第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
五、语法专练
根据短文内容,用 and、or、but 或 so 补全短文
Do you do housework at home? It can make us keep life in order 1
I used to be lazy at home, 2
根据短文内容,用 and、or、but 或 so 补全短文
Do you do housework at home? It can make us keep life in order 1
and
_ get some exercise. I learn a lot more than that.I used to be lazy at home, 2
so
_ my mother came up with an idea. She made me do housework at home. 3And
_ then she gave me some pocket money. It was important to make good use of my time. For example, when I couldn't work out a math problem, I usually clean up my room 4or
_ run for half an hour. Both of them could help clear my mind. As for me, it was difficult to manage (合理安排) the pocket money before. 5But
_ now I try to develop the habit of making plans. Thanks to my mum, I learn lots of life skills.
答案:
1 and 2 so 3 And 4 or 5 But
阅读理解 自信的力量
素养: 思维品质 难度: 中 用时: 7 分钟
[2024 山西中考改编] For Emma, PE class was the most difficult part. Emma was bigger than others of her age. A group of students often ran behind her. They thought Emma ran in a funny way and sometimes laughed at her.
But everything changed when a girl called Kit joined the class. She had short hair, bright eyes, and a long scar (伤疤) across the left side of her face. She introduced herself, “Hi, everyone, I'm Kit. I love sports and fashion. You might wonder about the scar. I got it when I fell off my bike. I see it as a cool mark now.” Emma listened in surprise. How could the girl be so confident?
During lunchtime, Emma sat at her usual table. Kit walked over to join Emma. Emma couldn't believe such a confident girl would like to sit with her. She worked up the courage (勇气) to share her story. “Hug yourself!” said Kit. Hearing that, Emma felt relaxed.
It was time for PE class again, but this time Kit was with her. Emma discovered that true confidence comes from within, not from others' words. In the beautiful sunshine, the two girls walked together.
1 Why didn't Emma like PE class?
A. Because she always felt too tired to run.
B. Because she couldn't get on well with others.
C. Because she was younger than the other students.
D. Because other students laughed at her because of her body.
2 What surprised Emma?
A. Kit's hobbies.
B. Kit's scar.
C. Kit's confidence.
D. Kit's experience.
3 What can be the best title for the text?
A. Be yourself and be confident.
B. Sharing is the secret of finding problems.
C. People's words make a big difference.
D. The same interest can bring people together.
素养: 思维品质 难度: 中 用时: 7 分钟
[2024 山西中考改编] For Emma, PE class was the most difficult part. Emma was bigger than others of her age. A group of students often ran behind her. They thought Emma ran in a funny way and sometimes laughed at her.
But everything changed when a girl called Kit joined the class. She had short hair, bright eyes, and a long scar (伤疤) across the left side of her face. She introduced herself, “Hi, everyone, I'm Kit. I love sports and fashion. You might wonder about the scar. I got it when I fell off my bike. I see it as a cool mark now.” Emma listened in surprise. How could the girl be so confident?
During lunchtime, Emma sat at her usual table. Kit walked over to join Emma. Emma couldn't believe such a confident girl would like to sit with her. She worked up the courage (勇气) to share her story. “Hug yourself!” said Kit. Hearing that, Emma felt relaxed.
It was time for PE class again, but this time Kit was with her. Emma discovered that true confidence comes from within, not from others' words. In the beautiful sunshine, the two girls walked together.
1 Why didn't Emma like PE class?
A. Because she always felt too tired to run.
B. Because she couldn't get on well with others.
C. Because she was younger than the other students.
D. Because other students laughed at her because of her body.
2 What surprised Emma?
A. Kit's hobbies.
B. Kit's scar.
C. Kit's confidence.
D. Kit's experience.
3 What can be the best title for the text?
A. Be yourself and be confident.
B. Sharing is the secret of finding problems.
C. People's words make a big difference.
D. The same interest can bring people together.
答案:
1 D 推理判断题。根据第一段中的“A group of students often ran behind her. They thought Emma ran in a funny way and sometimes laughed at her”可知,Emma总是被同学们嘲笑,故选D。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“Emma listened in surprise. How could the girl be so confident?”可知,Emma惊讶于Kit的自信。
3 A 标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了Emma如何在Kit的影响下,开始做自己,并且自信起来,故A项符合题意。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“Emma listened in surprise. How could the girl be so confident?”可知,Emma惊讶于Kit的自信。
3 A 标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了Emma如何在Kit的影响下,开始做自己,并且自信起来,故A项符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看