第217页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
A跨学科彩虹的形成(2025.南京建邺区期中)

Rainbows are created by light shining through water or clear
objects.In nature,rainbows usually appear where rain and sunlight
meet.Rainbows are beautiful tricks of light.Science,though,has
unlocked their mysteries.
Where and When Rainbows Appear
Notice the weather the next time you see a rainbow.There will
be rain or mist(薄雾)in front of you,and the sun will be shining
from behind you.The rainbow will appear in the rain or mist.
Water in the air and direct light are the two things needed to see a
rainbow in nature.A rainbow won't appear if the sky is too cloudy.
The best time to see a rainbow is usually in the morning or late
afternoon.That's when the sun is in the best place to create one.If
you're lucky,you might see a double or even a triple rainbow.
You can sometimes see rainbows in the mist of a waterfall too.
A fountain(喷泉)can create a small rainbow,and a sprinkler(洒水
器)on a sunny day may put on a colourful show.Rainbows can even
form under a bright moon. These special rainbows are called
moon bows.
To a viewer,a rainbow looks like a half circle. However,a
rainbow actually forms a full circle.From the ground,most times
we can only see a rainbow's top half.Sometimes though,lucky
airline pilots may see a rainbow's complete circle from the sky.
How Rainbows Form
Ren é Descartes was a French scientist.He was born over four
hundred years ago. He was attracted by rainbows and wanted to
learn more about them.He used sunlight and a big ball filled with water to do experiments. Descartes discovered that to see a rainbow,the viewer must be looking at the light from the right angle(角度).To understand rainbows,it helps to understand how light travels. Light moves at different speeds through different mediums(介质).Think of running on land.Then imagine running in knee−deep water.You move slower through water.In the same way,light moves faster through air than through water. This happens because water is thicker than air.When light enters water,it slows and changes its original path(路线).This process makes objects,
such as a pencil sitting in a glass of water,seem to bend(弯曲).
We can see rainbows in nature when direct light meets drops of rain.Sunlight refracts(折射)as it enters each drop.The light then reflects,or bounces,off the inside of each drop,like light off a mirror.The light refracts again as it exits the drop.Light refracts and reflects in millions of water droplets in the sky at the same time.This process makes all the colours of a rainbow.
(
the underlined sentence “ Rainbows are beautiful tricks of light." in Paragraph 1?
A.Rainbows are tricks made by many scientists.
B.Someone lied to us about the truth of rainbows.
C.Rainbows are made by some unknown magic tricks.
D.The light plays tricks on people's eyes and makes rainbows.
(
form?
A.Over a sprinkler on a very cloudy day..
B.On a misty morning.
C.Over a fountain under a bright moon.
D.In the mist of a waterfall.
(
underlined sentence in Paragraph 6?

(
A.A rainbow can be a complete circle as well as a half circle.
B.You need to stand at a right angle to see a rainbow.
C.Light can actually make a pencil bend in water.
D.Light moves faster in thicker mediums like water..
Rainbows are created by light shining through water or clear
objects.In nature,rainbows usually appear where rain and sunlight
meet.Rainbows are beautiful tricks of light.Science,though,has
unlocked their mysteries.
Where and When Rainbows Appear
Notice the weather the next time you see a rainbow.There will
be rain or mist(薄雾)in front of you,and the sun will be shining
from behind you.The rainbow will appear in the rain or mist.
Water in the air and direct light are the two things needed to see a
rainbow in nature.A rainbow won't appear if the sky is too cloudy.
The best time to see a rainbow is usually in the morning or late
afternoon.That's when the sun is in the best place to create one.If
you're lucky,you might see a double or even a triple rainbow.
You can sometimes see rainbows in the mist of a waterfall too.
A fountain(喷泉)can create a small rainbow,and a sprinkler(洒水
器)on a sunny day may put on a colourful show.Rainbows can even
form under a bright moon. These special rainbows are called
moon bows.
To a viewer,a rainbow looks like a half circle. However,a
rainbow actually forms a full circle.From the ground,most times
we can only see a rainbow's top half.Sometimes though,lucky
airline pilots may see a rainbow's complete circle from the sky.
How Rainbows Form
Ren é Descartes was a French scientist.He was born over four
hundred years ago. He was attracted by rainbows and wanted to
learn more about them.He used sunlight and a big ball filled with water to do experiments. Descartes discovered that to see a rainbow,the viewer must be looking at the light from the right angle(角度).To understand rainbows,it helps to understand how light travels. Light moves at different speeds through different mediums(介质).Think of running on land.Then imagine running in knee−deep water.You move slower through water.In the same way,light moves faster through air than through water. This happens because water is thicker than air.When light enters water,it slows and changes its original path(路线).This process makes objects,
such as a pencil sitting in a glass of water,seem to bend(弯曲).
