2026年山东省中考试卷精选九年级英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年山东省中考试卷精选九年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第142页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
D
On March 19, 2025, a train carrying 90 containers(集装箱) left Beijing Fangshan, starting a historic 5,000-kilometer journey to Tashkent, Uzbekistan. This first-ever Beijing-Central Asia freight train(货运班列) transported car parts, medical products, and machines, which are worth 2.2 million. It amazed the world by completing the trip in just 14 days—30% faster than traditional sea shipping.
The success of this project comes from the creative teamwork of two Chinese transport companies. Engineer Li Wei and his team worked through bad weather to make sure that the train was safe.
“Working with different countries’ rules was like solving a difficult international puzzle,” Li said. Their hard work paid off, with the train keeping a perfect on-time record since its start.
This rail has created important business and social advantages. Local factories report a 35% increase in overseas orders to Central Asia since the service started. The manager from a medical company in Beijing said, “The train has cut our transport time greatly, helping us compete better in new markets.” What’s more, a strong transportation network has been formed, which helped build closer relationships between the areas. And this has made Beijing an important trade center between Asia and Europe.
Besides its business value, the train expresses China’s wish of international communication under the Belt and Road(一带一路). This project is not just about trade; it is also about building friendships and understanding between countries. By connecting China with Central Asia, the train helps people share ideas, cultures, and chances. For example, Central Asian students can now study in China more easily, and Chinese businesses can learn about new markets. This kind of cooperation shows how working together can create a better future for everyone.
As the train continues its journey, it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels, the train will bring us closer to a future of teamwork and growth, inspiring hope for a better world.
36. How long did the Beijing-Central Asia trip take by sea shipping?
A. 10 days.
B. 14 days.
C. 20 days.
D. 30 days.
37. What can we learn from the second paragraph?
A. Li Wei’s team overcame the bad weather.
B. Two companies competed in the project.
C. The train is often late because of the weather.
D. International rules were simple to deal with.
38. What is the main idea of the third paragraph?
A. The trade history of Beijing.
B. The advantages of the train service.
C. The increase in overseas orders.
D. The closer relationships between the areas.
39. According to Paragraph 4, what role does the rail play in education?
A. Building new schools.
B. Reducing school costs.
C. Training foreign teachers.
D. Supporting overseas study.
40. What does the writer think of the project?
A. Peaceful.
B. Unbelievable.
C. Promising.
D. Risky.
On March 19, 2025, a train carrying 90 containers(集装箱) left Beijing Fangshan, starting a historic 5,000-kilometer journey to Tashkent, Uzbekistan. This first-ever Beijing-Central Asia freight train(货运班列) transported car parts, medical products, and machines, which are worth 2.2 million. It amazed the world by completing the trip in just 14 days—30% faster than traditional sea shipping.
The success of this project comes from the creative teamwork of two Chinese transport companies. Engineer Li Wei and his team worked through bad weather to make sure that the train was safe.
“Working with different countries’ rules was like solving a difficult international puzzle,” Li said. Their hard work paid off, with the train keeping a perfect on-time record since its start.
This rail has created important business and social advantages. Local factories report a 35% increase in overseas orders to Central Asia since the service started. The manager from a medical company in Beijing said, “The train has cut our transport time greatly, helping us compete better in new markets.” What’s more, a strong transportation network has been formed, which helped build closer relationships between the areas. And this has made Beijing an important trade center between Asia and Europe.
Besides its business value, the train expresses China’s wish of international communication under the Belt and Road(一带一路). This project is not just about trade; it is also about building friendships and understanding between countries. By connecting China with Central Asia, the train helps people share ideas, cultures, and chances. For example, Central Asian students can now study in China more easily, and Chinese businesses can learn about new markets. This kind of cooperation shows how working together can create a better future for everyone.
As the train continues its journey, it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels, the train will bring us closer to a future of teamwork and growth, inspiring hope for a better world.
