
构思续写方向
第一段 根据续写第一段首句“Steve从Paul的手中抢过钱”和续写第二段首句中的“Thompson先生递给Paul一根崭新的球棒”,可构思续写方向为描写Steve阻止Paul偷钱的过程、Paul的内心和神态变化、Paul做出的决定等
第二段 根据续写第二段首句中的“Thompson先生送球棒时的场面描写、Paul收到礼物后的反应、Paul的所思所想等
补充细节描写
第一段 ①Steve劝阻Paul时的语言、动作描写; ②Paul听到劝说后的心理活动描写和神态描写
第二段 ①Paul收到礼物后的心理描写、神态描写和动作描写; ②Paul的价值观转变,从而升华主题
【参考范文】
Steve grabbed the money from Paul’s hand. “Put it back!” he whispered fiercely, his eyes darting towards the open garage door.(通过语言和神态描写,表现了Steve的坚定态度) Paul’s face flushed red, but Steve continued firmly, “Your mum trusted us to help, not steal. What if he notices?” The bills felt heavy in Steve’s palm.(通过心理描写形象地刻画了Steve在面对诱惑时仍坚守道德底线) Paul hesitated, glancing at Mr Thompson’s bent figure among the roses. Finally, he sighed and helped Steve gather every fallen bill.(通过动作描写说明了Paul内心的转变和他放弃偷钱后的释然) As they carefully replaced the envelope, dust particles danced in the sunlight like guilty secrets settling back into shadows.
Before they left, Mr Thompson handed Paul a brand new bat. “Found this in my attic,” he said, his eyes crinkling. “Thought you boys needed proper equipment for that freshman team.”(通过语言和动作描写生动地展现出Thompson先生和蔼、亲切的形象) Paul froze, the bat’s smooth surface reflecting his shame. Steve nudged him forward. “Th-thank you,” Paul stammered, throat tight.(通过语言和细节描写,生动地描绘出Paul说话时的紧张和激动,进一步突出他内心的复杂情感) Mr Thompson nodded knowingly. Later, when Paul confessed to his mother, she hugged him tightly. As they walked to the field, Paul suddenly understood that true rewards come through integrity, not shortcuts.(通过心理描写,结合使用状语从句和宾语从句,描写了Paul的内心感悟,传达出诚实正直才能获得真正回报的道理,升华了文章的主题) When their practice swings echoed across the diamond, the bat felt lighter somehow, carrying not just wood but the weight of a lesson learned.(通过心理描写,结合使用象征手法,赋予了球棒更深层次的意义,揭示了Paul内心的变化及从这次经历中学到的宝贵教训,结尾富有深意)
【写作指导】
梳理原文线索
情节线 Paul被母亲安排帮助受伤的Thompson先生打扫车库,Steve主动提出帮忙→两人在清理时一个装有一叠百元美钞的盒子掉了下来→Paul提议偷偷拿走一些钱,而Steve坚决反对→Paul试图辩解→(续写第一段首句)Steve从Paul的手中抢过钱→(续写第二段首句)在他们离开之前,Thompson先生递给Paul一根崭新的球棒
情感线 Paul:发现现金后想占为己有 Steve:反对Paul的提议,坚持原则
把握写作意图 作者旨在通过讲述Steve和Paul在帮助Thompson先生清理车库时发现大量现金后的应对方式和Paul的转变,传达了诚实正直的价值观
构思续写方向
第一段 根据续写第一段首句“Steve从Paul的手中抢过钱”和续写第二段首句中的“Thompson先生递给Paul一根崭新的球棒”,可构思续写方向为描写Steve阻止Paul偷钱的过程、Paul的内心和神态变化、Paul做出的决定等
第二段 根据续写第二段首句中的“Thompson先生送球棒时的场面描写、Paul收到礼物后的反应、Paul的所思所想等
补充细节描写
第一段 ①Steve劝阻Paul时的语言、动作描写; ②Paul听到劝说后的心理活动描写和神态描写
第二段 ①Paul收到礼物后的心理描写、神态描写和动作描写; ②Paul的价值观转变,从而升华主题
【参考范文】
Steve grabbed the money from Paul’s hand. “Put it back!” he whispered fiercely, his eyes darting towards the open garage door.(通过语言和神态描写,表现了Steve的坚定态度) Paul’s face flushed red, but Steve continued firmly, “Your mum trusted us to help, not steal. What if he notices?” The bills felt heavy in Steve’s palm.(通过心理描写形象地刻画了Steve在面对诱惑时仍坚守道德底线) Paul hesitated, glancing at Mr Thompson’s bent figure among the roses. Finally, he sighed and helped Steve gather every fallen bill.(通过动作描写说明了Paul内心的转变和他放弃偷钱后的释然) As they carefully replaced the envelope, dust particles danced in the sunlight like guilty secrets settling back into shadows.
Before they left, Mr Thompson handed Paul a brand new bat. “Found this in my attic,” he said, his eyes crinkling. “Thought you boys needed proper equipment for that freshman team.”(通过语言和动作描写生动地展现出Thompson先生和蔼、亲切的形象) Paul froze, the bat’s smooth surface reflecting his shame. Steve nudged him forward. “Th-thank you,” Paul stammered, throat tight.(通过语言和细节描写,生动地描绘出Paul说话时的紧张和激动,进一步突出他内心的复杂情感) Mr Thompson nodded knowingly. Later, when Paul confessed to his mother, she hugged him tightly. As they walked to the field, Paul suddenly understood that true rewards come through integrity, not shortcuts.(通过心理描写,结合使用状语从句和宾语从句,描写了Paul的内心感悟,传达出诚实正直才能获得真正回报的道理,升华了文章的主题) When their practice swings echoed across the diamond, the bat felt lighter somehow, carrying not just wood but the weight of a lesson learned.(通过心理描写,结合使用象征手法,赋予了球棒更深层次的意义,揭示了Paul内心的变化及从这次经历中学到的宝贵教训,结尾富有深意)
查看更多完整答案,请扫码查看