第176页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
B(2024·无锡中考)
One day, our teacher, Mr Sims, announced that the seventh grade field trip would be to a theme park. The classroom was filled with excitement as the girls discussed what they would wear and what they should bring with them. I sat back and listened, knowing that my parents did not have the money to send me. It made me
Sitting back down in his seat, Danny held his head up
"Dan, I'm very proud of you for
Seeing the students whispering in the back, Mr Sims spoke again, only
"This year, we're going to do things differently. The trip is not until the end of the month, so there's plenty of time for money
Of course, Shelly, the most popular girl in the class, spoke up.
"Well, Mr Sims, my parents can
"Shelly, this is not a matter of being rich or poor. Money is not just something that is handed to you when you get older. This will be a great learning experience for everyone, whether you have the money or not."
()1. A. bored
B. angry
C. relaxed
D. happy
()2. A. how
B. when
C. why
D. what
()3. A. work
B. town
C. hope
D. time
()4. A. excitedly
B. proudly
C. worriedly
D. politely
()5. A. secrets
B. changes
C. praises
D. whispers
()6. A. understanding
B. describing
C. explaining
D. announcing
()7. A. faster
B. slower
C. louder
D. quieter
()8. A. lending
B. making
C. spending
D. raising
()9. A. ideas
B. questions
C. plans
D. suggestions
()10. A. afford
B. cancel
C. return
D. share
One day, our teacher, Mr Sims, announced that the seventh grade field trip would be to a theme park. The classroom was filled with excitement as the girls discussed what they would wear and what they should bring with them. I sat back and listened, knowing that my parents did not have the money to send me. It made me
B
1 to feel so left out. But not Danny. He simply told everyone that he wouldn't be going. When Mr Sims asked him C
2, Danny stood up and said, "It's too much money for me. My dad hurt his back and has been out of A
3 for a while. I'm not asking my parents for money."Sitting back down in his seat, Danny held his head up
B
4, even though whispering had already begun. I could only sit quietly in my seat, knowing those D
5 could be about me when they found out I would not be going either."Dan, I'm very proud of you for
A
6 the situation that your parents are in," Mr Sims replied.Seeing the students whispering in the back, Mr Sims spoke again, only
C
7."This year, we're going to do things differently. The trip is not until the end of the month, so there's plenty of time for money
D
8. Each student must bring in at least one idea for that. If a student doesn't want to help, then he or she will be staying here that day. Any B
9?"Of course, Shelly, the most popular girl in the class, spoke up.
"Well, Mr Sims, my parents can
A
10 it. Do I still have to help?""Shelly, this is not a matter of being rich or poor. Money is not just something that is handed to you when you get older. This will be a great learning experience for everyone, whether you have the money or not."
()1. A. bored
B. angry
C. relaxed
D. happy
()2. A. how
B. when
C. why
D. what
()3. A. work
B. town
C. hope
D. time
()4. A. excitedly
B. proudly
C. worriedly
D. politely
()5. A. secrets
B. changes
C. praises
D. whispers
()6. A. understanding
B. describing
C. explaining
D. announcing
()7. A. faster
B. slower
C. louder
D. quieter
()8. A. lending
B. making
C. spending
D. raising
()9. A. ideas
B. questions
C. plans
D. suggestions
()10. A. afford
B. cancel
C. return
D. share
答案:
B 【文章大意】本文是一篇记叙文,讲述了作者的班级要去旅行,作者没有钱,但羞于承认。班级里同样没有钱去旅行的丹尼却诚实地说明了自己的境况,获得了老师的称赞。最后,老师让学生自己筹集资金来参加这次旅行。
1.B [解析]考查形容词辨析。句意:这种被冷落的感觉让我很生气。bored 厌倦的;angry 生气的;relaxed 放松的;happy 高兴的。根据“knowing that my parents did not have the money to send me... to feel so left out”可知,作者没有钱去旅行,感到被冷落,所以很生气。故选B。
