第18页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
阅读理解 二月二“龙抬头”
素养:文化意识 难度:中 用时:7 分钟
[2024 张家口桥西区期中改编] The dragon is a great animal in Chinese culture. It brings the wind and rain. It is said that every year on the second day of the second lunar month, the dragon wakes up from its winter sleep and raises its head. Because of this, the day is called “Dragon Head-raising Day” (the Longtaitou Festival).
Old people believed that after the Longtaitou Festival, there would be more rain. And rain is very important to farming. So the Longtaitou Festival is the start of spring and farming.
People have many ways to celebrate the festival. The most popular one is to have a haircut. Many people believe that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to your uncles — mainly your mother's brothers. They hope getting a haircut on the Longtaitou Festival keeps them away from bad luck.
Among Chinese people's festival traditions, there is always a place for food. On the Longtaitou Festival, people eat food named after dragons. Noodles are called dragon's beard (longxu). Dumplings are dragon's ears (long'er). And spring rolls (春卷) are dragon's skin (longlin).
1 When is the Longtaitou Festival every year?
A. On March 4th.
B. On the second day of the first lunar month.
C. On the second day of the second lunar month.
D. On the first day of the second lunar month.
2 Old people believed that the Longtaitou Festival was the beginning of ______ _.
A. spring and farming
B. spring and resting
C. summer and farming
D. autumn and harvest
3 Why do many people have a haircut on the Longtaitou Festival?
A. Because they hope to keep healthy.
B. Because they hope to make much money.
C. Because they hope to keep them away from bad luck.
D. Because they hope to look good.
4 What's the writer trying to do in this text?
A. To introduce a traditional Chinese festival.
B. To tell people how to keep bad luck away.
C. To make a traditional festival popular again.
D. To introduce some tasty food and fun activities.
5 [新考法·篇章结构题] What is the structure (结构) of this text?
A. ①②③/④
B. ①/②③④
C. ①②/③④
D. ①/②③/④
素养:文化意识 难度:中 用时:7 分钟
[2024 张家口桥西区期中改编] The dragon is a great animal in Chinese culture. It brings the wind and rain. It is said that every year on the second day of the second lunar month, the dragon wakes up from its winter sleep and raises its head. Because of this, the day is called “Dragon Head-raising Day” (the Longtaitou Festival).
Old people believed that after the Longtaitou Festival, there would be more rain. And rain is very important to farming. So the Longtaitou Festival is the start of spring and farming.
People have many ways to celebrate the festival. The most popular one is to have a haircut. Many people believe that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to your uncles — mainly your mother's brothers. They hope getting a haircut on the Longtaitou Festival keeps them away from bad luck.
Among Chinese people's festival traditions, there is always a place for food. On the Longtaitou Festival, people eat food named after dragons. Noodles are called dragon's beard (longxu). Dumplings are dragon's ears (long'er). And spring rolls (春卷) are dragon's skin (longlin).
1 When is the Longtaitou Festival every year?
A. On March 4th.
B. On the second day of the first lunar month.
C. On the second day of the second lunar month.
D. On the first day of the second lunar month.
2 Old people believed that the Longtaitou Festival was the beginning of ______ _.
A. spring and farming
B. spring and resting
C. summer and farming
D. autumn and harvest
3 Why do many people have a haircut on the Longtaitou Festival?
A. Because they hope to keep healthy.
B. Because they hope to make much money.
C. Because they hope to keep them away from bad luck.
D. Because they hope to look good.
4 What's the writer trying to do in this text?
A. To introduce a traditional Chinese festival.
B. To tell people how to keep bad luck away.
C. To make a traditional festival popular again.
D. To introduce some tasty food and fun activities.
5 [新考法·篇章结构题] What is the structure (结构) of this text?
A. ①②③/④
B. ①/②③④
C. ①②/③④
D. ①/②③/④
B
答案:
【解题导语】 本文是一篇说明文。主要介绍了二月二“龙抬头”的由来以及庆祝活动。
素养落地
本文以中国的“龙抬头”为背景设题,引导学生关注中国传统文化,坚定文化自信,体现了文化意识这一核心素养。
1 C 细节理解题。根据第一段中的“It is said that every year on the second day of the second lunar month... the day is called ‘Dragon Head-raising Day’(the Longtaitou Festival)”可知,“龙抬头”是在农历二月初二。
2 A 细节理解题。根据第二段中的“So the Longtaitou Festival was the start of spring and farming”可知答案。
3 C 细节理解题。根据第三段中的“They hope getting a haircut on the Longtaitou Festival keeps them away from bad luck”可知答案。
4 A 写作意图题。通读全文可知,本文主要介绍了二月二“龙抬头”的由来以及庆祝活动,故选A。
5 B 篇章结构题。通读全文可知,第一段引入话题,第二至四段从不同方面介绍“龙抬头”,全文为总分结构,故选B。
【语篇解构】 1 raises 2 second 3 start/beginning
4 celebrate
素养落地
本文以中国的“龙抬头”为背景设题,引导学生关注中国传统文化,坚定文化自信,体现了文化意识这一核心素养。
1 C 细节理解题。根据第一段中的“It is said that every year on the second day of the second lunar month... the day is called ‘Dragon Head-raising Day’(the Longtaitou Festival)”可知,“龙抬头”是在农历二月初二。
2 A 细节理解题。根据第二段中的“So the Longtaitou Festival was the start of spring and farming”可知答案。
3 C 细节理解题。根据第三段中的“They hope getting a haircut on the Longtaitou Festival keeps them away from bad luck”可知答案。
4 A 写作意图题。通读全文可知,本文主要介绍了二月二“龙抬头”的由来以及庆祝活动,故选A。
5 B 篇章结构题。通读全文可知,第一段引入话题,第二至四段从不同方面介绍“龙抬头”,全文为总分结构,故选B。
【语篇解构】 1 raises 2 second 3 start/beginning
4 celebrate
查看更多完整答案,请扫码查看