第117页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
(
A.to know
B.knowing
C.know
D.to be known
A
)4. —I can't get in touch with Johnson. Do you happen his new telephone number? —Sorry,I don't have his new number.A.to know
B.knowing
C.know
D.to be known
答案:
4.A [解析]考查固定搭配。句意:——我无法联系到约翰逊。你碰巧知道他的新电话号码吗?——对不起,我没有他的新号码。happen to do sth碰巧做某事。故选A。
(
A.die of
B.die away
C.die out
D.die for
A
)5. A UN report says that every year about 5 million people hunger in the world and that most of them are children.A.die of
B.die away
C.die out
D.die for
答案:
5.A [解析]考查动词短语辨析。句意:联合国的一份报告指出,世界上每年大约有500万人死于饥饿,他们中的大多数都是儿童。die of 死于(内因);die away 逐渐消失;die out灭绝;die for为……而死。根据空后的“hunger”可知,此处表示“死于饥饿”。故选A。
(
A.pushed to
B.pushed for
C.pulled out
D.put in
B
)6. Steve Jobs was a great man who the use of digital music.A.pushed to
B.pushed for
C.pulled out
D.put in
答案:
6.B [解析]考查动词短语辨析。句意:史蒂夫·乔布斯是一位推动数字音乐使用的伟大人物。push for 推动,符合语境。push to后接动词原形,努力去做某事;pull out退出,拔出;put in放入,投入。故选B。
(
A.at last
B.at present
C.at first
D.at most
B
)7. —Hello! Can I speak to Ms Smith? —Sorry. She is very busy . Can she call you back later?A.at last
B.at present
C.at first
D.at most
答案:
7.B [解析]考查介词短语辨析。句意:——你好!我可以和史密斯女士通话吗?——对不起。她现在很忙。她能稍后给你回电话吗?at last 最后;at present 现在;at first 首先;at most至多。根据“Can she call you back later?”可知,史密斯女士现在很忙。故选B。
(
A.cared for;her fortieth
B.came up with;her forties
C.took little notice of;her forties
D.made no difference to;the forties
C
)8. Madame Curie the honours that were given to her in .A.cared for;her fortieth
B.came up with;her forties
C.took little notice of;her forties
D.made no difference to;the forties
答案:
8.C [解析]考查动词短语辨析和固定搭配。句意:居里夫人对四十多岁时获得的荣誉并不太在意。care for 关心;come up with想出;take little notice of 不太在意;make no difference to 对……没影响。根据句意可知,take little notice of符合语境;表示“在某人四十多岁时”用in one's forties。故选C。
(
A.hunger
B.health
C.pollution
D.population
A
)9. 实验班原创 —Yuan Longping,together with his team,solved the problem of for many people all over China.A.hunger
B.health
C.pollution
D.population
答案:
9.A [解析]考查名词辨析。句意:袁隆平和他的团队一起解决了全中国很多人的饥饿问题。hunger 饥饿;health 健康;pollution污染;population人口。根据常识可知,袁隆平培育出的杂交水稻解决了饥饿问题。故选A。
素养考向 本题主要考查学生的文化意识素养。
素养考向 本题主要考查学生的文化意识素养。
(
—. Maybe Nantong Cuibing is a nice try.
A.That's all right
B.With pleasure
C.It doesn't matter
D.I'm afraid not
B
)10. (2024·南通中考)—Can you give me some advice? I want to buy some local food for my friends.—. Maybe Nantong Cuibing is a nice try.
A.That's all right
B.With pleasure
C.It doesn't matter
D.I'm afraid not
答案:
10.B [解析]考查情景交际。句意:——你能给我一些建议吗?我想给我的朋友买些当地的食物。——很乐意。也许南通脆饼是个不错的尝试。That's all right 没关系;With pleasure很乐意;It doesn't matter没关系;I'm afraid not恐怕不行。根据“Can you give me some advice?”以及“Maybe Nantong Cuibing is a nice try.”可知,此处是同意给对方一些建议,选项B符合语境。故选B。
三、新语篇 人物传记 (2025·南京建邺区期中)完形填空(30分)
你喜欢画画吗?让我们来看看儿童作家、插画家汤米·狄波拉实现梦想的故事吧!
In 1938,when Tomie dePaola was just four years old,he already knew what he wanted to do when he grew up. He told everyone his great plans to write stories and draw illustrations(插画) for books.
When he was little,Tomie would sit on his Irish(爱尔兰的) mother's knee and listen with 1 to traditional stories from Ireland. She would read to him every day. Besides his mother's stories,Tomie also loved the tales that his Irish grandfather told him. Tomie would later use traditional Irish stories and tales for some of his 2.
Tomie loved listening to stories,3 what he really wanted to do was to read himself. He was excited when he started the first grade,and he 4 learned to read. He had a huge interest in stories,and he read everything he could find.