2.C [解析]考查疑问词辨析。句意:当西姆斯先生问他为什么时,丹尼站起来说:“这对我来说太贵了。我爸爸伤了背,已经失业一段时间了。我不会向父母要钱。”how 怎样;when 什么时候;why 为什么;what 什么。根据“He simply told everyone that he wouldn’t be going.”以及“It’s too much money for me.”可知,此处是老师询问丹尼为什么不去旅行。故选C。
3.A [解析]考查名词辨析。句意:当西姆斯先生问他为什么时,丹尼站起来说:“这对我来说太贵了。我爸爸伤了背,已经失业一段时间了。我不会向父母要钱。”work 工作;town 城镇;hope 希望;time 时间。根据“My dad hurt his back and has been out of... for a while. I’m not asking my parents for money.”可知,丹尼爸爸的背受伤了,无法工作,所以丹尼不会向父母要钱。故选A。
4.B [解析]考查副词辨析。句意:丹尼在座位上坐了下来,骄傲地抬起头,尽管窃窃私语已经开始了。excitedly 兴奋地;proudly 骄傲地;worriedly 担忧地;politely 有礼貌地。根据“Danny held his head up”及上文可知,丹尼诚实地告诉大家自己的境况,骄傲地抬起头。故选B。
5.D [解析]考查名词辨析。句意:我只能安静地坐在座位上,因为我知道,如果他们发现我也去不了,那些窃窃私语可能就是针对我的。secret 秘密;change 改变;praise 称赞;whisper 低语,私语。根据“even though whispering had already begun”可知,作者觉得如果同学们知道自己也没钱去旅行,那么他们也会窃窃私语。故选D。
6.A [解析]考查动词辨析。句意:“丹,你能理解你父母的处境,我为你感到骄傲。”西姆斯老师回答说。understand 理解;describe 描述;explain 解释;announce 宣布。根据“the situation that your parents are in”可知,丹尼理解父母的难处,所以放弃了旅行。故选A。
7.C [解析]考查形容词比较级辨析。句意:看到学生们在后面窃窃私语,西姆斯老师又说话了,只是声音更大了。faster 更快的;slower 更慢的;louder 更大声的;quieter 更安静的。根据“Seeing the students whispering in the back, Mr Sims spoke again”可知,同学们在窃窃私语,所以老师用更大的声音说话。故选C。
8.D [解析]考查动名词辨析。句意:这次旅行到月底才开始,所以有足够的时间来筹集资金。lending 借出;making 制作;spending 花费;raising 筹集。根据“The trip is not until the end of the month, so there’s plenty of time for money...”及下文“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,这次旅行的费用不再是同学们向自己的父母要,而是自己筹集资金。故选D。
9.B [解析]考查名词辨析。句意:有什么问题吗? idea 想法;question 问题;plan 计划;suggestion 建议。根据下文“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,老师提出建议后,问同学们还有什么问题。故选B。
10.A [解析]考查动词辨析。句意:嗯,西姆斯先生,我父母负担得起。afford 负担得起;cancel 取消;return 返回;share 分享。afford to do sth,其结构为afford to do sth,意为“负担得起做某事”。根据“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,谢莉觉得父母承担得起这次旅行的费用,所以询问自己是否还要参与这次筹钱活动。故选A。
1.B [解析]考查形容词辨析。句意:这种被冷落的感觉让我很生气。bored 厌倦的;angry 生气的;relaxed 放松的;happy 高兴的。根据“knowing that my parents did not have the money to send me... to feel so left out”可知,作者没有钱去旅行,感到被冷落,所以很生气。故选B。
2.C [解析]考查疑问词辨析。句意:当西姆斯先生问他为什么时,丹尼站起来说:“这对我来说太贵了。我爸爸伤了背,已经失业一段时间了。我不会向父母要钱。”how 怎样;when 什么时候;why 为什么;what 什么。根据“He simply told everyone that he wouldn’t be going.”以及“It’s too much money for me.”可知,此处是老师询问丹尼为什么不去旅行。故选C。
3.A [解析]考查名词辨析。句意:当西姆斯先生问他为什么时,丹尼站起来说:“这对我来说太贵了。我爸爸伤了背,已经失业一段时间了。我不会向父母要钱。”work 工作;town 城镇;hope 希望;time 时间。根据“My dad hurt his back and has been out of... for a while. I’m not asking my parents for money.”可知,丹尼爸爸的背受伤了,无法工作,所以丹尼不会向父母要钱。故选A。
4.B [解析]考查副词辨析。句意:丹尼在座位上坐了下来,骄傲地抬起头,尽管窃窃私语已经开始了。excitedly 兴奋地;proudly 骄傲地;worriedly 担忧地;politely 有礼貌地。根据“Danny held his head up”及上文可知,丹尼诚实地告诉大家自己的境况,骄傲地抬起头。故选B。
5.D [解析]考查名词辨析。句意:我只能安静地坐在座位上,因为我知道,如果他们发现我也去不了,那些窃窃私语可能就是针对我的。secret 秘密;change 改变;praise 称赞;whisper 低语,私语。根据“even though whispering had already begun”可知,作者觉得如果同学们知道自己也没钱去旅行,那么他们也会窃窃私语。故选D。
6.A [解析]考查动词辨析。句意:“丹,你能理解你父母的处境,我为你感到骄傲。”西姆斯老师回答说。understand 理解;describe 描述;explain 解释;announce 宣布。根据“the situation that your parents are in”可知,丹尼理解父母的难处,所以放弃了旅行。故选A。
7.C [解析]考查形容词比较级辨析。句意:看到学生们在后面窃窃私语,西姆斯老师又说话了,只是声音更大了。faster 更快的;slower 更慢的;louder 更大声的;quieter 更安静的。根据“Seeing the students whispering in the back, Mr Sims spoke again”可知,同学们在窃窃私语,所以老师用更大的声音说话。故选C。
8.D [解析]考查动名词辨析。句意:这次旅行到月底才开始,所以有足够的时间来筹集资金。lending 借出;making 制作;spending 花费;raising 筹集。根据“The trip is not until the end of the month, so there’s plenty of time for money...”及下文“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,这次旅行的费用不再是同学们向自己的父母要,而是自己筹集资金。故选D。
9.B [解析]考查名词辨析。句意:有什么问题吗? idea 想法;question 问题;plan 计划;suggestion 建议。根据下文“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,老师提出建议后,问同学们还有什么问题。故选B。
10.A [解析]考查动词辨析。句意:嗯,西姆斯先生,我父母负担得起。afford 负担得起;cancel 取消;return 返回;share 分享。afford to do sth,其结构为afford to do sth,意为“负担得起做某事”。根据“Well, Mr Sims, my parents can... it. Do I still have to help?”可知,谢莉觉得父母承担得起这次旅行的费用,所以询问自己是否还要参与这次筹钱活动。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看