2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第59页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
六、综合填空(共 10 小题,计 10 分)
阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
Squeaky, a little grey mouse, lived in a dark hole with his mother.
One day he came running to his mother. He was so scared that his tail shook.
"Oh, Squeaky," said his mother. "What has happened? W 61 do you shake so?"
"Mom," answered Squeaky. "I have been out to see the world because I was bored with staying in our little dark h 62 . I went to the yard. There I saw a beautiful animal which looks a little like me."
"Looks like you?" said Mother Mouse.
"Yes, Mom," said Squeaky. "It really does. It has a grey coat that is like m 63 , but it is much bigger. It looked so kind."
Mother Mouse cried, "Oh! Dear Squeaky! That is the terrible cat. She does like little mice. She likes to e 64 them. I hope you didn't talk to her?"
"No, Mom," said Squeaky. "I did not have time. Because just then I saw a 65 animal. How terrible! He has a long, sharp(尖的) nose. He looked very fierce(凶猛的)."
Mother Mouse thought and thought. What animal could that be? It m 66 be some terrible animal she had never seen. But Squeaky went on talking. "He has something red on top of his head, and he has o 67 two legs. He made a terrible noise. Cock-a-doodle-do! I ran away!"
Then Mother laughed and cried, "That's the rooster(公鸡). He would not h 68 a poor little mouse."
"But, Mom," he said, "the cat looked so kind, a 69 the rooster looked so fierce. How could I tell(辨别) which one would hurt me?"
Mother Mouse said, "Remember, Squeaky, it is never s 70 to talk to strange animals. You can't tell by their looks which ones are kind."
61.
66.
阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
Squeaky, a little grey mouse, lived in a dark hole with his mother.
One day he came running to his mother. He was so scared that his tail shook.
"Oh, Squeaky," said his mother. "What has happened? W 61 do you shake so?"
"Mom," answered Squeaky. "I have been out to see the world because I was bored with staying in our little dark h 62 . I went to the yard. There I saw a beautiful animal which looks a little like me."
"Looks like you?" said Mother Mouse.
"Yes, Mom," said Squeaky. "It really does. It has a grey coat that is like m 63 , but it is much bigger. It looked so kind."
Mother Mouse cried, "Oh! Dear Squeaky! That is the terrible cat. She does like little mice. She likes to e 64 them. I hope you didn't talk to her?"
"No, Mom," said Squeaky. "I did not have time. Because just then I saw a 65 animal. How terrible! He has a long, sharp(尖的) nose. He looked very fierce(凶猛的)."
Mother Mouse thought and thought. What animal could that be? It m 66 be some terrible animal she had never seen. But Squeaky went on talking. "He has something red on top of his head, and he has o 67 two legs. He made a terrible noise. Cock-a-doodle-do! I ran away!"
Then Mother laughed and cried, "That's the rooster(公鸡). He would not h 68 a poor little mouse."
"But, Mom," he said, "the cat looked so kind, a 69 the rooster looked so fierce. How could I tell(辨别) which one would hurt me?"
Mother Mouse said, "Remember, Squeaky, it is never s 70 to talk to strange animals. You can't tell by their looks which ones are kind."
61.
Why
62. hole
63. mine
64. eat
65. another
66.
