第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空
新风向·语篇串考课本新词 Last weekend, our class held a charity sale (慈善拍卖会). Our class 1
There were different things, including old toys and books. I brought a model plane. I made it in 6
Next weekend, we 11
新风向·语篇串考课本新词 Last weekend, our class held a charity sale (慈善拍卖会). Our class 1
cooperated
(cooperate) with our teachers and students from other classes. We tried our best 2to prepare
(prepare) it. There were some challenges, but we all said to 3ourselves
(we), “Don’t give up and try again.” As 4a
result, the sale was a big success. Not only people in our school 5but
also their families enjoyed it.There were different things, including old toys and books. I brought a model plane. I made it in 6
eighth
(eight) grade. It has great value because I made it 7by
hand. My English teacher’s son liked it so much. He never 8touched
(touch) it until I said it was OK to do so. At last, we raised 3,000 yuan 9in
total for the children in poor areas. We used the money to buy school things for them. After our parents knew about it, they took 10pride
(proud) in us.Next weekend, we 11
are leaving
(leave) for the Sunshine Primary School. We will bring some of the school things to the students and Ms Zhang will drive us to get there. She 12is
(be) a great driver. 13Postmen
(postman) will deliver the rest. We hope that it won’t snow 14heavily
(heavy) next weekend and the road won’t be 15covered
(cover) with snow. We also hope the students in the Sunshine Primary School will like our gifts.
答案:
1 cooperated 2 to prepare 3 ourselves 4 a
5 but 6 eighth 7 by 8 touched
9 in 10 pride 11 are leaving 12 is
13 Postmen 14 heavily 15 covered
5 but 6 eighth 7 by 8 touched
9 in 10 pride 11 are leaving 12 is
13 Postmen 14 heavily 15 covered
一、教材整合
根据教材内容,在空白处填入适当的内容补全短文
Physical work plays an important role in our lives.
First, physical work teaches us some important life skills. Through activities, we learn the 1
Second, it helps us build strength. By doing farm work, for example, we develop stronger muscles and hearts. Our hands and feet learn to 3
Third, physical work builds 5
Teenagers should often do some physical work. It is a great way of learning. It builds up our fitness, 7
根据教材内容,在空白处填入适当的内容补全短文
Physical work plays an important role in our lives.
First, physical work teaches us some important life skills. Through activities, we learn the 1
value
of hard work and develop a sense of responsibility. It is not only beneficial to our daily life, 2but
also to our development.Second, it helps us build strength. By doing farm work, for example, we develop stronger muscles and hearts. Our hands and feet learn to 3
cooperate with
each other. Our brains and bodies are healthier 4as a result
.Third, physical work builds 5
character
. It helps us develop self - confidence, communication skills, and friendships. We learn how to 6work with
and respect others.Teenagers should often do some physical work. It is a great way of learning. It builds up our fitness, 7
teaches us important life skills
, and improves our mental well - being. It prepares us for our future.
答案:
1 value 2 but 3 cooperate with
4 as a result 5 character 6 work with
7 teaches us important life skills
4 as a result 5 character 6 work with
7 teaches us important life skills
二、迁移应用
阅读理解 培养生活技能的方法
素养:思维品质 难度:中 用时:9 分钟
Do you do any housework at home? Do you take any labour courses at school? Develop some life skills and they can help you in many ways. They can not only make you form good habits but also help you a lot in the future. But how can we get proper practice? Here is some advice.
Do housework. It’s the easiest way. Cooking, doing dishes and taking rubbish out are good choices for you. It can provide you with basic life skills. These skills will enable students to live on their own and face challenges in life with confidence.
Take labour courses at school. Students in middle school and primary school in China need to take labour classes at least once a week. The new curriculum standard (新课程标准) requires (要求) students in Grades 1 - 2 to learn to sweep the floor, Grades 3 - 4 to learn to plant cabbages, and Grades 5 - 6 to have the skills of cooking two to three dishes. Students in junior middle school will learn to repair (修理) simple electrical machines (电器). This policy can make students realise the importance of physical work. And in this way, schools will offer many kinds of labour courses to students.
Join clubs. There must be all kinds of clubs for you. You can join these clubs together with your friends and share your interests with your friends. In the club, you have many chances to cooperate with others and learn the value of teamwork.
▲ If you are active in cake making, paper cutting or clothes designing contests, your parents will take pride in you. And these kinds of contests will make your school life colourful and meaningful. What’s more, they will encourage you to do more housework and learn more life skills.
It’s really vital to develop life skills both at school and at home. It benefits us a lot and prepares us for our future.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the text?
A. By telling a story.
B. By asking questions.
C. By giving examples.
D. By listing numbers.
2 Which of the folLowing is TRUE according to the new curriculum standard?
A. Students in Grades 1 - 2 should learn to plant cabbages.
B. Students in Grades 5 - 6 should learn to cook 2 - 3 dishes.
C. Students in Grades 3 - 4 can repair simple electrical machines.
D. Students should take the housework course at least twice a week.
3 新考法·信息还原题 What is the best for the “▲”in the text?
