第81页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 迷路也值得享受
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
Getting lost can be scary, but that's not always the case.
When I was 12, I went on holiday with my dad in Venice. Dad was _1_ and he hoped we would go out at 5 o'clock the following morning to take photos of the sunrise (日出).
So at 5:00 am we _2_ the hotel. There was almost no one in the streets. As the sun began to _3_, Dad took photos and I just looked around.
After about an hour, I turned to him. "Dad," I asked, "where are we?" "I have no _4_," he said. I felt scared, but Dad just laughed. "We're lost!" he said. I told him to take out his map or phone. "I only brought the _5_. Come on, let's get more lost!" he answered and _6_ again. His smile made me feel a bit _7_ and I tried to forget we were lost.
Later on, we could see some people in the streets, and shops began to open. As the sun rose, the streets started to fill with _8_. I started to enjoy everything around me.
_9_, after about 3 hours of wandering (闲逛) around, Dad said, "Hey! This is our _10_!" And we were back.
I used to be afraid of getting lost. But Dad showed me that being lost can sometimes simply be something to enjoy as long as we keep our cool and see the situation differently.
1 A. active
B. kind
C. busy
D. tired
2 A. checked
B. searched
C. booked
D. left
3 A. run away
B. work out
C. come up
D. fall down
4 A. plan
B. idea
C. problem
D. choice
5 A. bag
B. card
C. sunglasses
D. camera
6 A. jumped
B. laughed
C. cried
D. danced
7 A. relaxed
B. surprised
C. worried
D. nervous
8 A. sand
B. water
C. light
D. grass
9 A. Suddenly
B. Unluckily
C. Finally
D. Quickly
10 A. restaurant
B. hotel
C. city
D. home
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
Getting lost can be scary, but that's not always the case.
When I was 12, I went on holiday with my dad in Venice. Dad was _1_ and he hoped we would go out at 5 o'clock the following morning to take photos of the sunrise (日出).
So at 5:00 am we _2_ the hotel. There was almost no one in the streets. As the sun began to _3_, Dad took photos and I just looked around.
After about an hour, I turned to him. "Dad," I asked, "where are we?" "I have no _4_," he said. I felt scared, but Dad just laughed. "We're lost!" he said. I told him to take out his map or phone. "I only brought the _5_. Come on, let's get more lost!" he answered and _6_ again. His smile made me feel a bit _7_ and I tried to forget we were lost.
Later on, we could see some people in the streets, and shops began to open. As the sun rose, the streets started to fill with _8_. I started to enjoy everything around me.
_9_, after about 3 hours of wandering (闲逛) around, Dad said, "Hey! This is our _10_!" And we were back.
I used to be afraid of getting lost. But Dad showed me that being lost can sometimes simply be something to enjoy as long as we keep our cool and see the situation differently.
1 A. active
B. kind
C. busy
D. tired
2 A. checked
B. searched
C. booked
D. left
3 A. run away
B. work out
C. come up
D. fall down
4 A. plan
B. idea
C. problem
D. choice
5 A. bag
B. card
C. sunglasses
D. camera
6 A. jumped
B. laughed
C. cried
D. danced
7 A. relaxed
B. surprised
C. worried
D. nervous
8 A. sand
B. water
C. light
D. grass
9 A. Suddenly
B. Unluckily
C. Finally
D. Quickly
10 A. restaurant
B. hotel
C. city
D. home
答案:
1. A 根据下文中提到的“父亲建议在第二天清晨5点外出去拍摄日出的照片”可推知,作者的父亲很积极。故用active“积极的”。
2. D 结合上文中的“we would go out at 5 o'clock”可知,此处表示“在凌晨5点的时候,我们离开了酒店”。故用left“离开”。
3. C 根据上文中的“to take photos of the sunrise(日出)”可推知,此处是说,随着太阳开始升起,父亲便开始拍摄照片,故用come up“(太阳)升起”。
4. B 根据下文中的“We’re lost!”可推知,作者的父亲说的是“我不知道”。have no idea意为“不知道”。
5. D 根据上文中的“Dad took photos”及备选项可知,此处表示“我只带了相机”。故用camera“照相机”。
6. B 根据上文中的“but Dad just laughed”以及设空后的“His smile”可知,此处是说,父亲再次笑了。故选B。
7. A 根据下文中的“I tried to forget we were lost”可推知,父亲的笑声使作者稍稍放松了下来。故用relaxed“放松的”。
8. C 根据设空前的“As the sun rose”可推知,街道开始被阳光笼罩。故用light“光线,光亮”。
9. C 此处表示“最终,在闲逛了大约三个小时后”,故用Finally“最终”。
10. B 根据上文中的“at 5:00 am we 2 the hotel”及设空后的“And we were back”可知,此处表示“这是我们的酒店”,故用hotel“酒店”。
2. D 结合上文中的“we would go out at 5 o'clock”可知,此处表示“在凌晨5点的时候,我们离开了酒店”。故用left“离开”。
3. C 根据上文中的“to take photos of the sunrise(日出)”可推知,此处是说,随着太阳开始升起,父亲便开始拍摄照片,故用come up“(太阳)升起”。
4. B 根据下文中的“We’re lost!”可推知,作者的父亲说的是“我不知道”。have no idea意为“不知道”。
5. D 根据上文中的“Dad took photos”及备选项可知,此处表示“我只带了相机”。故用camera“照相机”。
6. B 根据上文中的“but Dad just laughed”以及设空后的“His smile”可知,此处是说,父亲再次笑了。故选B。
7. A 根据下文中的“I tried to forget we were lost”可推知,父亲的笑声使作者稍稍放松了下来。故用relaxed“放松的”。
8. C 根据设空前的“As the sun rose”可推知,街道开始被阳光笼罩。故用light“光线,光亮”。
9. C 此处表示“最终,在闲逛了大约三个小时后”,故用Finally“最终”。
10. B 根据上文中的“at 5:00 am we 2 the hotel”及设空后的“And we were back”可知,此处表示“这是我们的酒店”,故用hotel“酒店”。
二、阅读理解 亚洲象又来“遛弯”了
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
时文阅读 Do you like elephants? Elephants are one of the largest animals in the world. But they have been in danger for many years.
