第16页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
四、根据短文内容,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空
[2025 济南模拟改编]The Lantern Festival is a traditional Chinese festival. It's on the 1
Eating yuanxiao is a big part of 3
The Lantern Festival helps more people learn 15
[2025 济南模拟改编]The Lantern Festival is a traditional Chinese festival. It's on the 1
fifteenth
_(fifteen)day of the first lunar month. It 2means
_(mean)the end of the Spring Festival.Eating yuanxiao is a big part of 3
the
_ festival. In the north, people call it yuanxiao, and in the 4southern
_(south)place, it's tangyuan. Families make and eat it together. It's meaning is reunion and 5happiness
_(happy). Watching 6lanterns
_(lantern)is fun. Some people release(放)water lanterns on the river. They do these 7to wish
_(wish)for good luck. Guessing lantern riddles is also popular 8with/among
_ Chinese people. People write riddles on paper 9and
_ put them on lanterns. Others try to guess 10their
_(they)answers. During the last Lantern Festival, I 11got
_(get)the right answer of three riddles. One of the riddles is about the rabbit, 12my
_(I)favourite animal. It was 13really
_(real)interesting. Lion dance is another activity during the festival. Our family quite like it, so we 14will watch/are going to watch
_(watch)lion dances together in 2026.The Lantern Festival helps more people learn 15
about
_ traditional Chinese culture. We should try our best to keep traditional Chinese culture alive.
答案:
1 fifteenth 2 means 3 the 4 southern 5 happiness 6 lanterns 7 to wish 8 with/among 9 and 10 their 11 got 12 my 13 really 14 will watch/are going to watch 15 about
阅读理解 传统节日
素养:文化意识 难度:中 用时:6 分钟
[跨学科·语文]
Thinking of My Brothers on Mountain Climbing Day
—By Wang Wei
Alone, a lonely stranger in a foreign land,
I doubly pine for¹ kinsfolk² on a holiday.
I know my brothers would, with dogwood spray in hand,
Climb up mountain and miss me so far away.
Notes:①miss ②family members
1 What is the text?
A. A song.
B. A diary.
C. A poster.
D. A poem.
2 What traditional Chinese festival does the text show?
A. The Spring Festival.
B. The Mid-Autumn Festival.
C. The Double Ninth Festival.
D. The Dragon Boat Festival.
3 How did the writer feel when he wrote the text?
A. Lonely.
B. Happy.
C. Excited.
D. Bored.
素养:文化意识 难度:中 用时:6 分钟
[跨学科·语文]
Thinking of My Brothers on Mountain Climbing Day
—By Wang Wei
Alone, a lonely stranger in a foreign land,
I doubly pine for¹ kinsfolk² on a holiday.
I know my brothers would, with dogwood spray in hand,
Climb up mountain and miss me so far away.
Notes:①miss ②family members
1 What is the text?
A. A song.
B. A diary.
C. A poster.
D. A poem.
2 What traditional Chinese festival does the text show?
A. The Spring Festival.
B. The Mid-Autumn Festival.
C. The Double Ninth Festival.
D. The Dragon Boat Festival.
3 How did the writer feel when he wrote the text?
A. Lonely.
B. Happy.
C. Excited.
D. Bored.
答案:
1 D 推理判断题。通读全诗及“By Wang Wei”可推知,这是一首诗。
2 C 细节理解题。根据诗最后一句并结合选项可知,有登高这一习俗的是重阳节,故选C。
3 A 推理判断题。通读全诗尤其是第一句可知,作者王维在写诗时是感到孤独的,故选A。
2 C 细节理解题。根据诗最后一句并结合选项可知,有登高这一习俗的是重阳节,故选C。
3 A 推理判断题。通读全诗尤其是第一句可知,作者王维在写诗时是感到孤独的,故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看