A. Volunteer at school.
B. Make parents proud.
C. Take part in contests.
D. Work as a team.
4 What does the underlined word “vital”in the last paragraph mean?
A. Important.
B. Difficult.
C. Creative.
D. Simple.
5 What can be the proper title for the text?
A. Reasons for developing life skills
B. Places for learning life skills
C. Different thoughts on learning life skills
D. Ways to develop life skills
【拓展设问】
1 新考法·篇章结构题 What is the structure of the text?
A. ①/②③④⑤⑥
B. ①②③④⑤/⑥
C. ①/②③④⑤/⑥
D. ①/②③/④⑤/⑥
2 新考法·开放性设问 In the writer’s opinion, which way is the easiest one? How can you develop life skills? (需与文中方法不同)
阅读理解 培养生活技能的方法
素养:思维品质 难度:中 用时:9 分钟
Do you do any housework at home? Do you take any labour courses at school? Develop some life skills and they can help you in many ways. They can not only make you form good habits but also help you a lot in the future. But how can we get proper practice? Here is some advice.
Do housework. It’s the easiest way. Cooking, doing dishes and taking rubbish out are good choices for you. It can provide you with basic life skills. These skills will enable students to live on their own and face challenges in life with confidence.
Take labour courses at school. Students in middle school and primary school in China need to take labour classes at least once a week. The new curriculum standard (新课程标准) requires (要求) students in Grades 1 - 2 to learn to sweep the floor, Grades 3 - 4 to learn to plant cabbages, and Grades 5 - 6 to have the skills of cooking two to three dishes. Students in junior middle school will learn to repair (修理) simple electrical machines (电器). This policy can make students realise the importance of physical work. And in this way, schools will offer many kinds of labour courses to students.
Join clubs. There must be all kinds of clubs for you. You can join these clubs together with your friends and share your interests with your friends. In the club, you have many chances to cooperate with others and learn the value of teamwork.
▲ If you are active in cake making, paper cutting or clothes designing contests, your parents will take pride in you. And these kinds of contests will make your school life colourful and meaningful. What’s more, they will encourage you to do more housework and learn more life skills.
It’s really vital to develop life skills both at school and at home. It benefits us a lot and prepares us for our future.
1 新考法·写作手法题 How does the writer start the text?
A. By telling a story.
B. By asking questions.
C. By giving examples.
D. By listing numbers.
2 Which of the folLowing is TRUE according to the new curriculum standard?
A. Students in Grades 1 - 2 should learn to plant cabbages.
B. Students in Grades 5 - 6 should learn to cook 2 - 3 dishes.
C. Students in Grades 3 - 4 can repair simple electrical machines.
D. Students should take the housework course at least twice a week.
3 新考法·信息还原题 What is the best for the “▲”in the text?
A. Volunteer at school.
B. Make parents proud.
C. Take part in contests.
D. Work as a team.
4 What does the underlined word “vital”in the last paragraph mean?
A. Important.
B. Difficult.
C. Creative.
D. Simple.
5 What can be the proper title for the text?
A. Reasons for developing life skills
B. Places for learning life skills
C. Different thoughts on learning life skills
D. Ways to develop life skills
【拓展设问】
1 新考法·篇章结构题 What is the structure of the text?
A. ①/②③④⑤⑥
B. ①②③④⑤/⑥
C. ①/②③④⑤/⑥
D. ①/②③/④⑤/⑥
2 新考法·开放性设问 In the writer’s opinion, which way is the easiest one? How can you develop life skills? (需与文中方法不同)
答案:
1 B 写作手法题。根据文章前两句可知,作者是以提问题的方式展开文章的。
2 B 细节理解题。根据第三段中的“Grades 5 - 6 to have the skills of cooking two to three dishes”可知答案。
3 C 信息还原题。根据倒数第二段内容可知,本段主要讲述积极参加各类比赛的好处,故选C。
4 A 词义猜测题。根据画线词后的“It benefits us a lot and prepares us for our future”可推知,培养生活技能很重要,故画线词意为“极其重要的”,与Important意义相近。
5 D 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了一些关于如何培养生活技能的建议,故D项“培养生活技能的方法”最适合作为本文标题。
【拓展设问】
1 C 篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题,第二至五段介绍如何培养生活技能,第六段总结全文,故本文为总分总结构。
2 Doing housework.
I can learn to cook by watching videos online.(第二问答案不唯一,言之有理即可)
2 B 细节理解题。根据第三段中的“Grades 5 - 6 to have the skills of cooking two to three dishes”可知答案。
3 C 信息还原题。根据倒数第二段内容可知,本段主要讲述积极参加各类比赛的好处,故选C。
4 A 词义猜测题。根据画线词后的“It benefits us a lot and prepares us for our future”可推知,培养生活技能很重要,故画线词意为“极其重要的”,与Important意义相近。
5 D 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了一些关于如何培养生活技能的建议,故D项“培养生活技能的方法”最适合作为本文标题。
【拓展设问】
1 C 篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题,第二至五段介绍如何培养生活技能,第六段总结全文,故本文为总分总结构。
2 Doing housework.
I can learn to cook by watching videos online.(第二问答案不唯一,言之有理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看