第40页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
六、(2024·盐城中考)阅读理解(15分)
同学们,知道了如何克服记不住台词的困难,那么,你知道如何对待别人的评价并取得成功吗?让我们一起读读杰伊·斯通的故事吧!
It was half past seven on Monday morning: time to get ready for school. Jay Stone rolled out of bed. He did a couple of quick wake - up exercises and then he went over to his mirror(镜子)and looked at himself.
“Not bad, Stone, not bad,” he said to himself and smiled. Maybe he wasn't ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls' heads. He moved closer to the mirror and smiled, checking his teeth.
“Perfect,” he thought. “Good enough for a toothpaste ad.”
As his eyes moved down to his strong arms, he smiled again. The hours he spent in the gym and doing sit - ups have paid off.
But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short. Not just short, but far too short for his body. He had the upper body of a six - footer, but because of his legs he was much less than six feet! Six inches less! Sitting, he was as tall as almost anyone. Standing, he had to look up at most of the boys and even many of the girls.
Why didn't his legs grow with the rest of his body? He was one of the shortest boys in his class. He was the shortest in his own family and he was even shorter than his “little” sister—by three inches! Where did his legs come from?
He certainly didn't get them from his parents. They were both quite tall. Looking through old family photos, he found the answer. It was his grandfather on his mother's side. His short legs were a gift from Grandpa Tuttle.
Thanks a lot, Grandpa!
Of course, the kids at school all noticed Jay's short legs and they had a nickname(外号)for him: Stubs! Almost no one called him by his real name; they all called him Stubs. Stubs Stone. Jay didn't like his nickname, but he had to accept it. He had no choice.
But Jay couldn't see in the mirror what his legs could do. They were quick and strong. He was the youngest player on the Brewer High football team. He could run faster than anyone else in the team and, like a rabbit, he kept going and going. Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of him because of his speed.
Jay shook his head. “Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that's me,” he said to himself with a little smile. Suddenly, he heard his mother's voice.
“Jay! It's breakfast time!”
(
A. He did some housework.
B. He took some family photos.
C. He watched TV for some time.
D. He did some wake - up exercises.
(
A. He was satisfied with his looks.
B. He wanted to be a film actor.
C. He once played a role in an ad.
D. He found it useless to do sit - ups.
(
A. Spread.
B. Stopped.
C. Continued.
D. Returned.
(
A. Strict and serious.
B. Clever and helpful.
C. Funny and confident.
D. Patient and hard - working.
(
A. Teenagers like to play tricks on each other.
B. Teenagers should have dreams in their hearts.
C. People's legs usually grow with other body parts.
D. People can turn their weak points into advantages.
同学们,知道了如何克服记不住台词的困难,那么,你知道如何对待别人的评价并取得成功吗?让我们一起读读杰伊·斯通的故事吧!
It was half past seven on Monday morning: time to get ready for school. Jay Stone rolled out of bed. He did a couple of quick wake - up exercises and then he went over to his mirror(镜子)and looked at himself.
“Not bad, Stone, not bad,” he said to himself and smiled. Maybe he wasn't ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls' heads. He moved closer to the mirror and smiled, checking his teeth.
“Perfect,” he thought. “Good enough for a toothpaste ad.”
As his eyes moved down to his strong arms, he smiled again. The hours he spent in the gym and doing sit - ups have paid off.
But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short. Not just short, but far too short for his body. He had the upper body of a six - footer, but because of his legs he was much less than six feet! Six inches less! Sitting, he was as tall as almost anyone. Standing, he had to look up at most of the boys and even many of the girls.
Why didn't his legs grow with the rest of his body? He was one of the shortest boys in his class. He was the shortest in his own family and he was even shorter than his “little” sister—by three inches! Where did his legs come from?
He certainly didn't get them from his parents. They were both quite tall. Looking through old family photos, he found the answer. It was his grandfather on his mother's side. His short legs were a gift from Grandpa Tuttle.
Thanks a lot, Grandpa!
Of course, the kids at school all noticed Jay's short legs and they had a nickname(外号)for him: Stubs! Almost no one called him by his real name; they all called him Stubs. Stubs Stone. Jay didn't like his nickname, but he had to accept it. He had no choice.
But Jay couldn't see in the mirror what his legs could do. They were quick and strong. He was the youngest player on the Brewer High football team. He could run faster than anyone else in the team and, like a rabbit, he kept going and going. Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of him because of his speed.
