第60页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
阅读理解 劳动实践
素养:思维品质 难度:中 用时:8 分钟
[2025 唐山丰润区期中改编] Hi, I'm Jack. I really want to share an unforgettable experience with you.
Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood. I joined in this meaningful activity with great excitement.
On the day of the activity, we arrived at the neighbourhood early in the morning. Our task was to help clean up the public areas, plant some flowers, and paint the walls in several buildings. At first, I felt a bit nervous. However, with the help of the teachers, workers, and other volunteers, I quickly learned how to use the tools (工具) properly and started to work.
The most difficult part for me was painting the walls. It needed a lot of attention and patience. After a few hours, my arms were sore, and I felt too tired. But looking at the freshly painted walls, I couldn't help feeling proud of myself.
Through this labour practice experience, I not
only learned practical skills but also understood the importance of hard work. I would like to take part in more activities like this in the future.
1 Where did Jack take part in the labour practice activity?
A. In a museum.
B. In a neighbourhood.
C. On a farm.
D. In a school.
2 What do we know about Jack?
A. He spent a few hours painting the walls.
B. He joined in the labour practice activity last week.
C. He had trouble in planting some flowers.
D. He learned to use tools with his classmates' help.
3 What will Jack do after this experience?
A. He will study hard at school.
B. He will get on well with others.
C. He will take part in more physical work.
D. He will become a worker in the neighbourhood.
4 新考法·篇章结构题 What is the structure (结构) of the text?
A. ①/②③④⑤
B. ①②③/④⑤
C. ①②/③④⑤
D. ①/②③④/⑤
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图

素养:思维品质 难度:中 用时:8 分钟
[2025 唐山丰润区期中改编] Hi, I'm Jack. I really want to share an unforgettable experience with you.
Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood. I joined in this meaningful activity with great excitement.
On the day of the activity, we arrived at the neighbourhood early in the morning. Our task was to help clean up the public areas, plant some flowers, and paint the walls in several buildings. At first, I felt a bit nervous. However, with the help of the teachers, workers, and other volunteers, I quickly learned how to use the tools (工具) properly and started to work.
The most difficult part for me was painting the walls. It needed a lot of attention and patience. After a few hours, my arms were sore, and I felt too tired. But looking at the freshly painted walls, I couldn't help feeling proud of myself.
Through this labour practice experience, I not
only learned practical skills but also understood the importance of hard work. I would like to take part in more activities like this in the future.
1 Where did Jack take part in the labour practice activity?
A. In a museum.
B. In a neighbourhood.
C. On a farm.
D. In a school.
2 What do we know about Jack?
A. He spent a few hours painting the walls.
B. He joined in the labour practice activity last week.
C. He had trouble in planting some flowers.
D. He learned to use tools with his classmates' help.
3 What will Jack do after this experience?
A. He will study hard at school.
B. He will get on well with others.
C. He will take part in more physical work.
D. He will become a worker in the neighbourhood.
4 新考法·篇章结构题 What is the structure (结构) of the text?
A. ①/②③④⑤
B. ①②③/④⑤
C. ①②/③④⑤
D. ①/②③④/⑤
【语篇解构】阅读文章,补充下面的结构图
答案:
1 B 细节理解题。
明题意 本题问的是“Jack参加的劳动实践活动发生在哪里”。
寻线索 根据题干中的“labour practice activity”可定位到第二段中的“Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood”,由此可知,Jack参加的由学校组织的劳动实践活动的地点是学校附近的一个社区。
定答案 故选B。
2 A 细节理解题。
选项 分析
根据文章第四段中的“The most difficult part for me was painting the walls. It needed a lot of attention and patience. After a few hours, my arms were sore, and I felt too tired”可知,Jack花费了几个小时粉刷墙壁,故A项符合文意。
根据文章第二段中的“Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood”可知,Jack是上个月参加的劳动实践活动,故B项的表述不符合文意。
根据文章第四段中的“The most difficult part for me was painting the walls”可知,Jack在粉刷墙壁方面有困难,故C项的表述不符合文意。
根据文章第三段中的“However, with the help of the teachers, workers, and other volunteers, I... use the tools(工具)...to work”可知,Jack在老师、工人和其他志愿者的帮助下学会使用工具,故D项的表述不符合文意。
3 C 推理判断题。根据最后一段中的“I would like to take part in more activities like this in the future”可推知,Jack以后还想要参加更多类似的劳动实践活动。分析四个选项可知,C项符合题意。
4 D 篇章结构题。第一段引出话题,第二、三、四段介绍劳动实践活动过程,最后一段说明Jack的体会,故本文为“总分总”结构,故选D。
【语篇解构】 1 When 2 neighbourhood 3 teachers 4 plant some flowers 5 hard work
明题意 本题问的是“Jack参加的劳动实践活动发生在哪里”。
寻线索 根据题干中的“labour practice activity”可定位到第二段中的“Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood”,由此可知,Jack参加的由学校组织的劳动实践活动的地点是学校附近的一个社区。
定答案 故选B。
2 A 细节理解题。
选项 分析
根据文章第四段中的“The most difficult part for me was painting the walls. It needed a lot of attention and patience. After a few hours, my arms were sore, and I felt too tired”可知,Jack花费了几个小时粉刷墙壁,故A项符合文意。
根据文章第二段中的“Last month, our school organised a labour practice activity in a nearby neighbourhood”可知,Jack是上个月参加的劳动实践活动,故B项的表述不符合文意。
根据文章第四段中的“The most difficult part for me was painting the walls”可知,Jack在粉刷墙壁方面有困难,故C项的表述不符合文意。
根据文章第三段中的“However, with the help of the teachers, workers, and other volunteers, I... use the tools(工具)...to work”可知,Jack在老师、工人和其他志愿者的帮助下学会使用工具,故D项的表述不符合文意。
3 C 推理判断题。根据最后一段中的“I would like to take part in more activities like this in the future”可推知,Jack以后还想要参加更多类似的劳动实践活动。分析四个选项可知,C项符合题意。
4 D 篇章结构题。第一段引出话题,第二、三、四段介绍劳动实践活动过程,最后一段说明Jack的体会,故本文为“总分总”结构,故选D。
【语篇解构】 1 When 2 neighbourhood 3 teachers 4 plant some flowers 5 hard work
查看更多完整答案,请扫码查看