2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

16. Welcome, Jane. Come in and sit down. Make
D
at home.

A.myself
B.himself
C.herself
D.yourself
答案: 16.D [解析]考查反身代词辨析。句意:欢迎你,简。进来坐下,别拘束。myself 我自己;himself 他自己;herself 她自己;yourself 你自己。make oneself at home 是固定享受,玩得开心”;help 短语,意为“别拘束,像在自己家一样”。根据“Welcome, Jane.”可知,此处是在直接对简讲话,应用 yourself。故选 D。
17. AI can be a good helper if we use it
C
.

A.widely
B.freely
C.wisely
D.politely
答案: 17.C [解析]考查副词辨析。句意:如果我们明智地使用人工智能,它会是个好帮手。widely 广泛地;freely 自由地;wisely 明智地;politely 礼貌地。根据“AI can be a good helper”可知,应是“明智地”使用人工智能才能让它成为好帮手,此处强调合理的利用方式。故选 C。
18. Jack: If you had a chocolate car, which part would you eat first?
Jeff: The wheels. Then it can't
B
.

A.lie down
B.run away
C.grow up
D.fall over
答案: 18.B [解析]考查动词短语辨析。句意:杰克:如果你有一辆巧克力汽车,你会先吃哪个部分?杰夫:车轮。那样它就不能跑掉了。lie down 躺下;run away 跑开,逃离;grow up 长大;fall over 摔倒。根据“巧克力汽车”和“车轮”之间的逻辑关系可知,车轮是汽车“跑”的关键部分,吃掉巧克力车轮后汽车就无法“跑开”,符合对话语境。故选 B。
19. Potatoes can be a kind of
D
in Peru(秘鲁). People there think they can help with headaches.

A.food
B.fruit
C.drink
D.medicine
答案: 19.D [解析]考查名词辨析。句意:在秘鲁,土豆可以作为一种药物。那里的人认为土豆能帮助缓解头痛。food 食物;fruit 水果;drink 饮品;medicine 药物。根据“help take medicine 意为“服药”可知,此处表示土豆可作为有治疗作用的“药物”。故选 D。
20. Crows(乌鸦) are as
A
as 7-year-old kids. They can use tools and understand numbers.

A.smart
B.lovely
C.careful
D.outgoing
答案: 20.A [解析]考查形容词辨析。句意:乌鸦和 7 岁的孩子一样聪明。它们会使用工具和理解数字。smart 聪明的;lovely 可爱的;careful 仔细的;outgoing 外向的。根据“use tools and understand numbers”可知,这些能力体现了乌鸦的“聪明”。故选 A。
21. Small changes, like drinking water
C
cola, can help you lose weight.

A.ahead of
B.because of
C.instead of
D.together with
答案: 21.C [解析]考查介词短语辨析。句意:一些小的改变,比如喝水而不是喝可乐,能帮助你减肥。ahead of 在……之前;because of 因为;instead of 代替,而不是;together with 和……一起。根据“help you lose weight”可知,此处是建议用健康的“水”替代不健康的“可乐”。故选 C。
22. “Tom, stop it! Don't let your phone
C
our family time!” Dad warned at dinner.

A.hide
B.save
C.steal
D.borrow
答案: 22.C [解析]考查动词辨析。句意:“汤姆,停止(玩手机)!别让手机偷走我们的家庭时光!”爸爸在晚饭时警告道。hide 隐藏;save 拯救;steal 偷走;borrow 借。结合语境可知,此处应用“steal”(偷走)表达“手机抢占家庭时间”的含义。故选 C。
23.
A
you've finished your homework, you may go out and play.

A.Since
B.Before
C.Unless
D.Although
答案: 23.A [解析]考查连词辨析。句意:既然你已经完成了作业,你可以出去玩耍了。since 既然,因为;before 在……之前;unless 除非;although 尽管。“完成作业”是“出去玩耍”的前提条件,此处应用 since 引导原因状语从句,强调“已知的、显而易见的原因”。故选 A。
24. —In the near future, we may be able to taste food and drinks “online” by an e-Taste tool.
—Unbelievable!
A
amazing it is!

A.How
B.What
C.What a
D.What an
答案: 24.A [解析]考查感叹句的结构。句意:——在不久的将来,我们或许能通过电子味觉工具“在线”品尝食物和饮品。——太不可思议了!这多神奇啊!How 多么(修饰形容词 / 副词);What 多么(修饰名词);What a 多么(修饰可数名词单数,后接发音以辅音音素开头的单词);What an 多么(修饰可数名词单数,后接发音以元音音素开头的单词)。感叹句结构为“How + 形容词 / 副词 + 主语 + 谓语!”或“What+(a/an)+ 形容词 + 名词 + 主语 + 谓语!”。此处的中心词 amazing 是形容词,应用 How 引导感叹句。故选 A。
25. —I wonder
B
.
—The egg. Scientists from Switzerland believe so.

