2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第63页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
C
Jimmy Carter is a 10-year-old boy who has visited many places around the world. But unlike most travelers, Jimmy “sees” these places from his mother’s back. Born with blindness and disability, Jimmy depends completely on his mother Anna and needs round-the-clock care.
Jimmy has a wheelchair, but they have never enjoyed using it. Every day, Anna carries Jimmy on her shoulders and helps him walk a short way with support. Together, they have traveled to many countries, visiting museums and taking wonderful photos to share happy moments.
Before each trip, Anna makes a plan and calls the travel companies to make sure they understand the situation. She always wakes up early to prepare meals, help Jimmy get dressed, and take care of all his needs. It is difficult, but she has made up her mind to give her son the best life she can provide.
When not traveling, they enjoy simple pleasures at home. They often ride a special bike together through their neighborhood, meeting their friendly neighbors. Over time, these neighbors often praise Anna for her courage and care toward her son.
Anna still remembers how her heart “broke” when she learned her son was blind for life. It took years to overcome those feelings of hurt. “Being a mom, my life is different,” she says, “but I will never stop being there for Jimmy because he makes my life meaningful.”
23. What does the underlined word “round-the-clock” mean?
A. step by step
B. sooner or later
C. from time to time
D. all day and night
24. How does Jimmy “see” the world during his travels?
A. On a special bike.
B. On his mother’s shoulders.
C. By using a wheelchair.
D. With his neighbors’ help.
25. How does Jimmy spend time at home?
A. Meeting his neighbors.
B. Learning how to cook meals.
C. Watching movies with his mother.
D. Practicing how to use his wheelchair.
26. What is the main idea of the story?
A. Traveling requires a careful plan.
B. Neighborhood support is important.
C. A mother’s love can overcome difficulties.
D. Blindness can prevent people from being happy.

Jimmy Carter is a 10-year-old boy who has visited many places around the world. But unlike most travelers, Jimmy “sees” these places from his mother’s back. Born with blindness and disability, Jimmy depends completely on his mother Anna and needs round-the-clock care.
Jimmy has a wheelchair, but they have never enjoyed using it. Every day, Anna carries Jimmy on her shoulders and helps him walk a short way with support. Together, they have traveled to many countries, visiting museums and taking wonderful photos to share happy moments.
Before each trip, Anna makes a plan and calls the travel companies to make sure they understand the situation. She always wakes up early to prepare meals, help Jimmy get dressed, and take care of all his needs. It is difficult, but she has made up her mind to give her son the best life she can provide.
When not traveling, they enjoy simple pleasures at home. They often ride a special bike together through their neighborhood, meeting their friendly neighbors. Over time, these neighbors often praise Anna for her courage and care toward her son.
Anna still remembers how her heart “broke” when she learned her son was blind for life. It took years to overcome those feelings of hurt. “Being a mom, my life is different,” she says, “but I will never stop being there for Jimmy because he makes my life meaningful.”
