2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第21页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
阅读下面短文,从短文后的选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
If you are looking for houseplants that do not take up a lot of space and are easy to grow, air plants might be the right choice. Instead of soil, these plants attach(缠绕) themselves to things like trees, rocks and buildings. 16 Jessica Damiano, a gardening writer, has experience in growing air plants and offers the following guidelines for people who want to grow them.
Sunlight
Air plants require bright, indirect light. So, they should be placed near an east-or west-facing window, but not directly in front of it. 17
Watering
In homes with average humidity(湿度) levels, put air plants in room-temperature water once a week for 30 to 60 minutes. 18 After that, lightly shake the branches(枝干) of the plants. This step is necessary to prevent water from collecting on the leaves, which can be harmful to the plants.
Feeding
19 It should be added to the water to achieve better results. Use about half the amount suggested by the fertilizer(肥料) makers.
Life cycle
Air plants bloom(开花) only once. The pink, purple or white flowers are a signal that the plants are nearing death. 20 These can be separated into new plants once they grow to about one-third the size of the parent.
A. Direct sunlight can burn the plant's leaves.
B. Make sure you are fully meeting all the plant's needs.
C. They do not cause problems for the objects they grow on.
D. However, air plants produce new branches, known as "kids".
E. Air plants can be fed with any all-purpose houseplant fertilizer.
F. In homes with drier air, this process can be repeated when needed.
16. 17. 18. 19. 20.
If you are looking for houseplants that do not take up a lot of space and are easy to grow, air plants might be the right choice. Instead of soil, these plants attach(缠绕) themselves to things like trees, rocks and buildings. 16 Jessica Damiano, a gardening writer, has experience in growing air plants and offers the following guidelines for people who want to grow them.
Sunlight
Air plants require bright, indirect light. So, they should be placed near an east-or west-facing window, but not directly in front of it. 17
Watering
In homes with average humidity(湿度) levels, put air plants in room-temperature water once a week for 30 to 60 minutes. 18 After that, lightly shake the branches(枝干) of the plants. This step is necessary to prevent water from collecting on the leaves, which can be harmful to the plants.
Feeding
19 It should be added to the water to achieve better results. Use about half the amount suggested by the fertilizer(肥料) makers.
Life cycle
Air plants bloom(开花) only once. The pink, purple or white flowers are a signal that the plants are nearing death. 20 These can be separated into new plants once they grow to about one-third the size of the parent.
A. Direct sunlight can burn the plant's leaves.
B. Make sure you are fully meeting all the plant's needs.
C. They do not cause problems for the objects they grow on.
D. However, air plants produce new branches, known as "kids".
E. Air plants can be fed with any all-purpose houseplant fertilizer.
F. In homes with drier air, this process can be repeated when needed.
16. 17. 18. 19. 20.
答案:
16 C [解析]根据上文“Instead of soil,these plants attach(缠绕) themselves to things like trees,rocks and buildings.”可知,此处谈论的是空气植物依附在其他物体上生长。C项(它们不会给它们附着的物体带来麻烦)承接上文,符合此处语境。故选C。
17 A [解析]根据上文“So,they should be placed near an east-or west-facing window,but not directly in front of it.”可知,此处说的是空气植物应放置在朝东或朝西方向的窗户附近,但是要避免阳光直射。A项(阳光直射会灼伤植物的叶子)解释了避免直接把空气植物放在窗前的原因,符合此处语境。故选A。
18 F [解析]根据上文“In homes with average humidity(湿度) levels,put air plants in room-temperature water once a week for 30 to 60 minutes.”可知,本段谈论在不同湿度的房间中应如何给空气植物浇水。F项(在空气干燥的家庭中,这个过程可以在需要时重复)符合此处语境。故选F。
19 E [解析]根据“Feeding”可知,本段介绍的是给空气植物施肥的方法。E项(空气植物可以用任何通用的室内植物肥料来施肥)与本段小标题的内容相呼应,且与下文“It should be added to the water to achieve better results.”衔接合理,符合此处语境。故选E。
20 D [解析]根据下文“These can be separated into new plants once they grow to about one-third the size of the parent.”可知,一旦这些长到母本植株的约三分之一大小,就可以分离成新的植株。D项(然而,空气植物产生新的分支,被称为“后代”)引出下文,符合此处语境。故选D。
17 A [解析]根据上文“So,they should be placed near an east-or west-facing window,but not directly in front of it.”可知,此处说的是空气植物应放置在朝东或朝西方向的窗户附近,但是要避免阳光直射。A项(阳光直射会灼伤植物的叶子)解释了避免直接把空气植物放在窗前的原因,符合此处语境。故选A。
18 F [解析]根据上文“In homes with average humidity(湿度) levels,put air plants in room-temperature water once a week for 30 to 60 minutes.”可知,本段谈论在不同湿度的房间中应如何给空气植物浇水。F项(在空气干燥的家庭中,这个过程可以在需要时重复)符合此处语境。故选F。
19 E [解析]根据“Feeding”可知,本段介绍的是给空气植物施肥的方法。E项(空气植物可以用任何通用的室内植物肥料来施肥)与本段小标题的内容相呼应,且与下文“It should be added to the water to achieve better results.”衔接合理,符合此处语境。故选E。
20 D [解析]根据下文“These can be separated into new plants once they grow to about one-third the size of the parent.”可知,一旦这些长到母本植株的约三分之一大小,就可以分离成新的植株。D项(然而,空气植物产生新的分支,被称为“后代”)引出下文,符合此处语境。故选D。
第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Ceschi was born in 1993 in Italy. In 2014, he was sent to China as a sports 21 to cover the 2014 Youth Olympic Games in Nanjing.