When he was about ten years old,Tomie received some art tools 5 presents. He thought they were the best gifts ever. At school,the art teacher 6 him because he seemed to be a born artist. She would make sure he got extra paper for his drawings. Tomie would draw pictures for the children in his class. He would 7 paper dolls and give them to the girl who was his favourite that week.
When Tomie grew up,he went to the same art school as his twin cousins. He remembered what his cousins told him. To be a good artist,he would need to practise,practise,practise!That's just 8 Tomie did.
When Tomie finished school,he became an art teacher. He got his first book job in 1965 to illustrate a children's science book called Sound Science. Not long after that,he wrote and illustrated his first book.
People love Tomie's books. He has received many 9 for literature—some for his illustrations and some for his stories. The first major award he received was the Caldecott Honor Book Award for his illustrations in Strega Nona.
Tomie dePaola 10 his dreams of becoming a writer and an illustrator. He wrote and illustrated many books that are enjoyed by people of many ages.
(
B. sadness
C. calm
D. anger
(
B. artists
C. books
D. students
(
B. so
C. but
D. or
(
B. quickly
C. badly
D. loudly
(
B. of
C. with
D. as
(
B. agreed with
C. connected with
D. took notice of
(
B. create
C. match
D. practise
(
B. what
C. why
D. when
(
B. presents
C. flowers
D. awards
(
B. reminded
C. accepted
D. finished
你喜欢画画吗?让我们来看看儿童作家、插画家汤米·狄波拉实现梦想的故事吧!
In 1938,when Tomie dePaola was just four years old,he already knew what he wanted to do when he grew up. He told everyone his great plans to write stories and draw illustrations(插画) for books.
When he was little,Tomie would sit on his Irish(爱尔兰的) mother's knee and listen with 1 to traditional stories from Ireland. She would read to him every day. Besides his mother's stories,Tomie also loved the tales that his Irish grandfather told him. Tomie would later use traditional Irish stories and tales for some of his 2.
Tomie loved listening to stories,3 what he really wanted to do was to read himself. He was excited when he started the first grade,and he 4 learned to read. He had a huge interest in stories,and he read everything he could find.
When he was about ten years old,Tomie received some art tools 5 presents. He thought they were the best gifts ever. At school,the art teacher 6 him because he seemed to be a born artist. She would make sure he got extra paper for his drawings. Tomie would draw pictures for the children in his class. He would 7 paper dolls and give them to the girl who was his favourite that week.
When Tomie grew up,he went to the same art school as his twin cousins. He remembered what his cousins told him. To be a good artist,he would need to practise,practise,practise!That's just 8 Tomie did.
When Tomie finished school,he became an art teacher. He got his first book job in 1965 to illustrate a children's science book called Sound Science. Not long after that,he wrote and illustrated his first book.
People love Tomie's books. He has received many 9 for literature—some for his illustrations and some for his stories. The first major award he received was the Caldecott Honor Book Award for his illustrations in Strega Nona.
Tomie dePaola 10 his dreams of becoming a writer and an illustrator. He wrote and illustrated many books that are enjoyed by people of many ages.
(
A
)1. A. interestB. sadness
C. calm
D. anger
(
C
)2. A. giftsB. artists
C. books
D. students
(
C
)3. A. untilB. so
C. but
D. or
(
B
)4. A. hardlyB. quickly
C. badly
D. loudly
(
D
)5. A. forB. of