36. How long did the Beijing-Central Asia trip take by sea shipping?
A. 10 days.
B. 14 days.
C. 20 days.
D. 30 days.
37. What can we learn from the second paragraph?
A. Li Wei’s team overcame the bad weather.
B. Two companies competed in the project.
C. The train is often late because of the weather.
D. International rules were simple to deal with.
38. What is the main idea of the third paragraph?
A. The trade history of Beijing.
B. The advantages of the train service.
C. The increase in overseas orders.
D. The closer relationships between the areas.
39. According to Paragraph 4, what role does the rail play in education?
A. Building new schools.
B. Reducing school costs.
C. Training foreign teachers.
D. Supporting overseas study.
40. What does the writer think of the project?
A. Peaceful.
B. Unbelievable.
C. Promising.
D. Risky.
答案:
36.C[解析]细节理解题。根据第一段中的“It amazed the world by completing the trip in just 14 days−30% faster than traditional sea shipping.”可知,北京至中亚货运班列仅用14天完成送货,比传统海运快30%。由此可推知,海运时间为14÷(1−30%)=20天。故选C。
37.A[解析]细节理解题。根据第二段中的“Engineer Li Wei and his team worked through bad weather to make sure that the train was safe.”可知,工程师李伟及其团队克服了恶劣天气,确保列车的安全。故选A。
38.B[解析]段落大意题。通读第三段并根据“This rail has created important business and social advantages.”可知,第三段主要介绍了列车服务的优势。故选B。
39.D[解析]细节理解题。根据第四段中的“Central Asian students can now study in China more easily”可知,铁路运输为海外留学提供支持。故选D。
40.C[解析]推理判断题。根据最后一段中的“...it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels,the train will bring us closer to a future of teamwork and growth,inspiring hope for a better world."可知,列车承载更牢固的国际关系与共同成功的承诺,带来更美好的希望。由此可推测,作者认为该项目充满希望。故选C。
易错警示 此类推断作者观点态度题,属于难题,但这类题的解答一般能从文中找到提示词或提示句。如本题的提示句是;...it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels,the train will bring us closer to a future of teamwork and growth,inspiring hope for a better world.长难句分析
As the train continues its journey, it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success.
译文:随着列车继续它的旅程,它不仅承载着货物,也承载着更牢固的关系和共同成功的承诺。
分析:这是一个主从复合句,as引导的是时间状语从句,主句中的not only...but also连接两个宾语。
37.A[解析]细节理解题。根据第二段中的“Engineer Li Wei and his team worked through bad weather to make sure that the train was safe.”可知,工程师李伟及其团队克服了恶劣天气,确保列车的安全。故选A。
38.B[解析]段落大意题。通读第三段并根据“This rail has created important business and social advantages.”可知,第三段主要介绍了列车服务的优势。故选B。
39.D[解析]细节理解题。根据第四段中的“Central Asian students can now study in China more easily”可知,铁路运输为海外留学提供支持。故选D。
40.C[解析]推理判断题。根据最后一段中的“...it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels,the train will bring us closer to a future of teamwork and growth,inspiring hope for a better world."可知,列车承载更牢固的国际关系与共同成功的承诺,带来更美好的希望。由此可推测,作者认为该项目充满希望。故选C。
易错警示 此类推断作者观点态度题,属于难题,但这类题的解答一般能从文中找到提示词或提示句。如本题的提示句是;...it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success. With every mile it travels,the train will bring us closer to a future of teamwork and growth,inspiring hope for a better world.长难句分析
As the train continues its journey, it carries not only goods but also the promise of stronger relationships and shared success.
译文:随着列车继续它的旅程,它不仅承载着货物,也承载着更牢固的关系和共同成功的承诺。
分析:这是一个主从复合句,as引导的是时间状语从句,主句中的not only...but also连接两个宾语。
查看更多完整答案,请扫码查看