Jay shook his head. “Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that's me,” he said to himself with a little smile. Suddenly, he heard his mother's voice.
“Jay! It's breakfast time!”
(
D
)1. What did Jay do after he got up on the Monday morning?A. He did some housework.
B. He took some family photos.
C. He watched TV for some time.
D. He did some wake - up exercises.
(
A
)2. What can we learn about Jay in Paragraphs 2—4?A. He was satisfied with his looks.
B. He wanted to be a film actor.
C. He once played a role in an ad.
D. He found it useless to do sit - ups.
(
B
)3. 中考新考法 词义猜测 What does the underlined word “froze” probably mean in Paragraph 5?A. Spread.
B. Stopped.
C. Continued.
D. Returned.
(
C
)4. 中考新考法 推断人物性格品质 Which of the following best describes Jay?A. Strict and serious.
B. Clever and helpful.
C. Funny and confident.
D. Patient and hard - working.
(
D
)5. 中考新考法 主旨归纳 What does the writer mainly want to tell in the passage?A. Teenagers like to play tricks on each other.
B. Teenagers should have dreams in their hearts.
C. People's legs usually grow with other body parts.
D. People can turn their weak points into advantages.
答案:
【文章大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了杰伊·斯通对自己外貌的看法以及他如何利用自己的短腿劣势在体育竞技中表现出色的故事。
1.D [解析]细节理解题。根据第一段中的“He did a couple of quick wake-up exercises and then he went over to his mirror(镜子) and looked at himself.”可知,杰伊在起床后做了一些唤醒锻炼。故选D。
2.A [解析]推理判断题。根据第二段中的“Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads.”以及第三段“‘Perfect,’ he thought. ‘Good enough for a toothpaste ad.’”可知,他认为自己的外貌足够吸引女孩的眼球,并且牙齿很完美,足够做牙膏广告了。由此可推知,他很满意自己的外貌。故选A。
3.B [解析]词义猜测题。根据第五段中的“But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short.”可知,他看到了自己的短腿,因此笑容突然停止了。由此可推知,画线词froze应意为“停止”,与B项意思相近。故选B。
4.C [解析]推理判断题。根据倒数第三段中的“Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of him because of his speed.”和倒数第二段中的“Jay shook his head. ‘Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that’s me,’ he said to himself with a little smile.”可知,杰伊虽然腿短,但他的速度使他在体育竞技中表现出色,而面对同学们给他起的外号,他又能自我解嘲,这表明他是一个既幽默又自信且能够将自身劣势转化为优势的人。故选C。
5.D [解析]主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了杰伊·斯通是如何将自身的短腿劣势转化为运动场上的优势,并在体育竞技中表现出色的故事。通过杰伊的经历,作者传达了这样一个信息:人们可以将自身的劣势转化为优势。故选D。
1.D [解析]细节理解题。根据第一段中的“He did a couple of quick wake-up exercises and then he went over to his mirror(镜子) and looked at himself.”可知,杰伊在起床后做了一些唤醒锻炼。故选D。
2.A [解析]推理判断题。根据第二段中的“Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads.”以及第三段“‘Perfect,’ he thought. ‘Good enough for a toothpaste ad.’”可知,他认为自己的外貌足够吸引女孩的眼球,并且牙齿很完美,足够做牙膏广告了。由此可推知,他很满意自己的外貌。故选A。
3.B [解析]词义猜测题。根据第五段中的“But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short.”可知,他看到了自己的短腿,因此笑容突然停止了。由此可推知,画线词froze应意为“停止”,与B项意思相近。故选B。
4.C [解析]推理判断题。根据倒数第三段中的“Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of him because of his speed.”和倒数第二段中的“Jay shook his head. ‘Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that’s me,’ he said to himself with a little smile.”可知,杰伊虽然腿短,但他的速度使他在体育竞技中表现出色,而面对同学们给他起的外号,他又能自我解嘲,这表明他是一个既幽默又自信且能够将自身劣势转化为优势的人。故选C。
5.D [解析]主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了杰伊·斯通是如何将自身的短腿劣势转化为运动场上的优势,并在体育竞技中表现出色的故事。通过杰伊的经历,作者传达了这样一个信息:人们可以将自身的劣势转化为优势。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看