2026年一遍过八年级英语上册冀教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年一遍过八年级英语上册冀教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年一遍过八年级英语上册冀教版》

一、完形填空 学校生活
素养:文化意识 难度:中 用时:7 分钟
Dear Laura,
Thanks for your message. I'd like to share my _1_ as an exchange student (交换生) in Colombia. It helps me _2_ there is always something different to learn in life.
One day, a Colombian friend _3_ me to her home for dinner. I ran all the way _4_ I was afraid of being late. Surprisingly, when I got to her home out of breath, everyone welcomed me and treated me as usual. I was late, but nobody _5_ it. Now, I know Colombians think the time with family and friends is more _6_ than anything else. They are known for this special idea of _7_ all around the world.
However, people around the world deal with the same thing _8_. Several days later, my deskmate asked me to have lunch with him at noon. I arrived about fifteen minutes late and was surprised to see a(n) _9_ face. All of a sudden, I remembered he was from Switzerland (瑞士) and for the Swiss, you should _10_ be late.
When in Rome, do as the Romans do. We can understand these differences by experiencing them ourselves.
Yours,
Lin Yue
1 A. class
B. experience
C. worry
D. problem
2 A. forget
B. imagine
C. realise
D. decide
3 A. disliked
B. taught
C. showed
D. invited
4 A. but
B. so
C. because
D. and
5 A. minded
B. supposed
C. decided
D. considered
6 A. boring
B. important
C. creative
D. helpful
7 A. money
B. education
C. time
D. health
8 A. quickly
B. clearly
C. naturally
D. differently
9 A. angry
B. happy
C. excited
D. worried
10 A. never
B. usually
C. sometimes
D. often
答案: 1 B 根据全文内容,尤其是文章最后一段中的“by experiencing them ourselves”可知,此处表示“我想与你分享我在哥伦比亚做交换生的经历”,故用experience。
2 C 根据设空后的“there is always something different to learn in life”可推知,在哥伦比亚做交换生的经历帮助“我”意识到,生活中总会有一些不同的东西要学习,故realise“意识到”符合语境。
3 D 结合设空后内容可知,一位哥伦比亚的朋友邀请“我”到她家中吃晚饭,故所缺的词是invited。
4 C 设空前提到“我”全程跑着去;设空后提到“我”担心迟到。设空前后存在因果关系,且前为果后为因,故用because。
5 A 根据设空前的“Surprisingly,when I got to her home out of breath,everyone welcomed me and treated me as usual. I was late,but”可推知,“我”发现没有人在乎“我”迟到了这件事,故minded“介意”符合语境。
6 B 上文提到,哥伦比亚人不在乎“我”迟到这件事,由此可推知,他们认为与家人和朋友在一起的时光比其他任何事都重要,故选B。
7 C 上文谈论了哥伦比亚人不在乎迟到的问题,他们在乎的是与家人和朋友在一起的时光。由此可推知,他们以这种特殊的时间观念闻名于世,故所缺的词是time。
8 D 根据设空前的“However”及下文内容可知,此处描述的情况与上文不同。设空处所在句表示“世界各地的人对同一件事的处理方式不同”,故用differently“不同地”。
9 A 上文提到,哥伦比亚人不在乎迟到的问题,而本段描述的是截然相反的情况,因此“我”迟到大约十五分钟时,“我”看到同桌非常生气,故用angry。
10 A 结合上文内容可知,突然,“我”记起他来自瑞士,而瑞士人认为迟到是不可取的,故选A。
二、阅读理解 学校生活
素养:思维品质 难度:中 用时:7 分钟
Last year, students of a primary school in Shenzhen had some special teachers. Junior high school students became young teachers. They organised interesting activities to let children learn different things. One of them was 14-year-old Zhang Linhui.
“Shenzhen is one of the best cities for birdwatching. We live with birds, so children need to know more about them,” said Zhang. She loves birds and has learned a lot about them.
She gave a lesson on African grey parrots (鹦鹉) and helped students look after one as their class pet. For Zhang, the most difficult thing was guiding (引导) students. “I tried to let them think about the problems and answers. For example, I asked if they knew how to care for grey parrots.”
“They need to spend time with people to stay happy,” answered Yu Zhihan, a 3rd grade student.
“It's hard to care for a grey parrot, but I still enjoy my time with it,” said 8-year-old Li Baijun. “I am becoming more interested in birds with this activity.”
1 Who were the special teachers of a primary school in Shenzhen last year?
A. Students from a middle school.
B. Teachers from a middle school.
C. Children from another primary school.
D. Teachers from Africa.
2 According to Zhang Linhui, why should children learn more about birds?
A. Because it was part of the activity.
B. Because they love birds.
C. Because they can have a class pet.
D. Because they live with birds.
3 What did Zhang have trouble doing during the lesson?
A. Teaching the students to care for birds.
B. Finding pictures of different birds.
C. Guiding the students to think.
D. Making the students stay quiet.
4 What do we know about Li Baijun from the last paragraph?
A. Li doesn't love spending time with the parrot now.
B. Li didn't want to keep the parrot at home before.
C. Li became more interested in birds because of this activity.
D. Li was good at looking after the parrot.
5 In which part of a newspaper can we read the text?
A. Culture.
B. Education.
C. Nature.
D. Sports.
答案: 1 A 细节理解题。根据第一段中的“Junior high school students became young teachers. They organised interesting activities”可知,初中生担任“小老师”。
2 D 细节理解题。根据张林慧说的话中的“Shenzhen is one of the best cities for birdwatching. We live with birds, so children need to know more about them”可知,张林慧认为孩子们需要学习更多关于鸟类的知识是因为他们与鸟类共同生活。
3 C 细节理解题。根据第三段中的“For Zhang,the most difficult thing was guiding(引导) students. ‘I tried to let them think about the...’”可知,张林慧在引导学生思考方面遇到了困难。
4 C 细节理解题。根据文中最后一段中的“I am becoming more interested in birds with this activity”可推知,李百君因为这个活动对鸟类更加感兴趣。
5 B 文章出处题。通读全文可知,本文讲述了深圳一所小学开展的一项特殊活动,初中生担任“小老师”,带领小学生学习鸟类知识,展现了教育的新模式和学生的成长,故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