2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

第一节 阅读下列短文或图表,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)
A
When Paul Jackson was a boy, he lived near an old copper smelter(冶炼厂)which polluted the environment seriously. A beautiful forest nearby was made into a wasteland. He vowed(发誓) that someday he would make the land green again.
While at college, he chose botany(植物学). He met a professor who was an expert in ecology(生态学). He told Paul it would take about twenty thousand years to make that wasteland green again.
Then Paul got married and had some kids. But his dream would not die. He kept thinking about it. One night he took some action. He sneaked out into the wasteland with a backpack full of seedlings and started planting. For seven hours he planted the seedlings. Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died. For fifteen years he did this.
Once, when all his young trees burned to the ground because of a careless sheepherder, Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting. Freezing winds and terrible heat, landslides and floods and fires destroyed(毁坏)his work time and time again. However, he kept planting.
Very slowly, amazing things began to take place. Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes. Many kinds of wildlife live here. Paul received many environmental awards. His hair turned white, but he managed to keep that impossible vow he made to himself as a child.
Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, no matter how many times you fall.
36. What did Paul Jackson vow when he was a boy?
A. To work at the copper smelter.
B. To make the wasteland green again.
C. To win an environmental award.
D. To study the wildlife in the forest.
37. Which can best explain the underlined phrase "sneaked out" in Paragraph 3?
A. Ran outside excitedly and rapidly.
B. Invited others to go out together.
C. Walked out quickly and noisily.
D. Left secretly to avoid being noticed.
38. How did Paul react(反应) when his young trees burned to the ground?
A. He gave up planting from then on.
B. He built a wall to protect them.
C. He cried but continued planting.
D. He decided to plant different kinds of trees.
39. What was the result of Paul's long-term efforts?
A. The wildlife all disappeared from the area.
B. Paul became famous and moved to a big city.
C. The area was turned into 14,000 acres of green land.
D. All the trees he planted were destroyed by earthquakes.
答案: A [文章大意]本文是一篇记叙文。文章主要讲述了保罗·杰克逊童年时目睹家乡森林因冶炼厂污染沦为荒地,便立誓要让它重新变绿;成年后他坚持秘密植树十五年,历经火灾、洪水等挫折仍不放弃,最终把荒地变成14000英亩的绿地,并因此获得多个环保奖项的故事。
36.B [解析]细节理解题。根据第一段中的“He vowed(发誓) that someday he would make the land green again.”可知,他发誓总有一天他会让这片土地重新变得绿意盎然。故选B。
37.D [解析]词义猜测题。根据“He sneaked out into the wasteland with a backpack full of seedlings and started planting. For seven hours he planted the seedlings. Every week, he made his secret journey and did the same job”可知,每周他都会进行这样的秘密行动,所以sneaked out应是“偷偷溜走”的意思。故选D。
38.C [解析]细节理解题。根据第四段中的“Once, when all his young trees burned to the ground because of a careless shepherd, Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting.”可知,当保罗种下的小树被大火夷为平地时,他崩溃地哭了但还是继续种植。故选C。
39.C [解析]细节理解题。根据“Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes.”可知,保罗长期努力的结果是,该地区变成了14000英亩的绿地。故选C。
长难句分析
Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, no matter how many times you fall.
译文:继续努力,不管谁批评你,不管需要多长时间,不管你跌倒多少次。
分析:本句是一个主从复合句。主句Just keep working是一个祈使句,后面no matter引导的是三个让步状语从句。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