A.how long the egg has been in the world
B.which came first, the egg or the chicken
C.whether you like the egg and the chicken
D.when scientists started to study the chicken
答案: 25.B [解析]考查宾语从句。句意:——我想知道是先有蛋还是先有鸡。——先有蛋。瑞士的科学家是这么认为的。how long the egg has been in the world 鸡蛋在世界上存在多久了;which came first, the egg or the chicken 先有蛋还是先有鸡;whether you like the egg and the chicken 你是否喜欢鸡蛋和鸡肉;when scientists started to study the chicken 科学家什么时候开始研究鸡。根据答语中的“The egg.”可知,问句是在询问蛋和鸡出现的先后顺序。故选 B。
阅读下列短文,然后从每小题 A、B、C、D 四个选项中选出能回答所提问题的最佳答案。
A
What is going on in Guangming Junior High School in June? Here are 4 notices on the school noticeboard.
Noticeboard
Sunshine Room
Are you stressed out these days? Come to the Sunshine Room. It's on the third floor of the Main Building. Three friendly psychology(心理学) teachers are here to help you deal with emotional(情绪的) challenges. You can talk, color, listen to music and play games here to relax. Feel free to visit us anytime from 3:00 p.m. to 4:00 p.m. or call Ms. Han at 5183-2356.
Guangming Art Center
Are you interested in paper cutting? Join us for a special event with Ms. Li, a local artist! She'll teach you to create your own paper cutting. She expects you to learn a new skill and pass down the Chinese art culture. The event will be on June 18th from 2:30 p.m. to 4:30 p.m. in the school hall. To sign up(报名), e-mail artcenter@school.com by June 16th.
DIY Club
Turn your ideas into real objects at our DIY (Do it yourself) club every Thursday! One week, one theme! You'll make "nienie" this week, a pressure-relief(解压的) toy. The materials you'll need are ready. No experience needed! The club opens from 3:30 p.m. to 5:00 p.m. in Room 205, Science Building. To sign up, call Mr. Zhang at 5183-2478 before Tuesday.
Happy Reading Room
Calling all book lovers! We're looking for 10 volunteers to help organize books during summer vacation. We want students who are patient and responsible. If interested, talk to Ms. Wang in the school reading room or send your information to readingroom@school.com before Friday, June 20th. Let's make reading even more fun together!
26. When is the best time to visit the psychology teachers?
A. At 2:30 p.m.
B. At 3:00 p.m.
C. At 4:30 p.m.
D. At 5:00 p.m.
27. If Li Hong wants to learn about paper cutting, where should she go?
A. The school hall.
B. The school reading room.
C. Room 205, Science Building.
D. The third floor of the Main Building.
28. If Wang Gang is interested in DIY, what should he do?
A. Call Ms. Han.
B. Talk to Ms. Wang.
C. Call Mr. Zhang.
D. E-mail artcenter@school.com.
29. Which of the following can help you relax according to this passage?
①Listening to music. ②Creating paper cutting. ③Playing with "nienie". ④Organizing books.
A. ①②
B. ③④
C. ②③
D. ①③
30. What kind of students can help in the reading room?
A. Students who have emotional challenges.
B. Students who are patient and responsible.
C. Students who are interested in Chinese culture.
D. Students who want to turn their ideas into real objects.
答案: 三、A [文章大意]本文是一篇应用文。文章主要介绍了光明初级中学六月的四个活动:帮助学生缓解压力的心理咨询、艺术中心的剪纸活动、DIY 俱乐部制作解压玩具以及阅读室志愿者招募。
26.B [解析]细节理解题。根据“Sunshine Room”部分的“Feel free to visit us anytime from 3:00 p.m. to 4:00 p.m.”可知,学生可以在下午三点到四点之间拜访心理老师。故选 B。
27.A [解析]细节理解题。根据“Guangming Art Center”部分的“She'll teach you to create your own paper cutting.”和“The event will be... in the school hall.”可知,李红想要学习剪纸应该前往学校大厅。故选 A。
28.C [解析]细节理解题。根据“DIY Club”部分的“To sign up,call Mr. Zhang...”可知,王刚对 DIY 感兴趣应联系张老师。故选 C。
29.D [解析]细节理解题。根据“You can talk,color,listen to music and play games here to relax.”和“You'll make ‘nienie’ this week,a pressure-relief(解压的) toy.”可知,听音乐和制作解压玩具“捏捏”可以帮助人放松。故选 D。
30.B [解析]细节理解题。根据“Happy Reading Room”部分的“We want students who are patient and responsible.”可知,阅读室需要耐心负责的学生。故选 B。
技巧点拨 细节理解题是阅读理解的常见题型,在阅读题中占比较大。考生可以运用直接定位法,即根据题干中的关键信息定位到文本某个部分,在文章中寻找相关语句和段落,直接确定答案。如 27 小题,学生可以根据关键词“paper cutting”定位到原文“Guangming Art Center”部分,再依据信息“teach you to create your own paper cutting”和“The event will be... in the school hall.”判断出李红可以去学校的大厅学习剪纸。故选 A。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