第233页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
D 新素材 用空气制造肉
Creating meat out of air sounds unbelievable, right? However, according to the company called Air Protein, it's real and can be achieved.
The company was founded by Dr Lisa Dyson, a physicist, with the goal of producing meat alternatives (替代物). Plant - based meat alternatives are well known these days and they are thought of as the future of the meat industry. But Air Protein is at a new level. They are mainly depending on microbes (微生物) to make protein - based flour (蛋白质粉) that can be used to make meatless products.
Air Protein is the only company for now making proteins out of the air. But their technology came from a research that NASA carried out in the 1960s. They were trying to come up with ways that astronauts could grow their own food in space and discovered these microbes.
It sounds easy, but it is surely a lot tougher than what the company has so far shown. But the company believes that it is also the greenest way to produce protein right now. The "magic" happens in some large boxes that take up less land than both animal - raising and plant - growing. Besides, the air is renewable power. Dyson says it's cheaper and greener than other ways.
But is the world ready for this? Well, the company certainly believes so and is quite sure about this. It describes their products as "perfect" but we'll just have to see what the market thinks when they hit store shelves.
(1)中考新考法 推断文章开篇方式 How does the writer begin the passage?
A. By comparing two facts.
B. By asking a question.
C. By giving an example.
D. By listing numbers.
(2)中考新考法 细节多选 According to the passage, what are the advantages of making proteins from air?
a. take up less land
b. simple and easy
c. be cheaper
d. be greener
e. keep longer time
A. abc
B. bcd
C. acd
D. cde
(3)中考新考法 标题归纳 What's the best title for this passage?
A. Changing eating habits
B. Making meat from air
C. Growing plants better
D. Improving a new company
Creating meat out of air sounds unbelievable, right? However, according to the company called Air Protein, it's real and can be achieved.
The company was founded by Dr Lisa Dyson, a physicist, with the goal of producing meat alternatives (替代物). Plant - based meat alternatives are well known these days and they are thought of as the future of the meat industry. But Air Protein is at a new level. They are mainly depending on microbes (微生物) to make protein - based flour (蛋白质粉) that can be used to make meatless products.
Air Protein is the only company for now making proteins out of the air. But their technology came from a research that NASA carried out in the 1960s. They were trying to come up with ways that astronauts could grow their own food in space and discovered these microbes.
It sounds easy, but it is surely a lot tougher than what the company has so far shown. But the company believes that it is also the greenest way to produce protein right now. The "magic" happens in some large boxes that take up less land than both animal - raising and plant - growing. Besides, the air is renewable power. Dyson says it's cheaper and greener than other ways.
But is the world ready for this? Well, the company certainly believes so and is quite sure about this. It describes their products as "perfect" but we'll just have to see what the market thinks when they hit store shelves.
(1)中考新考法 推断文章开篇方式 How does the writer begin the passage?
A. By comparing two facts.
B. By asking a question.
C. By giving an example.
D. By listing numbers.
(2)中考新考法 细节多选 According to the passage, what are the advantages of making proteins from air?
a. take up less land
b. simple and easy
c. be cheaper
d. be greener
e. keep longer time
A. abc
B. bcd
C. acd
D. cde
(3)中考新考法 标题归纳 What's the best title for this passage?
A. Changing eating habits
B. Making meat from air
C. Growing plants better
D. Improving a new company
答案:
D【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一家公司利用空气来制造肉的新研究。
1.B [解析]推理判断题。根据第一段中的“Creating meat out of air sounds unbelievable, right?”可知,文章通过提问题的方式开篇,吸引读者的注意。故选B。
2.C [解析]细节理解题。根据第四段中的“The ‘magic’ happens in some large boxes that take up less land than both animal-raising and plant-growing. Besides, the air is renewable power. Dyson says it’s cheaper and greener than other ways.”可知,利用空气制造蛋白质的好处有占用更少的土地、成本更低和更环保。故选C。
3.B [解析]标题归纳题。通读全文可知,文章主要围绕如何利用空气来制造肉类,因此选项B“用空气制造肉类”最符合本文主题。故选B。
1.B [解析]推理判断题。根据第一段中的“Creating meat out of air sounds unbelievable, right?”可知,文章通过提问题的方式开篇,吸引读者的注意。故选B。
2.C [解析]细节理解题。根据第四段中的“The ‘magic’ happens in some large boxes that take up less land than both animal-raising and plant-growing. Besides, the air is renewable power. Dyson says it’s cheaper and greener than other ways.”可知,利用空气制造蛋白质的好处有占用更少的土地、成本更低和更环保。故选C。
3.B [解析]标题归纳题。通读全文可知,文章主要围绕如何利用空气来制造肉类,因此选项B“用空气制造肉类”最符合本文主题。故选B。
二、新素材 世界上最深的酒店(2025·无锡锡山区调研)任务型阅读
In need of some rest? You can now climb down 419 metres to have the deepest sleep below ground. The hotel called Deep Sleep, under the mountains of Snowdonia in Wales, is the world's deepest hotel. Guests (客人) must journey down through a slate mine (板岩矿) to reach the hotel.