It is reported that in early November 28, 2024, Asian elephants crossed the Ningjiang Highway and went into Ning'er County in Pu'er City, Yunnan Province. This is the largest number of elephants going into Ning'er County since September 2024.
In China, Asian elephants are protected species. The number of them grows from about 180 in the 1990s to around 300 now. As the number grows, they need more space to live in.
These large animals often go to nearby villages for food and water. They sometimes share the same places with people around them. This brings some problems between people and elephants. So, solving the problems becomes an important part of elephant protection work.
The IFAW (国际爱护动物基金会) started an Asian elephant protection project in 2000. It helped people live with elephants peacefully (和平地). It set up the first warning monitoring system (预警监测系统) in China and helped more than 50,000 people.
Let's take care of our common friends and protect our world.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the text?
A. By telling a story.
B. By listing numbers.
C. By asking a question.
D. By showing a saying.
2 How many Asian elephants were there in the 1990s?
A. About 28.
B. About 180.
C. About 300.
D. About 2,000.
3 Why are there problems between people and elephants?
A. Because elephants make noise.
B. Because people don't feed elephants.
C. Because they sometimes share the same places.
D. Because some people don't like elephants.
4 What's the best title for the text?
A. The Life of Elephants
B. The IFAW Project
C. Asian Elephants' Problems
D. Asian Elephants' Protection Work
Understanding cultures
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
时文阅读 Do you like elephants? Elephants are one of the largest animals in the world. But they have been in danger for many years.
It is reported that in early November 28, 2024, Asian elephants crossed the Ningjiang Highway and went into Ning'er County in Pu'er City, Yunnan Province. This is the largest number of elephants going into Ning'er County since September 2024.
In China, Asian elephants are protected species. The number of them grows from about 180 in the 1990s to around 300 now. As the number grows, they need more space to live in.
These large animals often go to nearby villages for food and water. They sometimes share the same places with people around them. This brings some problems between people and elephants. So, solving the problems becomes an important part of elephant protection work.
The IFAW (国际爱护动物基金会) started an Asian elephant protection project in 2000. It helped people live with elephants peacefully (和平地). It set up the first warning monitoring system (预警监测系统) in China and helped more than 50,000 people.
Let's take care of our common friends and protect our world.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the text?
A. By telling a story.
B. By listing numbers.
C. By asking a question.
D. By showing a saying.
2 How many Asian elephants were there in the 1990s?
A. About 28.
B. About 180.
C. About 300.
D. About 2,000.
3 Why are there problems between people and elephants?
A. Because elephants make noise.
B. Because people don't feed elephants.
C. Because they sometimes share the same places.
D. Because some people don't like elephants.
4 What's the best title for the text?
A. The Life of Elephants
B. The IFAW Project
C. Asian Elephants' Problems
D. Asian Elephants' Protection Work
Understanding cultures
答案:
1. C 写作手法题。根据第一段中的“Do you like elephants?”可知,作者是通过问问题来开始这篇文章的。
2. B 细节理解题。根据第三段中的“The number of them grows from about 180 in the 1990s to around 300 now”可知,在20世纪90年代,亚洲象的数量大约是180头。
3. C 细节理解题。根据第四段中的“They sometimes share the same places with people around them”可知,因为人象有时会和周围的人共享相同的地方,所以人和大象之间存在一些问题。
4. D 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了保护亚洲象的工作现状、面临的挑战以及国际爱护动物基金会所开展的保护项目等,D项符合题意。
2. B 细节理解题。根据第三段中的“The number of them grows from about 180 in the 1990s to around 300 now”可知,在20世纪90年代,亚洲象的数量大约是180头。
3. C 细节理解题。根据第四段中的“They sometimes share the same places with people around them”可知,因为人象有时会和周围的人共享相同的地方,所以人和大象之间存在一些问题。
4. D 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了保护亚洲象的工作现状、面临的挑战以及国际爱护动物基金会所开展的保护项目等,D项符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看