might/must
67. only
68. hurt
69. and
70. safe
答案:
六、[文章大意]本文是一篇寓言故事。小老鼠 Squeaky 外出探险,误将危险的猫视为友善者,却把无害的公鸡当作威胁。鼠妈妈借此教育他,不能通过外表判断动物是否危险。
61.Why [解析]考查疑问词的用法。句意:你为什么颤抖成这样?根据前文“He was so scared that his tail shook.”和妈妈的问题“What has happened?”可知,妈妈在问他为什么”颤抖。故填 Why。
62.hole [解析]考查名词的用法。句意:我出去看世界了,因为我厌倦了待在我们又小又黑的洞里。根据上文中的“lived in a dark hole”可知,Squeaky 厌倦了待在黑暗的“洞”里。故填 hole。
63.mine [解析]考查代词的用法。句意:它有一身灰色的皮毛,就像我的(皮毛)一样,但是它更大。根据语境可知,此处指的是“我的(皮毛)”且空后没有名词,应用名词性物主代词 mine。故填 mine。
64.eat [解析]考查动词的用法。句意:她喜欢吃他们。根据常识可知,猫喜欢吃老鼠,所以此处表示喜欢“吃”他们。故填 eat。
65.another [解析]考查代词的用法。句意:因为就在那时我看到了另一只动物。根据语境可知,Squeaky 先看到了猫,然后看到了“另一只”动物,此处指的是所有(三者及三者以上)动物中的另一个,应用 another。故填 another。
66.might/must [解析]考查情态动词的用法。句意:那可能/肯定是她从未见过的某种可怕的动物。根据语境可知,鼠妈妈不知道小老鼠描述的是什么动物,所以她认为“那可能/一定是某种她从未见过的可怕动物”,此处表示推测。故填 might/must。
67.only [解析]考查副词的用法。句意:他头顶上有红色的东西,并且他只有两条腿。根据下文“That’s the rooster(公鸡).”可知,此处描述的是公鸡,公鸡只有两条腿。故填 only。
68.hurt [解析]考查动词的用法。句意:他不会伤害一只可怜的小老鼠。根据下文“How could I tell(辨别) which one would hurt me?”可知,此处指的是“伤害”。根据“would not”可知,此处应用动词原形。故填 hurt。hurt 的过去式、过去分词都为 hurt。hurt oneself 意为“伤害某人”。
69.and [解析]考查连词的用法。句意:他说:“但是,妈妈,猫看起来如此善良,公鸡看起来如此凶猛。”根据语境可知,此处表示并列关系。故填 and。
70.safe [解析]考查形容词的用法。句意:记住,Squeaky,和陌生的动物说话从来都不安全。根据“How could I tell(辨别) which one would hurt me?”和鼠妈妈的告诫可知,此处表示和陌生的动物说话从来都不“安全”。故填 safe。
61.Why [解析]考查疑问词的用法。句意:你为什么颤抖成这样?根据前文“He was so scared that his tail shook.”和妈妈的问题“What has happened?”可知,妈妈在问他为什么”颤抖。故填 Why。
62.hole [解析]考查名词的用法。句意:我出去看世界了,因为我厌倦了待在我们又小又黑的洞里。根据上文中的“lived in a dark hole”可知,Squeaky 厌倦了待在黑暗的“洞”里。故填 hole。
63.mine [解析]考查代词的用法。句意:它有一身灰色的皮毛,就像我的(皮毛)一样,但是它更大。根据语境可知,此处指的是“我的(皮毛)”且空后没有名词,应用名词性物主代词 mine。故填 mine。
64.eat [解析]考查动词的用法。句意:她喜欢吃他们。根据常识可知,猫喜欢吃老鼠,所以此处表示喜欢“吃”他们。故填 eat。
65.another [解析]考查代词的用法。句意:因为就在那时我看到了另一只动物。根据语境可知,Squeaky 先看到了猫,然后看到了“另一只”动物,此处指的是所有(三者及三者以上)动物中的另一个,应用 another。故填 another。
66.might/must [解析]考查情态动词的用法。句意:那可能/肯定是她从未见过的某种可怕的动物。根据语境可知,鼠妈妈不知道小老鼠描述的是什么动物,所以她认为“那可能/一定是某种她从未见过的可怕动物”,此处表示推测。故填 might/must。
67.only [解析]考查副词的用法。句意:他头顶上有红色的东西,并且他只有两条腿。根据下文“That’s the rooster(公鸡).”可知,此处描述的是公鸡,公鸡只有两条腿。故填 only。
68.hurt [解析]考查动词的用法。句意:他不会伤害一只可怜的小老鼠。根据下文“How could I tell(辨别) which one would hurt me?”可知,此处指的是“伤害”。根据“would not”可知,此处应用动词原形。故填 hurt。hurt 的过去式、过去分词都为 hurt。hurt oneself 意为“伤害某人”。
69.and [解析]考查连词的用法。句意:他说:“但是,妈妈,猫看起来如此善良,公鸡看起来如此凶猛。”根据语境可知,此处表示并列关系。故填 and。
70.safe [解析]考查形容词的用法。句意:记住,Squeaky,和陌生的动物说话从来都不安全。根据“How could I tell(辨别) which one would hurt me?”和鼠妈妈的告诫可知,此处表示和陌生的动物说话从来都不“安全”。故填 safe。
阅读下面短文,根据要求完成下面各小题。
Not everyone loves earthworms(蚯蚓). Some people feel uncomfortable when they see them. Yet these small animals are very important. 73. In fact, we should thank earthworms for many of the delicious and healthy foods on our plates. They are good friends of the farmers.
Earthworms can be found in most places around the world. 74. They live their whole lives in soil. An earthworm has no eyes, ears, or nose. Instead, it senses the dark environment through the nerve cells (神经细胞) along its body. These nerve cells help the earthworm move through the soil. Most earthworms are generally between 10 and 30 centimeters long. However, if you traveled to Australia, you might see the world's longest earthworm—the Gippsland earthworm. It can grow up to 3 meters long.
