第39页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
一、完形填空 生活哲理
素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
[2024唐山古冶区二模改编]One day a teacher came into the classroom and gave the students a special test. She gave her students the papers and asked them to turn the page and begin.
To everyone's _1_, there were no questions, just a black dot(点) in the middle of the page. The teacher saw the look on everyone's _2_ and said, "I want you to write what you see there."
At the end of the class the teacher took all the answer papers and started _3_ each one of them. All of them _4_ the black dot. After the teacher finished reading all the answers of the students', the classroom was _5_. Nobody said a word.
After a few minutes, the teacher said, "Dear kids, I just wanted to give you something to _6_. Every one of you focused on(关注) the dark dots _7_ you have a piece of white paper to enjoy. This is just like our life. We always focus on one problem or another. But in fact, our life is a gift filled with love and _8_. We always have chances to _9_. Take your eyes away from the black dots in your life. Enjoy each moment _10_ and live a full life!" With these words, the teacher hoped us to learn to see the bright side of life.
1 A. surprise
B. guess
C. dream
D. wonder
2 A. head
B. face
C. nose
D. mouth
3 A. speaking
B. reading
C. talking
D. saying
4 A. forgot
B. ordered
C. formed
D. described
5 A. dark
B. full
C. quiet
D. clear
6 A. look for
B. play with
C. feel like
D. think about
7 A. so
B. but
C. although
D. because
8 A. care
B. loss
C. pity
D. culture
9 A. choose
B. exercise
C. celebrate
D. understand
10 A. luckily
B. happily
C. quickly
D. angrily
素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
[2024唐山古冶区二模改编]One day a teacher came into the classroom and gave the students a special test. She gave her students the papers and asked them to turn the page and begin.
To everyone's _1_, there were no questions, just a black dot(点) in the middle of the page. The teacher saw the look on everyone's _2_ and said, "I want you to write what you see there."
At the end of the class the teacher took all the answer papers and started _3_ each one of them. All of them _4_ the black dot. After the teacher finished reading all the answers of the students', the classroom was _5_. Nobody said a word.
After a few minutes, the teacher said, "Dear kids, I just wanted to give you something to _6_. Every one of you focused on(关注) the dark dots _7_ you have a piece of white paper to enjoy. This is just like our life. We always focus on one problem or another. But in fact, our life is a gift filled with love and _8_. We always have chances to _9_. Take your eyes away from the black dots in your life. Enjoy each moment _10_ and live a full life!" With these words, the teacher hoped us to learn to see the bright side of life.
1 A. surprise
B. guess
C. dream
D. wonder
2 A. head
B. face
C. nose
D. mouth
3 A. speaking
B. reading
C. talking
D. saying
4 A. forgot
B. ordered
C. formed
D. described
5 A. dark
B. full
C. quiet
D. clear
6 A. look for
B. play with
C. feel like
D. think about
7 A. so
B. but
C. although
D. because
8 A. care
B. loss
C. pity
D. culture
9 A. choose
B. exercise
C. celebrate
D. understand
10 A. luckily
B. happily
C. quickly
D. angrily
答案:
1 A 根据空后的“there were no questions,just a black dot(点) in the middle of the page”可知,这份试卷与寻常试卷不同,上面没有题目,只有一个黑点在试卷中心。故可推测,大家应是为此感到惊讶。
2 B 根据空前的“the look on everyone’s”可知,此处是说老师看到每个学生脸上的表情。
3 B 根据下文中的“After the teacher finished reading all the answers of the students”可知,老师读了所有学生的答案。
