2026年一遍过八年级英语上册冀教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年一遍过八年级英语上册冀教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年一遍过八年级英语上册冀教版》

一、完形填空 制作玻璃花园
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
[2025 重庆市巴蜀中学校开学考试改编]
“Poor Grandma! I wish there is something we can do to cheer her up,” Carla said to her brother Mark.
Grandma had fallen and broken her _1_. The doctor said she would be unable to walk for six weeks. Grandma was very _2_ and loved to move around and work in her garden. She would not _3_ sitting in her chair waiting for her leg to be well again.
Mark came up with an idea. “I saw some pictures of terrariums (玻璃花园) in a _4_. Terrariums are little indoor gardens. Let's _5_ a terrarium for Grandma, so she can enjoy a garden in her house,” said the boy.
Carla thought Mark had a great idea, so the two of them found the magazine article and showed it to their mom. She agreed that a terrarium would be a perfect gift for Grandma. They start to _6_ making the terrarium. She helped Carla and Mark find a large, clear glass bottle. After a trip to the garden shop to buy the materials, they were ready to start the work.
First, they put gravel (石子) at the bottom of the bottle. This would keep the soil from getting too wet. Next, they _7_ some dark, rich soil. And then it was time to place the _8_. Carla had bought two. One was tall with long, green leaves. The other was short with bright pink flowers. Mark placed them in the soil carefully. To make the terrarium even more _9_, Carla placed some stones in different colours in the bottle. _10_, Mark and Carla lightly watered the little garden. The terrarium was finished.
When Carla and Mark showed Grandma the terrarium, she was so happy. Now Grandma had a beautiful little garden to enjoy right inside her home.
1 A. arm B. leg C. hand D. nose
2 A. lazy B. fair C. crazy D. active
3 A. enjoy B. mind C. forget D. practise
4 A. cartoon B. program C. magazine D. newspaper
5 A. sell B. make C. break D. touch
6 A. prepare for B. wait for C. look for D. care for
7 A. added B. threw C. studied D. changed
8 A. cards B. boxes C. stones D. plants
9 A. strong B. famous C. colourful D. important
10 A. Naturally B. Luckily C. Simply D. Finally
答案: 1 B 根据下文中的“The doctor said she would be unable to walk for six weeks”及“waiting for her leg to be well again”可知,Carla的奶奶摔伤了腿,故用leg。
2 D 根据下文中的“loved to move around and work in her garden”可知,Carla的奶奶很活跃,故用active“(尤指体力上)忙碌的,活跃的”。
3 A 根据上文可知,Carla的奶奶不会喜欢坐在椅子上等着自己的腿康复的,故用enjoy“喜欢”。
4 C 根据下文中的“the two of them found the magazine article”可知,Mark说他在一本杂志里看到过几张玻璃花园的图片,故用magazine“杂志”。
5 B 根据下文可知,Carla和Mark为奶奶制作了一个玻璃花园,故用make。
6 A 根据下文内容可知,Carla和其他家人在为制作一个玻璃花园做准备,故用prepare for。
7 A 把石子放在瓶子底部之后,他们把一些肥沃的黑土放进了瓶子里,故用added“添加”。
8 D 根据下文中的“One was tall with long,green leaves. The other was short with bright pink flowers”可知,此处表示“是时候放置植物了”,故用plants“植物”。
9 C 根据下文中的“Carla placed some stones in different colours in the bottle”可知,Carla想让这个玻璃花园的色彩更丰富,故用colourful“色彩丰富的”。
10 D 最后(Finally),Mark和Carla轻轻地给这个小花园浇了水。
二、阅读理解 太行山上的“新愚公”
素养:思维品质 难度:难 用时:8 分钟
时文阅读 Li Baoguo was a university teacher in Hebei Province. He thought it wasn't enough to give lessons just in a classroom. Li spent his whole life helping poor farmers improve their agricultural (农业的) skills. People said that he was like “Yugong in the Taihang Mountains”.
Li Baoguo did most of his important work in the Taihang Mountains. He heard that the farmers there were very poor and decided to help them. He thought that the farmers needed to change the empty, lifeless mountains around them into green land and grow crops (庄稼) and trees in the mountains.
He helped them grow apple trees and other crops. He organised more than 800 training lessons and wrote simple books for them to read. After 1981, he spent more than 200 days every year planting trees and crops with the villagers. Thanks to him, this land now is covered with crops and the farmers can make a lot more money. Li worked hard in the countryside of Hebei Province for 35 years. He helped about 100,000 farmers to live better. In all those long years, he never complained (抱怨) about the working conditions in the mountains.
In 2018, a film, The Taste of Apple, was made. It tells the story of Li Baoguo. Many farmers got help from Li. When some of these farmers watched it, they cried. It reminded the farmers of the hard work of Li. They said they would never forget his dedication (奉献) to helping them live a better life.
1 Where did Li Baoguo do most of his important work according to the text?
A. At home. B. In the countryside.
C. In a lab. D. In a university.
2 How did Li Baoguo help the farmers?
A. By giving them money.
B. By teaching them to build houses.
C. By helping them move the mountains.
D. By improving their agricultural skills.
3 Why did the villagers cry when they watched the film?
A. Because the film was scary.
B. Because the film was about their village.
C. Because it was unusual for them to watch a movie.
D. Because they were thankful for Li Baoguo's help.
4 What is the best title for the text?
A. Yugong in Modern Times
B. A Farmer's Story
C. A Great Scientist
D. The Taste of Apple
Understanding cultures
答案: 1 B 细节理解题。根据题干中的“most of his important work”可定位到第二段中的“Li Baoguo did most of his important work in the Taihang Mountains”,再结合第三段中的“Li worked hard in the countryside of Hebei Province for 35 years”可知,B项符合题意。
2 D 细节理解题。根据第一段中的“Li spent his whole life helping poor farmers improve their agricultural(农业的)skills”可知,李保国是通过帮农民提高他们的农业技能来帮助他们的,第三段具体介绍了他的做法。故选D。
3 D 推理判断题。
明题意 本题问的是村民在看电影时哭的原因。
根据题干中的“the villagers cry”可定位至第四段中的“Many farmers got help from Li. When some of these farmers watched it,they cried. It reminded the farmers of the hard work of Li. They said they would never forget his dedication(奉献)to helping them live a better life”,由此可推知,人们在看根据李保国事迹改编的电影时哭是感动于他对大家的帮助。
定答案 故选D。
4 A 标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了“太行山上的新愚公”李保国的感人事迹,故A项“新时代的愚公”是文章的最佳标题。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