Earthworms help farmers in several ways. As they move through the soil, they create tunnels(管状通道). Plants grow poorly if the soil is too dry and hard. The tunnels help air and water reach the underground parts of plants. This makes the soil wet and loose(疏松的). Earthworms also eat dead leaves and dead plants. Then they pass the waste(粪便) into the soil. Their waste is filled with nutrients (营养). This makes the soil rich.
The earthworms may be small, but they are very important. They help feed us and keep us healthy.
A. 根据短文内容简要回答问题。
71. How long are earthworms according to this passage?
72. How do earthworms help farmers?
B. 将短文中画线的句子译成汉语。
73.
74.
C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
75.
Not everyone loves earthworms(蚯蚓). Some people feel uncomfortable when they see them. Yet these small animals are very important. 73. In fact, we should thank earthworms for many of the delicious and healthy foods on our plates. They are good friends of the farmers.
Earthworms can be found in most places around the world. 74. They live their whole lives in soil. An earthworm has no eyes, ears, or nose. Instead, it senses the dark environment through the nerve cells (神经细胞) along its body. These nerve cells help the earthworm move through the soil. Most earthworms are generally between 10 and 30 centimeters long. However, if you traveled to Australia, you might see the world's longest earthworm—the Gippsland earthworm. It can grow up to 3 meters long.
Earthworms help farmers in several ways. As they move through the soil, they create tunnels(管状通道). Plants grow poorly if the soil is too dry and hard. The tunnels help air and water reach the underground parts of plants. This makes the soil wet and loose(疏松的). Earthworms also eat dead leaves and dead plants. Then they pass the waste(粪便) into the soil. Their waste is filled with nutrients (营养). This makes the soil rich.
The earthworms may be small, but they are very important. They help feed us and keep us healthy.
A. 根据短文内容简要回答问题。
71. How long are earthworms according to this passage?
Most earthworms are generally between 10 and 30 centimeters long and the Gippsland earthworm can grow up to 3 meters long.
72. How do earthworms help farmers?
They make the soil wet,loose and rich.
B. 将短文中画线的句子译成汉语。
73.
事实上,我们应该为我们的盘子中的许多美味又健康的食物而感谢蚯蚓。
74.
它们一生都生活在土壤中。
C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
75.
Important Earthworms/What Amazing Earthworms
答案:
七、A. 71.Most earthworms are generally between 10 and 30 centimeters long and the Gippsland earthworm can grow up to 3 meters long. [解析]细节理解题。根据第二段中的“Most earthworms are generally between 10 and 30 centimeters long... the Gippsland earthworm. It can grow up to 3 meters long.”可知答案。
72.They make the soil wet,loose and rich. [解析]细节理解题。根据第三段中的“Earthworms help farmers in several ways...they create tunnels(管状通道)...This makes the soil wet and loose(疏松的)...Their waste is filled with nutrients(营养). This makes the soil rich.”可知答案。
B. 73.事实上,我们应该为我们的盘子中的许多美味又健康的食物而感谢蚯蚓。 [解析]考查英译汉。in fact 事实上;thank...for... 因为……感谢……;many of the delicious and healthy foods on our plates 我们的盘子中的许多美味又健康的食物。
74.它们一生都生活在土壤中。 [解析]考查英译汉。live their whole lives 度过一生;in soil 在土壤中。
C. 75.Important Earthworms/What Amazing Earthworms [解析]标题归纳题。符合本文主题“蚯蚓”,言之有理即可。
72.They make the soil wet,loose and rich. [解析]细节理解题。根据第三段中的“Earthworms help farmers in several ways...they create tunnels(管状通道)...This makes the soil wet and loose(疏松的)...Their waste is filled with nutrients(营养). This makes the soil rich.”可知答案。
B. 73.事实上,我们应该为我们的盘子中的许多美味又健康的食物而感谢蚯蚓。 [解析]考查英译汉。in fact 事实上;thank...for... 因为……感谢……;many of the delicious and healthy foods on our plates 我们的盘子中的许多美味又健康的食物。
74.它们一生都生活在土壤中。 [解析]考查英译汉。live their whole lives 度过一生;in soil 在土壤中。
C. 75.Important Earthworms/What Amazing Earthworms [解析]标题归纳题。符合本文主题“蚯蚓”,言之有理即可。
查看更多完整答案,请扫码查看