2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第46页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
C
Weiqi, commonly known as Go in English, is a board game that originated in ancient China. The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master. Besides weiqi, they had to learn Chinese calligraphy (shu), painting (hua) and guqin playing(qin).
Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, the game, known as Yi in its early years, is said to have been invented by Yao (尧). Seeing that his son had a bad temper(脾气), Yao was rather worried. So he decided to find something that could help educate his son, and a simple board game came to him.
The rules of weiqi are simple: using black and white stones(棋子), two players take turns placing their stones on empty cross points of the board. The goal is to surround(包围) a larger total area on the board while preventing one's own stones from being taken by the opponent(对手). Stones do not move and are only taken off the board if they are completely surrounded.
The scene of two people playing weiqi appears in many traditional Chinese paintings. The image of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a popular Chinese idiom(成语), which means "unsure about making a move". The expression is still widely used today.
With its development, weiqi grew in popularity. Later, it spread to Japan, South and North Korea and Western countries. Today, it has become an international board game.
43. What's the main idea of the second paragraph?
A. The origin(起源) of weiqi.
B. The rules of weiqi.
C. The development of weiqi.
D. The popularity of weiqi.
44. What does the underlined expression "unsure about making a move" mean in the fourth paragraph?
A. 观棋不语
B. 举棋不定
C. 出其不意
D. 棋逢对手
45. What can we learn from the passage?
A. Weiqi has a history of more than 5,000 years.
B. Weiqi is a simple board game that is enjoyed by the old.
C. Weiqi has become more and more popular around the world.
D. The player who surrounds a smaller total area wins the game.
46. In which part of a newspaper can you probably read the passage?
A. Science.
B. Travel.
C. Stories.
D. Culture.

Weiqi, commonly known as Go in English, is a board game that originated in ancient China. The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master. Besides weiqi, they had to learn Chinese calligraphy (shu), painting (hua) and guqin playing(qin).
Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, the game, known as Yi in its early years, is said to have been invented by Yao (尧). Seeing that his son had a bad temper(脾气), Yao was rather worried. So he decided to find something that could help educate his son, and a simple board game came to him.
The rules of weiqi are simple: using black and white stones(棋子), two players take turns placing their stones on empty cross points of the board. The goal is to surround(包围) a larger total area on the board while preventing one's own stones from being taken by the opponent(对手). Stones do not move and are only taken off the board if they are completely surrounded.
The scene of two people playing weiqi appears in many traditional Chinese paintings. The image of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a popular Chinese idiom(成语), which means "unsure about making a move". The expression is still widely used today.
With its development, weiqi grew in popularity. Later, it spread to Japan, South and North Korea and Western countries. Today, it has become an international board game.
43. What's the main idea of the second paragraph?
A. The origin(起源) of weiqi.
B. The rules of weiqi.
C. The development of weiqi.
D. The popularity of weiqi.
44. What does the underlined expression "unsure about making a move" mean in the fourth paragraph?
A. 观棋不语
B. 举棋不定
C. 出其不意
D. 棋逢对手
45. What can we learn from the passage?
A. Weiqi has a history of more than 5,000 years.
B. Weiqi is a simple board game that is enjoyed by the old.
C. Weiqi has become more and more popular around the world.
D. The player who surrounds a smaller total area wins the game.
46. In which part of a newspaper can you probably read the passage?
A. Science.
B. Travel.
C. Stories.
D. Culture.
答案:
C [文章大意]本文是一篇说明文。文章主要介绍了起源于中国的古老棋类运动——围棋的历史起源、基本规则、文化影响及其在世界范围内的传播与日益增长的受欢迎程度。
43.A [解析]段落大意题。根据“Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, the game, known as Yi in its early years, is said to have been invented by Yao(尧).”可知,第二段主要介绍了围棋的起源。故选A。
44.C [解析]短语猜测题。根据“The image of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a popular Chinese idiom(成语), which means ‘unsure about making a move’.”可知,一位棋手将一个棋子高高举过棋盘,四处寻找可以放置的位置的画面,后来转化成一个广为流传的中国成语,其含义是“犹豫不决,不知如何落子”,也就是“举棋不定”。故选C。
45.D [解析]细节理解题。根据最后一段中的“Today, it has become an international board game.”可知,围棋在全世界越来越受欢迎。故选D。
46.D [解析]推理判断题。根据“The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master.”可知,围棋是文人需要具备的技艺之一,属于文化范畴,因此我们可以在报纸的文化版块阅读到这篇文章。故选D。
长难句分析
The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master.
译文:这个游戏被认为是中国文人必须掌握的四门技艺之一。
分析:本句是一个主从复合句。that Chinese literators were required to master是定语从句,修饰先行词one of the Four Arts,that在定语从句中作master的宾语。
43.A [解析]段落大意题。根据“Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, the game, known as Yi in its early years, is said to have been invented by Yao(尧).”可知,第二段主要介绍了围棋的起源。故选A。
44.C [解析]短语猜测题。根据“The image of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a popular Chinese idiom(成语), which means ‘unsure about making a move’.”可知,一位棋手将一个棋子高高举过棋盘,四处寻找可以放置的位置的画面,后来转化成一个广为流传的中国成语,其含义是“犹豫不决,不知如何落子”,也就是“举棋不定”。故选C。
45.D [解析]细节理解题。根据最后一段中的“Today, it has become an international board game.”可知,围棋在全世界越来越受欢迎。故选D。
46.D [解析]推理判断题。根据“The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master.”可知,围棋是文人需要具备的技艺之一,属于文化范畴,因此我们可以在报纸的文化版块阅读到这篇文章。故选D。
长难句分析
The game is considered one of the Four Arts that Chinese literators(文人) were required to master.
译文:这个游戏被认为是中国文人必须掌握的四门技艺之一。
分析:本句是一个主从复合句。that Chinese literators were required to master是定语从句,修饰先行词one of the Four Arts,that在定语从句中作master的宾语。
查看更多完整答案,请扫码查看