2026年山东省中考试卷精选九年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年山东省中考试卷精选九年级英语》

第Ⅱ卷(满分55分)
Ⅲ. 短文填空(本题10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
How Technology Helps Emperor Penguins
With the development of science and technology, we have learned a lot about animals. Emperor penguins can grow up to 1.2 meters tall, and they are the 26 (large) of all the penguin kinds. In 2022, they were listed as endangered animals because the Antarctic sea ice that they live 27 is becoming smaller and smaller. Now scientists are using high technology to follow them and learn more about how 28 (protect) them.
One of the 29 (way) researchers are able to do this is by looking at pictures taken by satellites above the earth. Large groups of emperor penguins can be seen from space. When scientists first started using satellites to look at the penguins, there were only 28 groups. So far, scientists 30 (discover) 66 groups.
Even using satellites, it is so difficult to count how many penguins live in different groups. Scientists can improve population estimates(估计) by watching the area's weather 31 (careful). Measuring the wind speed and temperature can help predict if the penguins gather closely together or spread apart across the ice. If scientists know 32 the weather was like when the pictures were taken, they can estimate how many penguins are pictured.
Scientists can also watch penguins' movements by giving 33 (they) special electronic tags. A scanner 34 (carry) by a robot, and it can read information on the tags. The robot also uses AI to recognize the penguins. It moves very slowly so that it doesn't make the birds stressed.
Daniel, one of the penguin researchers, hopes the technology 35 (lead) us to a "golden age of research". Thanks to technology, we are seeing more things no one has ever seen before.
26.
largest

