第88页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
阅读理解 雷锋精神
素养:思维品质 难度:难 用时:8分钟
It has been more than sixty years since Lei Feng died, and yet his spirit (精神) is still encouraging us. In fact, the wish to help others is always among people.
On September 5, 2022, when an earthquake(地震) hit Luding, Sichuan, 28 - year - old hydropower station (水电站) worker Gan Yu chose not to leave but to stay at his workplace, saving villages from water. People thought he was a great person like Lei Feng, but he didn't think so. “Lei Feng is a role model to all Chinese young people. The things he did may seem small, but behind them was his spirit of selflessness,” he said.
Zeng Qiangfei, 27, is also from Sichuan. In 2013, when an earthquake happened in his hometown, he was studying in a middle school. Zeng remembered seeing rescuers (救援者) and volunteers gather there to help. When he grew up, he became a volunteer himself. “I grew up listening to Lei Feng's stories. He is so great a young man because he tried his best to help others,” said Zeng.
James Elroy Edginton, a 58 - year - old British man, shares the same idea. He lives in Hunan, the hometown of Lei Feng. Working at a local university,
Edgintonvolunteers to help students from poor families. Some people even call him “foreign Lei Feng”. “His spirit is valuable,” he said.
1 Why did Zeng Qiangfei become a volunteer when he grew up?
A. Because he wanted local people to thank him.
B. Because Can Yu's story moved him so much.
C. Because he learned about volunteering at school.
D. Because volunteers' acts touched him.
2 新考法·创新型设问 Which of the following is a fact according to the text?
A. Gan Yu is a great young man like Lei Feng.
B. Zeng Qiangfei is warm - hearted.
C. Lei Feng's hometown is in Hunan.
D. Edginton is a “foreign Lei Feng”.
3 新考法·写作手法题 How does the writer show his idea?
A. By listing numbers.
B. By giving examples.
C. By making surveys.
D. By asking questions.
4 What can be a proper title for the text?
A. The ways of helping others
B. The spirit of Lei Feng never dies
C. The stories of great teenagers
D. Chinese volunteers are everywhere

素养:思维品质 难度:难 用时:8分钟
It has been more than sixty years since Lei Feng died, and yet his spirit (精神) is still encouraging us. In fact, the wish to help others is always among people.
On September 5, 2022, when an earthquake(地震) hit Luding, Sichuan, 28 - year - old hydropower station (水电站) worker Gan Yu chose not to leave but to stay at his workplace, saving villages from water. People thought he was a great person like Lei Feng, but he didn't think so. “Lei Feng is a role model to all Chinese young people. The things he did may seem small, but behind them was his spirit of selflessness,” he said.
Zeng Qiangfei, 27, is also from Sichuan. In 2013, when an earthquake happened in his hometown, he was studying in a middle school. Zeng remembered seeing rescuers (救援者) and volunteers gather there to help. When he grew up, he became a volunteer himself. “I grew up listening to Lei Feng's stories. He is so great a young man because he tried his best to help others,” said Zeng.
James Elroy Edginton, a 58 - year - old British man, shares the same idea. He lives in Hunan, the hometown of Lei Feng. Working at a local university,
Edgintonvolunteers to help students from poor families. Some people even call him “foreign Lei Feng”. “His spirit is valuable,” he said.
1 Why did Zeng Qiangfei become a volunteer when he grew up?
A. Because he wanted local people to thank him.
B. Because Can Yu's story moved him so much.
C. Because he learned about volunteering at school.
D. Because volunteers' acts touched him.
2 新考法·创新型设问 Which of the following is a fact according to the text?
A. Gan Yu is a great young man like Lei Feng.
B. Zeng Qiangfei is warm - hearted.
C. Lei Feng's hometown is in Hunan.
D. Edginton is a “foreign Lei Feng”.
3 新考法·写作手法题 How does the writer show his idea?
A. By listing numbers.
B. By giving examples.
C. By making surveys.
D. By asking questions.
4 What can be a proper title for the text?
A. The ways of helping others
B. The spirit of Lei Feng never dies
C. The stories of great teenagers
D. Chinese volunteers are everywhere
答案:
阅读理解
【解题导语】 本文主要介绍了雷锋精神和具有雷锋精神的三个人的相关事迹。
素养落地
本题以雷锋精神为背景设题,有助于树立正确的人生观和价值观,同时引导学生向榜样学习,不断提升自己,对接了核心素养中的思维品质。
阅读积累
(1)save... from... 从……中拯救……
(2)role model 榜样,模范
1 D 推理判断题。
明题意
本题问的是“为什么曾强非长大后成了一名志愿者?”。
根据第三段中的“Zeng remembered seeing rescuers( 救援者) and volunteers gather there to help”可推知,因为深受志愿者的影响,曾强非长大以后自己也成了一名志愿者。
定答案 故答案为D。
2 C 细节理解题。根据第四段中的“James Elroy Edginton, a 58-year-old British man, shares the same idea. He lives in Hunan, the hometown of Lei Feng”可知,雷锋的故乡在湖南,是在陈述事实,其他三项是评价,故C项符合题意。
3 B 写作手法题。作者在文章开头提到,尽管雷锋已去世六十多年,但雷锋精神依然存在,然后作者通过列举三个人物帮助他人的事例阐释了雷锋精神,故答案为B。
4 B 标题归纳题。本文主要介绍了雷锋精神和具有雷锋精神的三个人的相关事迹,故B项“雷锋精神永垂不朽”最适合作本文的标题。
【语篇解构】 1 encouraging 2 stay 3 villages
4 role model 5 volunteer 6 stories
7 from poor families 8 valuable
【解题导语】 本文主要介绍了雷锋精神和具有雷锋精神的三个人的相关事迹。
素养落地
本题以雷锋精神为背景设题,有助于树立正确的人生观和价值观,同时引导学生向榜样学习,不断提升自己,对接了核心素养中的思维品质。
阅读积累
(1)save... from... 从……中拯救……
(2)role model 榜样,模范
1 D 推理判断题。
明题意
本题问的是“为什么曾强非长大后成了一名志愿者?”。
根据第三段中的“Zeng remembered seeing rescuers( 救援者) and volunteers gather there to help”可推知,因为深受志愿者的影响,曾强非长大以后自己也成了一名志愿者。
定答案 故答案为D。
2 C 细节理解题。根据第四段中的“James Elroy Edginton, a 58-year-old British man, shares the same idea. He lives in Hunan, the hometown of Lei Feng”可知,雷锋的故乡在湖南,是在陈述事实,其他三项是评价,故C项符合题意。
3 B 写作手法题。作者在文章开头提到,尽管雷锋已去世六十多年,但雷锋精神依然存在,然后作者通过列举三个人物帮助他人的事例阐释了雷锋精神,故答案为B。
4 B 标题归纳题。本文主要介绍了雷锋精神和具有雷锋精神的三个人的相关事迹,故B项“雷锋精神永垂不朽”最适合作本文的标题。
【语篇解构】 1 encouraging 2 stay 3 villages
4 role model 5 volunteer 6 stories
7 from poor families 8 valuable
查看更多完整答案,请扫码查看