C. with
D. as
(
D
)6. A. laughed atB. agreed with
C. connected with
D. took notice of
(
B
)7. A. imagineB. create
C. match
D. practise
(
B
)8. A. howB. what
C. why
D. when
(
D
)9. A. lettersB. presents
C. flowers
D. awards
(
A
)10. A. achievedB. reminded
C. accepted
D. finished
答案:
1.A [解析]考查名词辨析。句意:小时候,汤米会坐在他爱尔兰母亲的膝盖上,饶有兴趣地聆听来自爱尔兰的传统故事。interest 兴趣;sadness悲伤;calm平静;anger愤怒。根据“She would read to him every day.”可知,他母亲每天都给他读故事,由此可知,他对爱尔兰的传统故事感兴趣。故选A。
2.C [解析]考查名词辨析。句意:汤米后来会在他的一些书中使用传统的爱尔兰故事和传说。gift 礼物;artist画家;book书;student学生。根据后文中的“Not long after that,he wrote and illustrated his first book.”可知,汤米长大后成为一名作家和插画家,所以此处指他把传统的爱尔兰故事和传说写到了书里。故选C。
3.C [解析]考查连词辨析。句意:汤米喜欢听故事,但他真正想做的事是自己阅读。until 直到;so 所以;but 但是;or或者。根据“Tomie loved listening to stories,... what he really wanted to do was to read himself.”可知,“他喜欢听故事”和“他真正想做的事是自己阅读”之间是转折关系。故选C。
4.B [解析]考查副词辨析。句意:他上一年级时很兴奋,很快就学会了阅读。hardly 几乎不;quickly快速地;badly严重地;loudly大声地。根据“He had a huge interest in stories,and he read everything he could find.”可知,他阅读了能找到的所有读物,由此可知,他很快学会了阅读。故选B。
5.D [解析]考查介词辨析。句意:当汤米大约十岁的时候,他收到了一些绘画工具作为礼物。for 为了;of……的;with 带有;as 作为。根据“Tomie received some art tools... presents”可知,他收到了一些作为礼物的绘画工具。故选D。
6.D [解析]考查动词短语辨析。句意:在学校里,美术老师注意到了他,因为他似乎是个天生的艺术家。laugh at 嘲笑;agree with同意;connect with与……联系;take notice of注意到。根据“because he seemed to be a born artist”可知,此处表示美术老师注意到了他。故选D。
7.B [解析]考查动词辨析。句意:他会制作纸娃娃,并把它们送给了那个星期他最喜欢的女孩。imagine 想象;create创造;match 匹配;practise练习。根据“give them to the girl who was his favourite that week”可知,他会做纸娃娃。故选B。
8.B [解析]考查疑问词辨析。句意:那就是汤米所做的事。how 如何;what 什么;why 为什么;when什么时候。根据“That's just... Tomie did.”可知,空处引导表语从句,且在从句中作宾语,表示“不断地练习”这件事,应用what。故选B。
9.D [解析]考查名词辨析。句意:他获得了许多文学奖项,有些是因为他的插图,有些是因为他的故事。letter 信件;present礼物;flower 花;award奖项。根据“The first major award he received was the Caldecott Honor Book Award for his illustrations in Strega Nona.”可知,他获得了很多奖项。故选D。
10.A [解析]考查动词辨析。句意:汤米·狄波拉实现了成为作家和插画家的梦想。achieve 实现;remind 使想起;accept 接受;finish完成。根据“Tomie dePaola... his dreams of becoming a writer and an illustrator.”可知,汤米·狄波拉实现了他的梦想。故选A。
2.C [解析]考查名词辨析。句意:汤米后来会在他的一些书中使用传统的爱尔兰故事和传说。gift 礼物;artist画家;book书;student学生。根据后文中的“Not long after that,he wrote and illustrated his first book.”可知,汤米长大后成为一名作家和插画家,所以此处指他把传统的爱尔兰故事和传说写到了书里。故选C。
3.C [解析]考查连词辨析。句意:汤米喜欢听故事,但他真正想做的事是自己阅读。until 直到;so 所以;but 但是;or或者。根据“Tomie loved listening to stories,... what he really wanted to do was to read himself.”可知,“他喜欢听故事”和“他真正想做的事是自己阅读”之间是转折关系。故选C。
4.B [解析]考查副词辨析。句意:他上一年级时很兴奋,很快就学会了阅读。hardly 几乎不;quickly快速地;badly严重地;loudly大声地。根据“He had a huge interest in stories,and he read everything he could find.”可知,他阅读了能找到的所有读物,由此可知,他很快学会了阅读。故选B。
5.D [解析]考查介词辨析。句意:当汤米大约十岁的时候,他收到了一些绘画工具作为礼物。for 为了;of……的;with 带有;as 作为。根据“Tomie received some art tools... presents”可知,他收到了一些作为礼物的绘画工具。故选D。
6.D [解析]考查动词短语辨析。句意:在学校里,美术老师注意到了他,因为他似乎是个天生的艺术家。laugh at 嘲笑;agree with同意;connect with与……联系;take notice of注意到。根据“because he seemed to be a born artist”可知,此处表示美术老师注意到了他。故选D。
7.B [解析]考查动词辨析。句意:他会制作纸娃娃,并把它们送给了那个星期他最喜欢的女孩。imagine 想象;create创造;match 匹配;practise练习。根据“give them to the girl who was his favourite that week”可知,他会做纸娃娃。故选B。
8.B [解析]考查疑问词辨析。句意:那就是汤米所做的事。how 如何;what 什么;why 为什么;when什么时候。根据“That's just... Tomie did.”可知,空处引导表语从句,且在从句中作宾语,表示“不断地练习”这件事,应用what。故选B。
9.D [解析]考查名词辨析。句意:他获得了许多文学奖项,有些是因为他的插图,有些是因为他的故事。letter 信件;present礼物;flower 花;award奖项。根据“The first major award he received was the Caldecott Honor Book Award for his illustrations in Strega Nona.”可知,他获得了很多奖项。故选D。
10.A [解析]考查动词辨析。句意:汤米·狄波拉实现了成为作家和插画家的梦想。achieve 实现;remind 使想起;accept 接受;finish完成。根据“Tomie dePaola... his dreams of becoming a writer and an illustrator.”可知,汤米·狄波拉实现了他的梦想。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看