4 D 根据下文中的“Every one of you focused on(关注) the dark dots”可知,此处是说学生们都描述了黑点。
5 C 根据下文中的“Nobody said a word”可知,此处是说教室很安静。
6 D 根据下文内容尤其是“This is just like our life”可知,老师将白纸上的黑点类比人们的生活,意在引发学生的思考,think about“思考”符合语境。
7 C 空前句子表示“你们每个人都盯着黑点”,空后句子表示“你有一张白纸可以享受”,老师想要引导学生们关注黑点外的白纸部分,故although“尽管”符合语境。
8 A 根据空前的“our life is a gift filled with love and”可知,空处应是表示生活中美好的事物,故选A。
9 C 根据上文中的“our life is a gift filled with love and”可知,celebrate“庆贺”符合语境。
10 B 根据空前的“Enjoy each moment”可知,此处是说享受生活的每一刻,故happily符合题意。
2 B 根据空前的“the look on everyone’s”可知,此处是说老师看到每个学生脸上的表情。
3 B 根据下文中的“After the teacher finished reading all the answers of the students”可知,老师读了所有学生的答案。
4 D 根据下文中的“Every one of you focused on(关注) the dark dots”可知,此处是说学生们都描述了黑点。
5 C 根据下文中的“Nobody said a word”可知,此处是说教室很安静。
6 D 根据下文内容尤其是“This is just like our life”可知,老师将白纸上的黑点类比人们的生活,意在引发学生的思考,think about“思考”符合语境。
7 C 空前句子表示“你们每个人都盯着黑点”,空后句子表示“你有一张白纸可以享受”,老师想要引导学生们关注黑点外的白纸部分,故although“尽管”符合语境。
8 A 根据空前的“our life is a gift filled with love and”可知,空处应是表示生活中美好的事物,故选A。
9 C 根据上文中的“our life is a gift filled with love and”可知,celebrate“庆贺”符合语境。
10 B 根据空前的“Enjoy each moment”可知,此处是说享受生活的每一刻,故happily符合题意。
二、阅读理解 “电子布洛芬”
素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
时文阅读 Ibuprofen (布洛芬), as a medicine, often helps when a person has a headache. But can you guess the meaning of the "electronic(电子的) ibuprofen"?
▲ It refers to healing (治愈的), interesting videos or cartoons. They can make people feel relaxed and warm while watching. After the cartoons become popular, the characters(角色) in them will always become the toys in the blind boxes(盲盒). Young people often buy them to look for small surprises in a busy world.
Take the popular cartoon *Chiikawa* as an example. In this cartoon, three cute animal friends always have simple and heartwarming travel experiences. People love the cartoon because it makes them feel relaxed and happy. Soon, it became more popular through funny pictures and partnerships with some toy stores. In these stores, toys aren't only fun to play with but also make people feel good inside.
Most people buy these toys to relax themselves, but these toys do more than bring happiness. They also help people get away from everyday pressure(压力) and get to know others with the same interests. This builds friendships and makes people feel part of a group. "Electronic ibuprofen" tells us that finding small happiness can be enough to keep going forward.
1 新考法·信息还原题 Which sentence can we put in ▲?
A. It comes from the doctors’s advice.
B. It is a great medicine to help people online.
C. It isn’t delicious but can help people a lot.
D. It isn’t a kind of real medicine for people to take.
2 What is the right order of the events according to Paragraph 2?
① Cartoon characters turn into toys.
② People look for surprises.
③ Cartoons become popular.
A. ①②③
B. ②①③
C. ③①②
D. ③②①
3 新考法·写作手法题 How does the writer introduce “electronic ibuprofen” in Para. 3?
A. By telling a story.
B. By giving an example.
C. By listing numbers.
D. By describing an event.
4 What can we know from the text?
A. Everyone’s “electronic ibuprofen” is the same.
B. Most people buy character toys to make friends.
C. Character toys can make people’s pressure higher.
D. “Electronic ibuprofen” makes people relaxed and happy.
5 In which part of a newspaper can we probably read the text?
A. Lifestyle.
B. Latest Cartoons.
C. Education.
D. Medicine.
素养:思维品质 难度:中 用时:7分钟
时文阅读 Ibuprofen (布洛芬), as a medicine, often helps when a person has a headache. But can you guess the meaning of the "electronic(电子的) ibuprofen"?