"During the 22 of my reporting work, I would walk around the Olympic Village, where I met many 23. They left a very positive impression(印象) on me. I felt that they were very interested in the world," Ceschi said.
To Ceschi, these volunteers presented a real picture of China, as he later wrote in his book; "24 there are cultural differences, we can understand each other, and grow together. Cooperating with the volunteers made me feel that China is a society willing to connect with the world and be a 25 part of the global(全球的) village."
This 26 in Nanjing started his love for China. In the summer of 2016, 27 after graduating from university, Ceschi decided to move from Rome to Beijing. He learned Chinese rapidly and began writing about his experiences in Chinese.
In his book *Dreaming in Chinese*, he said, "In the large land of China, I have experienced a colorful and impressive life." In Sichuan, he 28 the freezing winter and dialects(方言); in Shanghai, he joined a Chinese writing club. He even took a high-speed train from Beijing to Shenzhen to 29 the sunset in a park.
"I love this country. People here seemed to have endless energy, and I was inspired and 30 by this force," Ceschi wrote in his book.
21. A. doctor B. player C. reporter D. fan
22. A. breaks B. matches C. holidays D. minutes
23. A. players B. volunteers C. visitors D. foreigners
24. A. Because B. Unless C. Until D. Although
25. A. close B. simple C. main D. separate
26. A. training B. experience C. accident D. meeting
27. A. recently B. finally C. usually D. shortly
28. A. overcame B. changed C. spent D. fought
29. A. check B. watch C. catch D. find
30. A. stopped B. improved C. moved D. greeted
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Ceschi was born in 1993 in Italy. In 2014, he was sent to China as a sports 21 to cover the 2014 Youth Olympic Games in Nanjing.
"During the 22 of my reporting work, I would walk around the Olympic Village, where I met many 23. They left a very positive impression(印象) on me. I felt that they were very interested in the world," Ceschi said.
To Ceschi, these volunteers presented a real picture of China, as he later wrote in his book; "24 there are cultural differences, we can understand each other, and grow together. Cooperating with the volunteers made me feel that China is a society willing to connect with the world and be a 25 part of the global(全球的) village."
This 26 in Nanjing started his love for China. In the summer of 2016, 27 after graduating from university, Ceschi decided to move from Rome to Beijing. He learned Chinese rapidly and began writing about his experiences in Chinese.
In his book *Dreaming in Chinese*, he said, "In the large land of China, I have experienced a colorful and impressive life." In Sichuan, he 28 the freezing winter and dialects(方言); in Shanghai, he joined a Chinese writing club. He even took a high-speed train from Beijing to Shenzhen to 29 the sunset in a park.
"I love this country. People here seemed to have endless energy, and I was inspired and 30 by this force," Ceschi wrote in his book.