We can see rainbows in nature when direct light meets drops of rain.Sunlight refracts(折射)as it enters each drop.The light then reflects,or bounces,off the inside of each drop,like light off a mirror.The light refracts again as it exits the drop.Light refracts and reflects in millions of water droplets in the sky at the same time.This process makes all the colours of a rainbow.
(
D
)1.中考新考法句意理解 Which sentence below can best explainthe underlined sentence “ Rainbows are beautiful tricks of light." in Paragraph 1?
A.Rainbows are tricks made by many scientists.
B.Someone lied to us about the truth of rainbows.
C.Rainbows are made by some unknown magic tricks.
D.The light plays tricks on people's eyes and makes rainbows.
(
A
)2.In which of the following situations,a rainbow CAN'Tform?
A.Over a sprinkler on a very cloudy day..
B.On a misty morning.
C.Over a fountain under a bright moon.
D.In the mist of a waterfall.
(
D
)3.中考新考法图片理解 Which could be the best picture for theunderlined sentence in Paragraph 6?
(
B
)4.Which statement below is TRUE according to the article?A.A rainbow can be a complete circle as well as a half circle.
B.You need to stand at a right angle to see a rainbow.
C.Light can actually make a pencil bend in water.
D.Light moves faster in thicker mediums like water..
答案:
36 趋势新题特训二 跨学科
A【文章大意】本文主要解释了彩虹是如何形成的,以及在什么条件下可以看到彩虹。
1.D [解析]推理判断题。根据“Rainbows are beautiful tricks of light.”可知,“彩虹是光的美丽把戏”,这句话的意思是光通过折射、反射等作用让我们看到彩虹,就好像在跟我们的眼睛玩把戏一样。因此选项D“光对人的眼睛玩把戏,从而形成彩虹。”是最能解释这句话的。故选D。
2.A [解析]细节理解题。根据“A fountain(喷泉) can create a small rainbow,and a sprinkler(洒水器) on a sunny day may put on a colourful show.”以及“A rainbow won't appear if the sky is too cloudy.”可知,洒水器在晴朗的天气时可以形成彩虹,在多云的天气时不能形成彩虹。故选A。
3.D [解析]细节理解题。根据“When light enters water,it slows and changes its original path(路线). This process makes objects,such as a pencil sitting in a glass of water,seem to bend(弯曲).”可知,当光进入水中时,它的速度会减慢,并且会改变其原本的传播路径,这一过程使得诸如放在水杯里的铅笔之类的物体看起来好像发生了弯曲。选项D图是关于光在空气和水中折射的原理,光从空气进入水中,发生折射。故选D。
4.B [解析]细节理解题。根据“Descartes discovered that to see a rainbow,the viewer must be looking at the light from the right angle(角度).”可知,要看到彩虹,观察者必须从正确的角度观察光线。选项B“你需要站在正确的角度才能看到彩虹。”表述正确。故选B。
A【文章大意】本文主要解释了彩虹是如何形成的,以及在什么条件下可以看到彩虹。
1.D [解析]推理判断题。根据“Rainbows are beautiful tricks of light.”可知,“彩虹是光的美丽把戏”,这句话的意思是光通过折射、反射等作用让我们看到彩虹,就好像在跟我们的眼睛玩把戏一样。因此选项D“光对人的眼睛玩把戏,从而形成彩虹。”是最能解释这句话的。故选D。
2.A [解析]细节理解题。根据“A fountain(喷泉) can create a small rainbow,and a sprinkler(洒水器) on a sunny day may put on a colourful show.”以及“A rainbow won't appear if the sky is too cloudy.”可知,洒水器在晴朗的天气时可以形成彩虹,在多云的天气时不能形成彩虹。故选A。
3.D [解析]细节理解题。根据“When light enters water,it slows and changes its original path(路线). This process makes objects,such as a pencil sitting in a glass of water,seem to bend(弯曲).”可知,当光进入水中时,它的速度会减慢,并且会改变其原本的传播路径,这一过程使得诸如放在水杯里的铅笔之类的物体看起来好像发生了弯曲。选项D图是关于光在空气和水中折射的原理,光从空气进入水中,发生折射。故选D。
4.B [解析]细节理解题。根据“Descartes discovered that to see a rainbow,the viewer must be looking at the light from the right angle(角度).”可知,要看到彩虹,观察者必须从正确的角度观察光线。选项B“你需要站在正确的角度才能看到彩虹。”表述正确。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看