23. What does the underlined word “round-the-clock” mean?
A. step by step
B. sooner or later
C. from time to time
D. all day and night
24. How does Jimmy “see” the world during his travels?
A. On a special bike.
B. On his mother’s shoulders.
C. By using a wheelchair.
D. With his neighbors’ help.
25. How does Jimmy spend time at home?
A. Meeting his neighbors.
B. Learning how to cook meals.
C. Watching movies with his mother.
D. Practicing how to use his wheelchair.
26. What is the main idea of the story?
A. Traveling requires a careful plan.
B. Neighborhood support is important.
C. A mother’s love can overcome difficulties.
D. Blindness can prevent people from being happy.
答案:
23.D[解析]词义猜测题。根据第一段中的“Born with blindness and disability,Jimmy depends completely on his mother Anna”可知,吉米天生失明且残疾,完全依赖母亲安娜;结合生活常识可知,这类孩子需要母亲全天不间断的照顾,由此可推测“round-the-clock”意为“全天24小时,日夜不停”,与“all day and night”含义一致。故选D。
24.B[解析]细节理解题。根据第一段中的“Jimmy‘sees’these places from his mother’s back”以及第二段中的“Every day,Anna carries Jimmy on her shoulders and helps him walk a short way with support. Together,they have traveled to many countries”可知,吉米在旅行时是通过母亲将他扛在肩上“看”世界的。故选B。
25.A[解析]细节理解题。根据第四段中的“When not traveling,they enjoy simple pleasures at home. They often ride a special bike together through their neighborhood,meeting their friendly neighbors.”可知,吉米在家时会和母亲一起骑特制自行车穿过社区,与友好的邻居见面。故选A。
26.C[解析]主旨大意题。通读全文可知,文章围绕母亲安娜展开:吉米天生失明且残疾,安娜克服照顾过程中的重重困难,用爱为吉米创造旅行机会和温馨的家庭生活,体现了“母爱能克服困难”的核心思想。故选C。
24.B[解析]细节理解题。根据第一段中的“Jimmy‘sees’these places from his mother’s back”以及第二段中的“Every day,Anna carries Jimmy on her shoulders and helps him walk a short way with support. Together,they have traveled to many countries”可知,吉米在旅行时是通过母亲将他扛在肩上“看”世界的。故选B。
25.A[解析]细节理解题。根据第四段中的“When not traveling,they enjoy simple pleasures at home. They often ride a special bike together through their neighborhood,meeting their friendly neighbors.”可知,吉米在家时会和母亲一起骑特制自行车穿过社区,与友好的邻居见面。故选A。
26.C[解析]主旨大意题。通读全文可知,文章围绕母亲安娜展开:吉米天生失明且残疾,安娜克服照顾过程中的重重困难,用爱为吉米创造旅行机会和温馨的家庭生活,体现了“母爱能克服困难”的核心思想。故选C。
D
It’s fun to visit the monkeys at the zoo and watch them play and climb. We laugh at how cute they are and talk about how much they seem like us. But in some cities, monkeys and people live together—it isn’t a pleasure at all.
In New Delhi, India, thousands of small monkeys live in the city. They steal food from street shops, break into people’s houses, and leave a mess. Sometimes they even bite(咬) people and cause blackouts(停电) and Internet problems. Every year the city grows and more forests are cut down, leaving monkeys with no wild space. Now monkeys are used to living in the city. It’s a big worry!
The government has tried many ways to keep monkeys away. Workers catch monkeys and take them to wild areas far from the city. To stop the monkeys from returning for food, trucks bring food to them. But the wild areas aren’t large enough for all the monkeys. Recently, the city also tried using paper tigers and recorded sounds to drive them away. However, monkeys quickly learn these aren’t real.
The problem won’t be easily solved. Most people like monkeys and don’t want to hurt them, but they don’t want monkeys in their homes either. The monkeys probably feel exactly the same way about us. No matter what method we choose, one thing is clear: if we don’t protect the homes of wild animals, they may have no choice but to live in ours.
27. Which is a problem caused by monkeys in New Delhi?
A. Making the zoo a mess.
B. Breaking into people’s homes.
C. Stealing food from trucks.
D. Causing harm to other animals.
28. Why is it difficult to keep monkeys away in the city?
① Because monkeys refuse to eat provided food.
② Because monkey catchers cannot catch them all.
③ Because the wild areas cannot hold so many monkeys.
④ Because paper tigers and recorded sounds don’t always work.
A. ①③
B. ②④
C. ③④
D. ②③
29. Which of the following is TRUE about Paragraph 4?
A. People don’t care about the monkeys living around them.
B. The government has found the best way to control monkeys.
C. Monkeys are happy to share their living space with humans.
D. Protecting monkeys’ natural homes may stop them from living in cities.
30. Where would you most probably find this passage?
A. In a story book.
B. In a zoo website.
C. In a wildlife magazine.
D. In a guide book.
It’s fun to visit the monkeys at the zoo and watch them play and climb. We laugh at how cute they are and talk about how much they seem like us. But in some cities, monkeys and people live together—it isn’t a pleasure at all.
In New Delhi, India, thousands of small monkeys live in the city. They steal food from street shops, break into people’s houses, and leave a mess. Sometimes they even bite(咬) people and cause blackouts(停电) and Internet problems. Every year the city grows and more forests are cut down, leaving monkeys with no wild space. Now monkeys are used to living in the city. It’s a big worry!