21. A. doctor B. player C. reporter D. fan
22. A. breaks B. matches C. holidays D. minutes
23. A. players B. volunteers C. visitors D. foreigners
24. A. Because B. Unless C. Until D. Although
25. A. close B. simple C. main D. separate
26. A. training B. experience C. accident D. meeting
27. A. recently B. finally C. usually D. shortly
28. A. overcame B. changed C. spent D. fought
29. A. check B. watch C. catch D. find
30. A. stopped B. improved C. moved D. greeted
答案:
21 C [解析]考查名词辨析。句意:2014年,他被派往中国作为体育记者报道2014年南京青年奥运会。doctor医生;player运动员;reporter记者;fan粉丝。根据“to cover the 2014 Youth Olympic Games”可知,Ceschi参与报道青奥会,因此他是一名体育记者。故选C。
22 A [解析]考查名词辨析。句意:在报道工作的休息时间,我会在奥运村散步,我在那里遇到了很多志愿者。break休息时间;match比赛;holiday假期;minute分钟。根据“I would walk around the Olympic Village”可知,Ceschi应是在休息时间在奥运村散步。故选A。
23 B [解析]考查名词辨析。句意同上题。player运动员;volunteer志愿者;visitor游客;foreigner外国人。根据下文“To Ceschi,these volunteers presented a real picture of China”可知,Ceschi在奥运村里遇见了很多志愿者。故选B。
24 D [解析]考查连词辨析。句意:尽管有文化差异,我们能相互理解,共同成长。because因为;unless除非;until直到……为止;although尽管。根据“there are cultural
→differences”可知,尽管存在文化差异也不影响理解彼此,此处应用although引导让步状语从句。故选D。
25 A [解析]考查形容词辨析。句意:跟志愿者们一起合作让我感觉到中国是一个愿意与世界连接,愿意成为地球村的一个紧密部分的国家。close亲密的;simple简单的;main主要的;separate分开的。根据“China is a society willing to connect with the world”可知,中国愿意与世界连接,此处应是中国愿意成为地球村的一个紧密部分。故选A。
26 B [解析]考查名词辨析。句意:在南京的经历开启了他对中国的热爱。training训练;experience经历;accident事故;meeting会议。根据“In 2014,he was sent to China as a sports...to cover the 2014 Youth Olympic Games in Nanjing.”可知,此处指的是他2014年在南京担任体育记者的经历。故选B。
27 D [解析]考查副词辨析。句意:2016年夏天,大学毕业后不久,Ceschi决定从罗马搬到北京。recently最近;finally最后;usually通常;shortly不久。根据“after graduating from university”可知,此处应用shortly after表示“不久以后”。故选D。
28 A [解析]考查动词辨析。句意:在四川,他克服了寒冬和方言;在上海,他加入了一个中文写作俱乐部。overcome克服;change改变;spend度过;fight奋斗。根据“the freezing winter and dialects(方言)”可知,此处指他克服了严寒天气和语言障碍带来的困难。故选A。
29 B [解析]考查动词辨析。句意:他甚至从北京坐高铁到深圳,在公园里看日落。check核对;watch观看;catch抓住;find找到。根据“the sunset in a park”可知,此处指的是在公园里看日落。故选B。
30 C [解析]考查动词辨析。句意:这里的人们似乎有无穷的能量,我被这种力量鼓舞和感动。stop停止;improve改善;move感动;greet问候。根据“I love this country.People here seemed to have endless energy...”可知,此处指的是Ceschi被中国人这股无穷的力量所感动。故选C。
22 A [解析]考查名词辨析。句意:在报道工作的休息时间,我会在奥运村散步,我在那里遇到了很多志愿者。break休息时间;match比赛;holiday假期;minute分钟。根据“I would walk around the Olympic Village”可知,Ceschi应是在休息时间在奥运村散步。故选A。
23 B [解析]考查名词辨析。句意同上题。player运动员;volunteer志愿者;visitor游客;foreigner外国人。根据下文“To Ceschi,these volunteers presented a real picture of China”可知,Ceschi在奥运村里遇见了很多志愿者。故选B。
24 D [解析]考查连词辨析。句意:尽管有文化差异,我们能相互理解,共同成长。because因为;unless除非;until直到……为止;although尽管。根据“there are cultural
→differences”可知,尽管存在文化差异也不影响理解彼此,此处应用although引导让步状语从句。故选D。
25 A [解析]考查形容词辨析。句意:跟志愿者们一起合作让我感觉到中国是一个愿意与世界连接,愿意成为地球村的一个紧密部分的国家。close亲密的;simple简单的;main主要的;separate分开的。根据“China is a society willing to connect with the world”可知,中国愿意与世界连接,此处应是中国愿意成为地球村的一个紧密部分。故选A。
26 B [解析]考查名词辨析。句意:在南京的经历开启了他对中国的热爱。training训练;experience经历;accident事故;meeting会议。根据“In 2014,he was sent to China as a sports...to cover the 2014 Youth Olympic Games in Nanjing.”可知,此处指的是他2014年在南京担任体育记者的经历。故选B。
27 D [解析]考查副词辨析。句意:2016年夏天,大学毕业后不久,Ceschi决定从罗马搬到北京。recently最近;finally最后;usually通常;shortly不久。根据“after graduating from university”可知,此处应用shortly after表示“不久以后”。故选D。
28 A [解析]考查动词辨析。句意:在四川,他克服了寒冬和方言;在上海,他加入了一个中文写作俱乐部。overcome克服;change改变;spend度过;fight奋斗。根据“the freezing winter and dialects(方言)”可知,此处指他克服了严寒天气和语言障碍带来的困难。故选A。
29 B [解析]考查动词辨析。句意:他甚至从北京坐高铁到深圳,在公园里看日落。check核对;watch观看;catch抓住;find找到。根据“the sunset in a park”可知,此处指的是在公园里看日落。故选B。
30 C [解析]考查动词辨析。句意:这里的人们似乎有无穷的能量,我被这种力量鼓舞和感动。stop停止;improve改善;move感动;greet问候。根据“I love this country.People here seemed to have endless energy...”可知,此处指的是Ceschi被中国人这股无穷的力量所感动。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看