27.
on

28.
to protect

29.
ways

30.
have discovered

31.
carefully

32.
what

33.
them

34.
is carried

35.
will lead
答案: 26.largest [解析]考查形容词的最高级。句意:帝企鹅可以长到1.2米高,是所有企鹅种类中最大的。根据“of all the penguin kinds”可知,此处的比较范围是所有企鹅种类,应用形容词最高级,表示“最大的”。故填largest。
27.on [解析]考查介词。句意:在2022年,它们被列为濒危动物,因为它们赖以生存的南极海冰正在变得越来越小。根据常识可知,帝企鹅生活在冰面上,应用介词on表示“在……上面”。故填on。
28.to protect [解析]考查动词不定式。句意:现在科学家们正在用高科技追踪它们,了解更多保护它们的方法。根据“how”及所给词可知,此处是“疑问词+动词不定式”结构。故填to protect。
29.ways [解析]考查复数名词。句意:研究者能够做到这一点的方法之一是观察地球上方卫星拍摄的图像。“one of”后接可数名词的复数形式。故填ways。
30.have discovered [解析]考查动词的时态。句意:到目前为止为止,科学家已经发现了66组企鹅。根据“So far”可知,此处应用现在完成时。故填have discovered。
技巧点拨 现在完成时的标志词:
1.表示“已完成”或“已经”的时间状语:
already(已经);just(刚刚);yet(还/已经;用于否定句或疑问句);recently/lately(最近)
2.表示“从过去持续到现在”的时间状语:
for+时间段(持续多久);since+时间点(自从……);so far/up to now(到目前为止)
3.表示“次数”或“经历”的词语:
ever/never(曾经/从未);once/twice/several times(一次/两次/几次)
31.carefully [解析]考查副词。句意:科学家能通过仔细观察这个地区的天气改进企鹅的数量评估。此处修饰动词“watch”,应用副词。故填carefully。
32.what [解析]考查疑问词。句意:如果科学家们知道拍摄照片时的天气情况,他们就能估计有多少企鹅被拍到。句子是宾语从句,从句缺少介词like的宾语,此处应用what引导宾语从句。“what the weather is/was like”意为“天气怎么样”。故填what。
33.them [解析]考查人称代词宾格。句意:科学家也能通过给企鹅贴上特殊的电子标签来观察它们的行动。此处作give的宾语,应用代词的宾格形式。give sb sth意为“给某人某物”,是固定结构。故填them。
易错警示
人称代词的宾格,主要用在动词和介词之后。人称代词的宾格有:me,him,her,it,you,us,them。
34.is carried [解析]考查被动语态。句意:机器人携带一个扫描仪,它能读出电子标签上的信息。主语“A scanner”与动词“carry”之间是被动关系,且此处描述的是一般情况,应用一般现在时的被动语态,结构为“am/is/are+过去分词”;主语是第三人称单数,be动词用is。故填is carried。
35.will lead [解析]考查动词的时态。句意:其中一个企鹅研究者丹尼尔希望这项技术引导我们进入一个“研究的黄金时代”。根据语境可知,此处表示将来发生的事情,应用一般将来时。故填will lead。
长难句分析
One of the ways researchers are able to do this is by looking at pictures taken by satellites above the earth.
译文:研究人员能够做到这一点的方法之一是观察地球上方卫星所拍摄的图像。
分析:该句为复合句,核心结构是“主语(One of the ways)+定语从句(researchers are able to do this)+系动词(is)+表语(by looking at pictures...)”,整体为“主系表”结构。researchers are able to do this是省略了关系单词that/which的定语从句,修饰先行词ways。
阅读下面短文,完成36至39小题。(共12分)
A Modern Marco Polo's Food Journey in China
Antonio's thought of coming to China was from the story of Italian explorer Marco Polo (1254 - 1324) who traveled to the same country over 700 years ago. "When I was a child, I saw The Travels of Marco Polo on TV, " he said, "The beautiful Chinese food completely shocked me and I decided one day I would explore this country myself."
Now this Italian cook has a restaurant in China. Crazy about Chinese food, Antonio often traveled around China to find new ideas in his early days. Last year, he visited some cities along the Beijing - Hangzhou Grand Canal(大运河). "What interested me most was not only the food, but also the people, their kindness, and the customs passed down, " he said. Tai'erzhuang is one of the cities along the Grand Canal Antonio has visited. In this centuries - old water town, he tried the thin and crispy Shandong pancakes with green onions. In the past, the pancakes were made from grains(谷粒) transported through the Grand Canal. The pancakes show the creativity of Shandong people and their cooking skills.
Recently, Antonio shared stories of the "food journey to the east" on social media. Many people left messages, saying that they were interested in Chinese food and culture. Antonio has realized that many foreigners will fall in love with learning about traditional Chinese culture if it is presented in a way they can understand. Antonio is becoming one of the modern "Marco Polos" who are attracted(吸引) by amazing Chinese culture and show it to the world. Though Italian and Chinese foods are very different, they share certain similarities, such as the use of noodles, which is a common thread(线) in both cultures. Antonio said, "Food is a bridge to bring people together. (A)
It connects people from different cultures.
."
36. What made Antonio want to come to China? (2分)
The story of Marco Polo and the beautiful Chinese food.

37. What did Antonio do in his early days in China? (2分)
He traveled around China to find new ideas.

38. 根据短文,完成句子(A)。(2分)
It connects people from different cultures.

39. 以"Antonio, A Modern Marco Polo"为题,形成一份阅读笔记。(6分)
要求:(1)根据短文主题和内容,借助所给思维导图,梳理主要信息;
(2)要点以关键词或短语形式呈现,且理清晰;
(3)作答内容控制在20 - 40词。
答案: 36.The story of Marco Polo and the beautiful Chinese food.
[解析]细节理解题。根据“Antonio’s thought of coming to China was from the story of Italian explorer Marco Polo(1254—1324)... ‘The beautiful Chinese food completely shocked me and I decided one day I would explore this country myself.’”可知,马可波罗的故事和中国美食震惊了安东尼奥,因此他决定来到中国。
37.He traveled around China to find new ideas. [解析]细节理解题。根据“Now this Italian cook has a restaurant in China. Crazy about Chinese food,Antonio often traveled around China to find new ideas in his early days.”可知,他早期在中国各地旅行,寻找创意。
38.It connects people from different cultures. [解析]开放性试题,言之有理即可。
39.Experiences:①traveled around China;②tried local food;③shared food stories on social media Influences:①become one of the modern“Marco Polos”;②show traditional Chinese culture to the world
[解析]通读全文可知,文章介绍了他的经历:周游中国,品尝当地美食并在社交媒体上分享美食故事;他的影响:他成为现代“马可·波罗”之一,将中国文化传播给全世界。故可知答案。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