第200页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
C(2024·常州中考)
阅读下面短文,从短文后所给的六个选项中选出四个可以填入空白处的最佳选项。
"Sunrise gold" is a colour that means a lot to me. The colour mixes gold with a bit of red and yellow. I like it because it gives me peace, energy and hope in the face of difficulty.
When I was in the eighth grade, I took part in a speech competition. Although I made all my efforts, I didn't win. 1.
2.
There and then I realized that past is history, no matter how much we regret it. I thought to myself, "Maybe I can start once more, just like the dawn(黎明)." 4.
Now, whenever I face difficulties, I remember what the "sunrise gold" made me understand that morning.
| A. So I never doubted I could deal with it.
| B. I tried to remember all of what I heard.
| C. The failure hit me hard and made me feel painful.
| D. I went downstairs, feeling energetic and hopeful.
| E. I stayed there until a ray of light appeared in the sky.
| F. I felt its warmth flow through my body and into my heart.
阅读下面短文,从短文后所给的六个选项中选出四个可以填入空白处的最佳选项。
"Sunrise gold" is a colour that means a lot to me. The colour mixes gold with a bit of red and yellow. I like it because it gives me peace, energy and hope in the face of difficulty.
When I was in the eighth grade, I took part in a speech competition. Although I made all my efforts, I didn't win. 1.
C
I had trouble falling asleep that night. It was 3:30 in the morning, and there was nothing but me and my unhappy heart. I got up and went upstairs to the roof(屋顶) top to clear my mind.2.
E
At first, it was orange and red, but after a short while, the sun awoke from its sleep and painted the sky with its gold colour. The sunlight shone on everything—trees, roofs and streets. 3. F
The rays of light woke up the gentle morning wind and sent it moving across the field, touching my face and everything gently. It also woke up the early birds, which were singing happily.There and then I realized that past is history, no matter how much we regret it. I thought to myself, "Maybe I can start once more, just like the dawn(黎明)." 4.
D
Now, whenever I face difficulties, I remember what the "sunrise gold" made me understand that morning.
| A. So I never doubted I could deal with it.
| B. I tried to remember all of what I heard.
| C. The failure hit me hard and made me feel painful.
| D. I went downstairs, feeling energetic and hopeful.
| E. I stayed there until a ray of light appeared in the sky.
| F. I felt its warmth flow through my body and into my heart.
答案:
C 【文章大意】本文讲述了作者在一次演讲比赛失败后,通过观看日出获得了新的希望和能量的故事。
1.C [解析]根据上文“Although I made all my efforts,I didn’t win.”可知,作者尽了全力但没有赢,因此感到痛苦。选项C“这次失败对我打击很大,让我感到很痛苦”符合语境。故选C。
2.E [解析]根据下文“At first,it was orange and red,but after a short while,the sun awoke from its sleep and painted the sky with its gold colour.”可知,作者在屋顶待到天边出现光,看到了日出。选项E“我一直待在那里,直到天空中出现一道亮光”符合语境。故选E。
3.F [解析]根据上文“The sunlight shone on everything—trees,roofs and streets.”可知,阳光照耀在一切事物上,作者感受到了温暖。选项F“我感到它的温暖流过我的身体,流进我的心”符合语境。故选F。
4.D [解析]根据上文“Maybe I can start once more,just like the dawn(黎明).”可知,作者通过观看日出获得了新的希望和能量,因此下楼时感到充满活力和希望。选项D“我下了楼,觉得精力充沛,充满希望”符合语境。故选D。
1.C [解析]根据上文“Although I made all my efforts,I didn’t win.”可知,作者尽了全力但没有赢,因此感到痛苦。选项C“这次失败对我打击很大,让我感到很痛苦”符合语境。故选C。
2.E [解析]根据下文“At first,it was orange and red,but after a short while,the sun awoke from its sleep and painted the sky with its gold colour.”可知,作者在屋顶待到天边出现光,看到了日出。选项E“我一直待在那里,直到天空中出现一道亮光”符合语境。故选E。
3.F [解析]根据上文“The sunlight shone on everything—trees,roofs and streets.”可知,阳光照耀在一切事物上,作者感受到了温暖。选项F“我感到它的温暖流过我的身体,流进我的心”符合语境。故选F。
4.D [解析]根据上文“Maybe I can start once more,just like the dawn(黎明).”可知,作者通过观看日出获得了新的希望和能量,因此下楼时感到充满活力和希望。选项D“我下了楼,觉得精力充沛,充满希望”符合语境。故选D。
D 跨学科 中国传统文化之一——舞龙 (2024·镇江中考)
阅读下面短文,从其后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,有两项是多余的。
During the Chinese New Year, people can watch colourful dragon dances in the street or on TV programmes. 1.
Dragons are respected and loved in Chinese culture. In ancient China, the dragon was thought as a mythical animal that could make clouds and bring rains, and prevent disasters and bring happiness. 2.
Guided by a big dragon ball, the dragon dancers make different kinds of movements while holding the cloth dragon. 3.
