2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

Ⅰ. 完形填空(本题10小题,每小题1分,共10分)

阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Do you remember the useful sentences like "It's a piece of cake" or "It serves you right" in English learning? They carry more 1 than the words themselves. In Chinese culture, we also have lots of similar useful expressions like "drinking ink(墨水)" and "An inch(寸) of time is worth an inch of gold".
"Drinking ink" is a common expression to show that a person is 2 . Is there anyone who really drinks ink? It could be true in Chinese history. During the Northern Qi Dynasty, those who 3 very badly in the exam would be punished by drinking one liter(升) of ink. Even if they were found to have poor handwriting or make up something terrible, they would be taken into a special room to drink ink. The rule was accepted by the following dynasties. Nowadays, this expression is 4 used to describe people's ways of receiving education or their level of education. For example, "drinking foreign ink" means one has studied overseas. "Drinking little ink" means a 5 level of education.
"An inch of time is worth an inch of gold" means that an inch of time has the same 6 as an inch of gold. It is also the first half of a saying "An inch of time is worth an inch of gold, but an inch of time cannot be bought 7 an inch of gold". In ancient times, time was measured(测量) by inch because people used the sundial as a time - keeping tool. It is made of a flat and 8 plate on which time degrees are shown. As the sun moves from rising to setting, the length of gnomon's shadow changes from long to short and short to long. This is 9 the sundial tells time.
Language cannot be separated from culture. Language learning can help us 10 understand the cultures behind the countries and communicate more with the people from different countries.
1. A. suggestions
B. chances
C. meanings
D. promises
2. A. expected
B. educated
C. remembered
D. missed
3. A. performed
B. planned
C. guessed
D. prepared
4. A. quietly
B. quickly
C. widely
D. suddenly
5. A. low
B. basic
C. normal
D. perfect
6. A. size
B. value
C. standard
D. shape
7. A. for
B. from
C. in
D. with
8. A. long
B. round
C. square
D. deep
9. A. where
B. when
C. why
D. how
10. A. harder
B. less
C. better
D. worse
答案: 1.C [解析]考查名词辨析。句意:它们承载的意义超过了单词本身。suggestion建议;chance机会;meaning意义;promise承诺。根据常识可知,“It’s a piece of cake”和“It serves you right”都不止包含字面意思,还有引申含义。故选C。
2.B [解析]考查动词辨析。句意:“喝墨水”是一个普遍的表达,表明一个人是受过教育的。expect期望;educate教育;remember记住;miss错过。根据下文“Nowadays,this expression is ... used to describe people’s ways of receiving education or their level of education.”可知,“喝墨水”表示一个人受过教育。故选B。
3.A [解析]考查动词辨析。句意:在北齐时期,那些在考试中表现很差的人会被惩罚喝一升墨水。perform表现;plan计划;guess猜测;prepare准备。根据“very badly in the exam”可知,此处指的是在考试中表现得不好。故选A。
4.C [解析]考查副词辨析。句意:现在,这个表达被广泛地运用来描述人们接受教育的方式或者受教育水平。quietly安静地;quickly快速地;widely广泛地;suddenly突然。根据“used to describe people’s ways of receiving education or their level of education”可知,此处指的是这个表达现在被广泛运用。故选C。
5.A [解析]考查形容词辨析。句意:“喝墨水少”意味着教育水平低。low低的;basic基本的;normal正常的;perfect完美的。根据“Drinking little ink”可知,喝墨水少意味着教育水平低。故选A。
6.B [解析]考查名词辨析。句意:“一寸光阴一寸金”意味着一寸时间与一寸黄金的价值是一样的。size尺寸;value价值;standard标准;shape形状。根据“An inch of time is worth an inch of gold”可知,一寸时间与一寸黄金有相同的价值。故选B。
7.D [解析]考查介词辨析。句意:它也是谚语“一寸光阴一寸金,寸金难买寸光阴”的前半句。for为了;from从;in在……里面;with用。buy sth with sth用某物买某物,是固定搭配。故选D。
8.B [解析]考查形容词辨析。句意:它是由一个平滑的圆形板制成的,上面标有时间的刻度。long长的;round圆的;square方的;deep深的。根据“sundial”以及常识可知,日晷是圆形的。故选B。
9.D [解析]考查疑问词辨析。句意:这就是日晷报时的方式。where在哪里;when什么时候;why为什么;how怎样。根据“As the sun moves from rising to setting,the length of gnomon’s shadow changes from long to short and short to long”可知,此处描述的是日晷的工作原理,即日晷是如何报时的。故选D。
10.C [解析]考查形容词辨析。句意:语言学习能帮助我们更好地理解国家背后的文化,并与来自不同国家的人更顺畅地交流。harder更难地;less更少地;better更好地;worse更差地。根据“Language cannot be separated from culture.”可知,语言是文化的一部分,语言学习能够帮助我们更好地理解不同的文化。故选C。
长难句分析
During the Northern Qi Dynasty,those who performed very badly in the exam would be punished by drinking one liter(升) of ink.
译文:北齐时期,考试成绩极差者会被处以饮用一升墨水的惩罚。
分析:本句是一个主从复合句。其中During the Northern Qi Dynasty是时间状语,those是主句的主语,would be punished是谓语,by drinking one liter of ink是方式状语。who引导定语从句,修饰先行词those。
Ⅱ. 阅读理解(本题15小题,A、B篇每小题1.5分,C篇每小题2分;共25分)
阅读A、B两个文本,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A