▲ It refers to healing (治愈的), interesting videos or cartoons. They can make people feel relaxed and warm while watching. After the cartoons become popular, the characters(角色) in them will always become the toys in the blind boxes(盲盒). Young people often buy them to look for small surprises in a busy world.
Take the popular cartoon *Chiikawa* as an example. In this cartoon, three cute animal friends always have simple and heartwarming travel experiences. People love the cartoon because it makes them feel relaxed and happy. Soon, it became more popular through funny pictures and partnerships with some toy stores. In these stores, toys aren't only fun to play with but also make people feel good inside.
Most people buy these toys to relax themselves, but these toys do more than bring happiness. They also help people get away from everyday pressure(压力) and get to know others with the same interests. This builds friendships and makes people feel part of a group. "Electronic ibuprofen" tells us that finding small happiness can be enough to keep going forward.
1 新考法·信息还原题 Which sentence can we put in ▲?
A. It comes from the doctors’s advice.
B. It is a great medicine to help people online.
C. It isn’t delicious but can help people a lot.
D. It isn’t a kind of real medicine for people to take.
2 What is the right order of the events according to Paragraph 2?
① Cartoon characters turn into toys.
② People look for surprises.
③ Cartoons become popular.
A. ①②③
B. ②①③
C. ③①②
D. ③②①
3 新考法·写作手法题 How does the writer introduce “electronic ibuprofen” in Para. 3?
A. By telling a story.
B. By giving an example.
C. By listing numbers.
D. By describing an event.
4 What can we know from the text?
A. Everyone’s “electronic ibuprofen” is the same.
B. Most people buy character toys to make friends.
C. Character toys can make people’s pressure higher.
D. “Electronic ibuprofen” makes people relaxed and happy.
5 In which part of a newspaper can we probably read the text?
A. Lifestyle.
B. Latest Cartoons.
C. Education.
D. Medicine.
答案:
二、阅读理解
【解题导语】 本文以“电子布洛芬”为例,介绍了如何通过轻松有趣的方式舒缓压力。
1 D 信息还原题。根据下文中的“It refers to healing(治愈的),interesting videos or cartoons”可知,“电子布洛芬”并不是真正的药物。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“After the cartoons become popular,the characters(角色) in them will always become the toys in the blind boxes(盲盒). Young people often buy them to look for small surprises in a busy world”可知C项符合题意。
3 B 写作手法题。根据第三段内容尤其是第一句“Take the popular cartoon Chiikawa as an example”可知B项符合题意。
4 D 细节理解题。根据第三段中的“People love the cartoon because it makes them feel relaxed and happy”可知,“电子布洛芬”可以让人们感觉到放松与幸福。
5 A 文章出处题。通读全文可知,本文以“电子布洛芬”为例,介绍了如何通过轻松有趣的方式舒缓压力,属于“生活方式”。
【解题导语】 本文以“电子布洛芬”为例,介绍了如何通过轻松有趣的方式舒缓压力。
1 D 信息还原题。根据下文中的“It refers to healing(治愈的),interesting videos or cartoons”可知,“电子布洛芬”并不是真正的药物。
2 C 细节理解题。根据第二段中的“After the cartoons become popular,the characters(角色) in them will always become the toys in the blind boxes(盲盒). Young people often buy them to look for small surprises in a busy world”可知C项符合题意。
3 B 写作手法题。根据第三段内容尤其是第一句“Take the popular cartoon Chiikawa as an example”可知B项符合题意。
4 D 细节理解题。根据第三段中的“People love the cartoon because it makes them feel relaxed and happy”可知,“电子布洛芬”可以让人们感觉到放松与幸福。
5 A 文章出处题。通读全文可知,本文以“电子布洛芬”为例,介绍了如何通过轻松有趣的方式舒缓压力,属于“生活方式”。
查看更多完整答案,请扫码查看