4.
Today people often see dragon dances during holidays, festivals and the opening of new businesses. These performances invite wealth and good luck.
| A. A special kind is the Fire Dragon Dance.
| B. The Cloth Dragon Dance has a long history.
| C. It is said that a disease swept through the village.
| D. Why is the dragon dance so popular across China?
| E. Where can people usually enjoy the dragon dance?
| F. Now they still represent wisdom, power and wealth.
| G. Dragon dancers have to work as a team to make the dragon come to life.
阅读下面短文,从其后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,有两项是多余的。
During the Chinese New Year, people can watch colourful dragon dances in the street or on TV programmes. 1.
D
It is because both in the north and in the south, Chinese can express hope for a happy life through the activity.Dragons are respected and loved in Chinese culture. In ancient China, the dragon was thought as a mythical animal that could make clouds and bring rains, and prevent disasters and bring happiness. 2.
F
And they are also said to scare away evil spirits and bad luck.Guided by a big dragon ball, the dragon dancers make different kinds of movements while holding the cloth dragon. 3.
G
As many as 9 to 15 dancers use long poles to guide the dragon's head and snakelike body. Usually one dancer does tricks on the dragon. Tricks are often jumps and moves that make the dragon turn in different ways.4.
A
It is usually performed in the evening. One of Hong Kong's modern-looking neighbourhoods in Wan Chai District is home to the Tai Hang Fire Dragon Dance, a folk art form with a history of over 100 years. 5. C
Then the villagers started to perform a fire dragon dance for three days to drive it away. Since then, around Mid-Autumn Festival every year, the villagers perform fire dragon dances to make wishes.Today people often see dragon dances during holidays, festivals and the opening of new businesses. These performances invite wealth and good luck.
| A. A special kind is the Fire Dragon Dance.
| B. The Cloth Dragon Dance has a long history.
| C. It is said that a disease swept through the village.
| D. Why is the dragon dance so popular across China?
| E. Where can people usually enjoy the dragon dance?
| F. Now they still represent wisdom, power and wealth.
| G. Dragon dancers have to work as a team to make the dragon come to life.
答案:
D 【文章大意】本文主要介绍了中国的传统文化之一——舞龙。
1.D [解析]根据“It is because both in the north and in the south,Chinese can express hope for a happy life through the activity.”可知,此处解释原因,说明空处应是why引导的特殊疑问句。选项D“为什么舞龙在中国如此流行?”符合语境。故选D。
2.F [解析]根据“In ancient China,the dragon was thought as a mythical animal that could make clouds and bring rains,and prevent disasters and bring happiness ... And they are also said to scare away evil spirits and bad luck.”可知,此处介绍龙的一些代表意义,选项F“现在它们仍然代表着智慧、权力和财富”符合语境。故选F。
3.G [解析]根据“Guided by a big dragon ball,the dragon dancers make different kinds of movements while holding the cloth dragon.”可知,此处介绍舞龙,选项G“舞龙者必须团队合作才能让龙活灵活现”符合语境。故选G。
4.A [解析]根据“It is usually performed in the evening. One of Hong Kong’s modern-looking neighbourhoods in Wan Chai District is home to the Tai Hang Fire Dragon Dance,a folk art form with a history of over 100 years.”可知,此处介绍火龙舞,选项A“一种特殊的种类是火龙舞”符合语境。故选A。
5.C [解析]根据“Then the villagers started to perform a fire dragon dance for three days to drive it away.”可知,此处介绍火龙舞背后的传说,选项C“据说一种疾病席卷了整个村庄”符合语境。故选C。
1.D [解析]根据“It is because both in the north and in the south,Chinese can express hope for a happy life through the activity.”可知,此处解释原因,说明空处应是why引导的特殊疑问句。选项D“为什么舞龙在中国如此流行?”符合语境。故选D。
2.F [解析]根据“In ancient China,the dragon was thought as a mythical animal that could make clouds and bring rains,and prevent disasters and bring happiness ... And they are also said to scare away evil spirits and bad luck.”可知,此处介绍龙的一些代表意义,选项F“现在它们仍然代表着智慧、权力和财富”符合语境。故选F。
3.G [解析]根据“Guided by a big dragon ball,the dragon dancers make different kinds of movements while holding the cloth dragon.”可知,此处介绍舞龙,选项G“舞龙者必须团队合作才能让龙活灵活现”符合语境。故选G。
4.A [解析]根据“It is usually performed in the evening. One of Hong Kong’s modern-looking neighbourhoods in Wan Chai District is home to the Tai Hang Fire Dragon Dance,a folk art form with a history of over 100 years.”可知,此处介绍火龙舞,选项A“一种特殊的种类是火龙舞”符合语境。故选A。
5.C [解析]根据“Then the villagers started to perform a fire dragon dance for three days to drive it away.”可知,此处介绍火龙舞背后的传说,选项C“据说一种疾病席卷了整个村庄”符合语境。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看