11. Why are the competitions held?
A. To celebrate the 200 years of the first rail journey.
B. To encourage more teenagers to take LNER trains.
C. To raise money for those who work on the railway.
D. To prepare for the 200 - year anniversary of the museum.
12. Who will most probably win the uniform designing competition?

13. Which of the following pictures are mentioned in the train design?

A. ①②③
B. ②③④
C. ①③④
D. ①②④
14. What do the two competitions have in common?
A. Passengers' convenience should be considered.
B. A driving experience will be provided for the winners.
C. The inside and the outside of the train should be designed.
D. The winners will get free train tickets for the whole family.
15. In which part of a magazine can we probably read the text?
A. News.
B. Photo.
C. Story.
D. Advertisement.
答案: 11.A [解析]细节理解题。根据“The competitions are for the 200-year anniversary (周年纪念日) of the first passenger journey on the Stockton and Darlington railway.”可知,这次比赛是为了纪念斯托克顿和达灵顿之间的铁路首次开始客运旅行200周年,这次客运旅行被视为现代铁路的诞生。故选A。
12.A [解析]推理判断题。根据“win the uniform designing competition”可知,此处参加的是制服设计比赛。根据“Design a uniform of the future For those aged 11 and under”可知,制服设计比赛面向11岁及以下的孩子,故排除C、D两项;根据“I’m interested in making clothes.”可知,玛丽对制作衣服感兴趣,因此更有可能获胜。故选A。
13.C [解析]推理判断题。根据“Don’t forget that the inside of the train is important,too. Where will people sit,store their luggage(行李),go to the toilet,charge(充电) their phones,and where will they get their food and drink?”可知,列车设计需要考虑座椅、行李存放、卫生间、手机充电、餐饮供应等方面,即①③④。故选C。
14.D [解析]细节理解题。根据制服设计比赛的“Winner’s prize... and first class LNER tickets for you and your family.”和列车设计比赛的“Winner’s prize... and first class LNER tickets for you and your family.”可知,这两个比赛的奖品都包括全家免费的火车票。故选D。
15.D [解析]推理判断题。根据“COME TO WIN PRIZES THAT MONEY CANNOT BUY”及两项设计比赛的介绍可知,本文属于广告,所以可能出现在杂志的广告部分。故选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