The hotel has four twin - bed cabins (小木屋) and a romantic grotto (洞穴) with a double bed. A night stay for two in a cabin costs 350 pounds while the price for two in the grotto is 550 pounds. And if you stay here alone, you will have to pay the price of two too.
You can only book the hotel for a Saturday night through to Sunday morning and getting to your room is far from relaxing. You will have to complete a 45 - minute walk into the mountains and at the end you'll get a helmet (头盔), light, harness (安全带) and boots before going into the world's largest and deepest slate mine.
The trip down into the mine includes miner stairwells (楼梯井), old bridges and a scramble (
Then, try and relax for the evening with a free meal to enjoy at the picnic table. After that just head off to bed.
It's also important to note it's not exactly warm down there. It's about 10℃, so it will feel the same as if you were camping outside.
All guests must get up before 8 a.m. for a hot drink and breakfast before starting the trip back up to ground level. And going up is always harder than coming down. Whatever, it sounds special.
1. Where is the hotel called Deep Sleep?
2. How much do you have to pay if you sleep in the grotto for one night?
3. How long will it take you to get to the hotel?
4. What should you bring before going into the mine?
5. 中考新考法 开放式谈对“深度睡眠”酒店之旅的看法 What do you think of the trip to the Deep Sleep?
In need of some rest? You can now climb down 419 metres to have the deepest sleep below ground. The hotel called Deep Sleep, under the mountains of Snowdonia in Wales, is the world's deepest hotel. Guests (客人) must journey down through a slate mine (板岩矿) to reach the hotel.
The hotel has four twin - bed cabins (小木屋) and a romantic grotto (洞穴) with a double bed. A night stay for two in a cabin costs 350 pounds while the price for two in the grotto is 550 pounds. And if you stay here alone, you will have to pay the price of two too.
You can only book the hotel for a Saturday night through to Sunday morning and getting to your room is far from relaxing. You will have to complete a 45 - minute walk into the mountains and at the end you'll get a helmet (头盔), light, harness (安全带) and boots before going into the world's largest and deepest slate mine.
The trip down into the mine includes miner stairwells (楼梯井), old bridges and a scramble (
攀
爬). It takes about 60 minutes, and once you complete the trip, you'll arrive at a set of large steel doors. Welcome to Deep Sleep!Then, try and relax for the evening with a free meal to enjoy at the picnic table. After that just head off to bed.
It's also important to note it's not exactly warm down there. It's about 10℃, so it will feel the same as if you were camping outside.
All guests must get up before 8 a.m. for a hot drink and breakfast before starting the trip back up to ground level. And going up is always harder than coming down. Whatever, it sounds special.
1. Where is the hotel called Deep Sleep?
It is under the mountains of Snowdonia in Wales.
2. How much do you have to pay if you sleep in the grotto for one night?
550 pounds.
3. How long will it take you to get to the hotel?
About 105 minutes.
4. What should you bring before going into the mine?
A helmet, light, harness and boots.
5. 中考新考法 开放式谈对“深度睡眠”酒店之旅的看法 What do you think of the trip to the Deep Sleep?
It is interesting and special.(开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。)
答案:
二、【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了名为“深度睡眠”的酒店,它位于威尔士斯诺多尼亚山脉下方,是世界上最深的酒店。
1.It is under the mountains of Snowdonia in Wales.
2.550 pounds.
3.About 105 minutes.
4.A helmet, light, harness and boots.
5.It is interesting and special.(开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。)
1.It is under the mountains of Snowdonia in Wales.
2.550 pounds.
3.About 105 minutes.
4.A helmet, light, harness and boots.
5.It is interesting and special.(开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。)
查看更多完整答案,请扫码查看