The government has tried many ways to keep monkeys away. Workers catch monkeys and take them to wild areas far from the city. To stop the monkeys from returning for food, trucks bring food to them. But the wild areas aren’t large enough for all the monkeys. Recently, the city also tried using paper tigers and recorded sounds to drive them away. However, monkeys quickly learn these aren’t real.
The problem won’t be easily solved. Most people like monkeys and don’t want to hurt them, but they don’t want monkeys in their homes either. The monkeys probably feel exactly the same way about us. No matter what method we choose, one thing is clear: if we don’t protect the homes of wild animals, they may have no choice but to live in ours.
27. Which is a problem caused by monkeys in New Delhi?
A. Making the zoo a mess.
B. Breaking into people’s homes.
C. Stealing food from trucks.
D. Causing harm to other animals.
28. Why is it difficult to keep monkeys away in the city?
① Because monkeys refuse to eat provided food.
② Because monkey catchers cannot catch them all.
③ Because the wild areas cannot hold so many monkeys.
④ Because paper tigers and recorded sounds don’t always work.
A. ①③
B. ②④
C. ③④
D. ②③
29. Which of the following is TRUE about Paragraph 4?
A. People don’t care about the monkeys living around them.
B. The government has found the best way to control monkeys.
C. Monkeys are happy to share their living space with humans.
D. Protecting monkeys’ natural homes may stop them from living in cities.
30. Where would you most probably find this passage?
A. In a story book.
B. In a zoo website.
C. In a wildlife magazine.
D. In a guide book.
答案:
27.B[解析]细节理解题。根据第二段中的“In New Delhi,India,thousands of small monkeys live in the city. They steal food from street shops,break into people’s houses,and leave a mess.”可知,新德里的猴子会闯入人们的家中,这是它们引发的问题之一。故选B。
28.C[解析]细节理解题。根据第三段中的“But the wild areas aren’t large enough for all the monkeys. Recently,the city also tried using paper tigers and recorded sounds to drive them away. However,monkeys quickly learn these aren’t real.”可知,难以将猴子赶出城市的原因包括:野生区域无法容纳所有猴子(③)、假老虎和录音等驱赶手段并不总是有效的(④)。文中未提及猴子拒绝吃提供的食物(①)和捕猴者无法捕捉所有猴子(②)。故选C。
29.D[解析]细节理解题。根据第四段(分析问题本质与解决方向)中的“No matter what method we choose,one thing is clear:if we don’t protect the homes of wild animals,they may have no choice but to live in ours.”可动词不定式作名词choice的定语可知,保护猴子的自然栖息地(即野生动物的家园)可能会阻止它们进入城市生活,该表述与选项D一致。故选D。
30.C[解析]推理判断题。根据第一段中的“But in some cities,monkeys and people live together—it isn’t a pleasure at all.”可知,本文谈论野生动物与人们杂居带来的问题,所以本文可能在野生动物杂志上出现。故选C。
28.C[解析]细节理解题。根据第三段中的“But the wild areas aren’t large enough for all the monkeys. Recently,the city also tried using paper tigers and recorded sounds to drive them away. However,monkeys quickly learn these aren’t real.”可知,难以将猴子赶出城市的原因包括:野生区域无法容纳所有猴子(③)、假老虎和录音等驱赶手段并不总是有效的(④)。文中未提及猴子拒绝吃提供的食物(①)和捕猴者无法捕捉所有猴子(②)。故选C。
29.D[解析]细节理解题。根据第四段(分析问题本质与解决方向)中的“No matter what method we choose,one thing is clear:if we don’t protect the homes of wild animals,they may have no choice but to live in ours.”可动词不定式作名词choice的定语可知,保护猴子的自然栖息地(即野生动物的家园)可能会阻止它们进入城市生活,该表述与选项D一致。故选D。
30.C[解析]推理判断题。根据第一段中的“But in some cities,monkeys and people live together—it isn’t a pleasure at all.”可知,本文谈论野生动物与人们杂居带来的问题,所以本文可能在野生动物杂志上出现。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看